نظرات دانشجویان مهندسی عمران + 12 توصیه مهم
مهندسی عمران ممکن است در ابتدا رشتهای جذاب و پرطرفدار به نظر برسد اما واقعیتهای بازار کار و رقابت زیاد در این رشته نوعی چالش به حساب میآید. اگر قصد دارید در این رشته قدم بگذارید، بهتر است با چشم باز و آگاهی کامل از فرصتها و تهدیدهای آن تصمیمگیری کنید. با در نظر گرفتن توصیهها و نظرات دانشجویان مهندسی عمران، میتوانید آینده شغلی خود را با اطمینان بیشتری ترسیم کنید. در این مقاله از آکادمی عمران با تکیه بر تجربیات یک فارغالتحصیل مهندسی عمران، 12 توصیه کلیدی برای موفقیت در این رشته ارائه شده است.
نظرات و توصیههای دانشجو سابق مهندسی عمران
مهندس علی چمن لاله به عنوان یک دانشجوی سابق مهندسی عمران، بخشی از تجربیاتش را با شما به اشتراک میگذارد تا بتوانید با آگاهی بیشتری در این مسیر قدم بردارید. در فیلم زیر شش مورد از مهمترین توصیهها به دانشجویان و مهندسان عمران تازه کار را مشاهده میکنید.
1) همیشه به دنبال یادگیری باش
شاید در اولین برخورد این یک توصیه کلیشهای باشد ولی توجه به این توصیه میتواند شما را از سایر دانشجویان مهندسی عمران متمایز کند. وقتی در مقابل یادگیری گارد نداشته باشید، خیلی سریعتر یاد میگیرید. نکته مهمتر اینکه وقتی شما به دنبال یادگیری باشید، افراد با تجربه خیلی زود متوجه میشوند و سعی میکنند شما را جذب کنند.
پس هیچ وقت نسبت به مطالبی که فکر میکنید مسلط هستید، مغرور نشوید و سعی کنید دنبال علم بیشتری باشید. این مسئله برای مهندسین عمران تازه کار بیشتر پیش میآید چون بعد از دانشگاه و پس از سپری کردن یک دوران درخشان، حالا باید حتی از کارگرها هم نکتههای جدید یاد بگیرند. بنابراین برای پیشرفت و تبدیل به یک مهندس عمران موفق باید سعی کنید اطلاعاتتان را بیشتر کنید.
تیم آکادمی عمران برای شما یک مسیر کوتاه، مستقیم و رایگان آماده کرده است. در مسیر یادگیری مهندسی عمران میتوانید با خواندن مقالات رایگان، با جزئیات و نکات اجرایی ساختمان و دفتر فنی آشنا شده و تبدیل به یک مهندس عمران موفق شوید.
2) با گوگل رفیق باش!
تمام سوالاتی که برای شما پیش میآید احتمالا قبلا برای کسی به وجود آمده و به جوابش دست پیدا کرده. سعی کنید سوالاتی که در ذهنتان می چرخد را با گوگل در میان بگذارید. خیلی وقتها گوگل میتواند شما را از سردرگمی خارج کند. البته گاهی هم ممکن است جواب نادرست در فضای اینترنت تولید کرده باشند. بهتر است بعد از اینکه اطلاعات را از اینترنت استخراج کردید با یک متخصص در میان بگذارید تا از صحت جواب ها مطمئن شوید.
تجربه من به عنوان دانشجوی سابق عمران نشان داده که گوگل نه تنها یک موتور جستجو، بلکه یک کتابخانه عظیم از دانش مهندسی عمران است. دانشجویان با استفاده از گوگل میتوانند به سرعت به مقالات و پروژههای عملی و آموزشهای ویدیویی دسترسی پیدا کنند و به این ترتیب دانش خود را به روز نگه داشته و در حل چالشهای مهندسی موفقتر شوند.
3) علم دانشگاهی رو دست کم نگیر!
شاید در بعضی موارد احساس کنید نکاتی که در دانشگاه یاد میگیرید در کار به درد نخواهد خورد. این مسئله برای بعضی موارد واقعا صادق است ولی سعی کنید دروس اصلی را به خوبی فرا بگیرید. این نکات دانشگاهی شاید مطالب کارگاهی نباشند، اما شالوده و مبنای تمام کارهای اجرایی هستند که انجام میگیرند. تسلط شما روی این مباحث میتواند شما را سریعتر پیش ببرد. البته این توصیه به دانشجویان مهندسی عمران به معنی گرفتن نمره بالا نیست و منظور فهم و درک بیشتر مطالب است.
