میلگرد بستر چیست و چگونه اجرا می شود؟ + فیلم آموزشی
آمارها نشان میدهد که بیشترین آسیب و خسارت منازل مسکونی و ساختمانهای شهری در اثر زلزله ناشی از آوار سقف و دیوارها است. بنابراین، ضرورت اقدام به مقاومسازی مناسب و مهندسی شده ساختمانها در برابر زلزله لازم است. یکی از روشهای موثر برای تقویت دیوارها به هنگام زمین لرزه استفاده از میلگرد بستر است. اما میلگرد بستر چیست و نحوه اجرای آن چگونه است؟
ما در این مطلب به معرفی کامل انواع آرماتور بستر، نحوه اجرا در دیوارچینی و ضوابط میلگرد بستر در وال پست میپردازیم؛ لذا تا انتهای این مقاله همراه آکادمی عمران باشید.
نگاهی سریع به ویژگیهای میلگرد بستر | |
نام انگلیسی | bed joint reinforcement |
مشخصات فنی | فولاد ضد زنگ یا فولاد گالوانیزه
حداقل قطر مفتول 4 میلیمتر حداکثر قطر مفتول 8 میلیمتر حداقل تنش تسلیمی 450 مگاپاسکال حداقل تنش نهایی 550 مگاپاسکال |
کاربرد میلگرد بستر | استحکام در برابر نیروهای عمود بر صفحه
افزایش مقاومت برشی داخل صفحه بهبود مقاومت خمشی |
انواع میلگرد بستر | خرپایی
نردبانی |
میلگرد بستر چیست؟
میلگرد بستر (bed joint reinforcement) یک عضو فلزی است که در بین رجهای دیوار یا اصطلاحا در بند بستر دیوار با هدف مقابله با نیروی خارج از صفحه به کار گرفته میشود. استفاده از مفتولهای فولادی گالوانیزه با ضخامت 4 میلیمتر و نوع آجدار در ساخت آن متداول است. البته گاهی فولاد ضد زنگ جایگزین فولاد گالوانیزه شده و از دو مفتول متصل با جوش در تولید این میلگرد استفاده میشود.
جهت آشنایی بیشتر با آموزش میلگرد بستر فیلم زیر را مشاهده کنید.این فیلم بخشی از دوره اجرای ساختمان است که در آن صفر تا صد مراحل ساختمان سازی را توضیح دادهایم.
مشخصات فنی میلگرد بستر
بهطور کلی، مهمترین مشخصات میلگرد بستر دیوار عبارتاند از:
- فولاد مورد استفاده جهت ساخت مفتولهای این میلگرد باید مطابق استاندارد ASTM A82 از نوع فولاد ضد زنگ یا فولاد گالوانیزه باشد.
- قطر مفتولهای آن باید در کمترین حالت برابر با 4 میلیمتر و در بیشترین مقدار برابر با نصف ضخامت ملات بستر یعنی 8 میلیمتر باشد. با این حال، قطر 4 میلیمتر رایجترین ضخامت برای تولید این میلگرد است.
- برای پیوستگی بهتر بین میلگردهای بستر و ملات، باید مفتولهای طولی آرماتور، سطحی آجدار داشته باشند. البته برای مفتولهای میانی که دو مفتول طولی را به یکدیگر متصل میکنند استفاده از نوع ساده یا صاف مانعی ندارد.
- این میلگرد باید به روش جوشکاری از نوع جوش نقطهای اتوماتیک ساخته شود.
- حداقل تنش تسلیمی فولاد میلگرد بستر باید برابر با 450 مگاپاسکال و حداقل تنش نهایی 550 مگاپاسکال باشد.
توجه داشته باشید که نسبت تنش نهایی به تسلیم نباید از 1.2 کمتر باشد. در صورتی که حداقل تنش تسلیم از میزان استاندارد کمتر باشد، تنها در صورت تایید مهندس محاسب، استفاده از آن بلامانع است.
