انواع اتصالات در جوشکاری به همراه کاربرد در یک مقاله کامل
قطعات با توجه به موقعیتی که نسبت به هم دارند، با اتصالات مختلفی باید جوش شوند. آیا نسبت به تمام این اتصالات و کاربردهای آنها آشنایی دارید؟! برای انجام جوشکاری به بهترین شکل ممکن باید اطلاعات کافی در رابطه با اتصالات جوشی داشته باشید. به همین دلیل در این مقاله به بررسی کامل انواع اتصالات در جوشکاری پرداخته و نکات مهم را بازگو میکنیم. همچنین پس از آشنایی با اتصالات جوشی و تمام جزئیات آنها، به سراغ معرفی انواع جوش میرویم. پس با همراه باشید و این مقاله جامع آکادمی عمران را از دست ندهید!
منظور از اتصالات جوشکاری چیست؟
سازههایی که از قطعات مختلفی ساخته شدهاند، اتصالات نقش مهمی را در عملکرد یکپارچه قطعات دارند.
برخی از این اتصالات جوشکاری قابلیت باز و بسته شدن دارند و برخی از نوع دائمی بوده و این توانایی را ندارند. به طور کلی اتصالات انواع مختلفی دارد که در ادامه به بررسی کامل هر کدام خواهیم پرداخت.
انواع اتصالات جوشی
از نظر وضعیت قرارگیری قطعاتی که به هم متصل میشوند، وضعیت جوش و انواع جوش طبقه بندی میگردند. پنج نوع اتصال در جوش در سازههای فولادی رایجتر و مورد توجه بیشتر هستند که عبارتند از:
- لب به لب
- روی هم
- گونیا یا گوشه
- پیشانی
- سپری
پخ سازی نیز در اتصالات جوشکاری امری واجب و ضروری است تا اختلاط و امتزاج کامل سطحهای مشترک حاصل شود.
-
اتصال جوشکاری لب به لب
در اولین مورد از انواع اتصالات در جوشکاری به اتصال لب به لب میپردازیم. برای اتصال ورقهای مسطح با ضخامت تقریبا برابر و یکسان از این نوع اتصال استفاده میشود.
در صورت استفاده از جوش شیاری با نفوذ کامل در اتصال لب به لب، اندازه این اتصال حداقل بوده و ظاهر خوبی دارد.
برای مطالعه بیشتر در مورد جوش شیاری و کاربرد آن به مقاله ” جوش شیاری “ سر بزنید.
انواع اتصال لب به لب
این اتصال خود دارای انواع مختلفی است که آشنایی با آنها خالی از لطف نیست:
1. اتصال لب به لب تخت
2. اتصال لب به لب با پخ V: قابل استفاده برای قطعات ضخیم است و همچنین استحکام کافی دارد.
3. اتصال لب به لب با پخ نیم جناغی: این اتصال میتواند از نوع یک طرفه یا دو طرفه باشد.
4. اتصال لب له لب با پخ V دو طرفه: در این حالت پیچیدگی کمتر بوده و امکان کنترل نیز وجود دارد. کاربرد آن عمدتاً در قطعات با ضخامت بالا است.
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
6. اتصال لب به لب J: هزینه این روش اتصال جوشکاری بالا بوده و هنگامی که نیاز به استحکام بالایی باشد، استفاده میشود. البته شایان ذکر است که الکترود مصرفی کمتر خواهد بود.
7. اتصال لب به لب U دو طرفه: در قطعات ضخیم با استحکام بالا استفاده میشود.
8. اتصال لب به لب U یک طرفه: امکان جوشکاری یک طرفه با مصرف الکترود کمتر در این روش وجود دارد و نسبت به حالت دو طرفه ارزانتر است.
مزایا و معایب اتصال لب به لب
از مزایای دیگر این اتصال عدم خروج از مرکزیت است که عموماً در اتصالات روی هم وجود دارد.
