حتما میدانید به سنگهایی در ابعاد و اندازههای خیلی بزرگ که به طور معمول در اجرای کف و دیوار از آنها اسفاده میشود، سنگ اسلب میگویند. اما میدانید قیمت سنگ اسلب چقدر است؟ با انواع سنگ اسلب مثل سنگ اسلب مرمر آشنایی دارید؟ برای داشتن طرح بوک مچ یا فور مچ باید به چه شکل سنگها را نصب کرد؟ در این مقاله همراه ما باشید تا با تمام ریزه کاریهای این مبحث آشنا شوید.
آنچه در این مقاله می آموزید:
سنگ اسلب چیست
ابعاد سنگ اسلب
انواع سنگ اسلب
اسلب بوک مچ و فور مچ
قیمت سنگ اسلب
نکاتی در مورد خرید سنگ اسلب
اجرای سنگ اسلب روی دیوار
نحوه نصب سنگ اسلب کف
سنگ اسلب چیست
در لغت، اسلب (slab) به معنای ورق، برگه یا قطعه است اما در صنعت ساخت و ساز این واژه به معنای تولید و فرآوری سنگ (برش و صیقل دادن) در ابعاد خیلی بزرگ از کوپ سنگ خام گفته میشود.
این روش یکی از روشهای جدید فرآوری سنگ بوده که کوپ سنگ خام به وسیله دستگاههای مخصوصی مثل اره مخصوص و وایر کات، در طول و عرض بزرگتری نسبت به تایلها برش داده میشود.
امروزه این متریال به علت استحکام بالا، زیبایی و وجود رگههای طبیعی بسیار در صنعت ساختمان سازی محبوب شده و مورد توجه طراحان و مهندسان قرار گرفته است.
ابعاد سنگ اسلب
همانطور که گفتیم سنگ اسلب نام نوعی سنگ نیست بلکه نام نوع فرآوری آن (برش و صیقلدادن) بوده طوری که در این روش سنگ خام به صورت حرکت رفت و برگشتی به وسیلهی تیغهای مخصوص ورقه ورقه میشود.
ابعاد اسلبها به قوارهی کوپ خام سنگ بستگی دارد. اما به طور کلی این متریال در ابعاد و ضخامت بزرگتری از تایلها (بزرگتر از 100 سانتی متر در 100 سانتی متر) تولید میشود.
بعد از مرحله برش سنگ به صورت اسلب، این متریال وارد مراحل دیگری هم چون اپوکسی کاری، رگه گیری، ساب زنی، صیقل کاری و دوربری میشود.
در مقاله ” ساب زدن سنگ “ ریز به ریز نکات ساب زنی سنگ را بررسی کردیم. برای مطالعه این مقاله روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
انواع سنگ اسلب
سنگ اسلب را میتوان از کوپ خام سنگهایی مثل مرمر، تراورتن، مرمریت و گرانیت فرآوری و تهیه کرد که در ادامه به توضیحات هر کدام خواهیم پرداخت.
سنگ اسلب مرمر
این متریال از گرانترین اسلبهای ساختمانی بوده که در کنار زیبایی خیره کننده خود میتواند نور را از بافت شفافش عبور داده و تبدیل به یک متریال خاص و منحصر به فرد برای اجرا در کف و دیوار شود.
سنگ اسلب تراونیکس
این متریال در دسته سنگهای رسوبی دگرگون شده و سنگهای آهکی قرار داشته و از ترکیب سنگهای تراورتن (Tra) و مرمر (Onyx) به وجود میآید.
ویژگیهای ساختاری این متریال مثل تراورتن و مرمر بوده و مقاومت سایشی و فشاری نسبتا بالایی دارد که آن را تبدیل به متریالی کرده تا برای تبدیل و فرآوری به شکل اسلب بسیار مناسب باشد.
سنگ اسلب لایم استون
این متریال در دسته سنگهای آهکی قرار گرفته و به خاطر استحکام پائین در برابر فشار، ضربه و تغییرات جوی معمولا در فضای داخلی ساختمان به عنوان دیوار پشت تلویزیون یا سنگ دیوارههای راه پله استفاده میشود.
البته با توجه به قیمت بسیار پایین و همچنین رنگ بسیار روشن، سفید و یکدست این متریال بهترین گزینه برای این نقاط محسوب میشود.