کاربرد میلگرد بستر
اصلیترین کاربرد میلگرد بستر در دیوارچینی است، زیرا دیوارهای ساخته شده با بلوک آجری، سیمانی یا سفالی به تنهایی یکپارچگی لازم برای مقابله با نیروی عمود بر صفحه به هنگام زلزله، باد و طوفان را ایجاد نمیکنند. بنابراین، نیاز است که با استفاده از این میلگردها، مقاومسازی دیوارها افزایش پیدا کند. مهمترین کاربردهای این میلگرد عبارتاند از:
- تقویت و افزایش استحکام سازهها در برابر نیروهای خارج از صفحه (عمود بر صفحه)
- افزایش میزان مقاومت برشی داخل صفحه دیوار
- افزایش پایداری و شکل پذیری خمش خارج از صفحه دیوار
- بهبود مقاومت خمشی در دیوارهایی با کارکرد دو طرفه یا دیوارهای مجهز به بازشو
- کنترل عرض و فاصله ترکها در اثر جمع شدگی و تغییرشکلهای حرارتی
- جهت اتصال دیوار اطراف به نماهایی از جنس آجر یا سنگ
اگرچه این آرماتورها در دیوارهای متقاطع به صورت مستقیم در مقاومت خمشی خارج از صفحه موثر نیستد، اما به کمک پیشرفت کارکرد داخل صفحه دیوار و کاهش ترکهای محتمل، به صورت غیر مستقیم سبب بهبود میزان عملکرد خارج از صفحه دیوارهای دهانه قائم خواهند شد.
انواع میلگرد بستر
در حالت کلی بر حسب قرارگیری مفتول میانی، 3 نوع آرماتور بستر از جمله خرپایی، نردبانی و مشبک وجود دارد. از آنجایی که در پیوست ششم استاندارد 2800 تنها به دو شکل نردبانی و خرپایی اشاره شده است، لذا نوع مشبک آن در بازار عرضه نمیشود.
میلگرد بستر خرپایی
در صورتی که مفتول وسطی میلگرد به شکل 7 و 8 (زیگزاگ) باشد، از نوع خرپایی است. این نوع میلگرد از فولاد گالوانیزه آجدار ساخته شده است که توانایی تحمل تنشهای عمودی و افقی را دارد. میزان سختی نوع خرپایی نسبت به نردبانی بیشتر است.
میلگرد بستر نردبانی
در صورتی که مفتول میانی میلگرد تقویتی بستر به شکل عمود بر مفتولهای طولی باشد، از نوع نردبانی است. معمولا به کارگیری میلگرد خرپایی نسبت به نردبانی ارجحیت دارد.
مزایای میلگرد بستر
در دیوارهای بلوکی، ضروری است که خیز تیر بالا و پایین دیوار، نیروهای جانبی و جابهجایی نسبی طبقات بر روی عملکرد دیوار تأثیر نگذارد و اتصال آن به سازه با امکان حرکت دیوار در نظر گرفته شود. علاوه بر این، دلایل و مزایای متعدی برای استفاده از این میلگرد وجود دارد که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- بهبود شکل پذیری دیوار
- عدم تغییر شکل در فرآیند ساخت دیوار
- امکان قرار دادن به شکل عمود در دیوار
- عدم نیاز به واحدهای بنایی با شکل خاص
- قابلیت اتصال دیوارهای دو لایه به یکدیگر
- فراهم کردن تسلیحات لازم پیرامون بازشوها
- امکان برقراری اتصال در دیوارهای متقاطع
ضوابط میلگرد بستر
در مبحث ششم استاندارد 2800 به الزام میلگرد بستر برای اجرای دیوارچینی اشاره شده و برای مثال، یکی از ضوابط اجرای این آرماتور در آیین نامه 2800 به شرح زیر است:
در دیوارهای بلوکی باید از المان مسلح کننده میلگرد بستر مورب یا نردبانی برای دیوارهای دارای ملات ماسه سیمان و از بستهای فولادی منقطع یا پیوسته برای دیوارهای دارای ملات بستر نازک و یا محصولات جدید مانند 3/5 متر مش الیاف، جهت یکپارچه سازی و حفظ پیوستگی دیوار استفاده نمود. اتصال دیوارها به سازه باید به نحوی انجام شود که در اثر خیز تیرهای زیر و بالای دیوار، جابجایی نسبی طبقات و یا عوامل وارد آورنده نیروی خارج از صفحه از جمله زلزله، باد و ،… قطعه دیوار پایدار بماند و عملکرد آن حفظ شود و از ایجاد ترک شدید در دیوار جلوگیری نماید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مبحث ششم استاندارد 2800 در خصوص ضوابط اجرای میلگرد بستر را از لینک زیر دریافت کنید.
