قیرگونی چیست؟ صفر تا صد نکات اجرایی قیرگونی به همراه فیلم
برای جلوگیری از نفوذ رطوبت در ساختمان از عایقهای رطوبتی استفاده میشود. استفاده از عایق رطوبتی، بیشتر در بخشهایی از ساختمان مطرح است که دائما در تماس با آب و رطوبت هستند. قیرگونی یکی از روشهای قدیمی برای عایق کاری رطوبتی بر پایه قیر است که هنوز هم در بسیاری از پروژهها اجرا میشود.
در این مقاله قیرگونی را تعریف کرده و سپس نحوه اجرای قیرگونی ، نکات اجرایی آن و به طور خاص اجرای قیرگونی سرویس بهداشتی را تشریح کردهایم. با ما در آکادمی عمران همراه باشید.
قیرگونی چیست؟
استفاده از ایزولاسیون قیری سابقهای طولانی داشته و از حدود 5000 سال پیش در بین تمدنهای مختلف برای عایق بندی ساختمانها و پایه پلها مورد استفاده قرار گرفته است. تا امروز نیز قیرگونی یکی از متداولترین روشهای عایق بندی بوده است.
در اجرای ساختمان برای عایق کاری به این روش معمولاً از 2 لایه گونی و 3 قشر قیر استفاده میشود. گونی نوعی از منسوجات است که از الیاف کنف چتایی محسوب میشود و باید دارای بافت یکنواخت و عاری از آلودگی باشد.
از مزایای این روش میتوان به اجرای راحت، عدم نیاز به نیروی متخصص، مصالح قابل دسترس و مناسب بودن برای فضاهای کوچک اشاره کرد. عمده معایب آن خطرناک بودن به دلیل داغی قیر، پوسیدگی ناحیه قیرگونی شده به مرور زمان و پارگی در اثر نشستهای احتمالی سازه است. در ادامه نحوه اجرای قیرگونی را توضیح خواهیم داد.
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
نحوه اجرای قیرگونی
در ابتدا با توجه به اینکه هرگونه اشیا تیز و سطوح زبر میتواند باعث آسیب به قیرگونی شود لازم است قبل از اجرای عایق، زیر کار با ملات ماسه سیمان نرم اندود شود. سپس بعد از خشک شدن کامل اندود روی محل مورد نظر قیر 70-60 (دارای درجه نفوذ 60 تا 70 میلیمتر است) پاشیده شده تا همه خلل و فرج به طور کامل پر شوند. مقدار قیر برای اندود کردن یک متر مربع گونی در لایه اول حدودا به اندازه 2 کیلوگرم است.
در مرحله بعد یک لایه گونی خشک و تمیز به صورت کاملا صاف روی سطح قیر پهن میشود. دقت کنید که محل آبروها از مهمترین قسمتها برای عایق کاری هستند و گونی در این قسمتها باید برش بخورد. البته از آنجایی که طبق تجربه بیشترین موارد نشت آب از اطراف آبروها صورت میگیرد لازم است تا به نحو مناسب لایههای عایق تا داخل لوله فاضلاب امتداد پیدا کند و سپس لوازم بهداشتی نصب گردند.
در ادامه قیر نرم را با یک قیر سفت دیگر به نسبت مساوی مخلوط شده و روی گونی مالیده میشود.
معمولا در حدود 1.5 کیلوگرم قیر در هر مترمربع برای لایه دوم کافی است. در مرحله بعد لایه دوم گونی به صورت عمود بر لایه زیرین پهن میشود. دوباره روی گونیها با قیر مخلوط نرم و سفت به نسبت 1 به 2 آغشته میگردد.
همانطور که گفتیم لایههای گونی باید عمود بر هم باشند. علت این مسئله هم پوشانی بافت گونیها و بسته شدن کامل راه نفوذ رطوبت است. پس از پایان کار محل کفشورها با گونی و ملات مسدود شده و برای تست عایق کاری سطح مورد نظر را غرقاب میکنیم. در صورتی که در طبقه زیرین بعد از 24 ساعت هیچ گونه نشتی مشاهده نشد، عایق کاری مورد تایید است.
در مرحله آخر نیز سطح مورد نظر آماده اجرای پوشش نهایی است که میتواند از جنس موزائیک، سنگ یا سرامیک باشد.
قیرگونی سرویس بهداشتی
برای قیرگونی سرویس بهداشتی پس از سیمان کشی، شیب بندی، شاقول کردن گوشههای دیوار و ایجاد گودال توالت، اضافه لوله فاضلاب را برش داده و داخل سیفون را پر از آب میکنند. دلیل این کار این است که اگر قیر به داخل لوله فاضلاب چکید به بدنه آن نچسبد و لوله را مسدود نکند.
در مرحله اول ابتدا قسمت توالت را یک لایه اضافه قیرگونی کرده و لبههای داخلی لوله سیفون را با تکههای کوچک گونی به کمک قیر شل خالص که چسبندگی بالایی دارد، آب بندی میکنند.
