نمونه دستور کار ناظر به مجری + فیلم آموزشی رایگان
آیا تا به حال فکر کردهاید که چگونه مهندسان ناظر از بروز اشتباهات و تخلفات در پروژههای ساختمانی جلوگیری میکنند؟ چه تدبیری وجود دارد که کیفیت اجرا و رعایت استانداردها را تضمین کند؟ یکی از راهکارهای کلیدی در این زمینه، دستور کار است. اما دستور کار چیست و چگونه نوشته میشود؟ ما در این مقاله به این پرسش پاسخ داده و با ارائه چند نمونه دستور کار ناظر چگونگی تهیه و ابلاغ آن را شرح دادهایم؛ پس تا انتها همراه آکادمی عمران باشید.
دستور کار چیست؟
دستور کار یک سند تکمیلی است که شامل دستورالعملهایی برای اصلاح یا تطبیق نقشههای مصوب و مشخصات فنی پروژه و استانداردهای اجرایی میشود. این سند بهویژه به مراجع و استانداردهای ابلاغی متکی است و توسط مهندس ناظر در پروژههای ساختمانی به صورت کتبی به کارفرما و مجری ساختمان ابلاغ میشود.
توصیه میکنیم قبل از مطالعه ادامه، مقاله فیلم زیر را مشاهده کنید. این فیلم بخش کوتاهی از گام پنجم آموزش صفر تا صد نظارت و اجرای ساختمان است که در آن به جزئیات نوشتن گزارشهای نظارتی عمران پرداختهایم.
دستور کار مهندس ناظر
در پروژههای ساختمانی مهندس ناظر عمران یا ناظر هماهنگ کننده موظف است در هر مرحله از اجرای ساختمان، روشهای اجرایی عملیات را از طریق یک دستور کار به کارفرما یا مجری ساختمان ابلاغ کند. توجه داشته باشید که مطابق با آیین نامه استانداردهای اجرایی طرحهای عمرانی، صدور دستورالعملها و دستورکارها توسط مهندس ناظر و همچنین اجرای آن توسط مجری الزامی است. مهندس ناظر باید بر جنبههای فنی و نظارتی پروژه متمرکز شود و از قبول مسئولیت مالی و هزینهای پروژه یا دخالت در آن خودداری کند.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
انواع دستور کار ناظر ساختمان
بهطور کلی، مهندس ناظر ساختمان در دو مقطع زمانی زیر موظف به ارائه دستورکار است:
- پیش از شروع هر عملیات ساختمانی
- در حین اجرای هر عملیات ساختمانی
1- دستور کار پیش از شروع هر عملیات
مهندس ناظر باید پیش از شروع هر عملیات ساختمانی مانند تخریب، گودبرداری، اجرای اسکلت و سقف، دیوار چینی و سایر مراحل، نکات اجرایی و دستورالعملهای آن عملیات را مطابق با مقررات ملی ساختمان و آیین نامه حفاظت کارگاهی در قالب دستور کار ارسال کند.
هدف از صدور این دستورالعمل یادآوری و اطلاعرسانی به تیم اجرایی دربارهی استانداردها و الزامات قبل از آغاز هر مرحله از عملیات ساختمانی است. برای مثال مهندس ناظر باید قبل از تخریب، دستور کار تخریب و گودبرداری را به مهندس اجرایی ساختمان و کارفرما ابلاغ کند.
2- دستور کار در حین اجرای عملیات
این دستور کارها زمانی صادر میشود که در حین اجرای پروژه، اشکالات یا موارد خاصی مشاهده شده و باید اصلاحات یا اقدامات لازم برای اجرای صحیح کار انجام شود. این نوع دستور العمل به منظور تأکید بر لزوم رعایت قوانین و استانداردها در مراحل مختلف اجرا صادر میشود.
نحوه ابلاغ دستور کار
نامه دستور کار ناظر به مهندس مجری ابلاغ میشود. چنانچه پروژهای مجری نداشته باشد، ابلاغیه باید به دست مالک یا سازنده (در صورت داشتن وکالت رسمی از مالک) برسد. چنانچه هر یک از ذینفعان پروژه از جمله مجری، پیمانکار، مالک و سازنده از پذیرفتن این گزارشها و دستورکارها خودداری کنند، دو رویکرد زیر باید اتخاذ شود:
- چنانچه مسئله خیلی جدی مانند نقض قوانین یا ایمنی نباشد، دستورالعمل را از طریق سازمان یا شهرداری به دست مجری یا مالک برسانید.
- اگر ابلاغیه در خصوص تخلف یا نقض قوانین اجرایی است و مالک یا مجری از دریافت دستورکار سرباز میزنند، ناظر باید از طریق دفاتر الکترونیکی خدمات قضایی به آنها ابلاغ قضایی کند.
دقت داشته باشید اگر مجری صوری بود و سر ساختمان حضور نداشت، ناظر موظف است این تخلف را به سازمان نظام مهندسی گزارش دهد.
