حتما تا به حال در مورد الکترودها در جوشکاری شنیدهاید! یکی از مهمترین ابزارها و تجهیزات در جوشکاری الکترودها هستند چرا که نقش مهمی در کیفیت جوش حاصله دارند. به همین دلیل در این مقاله به بررسی کامل الکترود ۷۰۱۸ E پرداخته و تمامی نکاتی که در رابطه با مشخصات، ویژگیها و کاربرد این الکترودها باید بدانید را توضیح خواهیم داد. پس این مقاله جامع و کامل را از دست ندهید!
آنچه در این مقاله می آموزید:
الکترود چیست؟
منظور از الکترود ۷۰۱۸ چیست؟
ویژگیها و مشخصات الکترود ۷۰۱۸
تفاوت الکترود ۷۰۱۸ و ۶۰۱۰
کاربرد الکترود ۷۰۱۸
خشک کردن الکترود ۷۰۱۸
الکترود چیست؟
الکترود میلهای رسانا و هادی جریان الکتریکی است که در جوشکاری کاربرد فراوانی دارد. الکترودها را بر حسب نوع عناصر به کار رفته در روکش در ۴ دسته زیر قرار میدهند:
سلولزی
رتیلی
قلیایی
اسیدی
یکی از الکترودهای بسیار پرکاربرد، الکترود ۷۰۱۸ است که در ادامه به طور کامل توضیح خواهیم داد.
برای آشنایی بیشتر با الکترودها و انواع آنها پیشنهاد میکنم مقاله “الکترودجوشکاری چیست و انواع آن کدام است؟ “ را از دست ندهید!
منظور از الکترود ۷۰۱۸ چیست؟
یکی از الکترودهای جالب و پرکاربرد، الکترود ۷۰۱۸ است که در دسته الکترودهای قلیایی و کم هیدروژن قرار دارد و برای تمامی وضعیتهای جوشکاری استفاده میشود. جریان و قطبیت مناسب برای جوشکاری با این الکترود، جریان متناوب و یکسو با قطبیت مثبت است.
با استفاده از الکترودهای تا قطر ۴ میلیمتر، امکان جوشکاری در تمام وضعیتها وجود دارد. قطرهای بزرگتر این نوع الکترودها برای جوش گوشه و شیاری در موقعیت افقی و تخت استفاده میشود.
در جوشکاری قائم رو به بالا باید بسیار دقت کرد تا پوشش الکترودها در تماس دائم با حوضچه مذاب جوشکاری باشد.
گل حاصل از جوشکاری با این الکترودها ضخیم و ترد بوده و به آسانی قابل پاک کردن است. همچنین نوار جوش الکترود ۷۰۱۸ تخت بوده و ظاهر آن در قیاس با جوش الکترودهای ۷۰۱۵ بهتر است. نوار جوش آن ممکن است در جوشهای گوشه یا شیاری کمی تحدب داشته باشد.
جوش حاصل از این الکترودها پاسخگوی آزمایش پرتونگاری خواهد بود. آزمایش پرتونگاری از آزمونهای غیر مخرب در جوشکاری است که در مقاله “آزمایش غیر مخرب یا تست غیر مخرب چیست؟ معرفی انواع آزمون های غیر مخرب“ به طور کامل توضیح دادهایم.
در تمام مدت جوشکاری با این نوع الکترودها باید قوس کوتاه اعمال شود.
قوس بلند سبب ایجاد تخلخل در نوار جوش میشود. تخلخل یکی از عیوب احتمالی در جوشکاری است که در مقاله “عیوب جوش چیست؟ انواع عیوب جوش با تصاویر و دلایل ایجاد“ توضیح داده شده است.
نرخ رسوب جوش در این نوع الکترودها در برخی موارد بالاتر از الکترودهای ۷۰۱۵ است.
اصلاح و بهبود خواص فلز ترسیب (رسوب کرده) با افزودن آلیاژهای معینی به ترکیب روکش الکترودها یا تعویض و تغییر در جنس سیم مغزه الکترودها امکانپذیر است.
اضافه کردن عناصر آلیاژی به روکش الکترودها راه اقتصادیتری بوده و کنترل آن راحتتر است. این الکترودها در طبقه ۸۰۱۸ تا ۱۲۰۱۸ قرار میگیرند.
نوع عناصر بکار رفته در پوشش
روکش الکترود ۷۰۱۸ از جنس کربنات، کلسیم و فلورید کلسیم است که علاوه بر آن درصد بالایی از پودر آهن (بین ۲۵ تا ۴۰ درصد) و مقدار کمی هیدروژن در ترکیبات پوشش خود دارد. روکش این نوع الکترودها دقیقاً مانند ترکیب الکترودهای E7015 و E7016 بوده اما از آنها ضخیمتر است.
