اگر به ساختمانهای در حال ساخت سر بزنید رمپ راه پله ها را مشاهده میکنید که با آجر و گچ به طور موقت پلهگذاری شده است. این کار برای این است که هنگام تردد و بالابردن مصالح، سنگ راه پله دچار آسیب نشود. در واقع اجرای سنگ پله جزء فعالیت های پایانی اجرای یک ساختمان است. در این مقاله نحوه اجرای سنگ پله و سنگ بغل پله را با هم بررسی میکنیم تا با نکات حرفهای آن آشنا شوید.
آنچه در این مقاله می آموزید:
نحوه اجرای سنگ بغل پله
نحوه اجرای سنگ پله
فیلم نصب سنگ پله
سنگ کاری دیوار راه پله
رمپ راهپله
اجرای سنگهای پلهها در ساختمان های فولادی و بتنی یکسان است.
در هر دو سازه ابتدا رمپ راهپله هم زمان با اسکلت سازه ساخته می شود. این کار در سازه های فولادی به کمک شمشیری و دال بتنی و در سازه های بتنی نیز یکپارچه از دال بتنی مسلح ساخته می شود که جزئیات بیشتر را می توانید در مقالات مربوط به راهپله این دو سازه ببینید.
رمپ راهپله در مرحله ساخت اسکلت اجرا شده و پلههای سنگی که شامل سنگهای پیشانی و کف پلهها هستند در مرحله نازک کاری اجرا می شوند.
معمولا تصاویر زیر را برای راهپلههای موقت هنگام ساخت مشاهده می کنید. در این تصاویر رمپ راهپله به کمک آجر و گچ پلهدار شده است.
نحوه اجرای سنگ بغل پله
سنگهای بغل پله معمولاً پیش از نصب پلهها اجرا می شود. برای این کار سنگها باید به صورت طولی و موازی رمپ راهپله اجرا شود.
برای اینکه زیر سنگ بغل پله تراز و آماده شود مقداری ماسه در مسیری که باید سنگها گذاشته شود ریخته شده و با ضربه فشرده می شود.
سپس سنگ بغل پله را روی ماسه ها گذاشته، زاویه آن را با شمشیری متناسب کرده و محل های ابتدا و انتها رمپ که وارد پاگرد می شود را برش می زنند. سپس سنگ بغل پله در قسمت پاگرد نیز به همین طریق جای گذاری می شود.
برای مطالعه بیشتر در مورد شمشیری راهپله به مقاله “صفر تا صد ساخت و اجرا شمشیری پلهها در راهپله فلزی“ سر بزنید.
لازم به ذکر است فاصله سنگ بغل پله با دیوار باید به گونه ای باشد فضای ریختن ملات پشت آن وجود داشته باشد.
این فاصله می توند در حدود ۳ تا ۴ سانتیمتر باشد. هم چنین این فاصله باید به گونهای باشد که ابعاد راهپله بدون تغییر بماند و عرض آن در طول راهپله کم و زیاد نشود.
در این مرحله می توان کجی دیوار را نیز جبران کرد. یعنی ممکنه فاصله سنگ بغل پله در بالای رمپ ۴ سانتی متر و در پایین آن ۶ سانتی متر باشد تا ۲ سانتی متر کجی دیوار چینی را پوشش دهد.
البته توصیه می شود در اجرای دیوارها بیشتر دقت شود تا مقدار دوغاب خور سنگها برای جبران کجی دیوار بیش از حد نشود.
برای اتصال سنگ بغل پله به دیوار از ملات ماسه سیمان استفاده میشود.
با توجه به این که سنگها از کاشی سنگین تر است معمولا گل برای نگه داشتن سنگها به دیوار کفایت نمیکند.
بعضی بناها از گچ برای این کار استفاده می کنند اما عمده بناها از میلگردهای خم شده استفاده می کنند. این میلگردها را به دیوار متصل کرده و با اتصال به سنگها مانع حرکت آن میشوند.
