جهت جوش دادن دو قطعه روشهای مختلفی وجود دارد! آیا تا به حال در مورد آنها شنیدهاید؟! آیا اطلاعات کافی در مورد انواع روشهای آن دارید؟! جوشکاری از موضوعات مهمی است که اهمیت زیادی در صنعت عمران دارد به همین دلیل آشنایی با انواع جوشکاری و کاربرد آن میتواند بسیار سودمند باشد. در این مقاله به بررسی انواع روش های جوشکاری پرداختهایم که دانستن این موارد میتواند شما را در انتخاب بهترین روش کمک کند. پس این مقاله جامع و کامل را از دست ندهید!
آنچه در این مقاله می آموزید:
جوشکاری چیست؟
معرفی انواع جوشکاری با تصویر
جوشکاری SMAW
جوشکاری TIG
جوشکاری GMAW
جوشکاری SAW
جوشکاری FCAW
جوشکاری EGW
جوشکاری ESW
جوش خمیری
جوشکاری گل میخ
جوشکاری چیست؟
تعریف جوشکاری در حالت کلی متصل کردن قطعات فلزی یا پلاستیکی یا چوبی به یکدیگر است که در عمران منظور ما از جوشکاری، جوش دادن فلزات است.
همان طور که در مقاله “جوشکاری“ گفته بودیم، انواع مختلف آن بر اساس نحوه ذوب فلزات و متصل کردن آنها وجود دارد که در این مقاله به طور کامل آن را بررسی خواهیم کرد.
معرفی انواع جوشکاری
آشنایی با انواع جوشکاری میتواند برایتان بسیار سودمند باشد چرا که دانستن این موارد باعث انتخاب بهترین روش جوش شده و کارتان بسیار آسانتر خواهد بود. اصلیترین انواع روش های جوشکاری بدین ترتیب است:
انواع جوشکاری ، SMAW
جوشکاری قوس الکتریکی روکش دار که نام دیگر آن SMAW (Metal Arc Welding Stick) از متداولترین روشهای جوشکاری در ایران است.
در این جوشکاری، الکترود مورد استفاده از نوع روکش دار و کوتاه است که طول آن در حالت کلی حدوداً ۱۵ تا ۴۵ سانتیمتر است ولی برای کاربردهای ویژه با طول بلندتر نیز تولید میشود. قطر الکترود نیز بر اساس کاربرد آن متفاوت بوده ولی عموماً ۱٫۵ میلیمتر تا ۶ میلیمتر است.
الکترودها خود دو قسمت هستند:
مغزی، به شکل ROD (میله)
پوشش الکترود، مخلوطی از مواد معدنی و شیمیایی
همان طور که در مقاله جوشکاری گفته بودیم، یکی از انواع روش های جوشکاری بر حسب اجرا روش دستی بود، جوشکاری SMAW یکی از نمونههای خوب برای این حالت است.
مراحل جوشکاری قوس الکتریکی روکش دار بدین ترتیب است:
۱) متصل کردن الکترود به یکی از قطبهای مثبت یا منفی
۲) متصل کردن قطعه به یکی دیگر از قطبها
۳) تشکیل قوس الکتریکی بین الکترود و قطعه کار در اثر مالش الکترود به قطعه
در مورد این روش در مقاله «جوشکاری قوس الکتریکی دستی با الکترود روکش دار یا SMAW چیست ؟» به طور کامل صحبت کردیم، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
انواع جوشکاری ، TIG
یکی دیگر از انواع جوشکاریها، جوشکاری TIG یا همان جوشکاری قوس گاز تنگستن، نوعی جوشکاری قوس الکتریکی است. مراحل اجرای جوشکاری تیگ:
۱) متصل کردن یک قطب جریان به قطعه
۲) متصل کردن یک قطب به تنگستن
۳) تشکیل قوس بین الکترود تنگستن و قطعه موردنظر
۴) تشکیل حوضچه مذاب فلز پایه
۵) حفاظت از حوضچه مذاب با استفاده از گاز خنثی در برابر عوامل خارجی (خصوصاً اکسیژن)
گاز خنثی مدنظر میتواند با توجه به کاربرد، از نوع آرگون، هلیم یا نیتروژن باشد. توجه کنید که این روش جوشکاری میتواند به هر ۳ حالت (دستی، نیمه خودکار و خودکار) انجام شود.