از مشکلات اتصالات لب به لب ضرورت آمادهسازی موضع اتصال به صورت پخ زدن لبههای موردنظر و هم راستا قرار دادن آنها در محل جوشکاری است. بنابراین اتصالات لب به لب باید با دقت اجرا و حدالامکان در شرایط کارخانه که امکان نظارت دقیق وجود دارد، انجام شود.
-
اتصال جوشکاری روی هم
سادهترین و معمولترین نوع اتصال، اتصال روی هم است چرا که با استفاده از برش عادی میتوان لبهها را برای جوشکاری آماده کرد.
مزایای اتصال روی هم
مزیت عمده این اتصال سادگی اجرای آن است که در آن به راحتی و بدون نیاز به دقت زیاد میتوان اعضای موردنظر را روی هم قرار داد. با جابهجا کردن قطعات روی یکدیگر حتی میتوان خطای کوچک ساخت را رفع و تنظیم طولی مدنظر را به عمل آورد.
در اتصالات جوشکاری روی هم نیازی به آمادهسازی خاص برای لبهها نبوده و عموما با یک برش عادی توسط شعله میتوان لبهها را آماده جوشکاری کرد و جوش به کار رفته در این نوع از اتصالات جوشکاری عمدتاً جوش گوشه است.
از دیگر مزایای اتصالات روی هم امکان اتصال ورقها با ضخامتهای متفاوت است. در شکل زیر انواع اتصال جوشکاری روی هم نشان داده شده است:
همان طور که در شکل زیر معلوم است، در این نوع اتصال امکان متصل کردن اعضایی همانند نبشی و ناودانی به ورقهای اتصال توسط جوش گوشه به سادگی امکان پذیر است:
-
اتصال جوشکاری سپری
در ادامه این مقاله به جوشکاری اتصال سپری میرسیم که برای ساخت مقاطع I و T در تیرورقها، اتصال سخت کنندهها و نشیمنگاه تیرهای فولادی که اتصال اعضا به یکدیگر با زاویه انجام میشود، کاربرد دارد. در این نوع اتصال امکان استفاده از جوش گوشه و شیاری امکان پذیر است.
-
اتصال جوشی گونیا یا گوشه
برای ساخت مقاطع قوطی شکل که دارای صلبیت و مقاومت مناسب در برابر لنگر پیچشی موجود در تیرها و ستونها هستند استفاده از اتصال گونیا یا گوشه لازم میشود.
برای اینکه در مورد جوش گوشه بیشتر بدانید به مقاله ” جوش گوشه “ مراجعه کنید.
-
اتصال جوشی پیشانی
در آخرین مورد از انواع اتصالات جوش در ساختمان به اتصال پیشانی میپردازیم. این نوع اتصال معمولا برای نگهداری دو یا چند ورق در یک سطح به صورت خاص مورد استفاده قرار میگیرد و غالبا این نوع اتصال نقش سازهای ندارد.
در هر حال در سازهها ممکن است مواردی پیش آید که استفاده از این نوع اتصال امری ضروری شود.
انواع جوش
تا اینجا انواع وضعیت اتصال جوشکاری را بررسی کردیم. حال به سراغ معرفی انواع جوش میرویم.
- جوش شیاری
- جوش گوشه
- جوش کام
- جوش انگشتانه
همانطور که در تصویر مشخص شده جوش شیاری برای شرایطی انجام میشود که میخواهیم لنگر منتقل کنیم. جوش گوشه برای حالتی که دو المان روی هم قرار میگیرند مورد استفاده قرار میگیرد و از جوش کام و انگشتانه نیز گاها برای کمک به جوش گوشه و شیاری استفاده میشود.
برای مطالعه بیشتر درباره انواع وضعیتهای جوش و تمام نکات آنها حتما به مقاله ” حالات جوشکاری لوله “ سر بزنید.
همچنین برای اینکه با تمام نکات اجرای ساختمان آشنا شوید توصیه میکنیم حتما به دوره اجرای ساختمان مراجعه کنید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
عالی بود
سلام وقت بخیر
خوشحالیم که محتوای ما براتون مفید بوده