پودر آهن افزوده شده به پوشش الکترود ۷۰۱۸ علاوهبر افزایش ضخامت پوشش، ظرفیت انتقال جریان و نرخ رسوب فلز جوش را نیز افزایش میدهد.
ویژگیها و مشخصات الکترود ۷۰۱۸
الکترود جوشکاری ۷۰۱۸ مقاومت بالایی نسبت به ضربه نیز دارد. همچنین این الکترودها در ایجاد جوشهای محکم، سالم و با کیفیت روی فلز پر گوگرد، پر کربن و فولاد بسیار مؤثر است.
همانطور که گفتیم نوع الکترودهای ۷۰۱۸ ، قلیایی بوده و بنابراین باید حدوداً در دمای ۱۵ درجه و رطوبت ۴۰% حفظ و نگهداری شود.
توجه داشته باشید که اگر الکترودها در رطوبت مانده باشد یا از تاریخ انقضای آن گذشته باشد، قابل استفاده نیست و باید از الکترودهای دیگری استفاده کرد.
حداکثر رطوبت مجاز در این الکترودها ۰.۶% وزن الکترود است.
الکترود ۷۰۱۸ در برابر ترکهای سرد و گرم مقاومت خوبی دارند. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با ترکها مقاله “ترک جوش چیست؟ انواع ترک جوش، دلایل و راهکار“ را مطالعه کنید.
سایر ویژگیها و خواص الکترود ۷۰۱۸ بدین شرح است:
قوس ملایم با نفوذ متوسط
کم بودن میزان پاشش
تمیز شدن آسان گل جوش
در ادامه مشخصات الکترود ۷۰۱۸ به ترکیبات شیمیایی آن بر اساس درصد وزنی عناصر میرسیم:
کربن | منگنز | سیلیسیم | نیکل | کروم | مولیبدن | وانادیم |
۰.۱۵ | ۱ | ۰.۷۵ | ۰.۳ | ۰.۲ | ۰.۳ | ۰.۰۰۸ |
تفاوت الکترود ۷۰۱۸ و ۶۰۱۰
در حالت کلی برای جوشکاری سازههایی که از جنس فولاد هستند دو الکترود زیر استفاده میشود:
الکترودهای ۷۰۱۸
الکترودهای ۶۰۱۰
در رابطه با الکترود ۶۰۱۰ در مقاله “الکترود۶۰۱۰ چیست و چه ویژگیهایی دارد؟“ به طور کامل توضیح داده شده است.
یکی از اصلیترین تفاوتهای این الکترودها در میزان شدت جریان مورد نیاز برای جوشکاری است. جریان جوشکاری مورد نیاز برای الکترود ۷۰۱۸ اندکی بیشتر نسبت به الکترودهای ۶۰۱۰ است.
کاربرد الکترود ۷۰۱۸
پس از توضیح کامل و ویژگیهای این الکترودها به به مصارف الکترود ۷۰۱۸ میرسیم که عبارتند از:
جوشکاری لولهها
جوشکاری مخازن
کارهای ساختمانی
ریل قطار
سازه فولادی
قطعههای تحت فشار
همچنین این الکترودها برای جوشکاری فولادهای زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
کربنی
کم آلیاژ
پر کربن
خشک کردن الکترود ۷۰۱۸
یکی از مراحل مهم در نحوه استفاده از الکترودهای ۷۰۱۸ خشک کردن صحیح آنها است چرا که برخی از الکترودها باید پیش از استفاده خشک شوند تا عملکرد صحیحی داشته باشند. این کار در داخل کورههایی که قفسه دارند انجام میشود. مراحل انجام آن بدین شرح است:
چیدن الکترودها داخل قفسه
دادن گرما برای مدت زمان مشخص بر اساس موارد مندرج در کاتالوگ الکترودها
در مقالات “الکترود۷۰۱۶ چیست و چه ویژگیهایی دارد؟“ و “الکترود۶۰۱۳ چیست و چه ویژگیهایی دارد؟“ در مورد دیگر الکترودها صحبت میکنیم. خواندن این مقالات جامع و کامل را از دست ندهید.
امیدواریم در پایان این مقاله به جواب تمام سوالهای خود در مورد الکترود ۷۰۱۸ رسیده باشید و از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید، تشکر میکنیم. نظرات و تجربیات خود را در مورد این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.