سنگ اسلب تراورتن
تراورتنها در دسته سنگهای آهکی قرار دارند که بسیار مقاوم، محکم و دارای بافتی متخلخل و لوکس بوده و علاوه بر چسبندگی و درگیری مناسب با ملات، یک نمای منحصر به فرد را ایجاد کرده و در نما، سنگ کف، محوطه سازی و سنگ پله استفاده میشود.
تراورتنها در کنار مقاومت بالا در برابر ضربه، نور خورشید و تغییرات آب و هوایی، قیمت مقرون به صرفهای نیز دارند که به همین خاطر در نما، کف، دیوارهای راه پله و مکانهای دیگر، استفاده از این متریال مورد استقبال قرار گرفته است.
سنگ اسلب گرانیت
نام دیگر این متریال سنگ خارا است که نوعی سنگ آذرین درونی بوده و بافتی با دانههای متوسط تا درشت دارد.
گرانیتها تنوع طرح و رنگ زیادی (از رنگ صورتی گرفته تا خاکستری پررنگ و حتی سیاه) دارند و با این که جزو سنگینترین سنگها هستند اما استحکام و مقاومت بالایی داشته و برای نصب در مکانهایی که احتمال فرسایششان زیاد است (مثل کف) بسیار مناسب هستند.
اسلب سنگ مرمریت
این متریال در دسته سنگهای دگرگونی که از دگرگون شدن سنگ آهک به وجود آمده، قرار دارد.
اغلب اسلبها از جنس مرمریت هستند چرا که در کنار رنگ و طرحهای متنوع، مقاومت استاندارد و قیمت مناسبی هم دارند و برای اجرای کف و دیوار بسیار متداولند.
اسلب بوک مچ و فور مچ
نامهای بوک مچ (Book Match) و فور مچ (Four Match) بر گرفته از شکل ایجاد شده توسط اسلبها نام گذاری شده است.
اگر دو اسلب که طرحهایی کاملاً قرینه دارند در کنار یکدیگر قرار گرفته و به صورت افقی یا عمودی دقیقاً به هم چسبیده و نصب شوند اصطلاحا به صورت بوک مچ اجرا شدند.
خط اتصال این دو اسلب، نقش خط تقارن آنها را ایفا میکند.
اگر در طرح فور مچ به جای دو قطعهی اسلب از چهار قطعه در کنار هم استفاده کنیم به طوری که دو خط عمود بر هم خطوط تقارن آن را تشکیل دهد.
سوالی که در اینجا پیش میآید این است که چه سنگهایی برای نصب به صورت بوک مچ و فور مچ مناسب هستند؟
در پاسخ باید بگوییم سنگهایی که قابلیت اسلب شدن و بازی کم در طرح و رنگ داشته باشند قابلیت اجرا به صورت بوک مچ و فور مچ را دارند.
اجرای سنگ اسلب بوک مچ (دو سنگ قرینه کنار هم)
اجرای سنگ اسلب فور مچ (چهار سنگ در هر دو محور قرینه)
قیمت سنگ اسلب
برای این که قیمت دقیقی از سنگ اسلب داشته باشید میتوانید ابعاد مورد نیاز و هزینه سنگی که قصد استفاده از آن را دارید محاسبه کنید تا بتوانید قیمتی دقیقی از سنگهای اسلب را پیدا کنید.
اما به طور کلی قیمت سنگ اسلب به موارد مختلفی بستگی داردکه در ادامه مقاله به توضیحات آن خواهیم پرداخت.
بالا بودن قیمت سنگ متناسب با ابعاد و اندازه آن (هر چقدر سایز کوپ سنگ خام بزرگتر یا به اصطلاح بیگ سایز باشد قیمت سنگ بالاتر است)
هزینه بالا و پیچیده فرآوری سنگ اسلب (برش و صیقل دادن) نسبت به سایر متریالهای ساختمانی دیگر
قیمت بالای سنگهای مصرفی مناسب برای اسلب شدن (مثل مرمر)
قیمت بالاتر سورتهای یکدست
ممکن است از خود بپرسید که سورت سنگ اسلب به چه معناست؟
در پاسخ باید بگوییم که سنگها یک متریال طبیعی بوده که از دل طبیعت بدست میآیند و قاعدتا طرح و رنگ همه آنها یکدست و یکسان نیست.