4) نرم افزار خصوصا اتوکد یاد بگیر!
یکی از کارهایی که میتواند شما را سریع تر در کار پیش ببرد بلد بودن نرم افزارهای تخصصی عمران هست. اگر شما نرم افزارهایی مانند اتوکد، MSP، safe، Etabs و غیره را بلد باشید میتوانید در خیلی از موارد سریعتر پیشرفت کنید. مطالعه مقاله پرکاربردترین نرم افزارهای عمران میتواند در انتخاب بهترین نرم افزارها به شما کمک کند.
توصیه اکید من به دانشجویان مهندسی عمران این هست که متناسب با کاری که دوست دارند انجام بدهند، نرم افزارهای تخصصی را یاد بگیرند. این آموزشها بهتر است که به صورت کاربردی باشد و در واقع شما توانایی انجام پروژه از طریق این نرم افزارها را داشته باشید.
در همین راستا سعی کنید از آموزشهای سطحی نرم افزارها که به طور ناقص و غیر کاربردی آموزش میدهند دوری کنید. این آموزشها یا باعث دوباره کاری میشوند یا کار شما رو سخت میکنند و در کار با مشکلات زیادی رو به رو میشوید. برای آموزش اتوکد به صورت جامع و رایگان روی لینک آبی کلیک کنید.
5) مهارتهای نرم، مکمل مهارتهای مهندسی!
یکی از مواردی که مهندسان و دانشجویان عمران به آن توجه نمیکنند مهارت های نرم از جمله مذاکره، حل مسئله، توانایی برقراری ارتباط و غیره هست. شما هر چه قدر هم مهندس قوی و متخصصی باشید اگر این مهارت ها را نداشته باشید خیلی سخت سر کار دوام خواهید آورد.
اگر به این مسئله توجه نکنید در کارها شکست میخورید و دلیل آن را هم متوجه نمیشوید. به همین خاطر بهتر است که روی این بخش از مهارتها هم سرمایهگذاری کنید و برایش وقت مجزایی در نظر بگیرید. برای این که بیشتر با مهارتهای نرم ضروری برای یک مهندس عمران و اصول مذاکره آشنا شوید، حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
6) کمتر تجربه کن!
اکثر افراد، تجربه را در کارهای عمرانی بسیار پررنگ میدانند. درست است که شما باید تجربه بالایی داشته باشید اما میتوانید به جای اینکه خودتان تجربه کنید، از تجربیات دیگران استفاده کنید. قرار نیست شما از ابتدا همه چیز را با امتحان کردن یاد بگیرید. خودتان را در کنار افراد با تجربه قرار دهید و سعی کنید از تجارب آنها به بهترین نحو بهرهمند شوید. شرکت در آموزشهای جامع و کاربردی شبیه به خریدن تجربه متخصصان حوزه عمران است که شما را چند قدم از سایر مهندسان عمران جلوتر میاندازد.
اگر قصد دارید به عنوان کارشناس دفتر فنی یا مهندس اجرایی ساختمان فعالیت کنید، حتما به آموزش اجرای ساختمان و آموزش دفتر فنی سر بزنید تا با سرفصلهای آموزشی و نمونه آموزشها آشنا شوید.
7) پادویی کن!
شاید این توصیه قشنگی برای دانشجویان مهندسی عمران نباشد ولی عین واقعیت است. شما در مراحل ابتدایی شاید مجبور باشید کارهایی انجام دهید که واقعا یک مهندس نباید انجام دهد. منظورم این نیست که همش کارهای پیش پا افتاده انجام میدهید ولی بخشی از کارهایتان در این حوزه است. مرتب کردن بروشورهای کارگاه، تایپ نامه، انجام خورده کارهای بقیه مهندسین و غیره شاید شما را در شرایط خوبی قرار ندهد.
خودتان را برای چنین مواردی آماده کنید و مواظب باشید که هر چقدر رتبه علمی بالاتری داشته باشید این کارها برایتان سخت تر میشود و در عمل کارها به هم گره میخورد. این نکته را هم همیشه گوشه ذهنتان داشته باشید که با توجه به نکات این مقاله و پیشرفت گام به گام، هرچه سریعتر میتوانید این مراحل را کوتاه کنید یا حتی از بین ببرید.
8) کارهای مختلف رشته عمران رو بشناس!
برای اینکه بتوانید راه دقیق خود را انتخاب کنید خیلی مهم است که بدانید چه کارها و چه رشتههایی در رشته مهندسی عمران وجود دارد. این خیلی مهم است که شما کارها و شغلهای این رشته را بشناسید. قرار نیست همه مهندسین عمران در همهی حوزهها تخصص داشته باشند. همه مهندسین عمران باید در سطح خوبی مفاهیم جامع و کلی عمران را بدانند اما هر کدام در یک بخش از عمران عمیق میشوند.
