چسب هبلکس چیست؟ صفر تا صد نکات استفاده از آن
شاید برایتان سوال باشد که چطور بلوکهای هبلکس را به یکدیگر وصل میکنند. این بلوکها به کمک مادهای به نام چسب هبلکس به یکدیگر وصل میشوند. اما این ماده چطور ساخته میشود و استفاده از آن چه مزایایی دارد؟ در این مقاله تمام نکاتی که باید درباره چسب هبلکس بدانید بررسی میکنیم. با ما در آکادمی عمران همراه باشید!
چسب هبلکس چیست؟
در مقاله بلوک هبلکس گفتیم که این بلوک به علت داشتن ویژگیهای مثبتی که دارد بسیار مورد توجه سازندگان قرار گرفته است.
گسترش استفاده از این متریال در ساختمانسازی نشاندهنده کارایی خوب و قابلیتهای مفید این متریال است. تنوع در ابعاد هبلکس ، برش آسان، سبک بودن از دیگر مزایای استفاده از این بلوکها هستند که باعث توسعه آن شدهاند.
اما اگر در انتخاب این متریال برای ساختمان خود شک دارید مقاله مزایا و معایب هبلکس را از دست ندهید.
اتصال بلوکهای هبلکس به یکدیگر توسط ملات خشکی به نام چسب هبلکس انجام میگیرد. استفاده از این ماده باعث شده تا اجرای دیوار هبلکس آسانتر از انواع دیگر بلوک مانند بلوک سیمانی یا بلوک سفالی باشد. بنابراین این متریال دارای کاربرد خوبی در ساخت و ساز است.
اما چسب هبلکس چیست؟
چسب بلوک هبلکس نوعی ملات آماده و خشک (پودری) است که با استفاده از آن میتوانیم بلوکها را به یکدیگر بند کنیم. این چسب از ترکیب موادی از جمله سیمان، ماسه ریزدانه و نوعی چسب پلیمری تشکیل شده است.
طوفان تخفیفی آکادمی عمران تو راهه
مواد تشکیل دهنده چسب هبلکس
همانطور که گفتیم در ترکیبات این ماده علاوه بر سیمان و ماسه ریزدانه، مواد پلیمری وجود دارد که این مواد نقش موثری در خاصیت چسب هبلکس دارند. در واقع این مواد پلیمری باعث برتری چسب هبلکس نسبت به ملات ماسه سیمان در اتصال بلوکها میشوند.
این ماده معمولا دارای رنگ سفید یا خاکستری است. در مورد وزن پاکتهای حاوی این ماده نیز باید بگوییم که در پاکتهای 20، 25 و 30 کیلوگرمی در بازار وجود دارد.
این چسب دارای ذرات سیلیس است. از طرفی در ترکیبات خود بلوک نیز سیلیس وجود دارد. این مسئله باعث میشود تا پیوند محکمی بین بلوک و ملات (ماده چسبنده) برقرار شود.
به عبارتی میتوان گفت هر کدام از مواد تشکیل دهنده چسب هبلکس نقش خاصی در نحوه عملکرد آن خواهند داشت. برای مثال سیمان در ایجاد مقاومت فشاری و چسبندگی تاثیر دارد.
اما نقش ماسه در این ماده چیست؟ ماسه به نوعی پر کننده در ترکیبات این ماده به شمار رفته و باعث افزایش حجم میگردد.
استفاده از چسب باکیفیت و مخصوص هبلکس باعث سرعت بخشیدن به اجرای کار و افزایش کیفیت میشود.
کاربرد چسب هبلکس
در این بخش کاربردهای این ماده را عنوان میکنیم:
- اتصال بلوکهای هبلکس و به طور کلی بلوکهای سبک به یکدیگر
- رفع لب پریدگیهای موجود روی دیوار هبلکس
- ترمیم خط و خش و ضربههای وارد شده به بلوکها
مزایای چسب هبلکس
تا اینجای مقاله گفتیم چسب هبلکس چیست و از چه موادی تشکیل شده است. همچنین به کاربرد این ماده پرداختیم. اما استفاده از این ماده چه مزایایی دارد؟
در ادامه این موضوع را بررسی میکنیم.
1) راحتی در استفاده
از آنجایی که این ماده به صورت خشک است و برای استفاده فقط کافی است با آب مخلوط شود لذا استفاده از آن کار راحتی بوده و مهارت خاصی نیاز ندارد.
2) سرعت بالا در اجرا
این ماده دارای وزن کمی است و این مسئله باعث سهولت در اجرا و بالا رفتن سرعت ساخت میگردد.
از طرفی این وزن کم باعث شده تا استفاده از چسب هبلکس بر خلاف ملاتهای سنتی سنگین، بار اضافهای به ساختمان وارد نکند.
3) افزایش مقاومت فولاد در برابر زنگ زدگی
این ملات به علت ترکیباتش واکنشپذیری فولاد را به شدت کاهش داده و در نتیجه سبب بالا رفتن مقاومت آن در برابر خوردگی و زنگ زدگی میشود.
4) چسبندگی بالا
این ماده به علت خاصیت چسبندگی بالایی که دارد استحکام دیوار را بالا میبرد.