چگونه دستور کار بنویسم؟
برای نوشتن دستور کار کارگاهی یا ساختمانی رعایت نکات زیر الزامی است:
1- کتبی بودن دستورالعمل: اصلاحات و دستورالعملها را حتما به صورت مکتوب تهیه کنید. ارسال پیام در پیامرسانها یا پیامک قابل قبول نیست.
2- دستنویس بودن: بهتر است دستورکار دستنویس باشد و ترجیحا از نمونههای تکراری موجود خودداری کنید.
3- عنوان دستورکار: در ابتدای نامه، عنوان را مشخص و واضح ذکر کنید. این عنوان باید به طور دقیق نشان دهد که دستورالعمل درباره چه موضوعی است، مثلا دستور کار شروع عملیات ساختمانی جدید مانند اجرای تیرها و سقفهای تیرچه بلوک است یا در مورد تخلفی که منجر به دستور توقف عملیات ساختمانی توسط ناظر میشود.
4- مشخصات پروژه: بعد از عنوان، مشخصات کامل پروژه را که شامل موارد زیر است، بنویسید:
- نام پروژه
- نام ناظر
- نام مجری
- آدرس پروژه
- تاریخ صدور دستورکار
5- بیان جزئیات: از کلیگویی خودداری کنید و دستورالعمل را با جزئیات دقیق بر اساس بندها و مادهها بنویسید.
6- در انتهای نامه بنویسید:
- اصل دستورالعمل فوق بدون خط خوردگی و قلم خوردگی دریافت شد.
- همه موارد فوق الذکر تفهیم شد.
- متعهد به اجرا میشوم.
دستور کار به شماره …………………. مورخ …………………………. به اینجانب مجری شماره پرونده …………… ابلاغ و تفهیم گردید و متعهد به اجرا میگردم.
7- امضا و تاریخ: در نهایت، مهر و امضا کرده و نام و تاریخ را با خط خود قید کنید.
8- حفظ مستندات: تمام گزارشها و دستورالعملهایی که مهندس ناظر به مالک، مجری، اداره کار، شهرداری و سایر نهادها ارائه میدهد، باید رسید آن به همراه مهر و امضا توسط ناظر گرفته شده و این مستندات به دقت حفظ شود.
این موارد میتواند به شما کمک کند تا یک دستورالعمل دقیق تنظیم کنید. چنانچه به دنبال نحوه نوشتن صحیح دستورکار و گزارشهای نظارتی هستید، توصیه میکنم مقاله آموزش گزارش نویسی مهندس ناظر را مطالعه کنید.
نمونه دستور کار ناظر
برای درک بهتر نحوه نوشتن صحیح دستور کار ناظر به مجری و کارفرما در ادامه یک نمونه دستور کار شروع عملیات ساختمانی را ارائه کردهایم.
بسمه تعالی
دستور کار تخریب
جناب آقای یا شرکت محترم ………………………… سازنده و نماینده محترم ساختمان به شماره پرونده…………………………… واقع به آدرس ……………………………………………………………………..
با توجه به آنکه در حال حاضر مشغول شروع مراحل تخریب می باشید ، بدین وسیله موارد ذیل در مورخه …/…/………….. به جنابعالی ابلاغ می گردد:
- با توجه به آنکه علمک های گاز در محل تردد لودر و کامیون ها قرار خواهند گرفت، می بایستی سریعاً نسبت به برداشتن علمک های گاز توسط شرکت ملی گاز اقدام نمایید تا باعث انفجار و آتش سوزی نگردد.همچنین با توجه به آنکه هر دو کنتور آب در محل گودبرداری قرار خواهند گرفت سریعًاً نسبت به جابه جایی کنتورهای آب اقدام فرمائید. ضمنا محل کنتورهای برق را هم توسط مامورین اداره برق به محل مناسبی که در کلیه مراحل تخریب و گودبرداری آسیب نبیند، منتقل شود. همچنین سریعا نسبت به نصب سرپوش روی گذر با داربست و توری فلزی به منظور حفظ اقدام گردد.
- کلیه شیشه ها را جداگانه درآورده و در گوشه ای دپو نمایید که هنگام جدا کردن آجرها باعث آسیب به دست کارگران نشود ، کلیه کارگران می بایستی از دستکش برزنتی و کلاه چانه دار و کفش ایمنی استفاده نمایند و از کارگران اتباع خارجی فاقد پروانه کار در کارگاه به هیچ وجه استفاده نشود.
- تخریب می بایستی از بالاترین سقف به تدریج شروع شده و خاک ها از طریق سوراخ تعبیه شده در سقف به پایین منتقل گردند ، هنگام استفاده از دستگاه هوا و برش می بایستی کنترل شود سر کپسول هوا از گازوئیل و مواد روغنی پاک باشد ، تا باعث انفجار نگردد .
