10 ایده برای بازسازی خانه به سبک سنتی ایرانی
زمانیکه صحبت از معماری سنتی ایرانی میشود، بدون شک خانههایی به ذهن میآید که با یک در چوبی به راهرویی بلند و باریک وصل شده است. بعد از عبور از این راهرو، حیاطی بزرگ با حوضی زیبا در وسط آن را میبینید که در میان بنایی با آجرهای سه سانت و پنجرههایی با شیشههای رنگی احاطه شده است. بسیاری هنوز علاقمند هستند که در قلب دنیای مدرن در خانههای سنتی زندگی کنند.برای همین است که بازسازی خانه های قدیمی به سبک سنتی طرفداران کمی ندارد. اما بازسازی خانه به سبک سنتی ایرانی چگونه انجام میشود؟ آیا در خانههای کوچک هم این سبک قابل اجرا است؟
نگران متراژ خانه نباشید، گاهی میتوان تنها از بخشی از معماری سنتی الهام گرفت و با کمترین امکانات، همان خانه سنتی مدرن ایرانی خود را بسازید. در این مطلب از آکادمی عمران چگونگی آن را برای شما توضیح دادیم.
منظور از بازسازی خانه به سبک سنتی چیست؟
همانطور که در معماری ایرانی، خانهها برگرفته از طبیعت هستند، در بازسازی خانه به سبک ایرانی سنتی نیز از این الگو پیروی میشود. یعنی همانطور که حیاط و فضای سبز آن عنصر اصلی یک خانه اصیل ایرانی را تشکیل میدهد، شما میتوانید بخشی از خانه خود را به گلها و گیاهان اختصاص دهید، همچنین از کاربرد مصالح طبیعی در فرایند بازسازی خود غافل نشوید.
خانههای سنتی و قدیمی همواره الهامبخش نسل جدید معماران ایرانی بوده است. خانههایی که هشتی و حیاطهای بزرگ داشتند و وسعت فضای آنها گاهی چندین خانواده را در خود جای میداده است. چنانچه خانه قدیمی شما قابلیت خلق چنین فضایی را ندارد هم میتوان با رعایت برخی از المانهای زیر برای طراحی خانه به سبک سنتی اقدام کرد:
- استفاده از الگوهای طبیعت در طراحی داخلی: حتما شما هم طرحهای گل، برگ و حیوانات را بر روی کاشیهای خانههای تاریخی دیدهاید. میتوانید از همین الگوها الهام گرفته و برای تزئین کف و دیوارها از این نقوش استفاده کنید.
- استفاده از مصالح سنتی: اجباری برای این کار نیست. اما اگر قصد دارید بیشتر از گذشته الهام بگیرید دستکم از بخشی از مصالح سنتی مانند چوب، کاشیهای دستساز، سفالها و حتی کاهگل برای بازسازی خانه به سبک ایرانی قدیمی استفاده کنید.
- توجه به تزئینات ظریف و دقیق: در معماری ایرانی جزئیات نقش کلیدی دارد. برای همین از تزئینات ظریف در طراحی داخلی بناها استفاده میشود. تزئیناتی که در گچبریها، میناکاریها و کاشیکاریها نمود پیدا میکند.
- پنجرههای چوبی و شیشههای رنگی: بسیاری این اجزاء را نماد خانههای سنتی ایرانی میدانند. همچنین یکی از عناصر فضاسازی و زیباسازی خانهها به شمار میآیند.
- سردر هلالی: سردر هلالی در قسمت نمای خانه قرار دارد. این بخش اغلب کاشیکاری شده، گچبری شده یا منبت کاری شده هستند و مانع تابش مستقیم آفتاب به داخل خانه میشود.
- حوض فیروزهای: بهگونهای نماد خانههای سنتی بهشمار میآید که در طراحی خانه به سبک سنتی میتوان از آن برای القای حس دلنشین بودن و زیبایی بنا استفاده کرد.
- ایوان: ایوانهای سنتی معمولا از سه طرف محصور شده و از یک طرف باز هستند. همچنین بهصورت مربع، مستطیل یا نیمه هشت ضلعی هستند که سقفی نیم گنبد دارند.
- سقف گنبدی شکل: از لحاظ فنی مانع ورود گرما به فضای داخلی خانه میشود و بیشتر برای مناطق گرمسیری کاربرد دارد.
هزینه بازسازی خانه متری چند؟
مراحل طراحی خانه به سبک سنتی
همیشه در ابتدای هر پروژه مربوط به تغییرات ساختاری و غیرساختاری خانههای قدیمی این سوال مطرح میشود که برای بازسازی خانه از کجا شروع کنیم
بهمنظور طراحی دکوراسیون منزل به سبک سنتی ایرانی میتوانید مطابق با مراحل زیر عمل کنید:
1- بررسی خانه قدیمی و امکانات بازسازی آن
آیا خانه مورد نظر قابلیتهای اجرای المانهای سنتی را دارد؟ آیا فضای کافی برای تبدیل آن به خانه سبک سنتی است؟ بازسازی خانه به سبک سنتی در کدام بخش قابل اجرا است؟ با توجه به ساختار خانه کدامیک از اجزای معماری ایرانی قابلیت اجرا شدن دارد؟ اینها سوالاتی هستند که باید در این بخش به آن پاسخ دهید تا برای مرحله بعد آماده شوید.