نکته قابل توجه این است که همه سنگهای به دست آمده که خصوصیتهای مشابهی دارند با هم دسته یا به اصطلاح سورت میشوند و در نهایت هر چه سورتها یکدستتر باشد آن سنگها قیمت بالاتری دارند.
نکاتی در مورد خرید سنگ اسلب
هنگام خرید سنگ اسلب باید نکات مهمی را حتما بررسی کنید که در غیر این صورت ممکن است با مشکلاتی روبرو شوید، با ما همراه باشید تا در ادامه به بررسی این موارد بپردازیم.
1) همانطور که میدانید هر سنگی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی مخصوص به خود (مثل سختی، میزان مقاومت در شرایط جوی مختلف، دوام و ثبات رنگی) را دارد.
همین ویژگیها سبب میشود تا در انتخاب این متریال علاوه بر توجه به زیبایی و همخوانی آن با دکوراسیون ساختمان به این نکته توجه داشته باشیم که آیا اصلا این سنگ برای فضای مدنظر ما مناسب هست یا نه؟ به همین خاطر حتما در این زمینه با مشاوران و کارشناسان این زمینه مشورت کرده و اطلاعات لازم را بدست آورید.
به عنوان مثال تراورتن برای نمای خارجی، مرمر برای تزئین نمای مجلل داخلی، مرمریت و گرانیت به عنوان کفپوش بسیار مناسب هستند.
2) ظاهر این متریال باید بدون ترک، خلل و فرج و پوسیدگی باشد. دقت داشته باشید که با ضربه زدن توسط یک جسم فلزی روی این متریال میتوان تا حدودی میزان پوسیدگی آن را فهمید. (صدای شیشه مانند نشان از عدم پوسیدگی و ترک در بافت این متریال است.)
3) دقت داشته باشید که سنگ تحویلی باید با نمونه اولیه یکسان بوده و بازی رنگ زیاد با طرحهای مختلف نداشته باشد. (مخصوصا که سورتهای مختلف یک سنگ تقاوت قیمت محسوسی دارند.)
4) سنگهای حکمی باید طبق ابعاد مورد نظر با زاویه قائمه و بدون هیچگونه لب پریدگی خارج از معمول باشد. منظور از سنگهای حکمی، سنگهای برش خورده در ابعاد مشخص است. مثلا سنگهای 40 در 40 یا 60 در 60 سنگ حکمی حساب میشوند.
اجرای سنگ اسلب روی دیوار
مهمترین کار بعد از انتخاب و خرید اسلب، یافتن سنگ کار و استاد کار ماهری است که توانایی نصب سنگ اسلب را به بهترین شکل ممکن داشته باشد.
همچنین داشتن نقشه پروژه، میتواند به شما کمک زیادی در راستای کاهش میزان پرتیهای سنگ در کار کند که این خود با توجه ه هزینه بالای اسلب بسیار چشمگیر است.
به طور کلی روشهای مختلف نصب سنگ اسلب به دو دسته نصب تر و نصب خشک تقسیم میشوند.
نصب تر
به طور معمول برای اجرای اسلبها به روش تر از دو شیوه ملاتی یا چسبی استفاده میشود که در ادامه به طور کامل هر کدام از آنها را توضیح خواهیم داد.
نصب تر به روش ملاتی
در روش نصب تر، اسلب را با استفاده از دوغاب ماسه سیمان به سطح زیرین خود میچسبانیم.
نکته قابل توجه در این روش این است که قبل از نصب برای چسبندگی و درگیری بهتر بین اسلب و ملات، خاک برشکاری از پشت این متریال باید پاک شود.
در شرایطی که سایز اسلبها بسیار بزرگ بوده و وزن زیادی داشته باشند باید حتما برای نصب روی دیوار اسکوپ شوند.
به این صورت که در ابتدا اسلبها با استفاده از اسکوپ به دیوار متصل و نگه داشته میشوند سپس ملات تهیه شده در فاصلههای زمانی معین و به میزان مشخصی ریخته میشود.
برای آشنایی بیشتر با انواع روش های اسکوپ سنگ روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
برای این که رنگ سیمان سیاه در کیفیت و شفافیت رنگ سنگهای روشن و متخلخل تاثیر نگذارد از ملات سیمان سفید و پودر سنگ استفاده کنید.
نصب تر به روش چسبی
روش دیگر برای نصب تر اسلبها استفاده از چسب مخصوص است.