دانلود پیوست 6 آیین نامه 2800طوفان تخفیفی آکادمی عمران تو راهه
محاسبه میلگرد بستر
استفاده از آرماتور بستر در فواصل حداکثر 60 سانتیمتری توصیه میشود. این به معنای استفاده از آن در هر دو رج یا سه رج دیوارچینی است. تعداد میلگردهای بستر در هر دیوار با توجه به تراز طبقه توسط طراح و طبق نشریه 819 (راهنمای طراحی سازهای و جزئیات اجرایی دیوارهای غیر سازهای) تعیین میشود. هر چه دیوار در طبقات بالاتری اجرا شود، جا به جایی دیوار بیشتر بوده و توصیه میشود هر دو رج کار شود. اما برای طبقات همکف و زیر زمین با نظر طراح هر سه رج نیز مورد تایید است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید نشریه 819 در خصوص نحوه محاسبه میلگرد بستر را از لینک زیر دریافت کنید.
دانلود نشریه 819پیوست ششم استاندارد 2800 و ضابطه 819 برای ساختمانهای با اسکلت بتنی و فولادی است. برای ساختمانهای بنایی بر حسب مبحث هشتم مقررات ملی، محاسبه میلگرد بستر طبق دو روش زیر انجام میشود:
- روش محاسباتی: مشابه پیوست ششم آیین نامه 2800 مجموع سطوح مقطع مفتولهای مورد استفاده برابر با 0.0003 سطح مقطع موثر دیوار است.
- روش تجویزی: به ازای حداکثر هر ۴۰ سانتیمتر ارتفاع دیوار یک ردیف میلگرد بستر استفاده شود.
مطابق بند 6-1-4-2-پ پیوست ششم آیئن نامه 2800، میلگردها و بستهای مورد استفاده باید طبق ضوابط مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان در مواردی که مورد نیاز است از جنس فولاد ضد زنگ یا فولاد گالوانیزه و یا میلگرد آجدار سرد نورد باشند.
حداقل سطح مقطع قطعه مسلح کننده 0.0003 سطح مقطع موثر دیوار در برش خارج از صفحه میباشد. حداکثر فاصله قائم قطعات مسلح کننده در ارتفاع دیوار یک متر میباشد که باید قطعه بر اساس آن طراحی و محاسبه شود.
نحوه اجرای میلگرد بستر
در اولین قدم برای اجرای این میلگرد باید بست را به شکل افقی به سازه متصل کرد. بدین منظور کافیست از گیره و شاخک یا جوشکاری استفاده شود. بهطور کلی، نحوه اجرای میلگرد بستر در اسکلت فلزی و اتصال بست به وادارهای فلزی به کمک جوشکاری انجام میشود.
در حالی که نحوه اجرای میلگرد بستر در اسکلت بتنی برای اتصال دیوار به ستون به دو روش زیر انجام میشود:
ناودانی منقطع یا پیوسته
در این روش پلیت را قبل از بتن ریزی در المان بتنی جای گذاری کرده یا از ناودانی منقطع یا پیوسته به کمک پیچ و رول پلاک استفاده شده سپس به آن جوش داده میشود.