2- دریافت مجوز برای بازسازی به سبک خانه های سنتی
اگر خانهتان در حین بازسازی نیاز به تغییرات جدی داشته باشد، ممکن است در مواردی لازم باشد برای دریافت مجوز بازسازی ساختمان اقدام کنید.
نکته: برای بازسازی خانههایی که قدمت بسیار زیادی دارند یا متعلق به اشخاص مطرح تاریخ معاصر بودند دریافت مجوز از اهمیت بالایی برخوردار است.
3- انتخاب پیمانکار
بازسازی به سبک سنتی خانه نیاز به دانش فنی و تجربه کافی دارد. بنابراین انتخاب پیمانکار مناسب میتواند شما را به نتیجه مطلوب برساند.
4- اجرای بازسازی
این مرحله بهعهده پیمانکار است که با رعایت اصول حفاظتی و فنی پروژه، بازسازی را مطابق با برنامه توافق شده به سرانجام برساند.
5- بازرسی نهایی
بعد از اتمام مرحله اجرای بازسازی خانه به سبک سنتی باید مطمئن شوید که آیا تمامی اقدامات بهدرستی و با کیفیت مورد انتظار انجام شده است؟ برای این کار باید از پروژه بازسازی بازدید کنید، ساختار ساختمان را بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که معماری سنتی بهدرستی پیادهسازی شده است، سیستمهای فنی را بررسی کرده و آنها را تست کنید.
ایده هایی برای بازسازی خانه به سبک سنتی
شاید نتوانید همه المانهای معماری ایرانی را در خانه خود پیاده کنید. بنابراین ما در این بخش ایدههایی به شما میدهیم که با کمترین فضای در دسترس و هزینه مقرونبهصرفه، دستکم قسمتی از محل زندگی خود را به سبک سنتی بازسازی نمائید و بهترین روش بازسازی ساختمان را انتخاب کنید.
ترکیب سبک دکوراسیون مدرن و سنتی
گاهی با ترکیب سبکهای مدرن و سنتی میتوانید خانهای بسیار منحصربهفرد و زیبا داشته باشید. کاربرد المانهای سنتی در یک خانه مدرن میتواند بسیار دیدنی و جذاب باشد. برای همین است که بسیاری از خانههای سنتی امروزی دارای عناصر مدرنی مانند، جزیره آشپزخانه یا فضاهایی با پلان باز هستند. امروزه معماران از تزئینات سنتی و قدیمی، رنگهای خنثی و سبکهای معماری ایرانی استفاده میکنند تا یک خانه با سبک سنتی جدید طراحی کنند. درواقع ترکیب طراحی سنتی و مدرن امروزه به یک سبک بازسازی داخلی تبدیل شده است.
طراحی اتاق نشیمن و غذاخوری به سبک سنتی
در بازسازی خانه به سبک ایرانی قدیمی، فضای زیاد و پرنوری برای اتاق نشیمن و غذاخوری اختصاص مییابد. همچنین از رنگهای روشن و گرم برای این بخش از خانه استفاده میشود. سقف اتاق نشیمن معمولا از گچبریهای سبک معماری ایرانی است و تلاش میشود اصل تقارن در طراحی داخلی آن رعایت شود. برای همین از نما و پلانهای قرینه و نقوش هندسی مربع و مستطیل استفاده میشود و معمولا با طراحی یک شومینه سنگی سعی میکنند از آن برای ایجاد نقطه کانونی اتاق استفاده کنند.
استفاده از هنر آیینه کاری برای تزئین دیوارها
هنر آینهکاری رابطه تنگاتنگی با معماری ایرانی دارد. بههمین دلیل در کنار هنرهایی چون کاشیکاری، گچبری و آجرکاری قرار میگیرد. این هنر بیشتر برای آیینهکاری سقف کاربرد داشت و روی سردر ورودیها طراحی میشد؛ اما امروزه جایگاه خاصی در طراحی داخلی خانهها پیدا کرده است و برای تزئین دیوارها هم کاربرد دارد. همچنین باعث بزرگتر شدن و پرنورتر شدن فضای داخلی خانه میشود. پس استفاده از این المانها میتواند ایده خوبی برای بازسازی خانه به سبک سنتی باشد.
طراحی دیوار آجری برای فضای داخلی خانه
آجر یکی از مصالح مهم خانههای سنتی ایرانی است؛ پس از آن غافل نشوید! میتوانید یکی از دیوارهای داخلی خانه را با آجرهای سهسانت و قدیمی طراحی کنید. با این کار حس سنتی بودن را به محیط زندگی خود منتقل خواهید کرد.
استفاده از زیرپله برای خلق یک فضای خصوصی
در معماری سنتی خلق یک فضای خصوصی و محفوظ نقش کلیدی دارد. بنابراین اگر خانه قدیمی شما دوبلکس است میتوانید زیرپله آن را به یک فضای دنج و راحت تبدیل کنید. مثلا کتابخانه کوچکی در آن قرار داده و مکانی برای خلوت کردن خلق نمایید.
