تا به حال در مورد مزایای اتصالات پیچی شنیدهاید؟! استفاده از پیچهای پرمقاومت در سازههای فولادی به دلیل عدم کارایی کافی پرچها و مشکلات اجرایی اتصالات جوش بسیار رایج شده است و به عبارتی میتوان گفت که اتصالات پیچی کاربرد فراوانی دارد. اما در کنار مزایا، معایبی نیز دارند. حال در این مقاله به بررسی کامل مزایا و معایب اتصالات پیچی میپردازیم و تمامی مزایا و معایب اتصالات پیچ و مهره ای را توضیح خواهیم داد پس این مقاله جامع و کامل را از دست ندهید!
آنچه در این مقاله می آموزید:
مزایا و معایب اتصالات پیچی
مزایای اتصالات پیچی
معایب اتصالات پیچی
مزایا و معایب اتصالات پیچی
یکی از مهمترین موارد در اتصال قطعات سازههای فولادی نحوه اتصال آنها است. برای این کار از روشهای مختلفی اعم از اتصال پیچی و جوشی استفاده میشود. در ادامه برایتان مزایا و معایب اتصالات پیچی را کاملا توضیح خواهیم داد تا به راحتی در انتخاب روش مدنظر تصمیم بگیرید.
مزایای اتصالات پیچی
استفاده از اتصالات پیچی به دلیل مزایای خاص خود در سازههای فولادی بسیار متداول است که مزایای اتصال پیچی عبارتند از:
سرعت نصب و مونتاژ بالا
در اولین مورد از مزایای اتصالات پیچ و مهره به سرعت بالای آن در نصب و اجرای سازههای فولادی اشاره میکنیم. همان طور که واضح است، با استفاده از این روش در مدت زمان کمی میتوان سازهای را سرپا کرد.
امکان باز کردن سازه و استفاده دوباره
یکی از اساسیترین مزیتهای آنها امکان باز کردن پیچهای سازه و متصل کردنشان در محلی دیگر به منظور ساخت سازهای جدید است.
این ویژگی در ساخت سازههای موقت از جمله پلها و داربستهای غیر دائم بسیار مهم است.
محدودیت در تأمین ابزارهای جوشکاری
در ادامه مزایا و معایب اتصالات پیچی به محدودیت در تأمین ابزارهای جوشکاری میرسیم.
در برخی از شرایط، امکان تأمین ابزارهای جوشکاری از جمله تجهیزاتی که به وسیله برق کار میکنند، وجود ندارد به همین دلیل استفاده از اتصال پیچی بسیار کاربردی خواهد بود.
نیاز نداشتن به کارگر ماهر
همان طور که در مقاله “جوشکاری چیست و انواع روش های جوشکاری کدام است؟“ گفتیم، جوشکاری فنی است که باید توسط افراد ماهر انجام شود به همین دلیل اگر کارگر ماهری در دسترس نباشد کار به مشکل بر میخورد. حال برای رفع این مشکل میتوان از پیچ برای متصل کردن قسمتهای مختلف سازه استفاده کرد.
عدم ایجاد آلودگی صوتی
در ادامه مقاله مزایا و معایب اتصالات پیچی به عدم ایجاد سروصدا میرسیم.
زمانی که شما با استفاده از پرچ اقدام به متصل کردن قطعات سازه فولادی کنید، آلودگی صوتی زیادی ایجاد خواهد شد. به همین دلیل پیشنهاد میشود به دلیل نصب بدون سروصدا از پیچ و مهره استفاده کنید.
بالا بودن میزان مقاومت کششی
به طور کلی مقاومت کششی به حداکثر میزان تنش یا نیرویی گفته میشود که جسم (در این مقاله پیچ و مهره) میتواند تحمل کند.
میزان مقاومت کششی در پیچ و مهره بسیار بالا بوده و به خوبی میتواند این نیرو را تحمل کنند.
محیط کار
همان طور که در مقاله “جوشکاری چیست و انواع روش های جوشکاری کدام است؟“ اشاره کردیم یکی از اصول اصلی در جوشکاری داشتن تهویه مناسب در محیط است اما در برخی از سازهها این امکان وجود ندارد. برای رفع این مشکل میتوان از اتصالات پیچی استفاده کرد.
محدودیت نداشتن در اعضای اتصال
برخی اوقات در اتصال جوشی بعضی از قطعات سازه ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد یا تجهیزات به اندازه کافی در دسترس نباشد. بنابراین میتوان گفت که یکی از مزایای اتصالات پیچ و مهره ای عدم محدودیت در اتصال قطعات سازه است.
مقرون به صرفه بودن مسائل نصب و اجرا
یکی دیگر از مزایا اتصالات پیچی استفاده از وسایل عادی و عدم نیاز به پرسنل ماهر و متخصص برای اتصال قطعات سازه فولادی است.
امکان اصلاح
همان طور که واضح است اگر به هر دلیلی سفت کردن پیچها به درستی انجام شود، امکان باز کردن آنها و محکم کردن دوباره وجود دارد تا سازه از استحکام موردنظر برخوردار باشد.
پرت مصالح
در ادامه مقاله مزایا و معایب اتصالات پیچی به میزان پرت مصالح میرسیم.
به طور کلی در انتخاب مقاطع ویژه به دست محاسب بسته بوده و باید با افزودن ورق و جوشکاری اضافی به مقطع مدنظر دست یابد. اما در پیچ و مهره میتوان از مقاطع سبک و مقاوم استفاده کرد و به طور خلاصه در این روش میزان پرت آهنآلات به کمترین حد خود میرسد.
مقاومت در برابر آتشسوزی
مقاومت اتصالات پیچی در برابر آتشسوزی بسیار بیشتر از جوشی است.
عدم خوردگی سازه
در سازههایی که از پیچ و مهره استفاده میشود، قطعات داخل دستگاههای ویژهای زنگزدایی میشوند که همین عمل سبب مقاومت بیشتر سازههای پیچ و مهرهای در برابر خوردگی و آسیبها میشود. همچنین در اتصالات پیچ و مهرهای از رنگ غنی شده با روی استفاده میشود.
در اجرای جوشکاری از این روش استفاده نشده و به جای آنها از ضد زنگ استفاده میشود که سبب خوردگی سریعتر سازه میگردد.
در انتهای مقاله مزایا و معایب اتصالات پیچی به معایب آن میپردازیم:
معایب اتصالات پیچی
حال در مقاله مزایا و معایب اتصالات پیچی ، پس از بررسی کامل مزایا سراغ معایب اتصالات پیچ و مهره ای میرویم.
در حالت کلی، این روش اتصال عیب خاصی نداشته و مهمترین عیب آن اجرای اشتباه و نامناسب سوراخها، رعایت نکردن میزان پیش تنیدگی در پیچها و عدم تطابق آنها در زمان اجرا و نصب است.
پس برای رفع این مشکل کافی است که به هنگام تعبیه سوراخها به میزان کافی دقت کنید و همچنین از ابزارهای مناسب جهت سوراخ کردن استفاده کنید.
همچنین یکی دیگر از معایب اتصالات پیچ و مهره کیفیت ساخت آن است زیرا زمانی که سازه در کارخانه و بر اساس استاندارها جوش میشود، طبیعتاً کفیت بسیار بالاتری از روش دستی و اتصال پیچی دارد.
امیدواریم در پایان این مقاله به جواب تمام سوالهای خود در مورد مزایا و معایب اتصالات پیچ و مهره ای رسیده باشید و از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید، تشکر میکنیم. نظرات و تجربیات خود را در مورد این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.