شاسی کشی نمای سنگی مو به مو زیر ذره بین همراه با فیلم
شاسی کشی نما چیست ؟ حتما ساختمانهای زیادی در سطح شهر دیدید که بعد از گذشت مدت زمانی از بهره وری آنها، سنگ نمایشان لق شده و میافتد. افتادن سنگ نما علاوه بر زشت کردن چهره ساختمان، خطرات مالی و جانی متعددی را نیز به دنبال دارد. اما راه حل چیست؟ آیا میدانید یکی از مهمترین دلایل شکستن یا لق شدن سنگها در جای خود، نداشتن زیرسازی مناسب است؟ در این مقاله همراه آکادمی عمران باشید تا با دیتیل شاسی کشی ساختمان ، قیمت شاسی کشی نما و آموزش فاصله نبشی آشنا شوید.
شاسی کشی ساختمان
اگر به خاطر داشته باشید در مقاله آموزش اجرای نمای سنگ ساختمان گفته بودیم که برای اجرای نمای سنگی میتوان به یکی از روشهای تر، خشک و نیمه خشک عمل کرد.
همانطور که میدانید در روش تر برای چسباندن سنگ به دیوار از چسب یا ملات استفاده میکنیم. البته دقت داشته باشید که برای اجرای این روش حتما باید سنگها را در ابتدا اسکوپ کنید.
برای آشنایی بیشتر با اسکوپ، حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
همچنین در روش خشک از هیچ چسب یا ملاتی که کار را خیس کرده و نیاز به خشک شدن داشته باشد استفاده نشده بلکه برای اجرای این متریال روی دیوار، باید از اتصالات و یراق آلات مخصوص استفاده کرد.
نکته قابل توجه در این روش این است که اجرای آن بسیار سریعتر و ایمنتر از روشهای تر و نیمه خشک بوده و به کاهش بار مرده ساختمان و عملکرد لرزهای مناسب، به خصوص در ساختمانهای بلند کمک ویژهای میکند.
اما در روش آخر که به روش نیمه خشک نیز معروف است، برای اجرای سنگ نما کافی است نمای ساختمان شاسی کشی شده تا درگیری مناسبی بین ملات و سنگ ایجاد شود.
پیشنهاد میکنیم قبل از مطالعه ادامه مقاله ابتدا فیلم زیر را که قسمت کوتاه از آموزش اجرای ساختمان آکادمی عمران هست، مشاهده کنید تا بیشتر با این مبحث آشنا شده و با دیدی بهتری ادامه مقاله را مطالعه کنید.
شاسی کشی نما چیست؟
همانطور که گفتیم یکی از روشهای اجرای نما، شاسی کشی یا همان روش نیمه خشک است که با طراحی شاسی نما آغاز میشود.
معمولا طراحی شاسی نما بر عهده مهندسین طراح و معمار بوده که با توجه به نیاز نقشه، بیرون آمدگیها و فرورفتگیها، شاسی مورد نظر را طراحی کرده و سپس توسط مهندس محاسب ابعاد و اندازه پروفیلهای مصرفی برای اجرای آن تعیین میشود.
دقت داشته باشید که که برای اجرای این روش، حتما در ابتدا تراز افقی و عمودی نما را با استفاده از ریسمان تعیین کنید چرا که در صورت وجود کمترین خطا در تراز بودن قسمتی از نما، ممکن است کل کار با مشکل مواجه شده و فرآیند اجرای آن پیچیده شود.
برای تراز کردن نما کافی است به مقدار بیشترین بیرون آمدگی موجود روی طراحی نمای ساختمان ، میلگردی در بالاترین بخش ساختمان نصب کرده و ریسمانی را از آن تا پایین ساختمان بیاویزید. (برای ثابت بودن ریسمان بهتر است در انتهای آن جسم سنگینی نصب کنید.) به این کار اصطلاحا قپون انداختن میگویند. برای آشنایی بیشتر با این مرحله توصیه میکنیم حتما فیلم زیر را مشاهده کنید.
در ادامه با مراحل شاسی کشی بیشتر آشنا میشویم.
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
مراحل اجرای شاسی کشی نمای سنگی
برای اجرای نمای نیمه خشک باید مراحل زیر به ترتیب انجام شود:
- طراحی شاسی نما
- اجرای شاسی کشی (نبشی کشی)
- اجرای پوسته نهایی نمای ساختمان
همانطور که گفتیم، این روش نسبت به روش تر، مقاومتر و ایمنتر بوده، چرا که درگیری خوبی بین سنگ و ملات نسبت به روش تر (حتی با وجود اسکوپ کردن) ایجاد کرده و از افتادن سنگ نما در گذر زمان جلوگیری میکند. همچنین نسبت به روش خشک هزینه مقرون به صرفهتری نیز دارد.
بعد از تراز کردن نما باید با استفاده از نقشههای از قبل آماده شده، نبشیها، قوطیها و سایر متریالهای مورد نیاز برای اجرای شاسی را برش داده و یا در صورت نیاز خم کرد.
همچنین دقت داشته باشید که تمام پروفیلهای ذکر شده بهتر است رنگ آمیزی شده یا به ضد زنگ آغشته شود، چرا که در صورت عدم این فرآیند ممکن است با گذشت زمان، پروفیلها زنگ زده و کیفیت اولیه خود را از دست بدهند.