درحال حاضر چسب مگاپوکسی یکی از بهترین چسب سنگهای موجود در بازار است که بر پایه اپوکسی بوده و علاوه بر چسباندن و نصب سنگ، کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف نیز دارد.
اما چرا استفاده از چسب سنگ برای نصب اسلب بهتر است؟
عوامل زیادی باعث میشود تا استفاده از چسب مخصوص انتخاب معقولانهتری باشد، برای مثال:
- سرعت کار با چسب تقریبا ۴ برابر سرعت استفاده از ملات است.
- بهتر است جهت نصب اسلبهای روشن از چسب استفاده کرد چرا که ماهیت تعدادی از سنگها علی الخصوص سنگهای روشنی مانند مرمر و چینی به گونهای است که با آب ملات سیمان معمولی واکنش نشان داده و پس از گذشت مدتی از نصب، تغییر رنگ میدهند.
- استحکام چسب بسیار بالاتر از ملات ماسه سیمان هست. (مخصوصا در اجرای دیوار حتما باید از چسب استفاده کرد.)
نصب خشک
در این روش برای نصب اسلبهای نما یا دیوار، هیچ گونه ملات، دوغاب یا چسبی که کار را خیس کند و نیاز به خشک شدن داشته باشد استفاده نشده و به جای آنها باید از اتصالات و یراق آلات مخصوص استفاده کرد.
نکته قابل توجه در این روش این است که اجرای آن بسیار سریعتر و ایمنتر از روش نصب با استفاده از چسب یا ملات بوده و به همین خاطر همیشه طرفداران خاص خود را دارد.
برای این که بیشتر با این روش آشنا شوید توصیه میکنیم به مقاله سرامیک کف سر بزنید.
نحوه نصب سنگ اسلب کف
نصب اسلب کف هم مثل نما به دو روش ملاتی و چسبی امکان پذیر است. که در ادامه هر دو روش را بررسی خواهیم کرد.
روش ملاتی
برای نصب با استفاده از ملات ماسه و سیمان ابتدا باید زیرسازی مناسب توسط ملات خشک انجام شود.
پس از آن جهت تنظیم کردن و تراز ملات، پشت سنگ دو عدد شمشه قرار داده میشود که در نهایت پس از تنظیم کردن، بیرون آورده خواهد شد.
سپس مقداری از ملات تهیه شده را روی قسمت مورد نظر ریخته و اسلب روی آن قرار داده میشود.
توجه کنید ملات خشک، به سرعت میتواند آب ملات سیمانی را به خود جذب کند به همین دلیل باید در زمان کوتاهی پس از ریختن ملات، اسلب روی آن قرار داده شود.
در نهایت نیز جهت افزایش استحکام اتصال آن با استفاده از چکش پلاستیکی، ضربههایی روی آن میزنیم تا اسلبها به طور کامل به کف چسبیده و حبابهای هوا از زیرش خارج شود.
روش چسبی
برای نصب اسلب در کف با استفاده از چسب، ابتدا باید سطح زیر کار کاملا صاف، یکدست، تمیز و عاری از هرگونه گرد و غبار شود.
در مرحله بعدی چسب سنگ با استفاده از ابزار مناسب (لیسه یا ماله دندانه دار) به سطح مورد نظر زده میشود. (دقت داشته باشید که برای جلوگیری از ایجاد فضاهای خالی که امکان دارد میان چسب و سطح به وجود آید، بهتر است که پشت سنگ نیز به همین صورت چسب زده شود.)
حالا اسلبها را باید با استفاده از قاپک حمل به آرامی روی قسمت مورد نظر قرار میدهیم.
در نهایت جهت از بین بردن و خارج کردن هوای اضافی که ممکن است بین چسب و اسلب به وجود آمده باشد، با استفاده از چکش پلاستیکی ضربات محکمی روی سطح اسلبها میزنیم.
نکته قابل توجه در تمامی این روشها این است که برای داشتن فاصله یکسان بین اسلبها و داشتن بندهایی صاف و یک اندازه، بهتر است از اسپیسر (کلیپس و گوه) یا همتراز استفاده کنید و بعد از سفت شدن چسب یا ملات، آنها را جدا کنید.
امیدواریم در پایان این مقاله دید خوبی پیدا کرده باشید و از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید، تشکر میکنیم. نظرات و تجربیات خود را در مورد این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.