یکی در حوزه پل و راهسازی و یکی دیگر در ساختمان سازی تجربه و مهارت خوبی پیدا میکند. مهندسی، مهارت طراحی سازه را پیدا میکند و مهندسی دیگر اجرای ساختمان را به صورت حرفهای دنبال میکند. این یعنی قرار است خیلی از مهندسین عمران به صورت مکمل با هم کار کنند و تخصصهای متفاوتشان کارها را جلو میبرد.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
9) اشتباه کن!
این شاید مهمترین توصیه برای دانشجویان و مهندسین عمران باشد. توی کارگاه خیلی از کارها هست که شما دقیق بلد نیستید یا تئوری اش را بلدید ولی تا به حال اجرا نکردهاید. این نکته بسیار مهم است و تا زمانی که شما کارها را انجام ندهید و اشتباه نکنید، یاد نمیگیرید.
این مسئله را با بی توجهی به مسائل و باری به هر جهت انجام دادن کارها اشتباه نگیرید. شما اول باید مبانی تئوری کارها را بدانید و بعد کار را اجرا کنید. اما خیلی از دانشجویان و تازه فارغ التحصیل شدگان مهندسی عمران به سختی تن به این ریسک ها میدهند که این مسئله باعث یاد نگرفتن عملی خیلی از مسائل اجرایی میشود.
پس تئوریاتی که بلد هستید را با توجه به توصیه افراد با تجربه و بدون ترس اجرا کنید و کم کم اشتباهاتتان را کاهش دهید. اصلا انتظار این را نداشته باشید که اشتباه نکنید ولی بعد از هر اشتباه آن را تحلیل کنید و از آن اشتباه درس بگیرید چون این راز خیلی از موفقیتهاست.
10) کارآموزی رو جدی بگیر
خیلی از دانشجویان مهندسی عمران برای کارآموزی منتظر واحد کارآموزی دانشگاه میمانند. یکی از بزرگترین اشتباهاتی که مهندسین عمران میتوانند انجام بدهند دور ماندن از فضای کارگاهی است. کارآموزی شما میتواند از ترم 4 به بعد و در بدترین شرایط از ترم 6 به بعد شروع شود. این که افراد برای واحدهای درسی در کارگاه ظاهر میشوند، نکته خیلی خوبی است اما دلیلی ندارد تا آن زمان صبر کنید. بهتر است زودتر به کارگاههای نزدیک خانه یا دانشگاهتان بروید و با آنها صحبت کنید.
از نه شنیدن اصلا نترسید چون قرار نیست شما در همه کارگاه ها کار کنید. پس صبر کنید و نتیجه اش را ببینید.
در کارآموزی مخصوصا در ابتدای کار ممکن است از شما کارهای پیش پا افتاده بخواهند و آموزش زیادی ندهند. شما سعی کنید این کارها را انجام دهید و خودتان را مشتاق یادگیری نشان دهید.
از طرفی بدون ترس سوالاتی که برایتان به وجود میآید بپرسید. خیلی وقتها ترس از اینکه در کارگاه مسخره شویم باعث میشود تا زمانهای طولانی مسائلی را بلد نباشیم یا به غلط یاد گرفته باشیم. اما این نکته را در نظر بگیرید که کسب تجربه و آموزش صرفا از طریق کارآموزی سخت است. چون ممکن است این دوره طولانی مدت شده و با توجه به اینکه یک کارآموز حقوقی دریافت نمیکند، شما را خسته کند. پس باید دنبال راهی باشید که این مسیر را برای شما کوتاه کند.
یکی از روشهایی که شما را در دوره کارآموزی جدی بگیرند این است که دنبال آموزش باشید و یک سری اصول و نکات رو از قبل بدانید.
11) گروه تشکیل بده!
یکی از نکاتی که قبلا هم گفتیم این بود که در خیلی از پروژهها مهندسین عمران به صورت مکمل با هم یکدیگر کار میکنند. در خیلی از پروژهها نیاز به همه ی این تخصصها وجود دارد و تشکیل گروههایی با دوستانتان میتواند در خیلی از در کارها کمکتان کند.
از طرفی دیگر شما در این گروهها میتوانید با اشتراک گذاری تجربیاتتان به پیشرفت یکدیگر کمک کنید و سریعتر پیشرفت کنید. پس حتما با دوستانتان گروههایی برای انجام کارهای مختلف و انتقال تجربیات تشکیل دهید.