اتصال با گیره و شاخک میلگرد بستر
در این روش اتصال به کمک پیچ و رول پلاک به المان بتنی انجام میشود؛ بدین شکل که گیره میلگرد بستر با پیچ و رول پلاک به ستون یا دیوار بتنی متصل شده و اتصال میلگرد به کمک شاخک یا قلاب میلگرد بستر توسط آرماتور بندی انجام میشود.
نکات اجرایی میلگرد بستر
به هنگام نصب میلگرد بستر در دیوار رعایت نکات زیر الزامی است:
- فاصله میلگرد بستر در جهت عرض دیوار (فاصله افقی) بین 5/5 تا 15 سانتیمتر و فاصله این میلگرد در جهت ارتفاع دیوار (فاصله عمودی) معمولا 40 تا 60 سانتیمتر است. توجه داشته باشید که فاصله آرماتور بستر بایستی توسط مهندس طراح سازه مشخص شود.
- به هنگام دیوار چینی برای اتصال میلگردهای بستر به بست 20 سانتیمتر انتهای آن 90 درجه خم شده و به طور مستقیم در داخل بست قرار بگیرد.
- آرماتور باید درون رج مدنظر بر روی بلوکها قرار گیرد. دقت داشته باشید که حداقل ضخامت ملات میلگرد بستر 1.5 سانتیمتر باشد.
- برای دیوارهایی که طولشان از 3.6 متر بیشتر است، همپوشانی میلگرد بستر باید 25 سانتیمتر یا 75 برابر قطر این میلگرد انجام شده و در نهایت با مفتول به هم بسته شوند.
- لازم به ذکر است که برای نصب در ساختمانهای بنایی، اجرای بست الزامی نداشته و تنها آرماتورها بر اساس ضوابط ذکر شده در بالا، داخل رجها قرار میگیرند.
- برای جلوگیری از خوردگی میلگردهای بستر باید گالوانیزه بوده یا پوشش اپوکسی داشته باشند. در غیر این حالت، آرماتورهای بستر باید از نوع فولاد ضد زنگ باشند.
- در رابطه با بلوکهای هبلکس که بند بسترشان از 3 میلیمتر کمتر است، مقطع مفتولهای آرماتور بستر میتواند به حالت مستطیلی یا همان کتابی باشد. به این شکل مفتول به طور کامل در ملات نازک دفن خواهد شد. البته برای بلوکهای هبلکس از تسمه و میخ به جای میلگرد بستر استفاده میشود.
اتصال دیوار به زیر سقف
مطابق مبحث ششم استاندارد 2800 میبایست در اجرای دیوارهای داخلی رج آخر دیوار یا یکی ماقبل آن با استفاده از میلگردهای بستر یا بست مسلح شود. در اجرای دیوارهای داخلی به خصوص در انواع سقفهـای دارای تیرچـه یـا تیـر یـا هـر نـوع سـقف مخـتلط کـه در آنها تیری در راستای دیـوار نباشـد، مانند دیوارهای خارجی مـی تـوان رج انتهـایی دیـوار یـا رج ماقبـل آن را با میلگرد بستر یا بست مسلح کرد.
اجرای میلگرد بستر در وال پست
طبق آیین نامه ۲۸۰۰ چنانچه عرض دیوار بیش از ۴ متر باشد، باید از وال پست استفاده کرد. در نتیجه مراحل و نکات اجرایی فوق باید بر روی وال پست عملیاتی شود. نحوه اتصال و اجرای میلگرد بستر به وال پست با جوشکاری امکان پذیر است. در دیوارهای بلوکی، فاصله بین وال پستها با میلگردهای بستر یا تسمههای فولادی مسلح میشود. نحوه اتصال میلگرد بستر به وال پست با جزئیات در شکل زیر مشخص شده است. دقت کنید اجرای وال پست و میلگرد بستر هر دو ضروری بوده و نمیتوان یکی را حذف کرد.