5) غیر قابل اشتعال
با توجه به اینکه این ماده قابل اشتعال نیست در نتیجه سازههایی که در آن از چسب هبلکس استفاده میشود در برابر اشتعال مقاومت خوبی دارند.
6) ضد آب
چسب بلوک هبلکس بعد از گیرش ثانویه، در برابر آب نفوذ ناپذیر بوده و مثل تمام محصولات پایه سیمانی، با رطوبت، به حداکثر مقاومت خود میرسد.
7) افزایش مقاوت فشاری
استفاده از این ماده مقاومت فشاری دیوار را بالا برده و در نتیجه باعث مقاومتر شدن ساختمان میگردد.
8) عایق حرارتی
ترکیبات این ماده سبب شده تا در مقابل سرما و گرما مقاومت خوبی از خود نشان داده تا حدی که عملکردی مانند یک عایق حرارتی خواهد داشت.
9) نازک کاری روی چسب هبلکس
این ماده ساختاری دارد که قابلیت پذیرش مصالحی مانند سنگ، کاشی و غیره را دارد. در نتیجه به راحتی میتوان روی دیوار هبلکس گچکاری، سنگکاری و کاشی کاری انجام داد. همچنین اجرای نما روی هبلکس نیز امکان پذیر است. اما توصیه میشود پیش از اجرای نما روی آن رابیتس متصل کنیم تا درگیری بیشتری ایجاد شود.
10) دارای قابلیت بازیافت
چسب هبلکس دارای ترکیباتی است که به طبیعت آسیب نزده و قابل بازگشت به طبیعت است.
اندازه مواد در ساخت چسب هبلکس
طبق تجربه به دست آمده که برای هر متر مکعب ساختمان، 20 کیلوگرم چسب نیاز است. یعنی در ساختمانهایی با حداقل 200 مترمربع دیوارچینی ، مقدار ۷۵۰ کیلوگرم چسب مخصوص هبلکس مورد نیاز است.
از هر 25 کیلوگرم پودر که با 7 لیتر آب ترکیب میشود، مقدار ۱۶ لیتر چسب هبلکس به دست میآید.
طریقه ساخت چسب هبلکس
در این بخش طرز تهیه چسب بلوک AAC را مرحله به مرحله آوردهایم.
- در گام اول، میزان مورد نیاز از پودر چسب را با آب مخلوط میکنیم.
- این مخلوط را به خوبی هم میزنیم تا ترکیب همگن و یکنواختی به دست آید.
- به ترکیب به دست آمده مدت زمانی فرصت میدهیم تا قوام پیدا کند.
- بعد از قوام آمدن ترکیب دوباره آن را هم زده تا خمیری یکدست به دست آید. اگر غلظت ماده زیادتر از حدی بود که بتوان از آن استفاده کرد میتوانیم به آن آب اضافه کنیم.
- به اندازه 2 تا 5 میلیمتر از خمیر به دست آمده را بر روی بلوکها ریخته و به کمک ماله دندانهدار آن را پخش میکنیم. سپس رج بعدی را قرار داده و به این صورت دیوار را اجرا میکنیم.
نکات استفاده از چسب هبلکس
- درباره زمان استفاده از این ماده لازم است توجه کنیم که فقط تا دو ساعت بعد از آماده شدن خمیر میتوان از آن استفاده کرد. به هیچ وجه بعد از دو ساعت نباید از این ماده استفاده کنیم.
- اضافه کردن آب به خمیر سفت شده برای استفاده مجدد از آن ممنوع است. زیرا این کار استحکام و ایمنی ساختمان را دچار مشکلات جدی خواهد کرد.
- زمانی که دمای هوا بین صفر تا پنج درجه سانتیگراد است برای اینکه چسب کارایی خود را از دست ندهد از آب گرم در آن استفاده میشود.
- به طور کلی بهترین دمایی که در آن میتوان از این ماده استفاده کرد دمای 15 تا 40 درجه سانتیگراد است.
- کیسههای چسب را فقط تا یک سال میتوانیم نگهداری کنیم. شرایط نگهداری این مواد به صورت خشک باید در انباری فاقد رطوبت و تغییرات دمایی شدید باشد.
- هنگام قرار دادن خمیر روی بلوک نباید از ماله معمولی استفاده کنیم چرا که در این صورت بلوکها به خوبی در هم چفت نشده و از میزان چسبندگی آنها کاسته میشود.
در انتها برای یادگیری تمام نکات اجرای یک ساختمان به صورت عملی به شما توصیه میکنیم آموزش اجرای ساختمان را از دست ندهید. در این آموزش مراحل اجرا از تخریب و گودبرداری، اجرای اسکلت بتنی، اجرای اسکلت فولادی، دیوار چینی و اجرای نازک کاری را همراه با فیلمهای کارگاهی زیر ذرهبین بردهایم. برای دیدن سرفصلهای این آموزش روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
خیلی عالی گفتین
سلام وقت بخیر
ممنون از حسن نظر شما
خیلی خوب بود
سلام وقت بخیر.
خیلی ممنونیم از حسن نظر شما.