انواع جوشکاری ، GMAW
جوشکاری GMAW یا جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ یکی دیگر از روشهای پرکاربرد است. در این روش جوشکاری از الکترود و گاز محافظ برای جلوگیری از ورود هوا به جوش تازه استفاده میشوند.
روش انجام این کار نیز به حالت خودکار بوده که الکترود در آن تحت پوشش گاز محافظ است. گازهای مورد استفاده عمدتاً شامل CO2 هستند.
برای آشنایی بیشتر با این نوع جوشکاری میتوانید مقاله “جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ یا GMAW چیست ؟“ را مطالعه کنید.
جوشکاری SAW
جوشکاری SAW یا همان قوس الکتریکی زیرپودری از دیگر روشهای متداول جوشکاری در ایران است که از پودر و قوس الکتریکی در جوشکاری استفاده میشود.
این روش جوشکاری به صورت ماشینی یا همان خودکار بوده و پودر به کار رفته سبب حفاظت از جوش تازه در برابر هوا شده و از آن در برابر سرد شدن سریع حفاظت میکند.
برای آشنایی بیشتر با این روش مقاله «جوشکاری زیر پودری یا SAW چیست؟» را از دست ندهید!
جوشکاری FCAW
جوشکاری FCAW یا قوس الکتریکی توپودری که در آن از سیم تو خالی لولهای شکل که در داخل آن نوع خاصی از پودر یا مواد حفاظتی وجود دارد، استفاده میشود.
مواد داخلی الکترود نقش همان پودر را در جوشکاری قوس الکتریکی زیرپودری دارد که جهت حفاظت از جوش استفاده میشود.
الکترود مورد استفاده در این روش خود بسیار موضوع مهمی است که در مقاله «جوشکاری توپودری یا FCAW چیست و چه کاربردی دارد؟ » کاملاً توضیح داده شده است.
جوشکاری EGW
در ادامه معرفی انواع جوش و جوشکاری یکی دیگر از موارد مهم جوشکاری گاز الکتریکی است.
جوشکاری EGW روشی خودکار برای جوشکاری درزها در حالت قائم است که در این فرآیند از الکترود ممتد بدون روکش یا الکترود توپودری میتوان استفاده کرد.
کاربرد عمده این روش جوشکاری در پر کردن درز جوش ورقهای ضخیم به صورت یک باره است.
جوشکاری ESW
جوشکاری سرباره الکتریکی که همانند جوشکاری گاز الکتریکی است، اما با این تفاوت که جوش در سرباره الکتریکی با کمک حرارت به دست آمده از مقاومت سرباره جوش در مقابل جریان الکتریکی انجام شده و سرباره ذوب شده سبب حفاظت از جوش تازه و همچنین ذوب مفتول و لبههای ورق میشود.
از مزیتهای قابل توجه این روش میتوان به جوشکاری یک باره ورقها با هر ضخامتی اشاره کرد.
جوش خمیری
در ادامه انواع روش های جوشکاری به مورد آخر میرسیم. جوش خمیری یا جوش فورجینگ برای جوشکاری میلگردها به طور عمده استفاده میشود. در این روش دو سر میلگرد را که هر کدام به یک قطب مولد وصل شدهاند، به یکدیگر نزدیک میکنند و زمانی که قوس الکتریکی موجود در دو سر میلگرد داغ و سرخ شد، این دو را به یکدیگر میفشارند تا متصل شوند.
برای مطالعه بیشتر در مورد جوشکاری فورجینگ به مقاله « جوش فورجینگ چیست و چگونگی اجرای آن » حتما سر بزنید.
جوشکاری گل میخ
از رایجترین روشهای جوشکاری میتوان به جوشکاری گل میخهای فلزی به فلز پایه اشاره کرد. اگر دقیقاً نمیدانید که گل میخ به چه چیزی میگویند، به مقاله « کلیات گل میخ | برش گیر سقف کامپوزیت و عرشه فولادی » سر بزنید. در این روش گل میخ به عنوان الکترود عمل کرده و سبب ایجاد قوس الکتریکی بین نوک گل میخ و سطح ورق میشود.
در نتیجه این قوس، ذوب شدگی صورت گرفته و سبب اتصال گل میخ با ورق فولادی میشود. همچنین از انبری تپانچهای شکل نیز در این فرآیند استفاده میشود.
امیدواریم در پایان این مقاله به جواب تمام سوالهای خود در مورد انواع روش های جوشکاری رسیده باشید و از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید، تشکر میکنیم. نظرات و تجربیات خود را در مورد این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.