طراحی پنجرههای چوبی با شیشههای رنگی
اُرسی نوعی پنجره سنتی است که در خانههای قدیمی ایرانی بسیار مورد استفاده قرار میگرفت. این نوع از پنجرهها ترکیبی از شیشههای رنگی و چوب هستند که طرح و نقشهای متنوعی روی بدنه آن کندهکاری شده است و در دو نوع گره چینی و نقش اسلیمی وجود دارند.
استفاده از پنجرههای ارسی، نور کافی و مناسبی را برای فضای داخلی ساختمان ایجاد کرده و حریم خصوصی خانه را حفظ میکند. برای همین است که در سرویس بهداشتی و اتاق خواب و فضای نشیمن از این نوع از پنجرهها استفاده میشود.
کاربرد کاشی های ایرانی برای بازسازی خانه
کاشیهای ایرانی یکی از ابزارهای تزئینی مهم برای خانههای سنتی محسوب میشود. خوشبختانه امروزه طرحهای متنوعی از این نوع کاشی وجود دارد و شما قدرت انتخاب بیشتری دارید. حتی میتوانید طرح کاشی را مطابق میل و سلیقه خود سفارش داده و جلوههای دیداری خاصی به سبک خانه سنتی مدرن ایرانی ایجاد کنید.
بازسازی آشپزخانه به سبک سنتی
اگر میخواهید حس سنتی بودن را به آشپزخانه خود ببخشید و بهدنبال بازسازی آشپزخانه قدیمی با کمترین هزینه هستید، کافی است تغییرات جزئی در آن ایجاد کنید. بهعنوان مثال میتوانید از کاشیهای ایرانی برای تزئین دیوار بین کابینتها استفاده کرده یا از سرامیکهای طرح سنتی برای تزئین کفپوش آشپزخانه بهکار ببرید. همچنین از آنجاییکه استفاده از چوب در معماری سنتی ایرانی جایگاه خاصی دارد، انتخاب کابینتهای چوبی طرح منبت بهترین گزینه است.
استفاده از طاقهای قوسی در فضای داخلی خانه
طاقهای قوسی بین فضاهای مختلف در ساختمان تفکیک ایجاد میکند و زیبایی خاصی به فضای داخلی آن میبخشد. همچنین از نظر بصری به ساختمان قدرت میدهد. اگر از ستون در دو طرف طاق استفاده کنید ابهت آن را چندبرابر کردهاید. در نتیجه انتخاب مناسبی برای بازسازی خانه به سبک سنتی ایرانی محسوب میشود.
بازسازی نمای ساختمان به سبک معماری سنتی
در میان ساختمانهای مدرن، استفاده از نمای سنتی جلوه خاصی به خانه شما میدهد. نمایی که عموما با آجر سهسانت یا گچبری تزئین شده است و روی آن با نقوش و طرحهای اسلیمی یا سایر طرحهای سنتی ایرانی تزئین میشود. بازسازی نمای خانه های قدیمی به سبک سنتی این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است و شما میتوانید با مصالح مرغوبتر از گذشته ظاهر خانه خود را با معماری اصیل ایرانی پیوند بزنید.
جمع بندی
در این مطلب آموختید که در بازسازی خانه های قدیمی به سبک سنتی، از المان و الگوهای خاصی استفاده میشود و هدف این است که با این کار فضا را با ارزشهای فرهنگی و تاریخی آراسته کنند. توجه داشته باشید که از ویژگیهای اساسی این سبک از بازسازی استفاده از رنگهای گرم و عناصر هنری کاشیکاری، گچبری و منبت کاری است که با نقشهای هندسی و اشکال الهام گرفته از طبیعت تزئین میشود.
اگر میخواهید خانه خود را به سبک سنتی مدرن ایرانی بازسازی کرده و با این کار حس و حال دلنشین و گرمی را در محل زندگی خود ایجاد کنید، طراحان و مهندسین گروه ساختمانی نویا میتوانند به شما کمک کنند تا یک بازسازی ایده آل متناسب با سلیقه خود داشته باشید.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره جزئیات بازسازی خانه های قدیمی به سبک سنتی و ایرانی کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
هزینه بازسازی خانه متری چند؟
سلام لذت بردم آیا شما با ساخت خانه با نمای قلعه یعنی بیس دایره ای شکل بالا بره دو طبقه دوبلکس منطقیه ؟
سلام ممنون از نظرتون
سلیقه مالک مد نظره
سلام
خیلی طرح های سنتی قشنگه. میخواستم بدونم هزینع بازسازی خانه به سبک سنتی ایرانی که حدود ۱۵۰ متر هست چقدر میشه؟
سلام
وقت بخیر
از آنجایی که تنوع زیادی در طرح و متریال برای بازسازی خانه به سبک سنتی وجود دارد، باید طراحی و مواد مصرفی را به همراه میزان بازسازی (کلی یا جزئی) در نظر گرفته و سپس برآورد قیمت صورت گیرد.