12) حتما نباید در رشته عمران کار کنید!
علاقه در انجام کار بسیار مهم است و یکی از نکات اصلی در هر کاری محسوب میشود. با خودتان رو راست باشید و ببینید واقعا مهندسی عمران را دوست دارید یا خیر. همانطور که میدانید خیلی از افراد با این که مهندسی عمران خواندهاند ولی در رشتههای دیگری فعالیت میکنند. به دلیل اینکه مشکلات و موانع زیادی در برابر شما به عنوان مهندس عمران وجود دارد، علاقه یک فاکتور بسیار مهم است که شما به سراغ کارهای دیگر نروید.
پس بهتر است علاقهتان را نسبت به مهندسی عمران بسنجید و ببینید آیا علاقهای به این کار و حرفه دارید یا خیر. فهمیدن علاقه هم بیشتر از عمل گرایی بیرون میآید. پس بهتر هست هر چه سریعتر سر کار بروید و علاقه تان را بسنجید.
از نظر دانشجویان عمران چه عواملی مانع موفقیت میشوند؟
تا اینجا توصیهها و نظرات یک مهندس عمران موفق را با شما به اشتراک گذاشتیم، اما برای تصمیم گیری بهتر باید نظرات سایر دانشجویان مهندسی عمران درمورد عواملی که مانع موفقیت میشوند را هم بررسی کنیم. طبق نظر دانشجویان عمران، این 5 اشتباه مانع موفقیت در رشته عمران میشوند:
- صرفا با معدل بالا راحتتر کار پیدا میکنم!
- بعد از اتمام تحصیل تازه به این فکر میکنم که در چه گرایشی میخواهم کار کنم!
- گرفتن ارشد عمران و دکترا باعث چند برابر شدن درآمدم میشود!
- نیاز به یادگیری مهارت خاصی ندارم و مدرک دانشگاه برای اینکه مشغول به کار شوم کافی است!
- بدون هیچ مهارتی و صرفا با کارآموزی میتوانم مهارتهایم را گسترش دهم!
همانطور که قبلتر هم گفتیم، مدرک دانشگاه تنها گام نخست در مسیر موفقیت مهندسان عمران است و آموزش مستمر و کسب مهارتهای تخصصی و عمومی، از جمله ضروریات این حرفه به شمار میآید. برای مشاهده مهمترین مهارتهای مهندس عمران روی لینک آبی کلیک کنید.
توصیه پایانی برای دانشجویان مهندسی عمران
آخرین توصیه به دانشجویان مهندسی عمران این است که در هر کاری سختیها و خوشیهایی وجود دارد، بنابراین بهتر است که از تمام اینها درس بگیریم و رو به جلو حرکت کنیم. خود مسیر هم جزئی از زندگی است، پس سعی کنید از مسیر هم لذت ببرید و فقط به رسیدن به یک جایگاه و بعد لذت بردن از آن جایگاه فکر نکنید.
حتما نظر خودتان را به عنوان دانشجویان مهندسی عمران در انتهای این مقاله برای ما قرار دهید زیرا این کار میتواند به دیگران در انتخاب راه درست کمک کند.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
سلام.
من رشته ام نقشه برداری هستش.
یه آزمون پتروشیمی زده ، و نوشته کارشناس عمران و راه و ساختمان و کلیه گرایش ها ،،
آیا منم میتونم ثبت نام کنم؟؟
سلام معمولا نه ولی باز ازشون بپرسید
سلام خسته نباشید
یه سوال داشتم ؛ من منتظر جواب انتخاب رشته هستم ولی به احتمال زیاد عمران بیارم سوالم اینجاس که اگه بخوام مرور داشته باشم از درسای دبیرستان به نظر شما کدوم مباحث میتونن ذهنمو بیشتر آماده کنن برای عمران از ریاضی و فیزیک؟
سلام هیچ کدوم، استراحت کنید منتظر باشید قبول بشید درستون رو شروع کنید.
سلام.وقتتون بخیر.ممنون میشم راهنمایی کنید..
من کارشناسی عمران نتونستم بیارم..میشه یک ترم رشته دیگه که نزدیک به عمران باشه بخونم وبعد تغییر رشته بدم و برم عمران؟!