- با توجه به آنکه پلاک ضلع شرقی دارای بافتی فرسوده بوده و دارای پیش نجار یهای عمیق در دیوار مشترک می باشد ، لذا می بایستی تخریب دیوار فوق توسط کارگران صاحب صلاحیت به آرامی و دقت و به وسیله قلم و تیشه صورت پذیرد. کلیه مراحل تخریب به خصوص تخریب ضلع شرقی می بایستی با اطلاع و هماهنگی و زیر نظر اینجانب صورت پذیرد.
دستور کار به شماره …….. مورخ …….. به اینجانب مجری شماره پرونده …….. ابلاغ و تفهیم گردید و متعهد به اجرا میگردم.
مهر و امضا مجری تاریخ نام مهندس ناظر تاریخ
دانلود رایگان دستور کار ناظر به مالک
شما میتوانید چند نمونه دستورکار مهندس ناظر را به تفکیک مراحل از لینک زیر دریافت کنید. این نمونه دستور کارها شامل موارد زیر است:
- دستور کار ایمنی ناظر به مالک
- دستور کار تخریب ساختمان
- دستور کار گودبرداری
- دستور کار اجرای فونداسیون
- دستور کار اجرای اسکلت بتنی
- دستور کار اجرای اسکلت فولادی
- دستور کار دیوارچینی
- دستور کار نازک کاری
مهندس ناظر با دادن دستور کار تبرئه میشود؟
چنانچه مهندس ناظر دستورالعمل صحیح عملیات ساختمانی یا عدم رعایت موضوعی را در گزارش ذکر کند، ناظر با ارائه دستورکار و گزارش مربوط به کارشناسان دادگستری، از اتهام تبرئه خواهد شد.
اما به این نکته توجه داشته باشید که ارائه دستور کار توسط ناظر به مجری همیشه دلیل بر تبرئه شدن ناظر نیست. برای مثال ناظر دستورکار حفر چاه را به مجری داده است، اما چاه جدید بر روی چاه قدیمی حفر شده و کارگران دچار نشت گاز ناشی از چاه قدیمی شدهاند. در این مورد اگر چه ناظر دستورالعمل لازم را داده است، اما چون محل چاه جدید را مشخص نکرده، تقصیر کار است. طبق قانون، ناظر باید در زمان تخریب و گودبرداری محل چاه قدیمی را پیدا کند و چنانچه نتواند به درستی محل آن را تشخیص دهد، می تواند از از بند ۴-۵ قرارداد نظارت استفاده کند.
بنابراین، صحت و دقت دستورکار و نظارت ناظر بر اجرا و شرایط کار از اهمیت بالایی برخوردار است و ناظر باید در تحلیل و شناسایی خطرات و شرایط موجود دقت لازم را داشته باشد تا مقصر شناخته نشود.
جمع بندی
دستور کار نقش حیاتی در مدیریت و اجرای صحیح پروژههای ساختمانی و عمرانی ایفا میکند. این سند، چارچوبی شفاف برای ارتباط بین مهندس ناظر، کارفرما و مجری فراهم کرده و با تاکید بر رعایت استانداردها و قوانین، از بروز تخلفات و اشتباهات فنی جلوگیری میکند. رعایت اصول نگارش و ابلاغ دستور کار، علاوه بر تضمین اجرای صحیح عملیات، نقش مؤثری در مستندسازی پروژه و کاهش مشکلات احتمالی در آینده دارد. با توجه به اهمیت این موضوع، آگاهی از نحوه تهیه و استفاده از دستورالعمل برای مهندسان ناظر و سایر عوامل اجرایی ضروری است.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره دستور کار ناظر هماهنگ کننده کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
سوالات متداول
در قراردادهای زیر مجموعه نظام فنی و اجرایی کشور که یک شرکت مهندسین مشاور به عنوان دستگاه نظارت معرفی می شود، دستور کار میتواند جنبه فنی یا غیر فنی از جمله تغییر در برنامه زمانبندی کار داشته باشد. اما در قراردادهای نظارت زیر مجموعه نظام مقررات ملی ساختمان که به ساخت ساختمانهای با کاربری مختلف اشاره دارد، دستور کار ناظر تنها جنبه فنی دارد.
برای قراردادهای زیر مجموعه نظام فنی و اجرایی کشور به این مورد اشاره شده است، اما برای ناظرین ساختمان مبحث دوم مقررات ملی ساختمان ملاک عمل است.
یک دستور کار کلی برای شروع عملیات ساختمانی توسط مهندس ناظر هماهنگ کننده داده شده که الزامی است. اما سایر مراحل با هماهنگی جلو رفته و الزامی به ارائه دستور کار نیست.
سلام
اگر مالک رسید دستور کار رو نداده چیکار کنیم؟
سلام
ابلاغ قضایی از پیشخوان خدمات قضایی