جمعبندی
ما در این مقاله به طور کامل به طریقه نصب میلگرد بستر و تمام جزئیات آن پرداختیم. بهطور کلی، آرماتور بستر یک ابزار تقویتی برای افزایش استحکام دیوارها و سازهها به هنگام زلزله است. این میلگردها با مقابله در برابر نیروی خارج از صفحه میتواند امکان حرکت دیوار را پس از زمین لرزه ایجاد کند. بدون شک اجرای استاندارد و دقیق این میلگردها سبب کاهش خسارتهای جانی و مالی به هنگام زلزله میشود.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره میلگرد بستر و ضوابط آن کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
سلام. شما فروش هم دارید؟ میشه قیمت میلگرد بستر رو بفرمایید؟
سلام
وقت بخیر
خیر. متاسفانه فروش نداریم و فقط آموزش اجرای میلگرد بستر را ارائه می کنیم.
سپاس مقاله خیلی خوبی بود. ممنونم
سلام
سپاس از حسن نظر شما
سلام
آخرین ردیف میلگرد بستر در چه ارتفاعی باید نصب شود؟
اگر ارتفاع دیوار ۳۰۵ سانتی باشد و هر ۷۵ سانتی متر یک میلگرد بستر استفاده شود، آیا باید در ارتفاع ۳۰۰ سانتی متر هم (بعنوان ردیف چهارم) میلگرد بستر استفاده کرد؟
سلام وقت بخیر
میلگرد بستر در طبقات پایینی هر سه رج و در طبقات دو به بالا هر دو رج توصیه میشه و تا انتهای ارتفاع ادامه دارد.
با سلام . این توصیه کجای آیین نامه مطرح شده؟ که طقات پایینی هر سه رج و طبقات بالاتر هر دو رج؟….ممنون
سلام وقت بخیر.
این موارد طبق ضابطه نوشته شده در نشریه ۸۱۹ توسط طراح، طراحی می گردد.
شما لفظ مفتول استفاده می کنید …در صورتی که ایین نامه و پیوست شش ام لفظ میلگرد استفاده شده …منظور آجدار.. در صورتی که شما لفظ مفتول به کار می برید این آجدار بودن میلگرد بستر رو زیر سوال می برید
سلام وقت بخیر. خیلی از میلگردهای بستر با قطر چهار میلی متر در بازار که مورد تایید وزارت تحقیقات و مسکن هستند از نوع ساده اند.
سلام . اتصال میلگرد بستر به وال پست حتما باید به وسیله بست مخصوص باشه ؟ اگه مستیم به وال پست جوش بخوره اشکال داره ؟
سلام، وقت بخیر
میلگرد بستر خاصیت جوش پذیری ندارد، سطح مقطع در اثر جوش کم شده و آسیب پذیر میشود. توصیه میشود از گیره و شاخک استفاده بفرمایید.
سلام خسته نباشید . در روش جدید اجرای والپست به روش بست و قلاب و میلگرد بستر ، سایز قوطی استفاده شده برای دیوارهای ۱۰ و ۱۵ یا ۲۰ سانت چقدره . میلگرد بستر در اولین رج هم باید استفاده بشه ؟ در کنار بازشوها اتصال والپست چطور باید باشه ؟ ممنون
سلام، وقت بخیر
میلگرد بستر از رج دوم یا سوم استفاده شده، در کنار بازشوها هم به وادار قائم متصل میشه. توضیحات مربوط به اجرای اصولی وال پست خیلی زیاده، تو اموزش دیوارچینی و نازک کاری ۸ ساعت در کارگاه آموزش داده شده، تمایل داشتید مشاهده بفرمایید.