که نخوام الکی ۲.۳سال برم کاردانی و به. برم کارشناسی
دانشگاه آزاد میخوام ثبت نام کنم
مرسی از مطالب مفیدتون
سلام عزیز ، اتفاقا منم همین شرایطو داشتم .باید شهری رو انتخاب کنی که مهندسی عمران اونجا بدون کنکور باشه مثلا من تبریز بودم ، تبریز با کنکور بود مجبور شدم برم ۵۰ کیلومتر دورتر از تبریز ، که تو شبستر دو ترم خوندم اول باید تحقیق کنی ببینی کدوم دانشگاه بعد از دانشگاه شهرتون رتبه خوبی از لحاظ علمی داره . دو ترم که اونجا خوندی باید منتظر باشی زمان ثبت نام کنکور برسه و تو ثبت نام کنکور باید رشته ریاضی که رغبت کمتری نسبت به تجربی داره رو انتخاب کنی تا شانست بیشتر بشه برای قبولی تو شهر خودتون ، که آزمونش دو مرحله ای هست یکی تو دی یکی ام فک کنم تو تیر ، یکیشو با دقت بزن و اون یکی رو شانسی بزن ، اونی که نتیجه بهتری داشته باشه رو سازمان سنجش قبول میکنه ، بعدش که انشالله قبول شدی از سند قبولی پرینت میگیری میری دانشگاهی که میخوای ثبت نام کنی مراحل اولیه ثبت نامتو انجام میدی اونجا ازت مدارک میخوان تو هم میگی مدارکم تو اون یکی دانشگاهه لطفا یدونه نامه بدین من برم اونجا انصراف بدم و بیام اینجا ، فقط دقت داشته باش که اون نامه باید مهر دانشگاه رو داشته باشه ، اگه این کارو بکنی نیاز نیس از اون دانشگاهی که انصراف میدی هزینه انصراف بدی ، منو خیلی اذیت کردن تو این مورد بستگی به طرف مقابلت داره که چجور آدمی باشه. اینم شماره منه اگه سوالی داشتی میتونی بپرسی ۰۹۱۴۶۵۲۸۸۰۷ موفق باشی
سلام وقت بخیر
در این مورد می تونید از مشاوران کنکور سوال کنید. اطلاعات ما در زمینه تخصصی عمران است. موفق باشید
سلام .. خیلی ممنونم بابت مطالب مفیدتون ..
پس شما فکر میکنین برای کاراموزی از ترم چهارم شروع کنیم .. و نه زودتر؟
سلام وقت بخیر
کارآموزی رو میشه از هر زمانی شروع کرد. از ترم چهار بعد زمان خوبیه چون بیشتر درک می کنید.
سلام وقتتون بخیر من دانشجوی ترم چهارم عمرانم اما دلیل مجازی بودن هیچ تجربه و علمی از این بابت پیدا نکردم با این وجود میتونم کارآموزی شرکت کنم ؟ راستی خیلی ممنون از اطلاعات مفیدتون
سلام، وقت بخیر
بله حتما. اگر حضوری هم بود سه، چهار ترم اول عمدتا دروس تئوری و پایه است. چیزی از دست ندادید. می تونید با کارآموزی کلی مطلب یاد بگیرید. اگرچه توصیه میکنیم قبلش مطالبی در حوزه اجرا بیاموزید که خیلی بی اطلاع نباشید. به مسیر یادگیری مهندسی عمران سر بزنید یا اگر می خواهید حرفهای یاد بگیرید به پکیجهای آکادمی عمران بروید و از آموزشهای اجرایی استفاده بفرمایید.
موفق باشید
عالیی بود مرسی از راهنماییتون??❤❤
خواهش میکنم،
هر سوالی بود در خدمتتون هستیم.
موفق باشید.
سلام ببخشید یه سوال داشتم من زمانی که کنکور بدهم و وارد دانشگاه شوم میتونم جایی کار پیدا کنم و یاد بگیرم ؟
باسلام
اگر در دوران تحصیل علم تئوری بالایی پیدا کنید و در کنار آن مهارتهای دیگه (مثل نحو اجرا ساختمان یا کارشناس دفتر فنی) پیدا کنید، به راحتی میتوانید شغل پیدا کنید.
موفق باشید.
برای آشنایی با ویژگیهای شغلی مهندسی عمران و یادگیری کلیه نکات ضروری مرتبط با اون جهت تضمین آینده شغلی من کتاب “مهارتهای ضروری اشتغال در مهندسی عمران” را پیشنهاد میدم. بنده که خیلی راضی بودم
سلام من یه سوال برام پیش اومد که آیا رشته عمران از طریق کار و دانش دانشگاه آزاد بدونه کنکور دانشگاهش مختلط هست یا تک جنسیتی؟؟؟
سلام دانشگاه مختلط هست
خانم مهندس ممنون از نظر خوبتون. خوش حال میشیم نظراتتون در مورد بقیه مطالب رو هم بدونیم.