پس از اینکه سنگها به وسیله میلگردها مهار شد شروع به ملات ریزی پشت سنگها میکنند. این ملات باید تا حدودی اسلامپ بالا داشته باشد یعنی شل باشد تا به راحتی فضای پشت سنگ بغل پله را پر کند.
در برخی موارد که نیاز به بهره برداری سریع از ساختمان است. سنگهای پلهها را اجرا کرده و سنگ بغل پله را بعدا نصب می کنند.
برای مطالعه بیشتر در مورد نکات اجرای راهپله به مقاله “تمام نکات اجرای راهپلهها“ مراجعه کنید.
نحوه اجرای سنگ پله
پس از اجرای سنگ بغل پله، سنگ پله شامل دو سنگ پیشانی پله و سنگ کف پله اجرا می شود.
ضخامت سنگ کف پله حدود ۴ سانتی متر است که از ضخامت سنگ پیشانی که حدود ۲ سانتی متر است بیشتر است.
دلیل این زیادی ضخامت سنگ کف پلهها این است که هنگام پایین و بالا رفتن از راهپله وزن بیشتری روی کف پلهها آمده و با تردد به آن ضربه وارد می شود.
برای اجرای سنگهای پلهها ابتدا اولین سنگ پیشانی را به کمک آجر و گچ قائم نگه می دارند.
سپس فضای پشت سنگهای پیشانی را به طوریکه سطح ترازی ایجاد شود پر می کنند. برای پر کردن پشت سنگهای پیشانی میتوان از مصالح پرتی هم چون خرده آجر و سفال استفاده کرد تا در مقدار ملات مصرفی صرفه جویی شود.
در انتخاب ترازی که اولین سنگ پیشانی قرار میگیرد ضخامت کف سازی پاگرد را در نظر بگیرید. این ضخامت حداقل حدود ۴ سانتی متر است.
پس از قرار دادن آخرین سنگهای کف پله نیز باید این ضخامت برای کف سازی پاگرد بعدی باقی مانده باشد.
پس از پرکردن فضای پشت سنگهای پیشانی، کف پلهها به صورت تراز روی آن قرار گرفته و با چکش لاستیکی روی آن کوبیده شده تا هوای زیر آن خارج شود و به ملات بچسبد. این کار شبیه ویبره کردن در بتن ریزی است.
پس از اجرای اولین پله، سنگ پیشانی دوم به همان ترتیب قبلی اجرا می شود. امروزه معمولاً از چسب یک دو سه به جای آجر و گچ برای نگه داری سنگهای پیشانی پلهها استفاده میشود.
پس از اتمام نصب سنگهای پلهها میتوان زیر و کنار رمپ آن را گچ کاری کرد یا از پانل های کناف استفاده کرد تا نمای زیباتری داشته باشد. در راهپله ساختمانهای فلزی باید پیش از گچ کاری رابیتس کشیده شود.
فیلم نصب سنگ پله
در این فیلم نحوه نصب و اجرای سنگ پله را مشاهده میکنید. نکته مهم دیگر که در این فیلم مشهود است اجرای تراز و گونیا سنگهای پلهها است.
یعنی سنگهای پیشانی کاملاً قائم و سنگ کف پله کاملاً تراز اجرا شود و با هم زاویه ۹۰ درجه داشته باشند.
البته در برخی موارد سنگ کف پلهها را کمی شیب دار درست میکنند تا هنگام شست و شو، آب سریع تر به پایین پلهها هدایت شود.
سنگ کاری دیوار راه پله
در آموزش فراتر از کاربردی اجرای راهپله تمام تعاریف و نکات اجرایی همراه با تعداد زیادی فیلم ها و عکس های کارگاهی آموزش داده شده اند. به صفحه این آموزش سر بزنید و فیلم های نمونه آن را مشاهده کنید.
برای اطلاع بیشتر از آموزش فراتر از کاربردی اجرای راهپله روی تصویر زیر کلیک کنید.
امیدواریم در پایان این مقاله به جواب سوالهای خود رسیده باشید و از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید، تشکر میکنیم. نظرات خود را در مورد این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.