قیرگونی کف به همان روشی که در قسمت قبل توضیح دادیم انجام میشود. توجه کنید که برای قیرگونی دیوارها باید حداقل به اندازه 50 تا 60 سانتیمتر و گاهی بیشتر ارتفاع داشته باشد تا دیوارها نیز به خوبی عایق بندی شوند.
البته در نظر داشته باشید که در حمام دیوارها با ارتفاع 1 الی 1.20 متر قیرگونی میشوند.
نکات اجرای قیرگونی
در این بخش به نکات اجرای این روش میپردازیم. البته دقت کنید که بسیاری از نکاتی که برای اجرای ایزوگام در مقاله مربوط به آن عنوان کردیم را باید در این روش عایقبندی نیز به کار ببندید. پیش از مطالعه نکات گفته شده فیلم زیر را مشاهده کنید. در این فیلم به نکات اجرای ایزوگام و قیرگونی پرداختهایم.
1) در صورت عدم شیب بندی و وجود سطح صاف، باید قبل از اجرای عایق، زیرکار با ملات ماسه سیمان نرم اندود شده و سطح آن کاملاً خشک شود. انجام این کار به دلیل آسیب پذیری قیر نسبت به اشیاء تیز و سطوح زبر لازم است.
2) در لایه اول قیر با حرارت آتش کاملا نرم شده و روی محل مورد نظر مالیده میشود. در این مرحله تنها از قیر 70-60 نرم (قیر خالص با درجه نفوذ بین 60 تا 70 دهم میلیمتر) استفاده شده تا به همه خلل و فرج نفوذ کند.
3) استفاده از قیر مخلوط یا سفت در لایه اول مجاز نیست. معمولا برای اندود کردن یک متر مربع گونی در لایه اول حدود 2 کیلوگرم قیر لازم است.
4) یک لایه گونی تمیز، خشک و بدون چروک روی سطح قیر پخش شده و محل آبروها برش زده میشود. باید دقت شود لایه های عایق به نحو مناسب تا داخل لوله فاضلاب امتداد یابد.
5) در مرحله بعد قیر شل 70-60 با قیر سفت 25-85 (در مناطق سردسیر یا معتدل) یا قیر 15-90 (در مناطق گرمسیر) به نسبت مساوی مخلوط شده و روی گونی مالیده میشود. معمولا حدود 1.5 کیلوگرم قیر در هر مترمربع برای لایه دوم کافی است.
6) لایه گونی دوم عمود بر لایه زیرین پهن شده و روی گونیها مجددا به قیر مخلوط نرم و سفت با نسبت 1 به 2 آغشته میشود.
قیمت قیرگونی
حتما این سوال شما هم هست که قیمت قیرگونی چقدر است و چطور میتوانیم هزینه اجرای این روش برای یک سطح را محاسبه کنیم. در این بخش به عواملی که برآن اثر میگذارد میپردازیم. پیش از آن باید بگوییم که قیمت قیرگونی مجموع دو هزینه است. یکی قیمت به ازای هر متر مربع و دیگری محاسبه هزینه دستمزد به صورت روز مزد.
1) محل اجرا
قیمت قیرگونی با توجه به محل اجرای آن میتواند متفاوت باشد. برای مثال قیمت برای سقف خانه با توجه به نیاز عایقکاری بیشتر، بالاتر از سرویس بهداشتی و آشپزخانه است.
2) متراژ
مساحت قسمتی که قرار است عایق کاری شود در مقدار مصالح مصرفی و نهایتا در قیمت تاثیر دارد. البته در این روش نیز مانند ایزوگام با افزایش متراژ از هزینه اجرای قیرگونی کاسته میشود. به طور کلی عمدتا هزینه به ازای یک متر مربع قیرگونی برای مساحتهای بالای 200 متر کمتر از مساحتهای زیر 100 متر مربع خواهد بود. اگر میخواهید بدانید ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
3) مصالح مورد نیاز
قیمت مصالحی که در اجرای قیرگونی استفاده میشود در هزینه اجرای کار تاثیر میگذارد. همچنین با توجه اجرای هر یک از انواع قیرگونی مثلا سه لایه، حجم مواد مصرفی متفاوت خواهد بود. عدم ثبات قیمت مصالح نیز مشکلی است که امروزه در بحث تخمین قیمت این روش مطرح میشود.
جمع بندی
قیرگونی یکی از روشهای عایق کاری رطوبتی است که از گذشته تا امروز مورد استفاده سازندگان قرار داشته است. در اجرای قیرگونی توجه به نکاتی برای کیفیت بالاتر عایق کاری ضروری است که همه آنها را در این مقاله بررسی کردیم. همچنین قیرگونی سرویس بهداشتی که موضوع چالش برانگیزی است را توضیح دادیم.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره قیرگونی کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
خیلی خوب توضیح میدین واقعا مرسی
سلام وقت بخیر
ممنون از حسن نظر شما