دقت داشته باشید که در سازههای بتنی، برای اتصال پروفیلها و شاسیها باید از قبل (هنگام بتن ریزی) پلیتهایی را در نظر بگیریم.
توصیه میشود اگر از متریال و سنگهای سنگین استفاده میکنید فاصله پلیتها از یکدیگر 1 متر و اگر از متریال و سنگهای سبک استفاده میکنید فاصله پلیتها از یکدیگر 1.5 متر در نظر گرفته شود.
به این نکته توجه کنید، اگر تعداد پلیتها را هنگام بتن ریزی کم در نظر گرفتهاید، میتوانید با استفاده از رول بولتها تعداد آن را افزایش داده و به ستونها و تیرهای افقی سازه متصل کنید.
در مرحله آخر پروفیلها و قطعات شاسی را با استفاده از جوشکاری به یکدیگر متصل کرده و روی پلیتها فیکس میکنیم.
سپس فضای داخلی به وجود آمده بین قطعات شاسی را، رابیتس کرده تا وقتی ملات ماسه سیمان بین سنگ و دیوار ریخته شد، درگیری مناسبی را بین آنها ایجاد کند.
دقت داشته باشید در جاهایی که دیوار از بلوک سیمانی یا بلوک سفالی ساخته شده، نیاز شدیدی به رابیتس کشی نیست، چرا که خلل و فرج این بلوکها به تنهایی درگیری بین سنگ، ملات و دیوار ایجاد میکند.
اما در سطوحی مثل ستون بتنی که خلل و فرجی نیست استفاده از رابیتس کشی برای نصب سنگها کاملا ضرروی است.
قیمت شاسی کشی نما
قیمت شاسی کشی نما وابسته به عوامل متعددی است که در ادامه چند مورد از آنها را ذکر میکنیم:
- تعداد طبقات ساختمان
- پیچیدگی طرح نما ( هر چه طراحی نما ریزه کاری و جزئیات بیشتری داشته باشد مثل نما رومی، به تبع، قیمت شاسی کشی نما را بالا میبرد.)
- روش نصب پلیت اتصال
- نوع متریال پروفیلهای مصرفی در شاسی کشی (به طور معمول هرچه وزن پروفیلها سنگینتر باشد دستمزد اجرای آن هم بیشتر میشود.)
- متراژ نما
آموزش نبشی کشی نما
اگر شما به دنبال آموزش نبشی کشی نما هستید باید بگوییم که نبشی کشی در واقع همان شاسی کشی ساختمان است که به طور مفصل درباره آن صحبت کردیم با این تفاوت که در نبشی کشی به جای استفاده از پروفیلهای توخالی و قوطی شکل، از نبشی استفاده میکنیم.
همچنین در نماهایی که قصد استفاده از متریالهای سنگین برای اجرای نما را دارید توصیه میکنیم از نبشی استفاده کنید چرا که مقاومت و استحکام بیشتری نسبت به پروفیلهای تو خالی نیز دارد.
فاصله نبشی کشی نما
برای تعیین فاصله نبشی کشی نما باید به نوع متریال مورد مصرف برای اجرای نما دقت کنید. اگر این متریال وزن سنگینی داشته باشد، فاصله نبشیها را از یکدیگر 1 متر و اگر از متریالهای سبک وزن سبک استفاده میکنید فاصله نبشیها را از یکدیگر 1.5 متر در نظر بگیرید.
دیتیل شاسی کشی نما
به طور کلی توصیه میشود برای شاسی کشی نما از پروفیلهایی به ابعاد ۴۰ × ۴۰ , ۶۰ × ۴۰ و ۴۰ × ۸۰ استفاده کنید که هم مقاومت نسبی خوبی داشته و هم وزن بسیار بالایی ندارد که موجب افزایش بار مرده ساختمان شود.
همچنین دقت داشته باشید که به اندازه نیاز از میلگرد استفاده کنید (بهتر است برای اجرا از میلگردهای A1 و A2 استفاده کرده که قطر 10 میلی متر و 12 میلی متر دارند.) تا بعد از جوشکاری میلگردها، توریهای رابیتس به شاسی کشی نما متصل شوند.
به این نکته توجه داشته باشید که در صورت استفاده از میلگردها در زیرسازی نمای ساختمان، قیمت شاسی کشی نما افزایش پیدا میکند.
شاسی کشی نما در رویت
در انتهای این مقاله باید اشاره کنیم که معمولا مهندسین طراح، طرح نما و شاسی کشی را در قالب نرم افزارهای رویت، اتوکد یا تری دی مکس طراحی میکنند. در ادامه چند عکس از طراحی شاسی کشی نما در رویت را مشاهده میکنید.
در انتهای این مقاله پیشنهاد میکنیم اگر مایل هستید با ریزه کاریهای این مبحث و نکات اجرایی آن بیشتر آشنا شوید حتما به آموزش دیوار چینی و نازک کاری آکادمی عمران سر بزنید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
سلام سپاس از مقاله خوبتون
خیلی مفید بود
سلام
ممنون از لطف شما
خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید بوده