بعد از انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت چه باید کرد؟
تمامی مالکان و سرمایهگذاران از اهمیت قراردادهای مشارکت در ساخت آگاه هستند، اما اغلب افراد توجهی به تعیین مدت زمان اجرا و برنامه زمانبندی در این قراردادها نمیکنند. بیتوجهی به زمان اجرای پروژه و عدم تعیین جزئیات دقیق، بهطور مستقیم بر کیفیت و سرعت انجام کار تاثیر میگذارد و در نهایت به خسارتهای مالی و قانونی منجر میشود. اما منظور از مدت قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟ پس از انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت چه باید کرد؟ ما در این مقاله به این پرسشها پاسخ داده و به تشریح نکات کلیدی درباره مدت قراردادها و اهمیت برنامه زمانبندی در قرارداد مشارکت پرداختهایم؛ لذا تا انتها همراه آکادمی عمران باشید.
پیشنهاد میکنم پیش از مطالعه این مقاله فیلم الفبای یادگیری مشارکت در ساخت را مشاهده کنید. این فیلم بخشی از آموزش نظارت ساختمان است که در آن به طور کامل به جزئیات قراردادها و گزارشنویسی پرداختهایم.
مدت قرارداد مشارکت در ساخت
به مجموع زمانبندیهای تعیین شده از زمان اخذ مجوز ساخت تا بهره برداری و تحویل ساختمان به مالک، مدت قرارداد مشارکت در ساخت گفته میشود. در این نوع قراردادها، تاریخهای مهمی شامل تاریخ انعقاد قرارداد، تاریخ صدور جواز ساخت، تاریخ تحویل ملک، تاریخ پایان کار و تاریخ تحویل سند نیز باید مشخص شود.
توجه داشته باشید که تاریخ مدت زمان اجرای قرارداد باید کاملا دقیق به عدد و حروف شامل روز، ماه و سال ذکر شود.
شروع مدت زمان اجرای قرارداد مشارکت در ساخت
بهطور کلی، در این قرارداد باید زمان شروع یا لازم الاجرا شدن مدت قرارداد و تعهدات طرفین تعیین شود. بهطور معمول بسیاری از افراد، آغاز مدت اجرای قرارداد را از زمان تحویل ملک به سازنده در نظر گرفته و با اتمام روند ساخت و ساز، تکمیل پروژه و اخذ گواهی پایان کار آن را به پایان میرسانند. اما زمان صحیح قرارداد مشارکت در ساخت از زمان تحویل ملک به سازنده نیست، بلکه مدت اجرای قرارداد از زمان انعقاد آن آغاز میشود.
به بیان دیگر، مدت اجرای قرارداد باید تمامی مراحل حتی اقدامات قبل از شروع عملیات اجرایی مانند اعطای وکالت کاری از مالک به سازنده و مدت زمان لازم برای اخذ جواز ساخت را شامل شود.
مانند نمونه زیر، اگر برای اجرای پروژهای مدت زمان ۳۶ ماه در نظر گرفته شود، باید به صراحت بیان کرد که مدت قرارداد ۳۶ ماه بوده و شروع محاسبه این مدت از زمان انعقاد قرارداد و امضای آن توسط طرفین به منزله آغاز مدت قرارداد است. این دیدگاه باعث میشود که تمامی مراحل مرتبط با پروژه در زمانبندی قرارداد لحاظ شده و تعهدات طرفین به درستی مشخص شود.
این قرارداد از تاریخ 1401/11/11 (یازدهم بهمن ماه هزار و چهارصد و یک) شروع شده و بعد از مدت ۳۶ ماه در تاریخ 1404/11/11 (یازدهم بهمن ماه هزار و چهارصد و چهار) به پایان میرسد.
برنامه زمانبندی مشارکت در ساخت
معمولا مدت زمان قرارداد در اجرای پروژهها به چند بخش تقسیم میشود. در هر بخش، مدت زمان مشخصی متناسب با نوع آن فعالیت پیشبینی خواهد شد که به آن برنامه زمانبندی مشارکت در ساخت میگویند.
از مهمترین مواردی که باید یک برنامه زمانبندی مشارکت در ساخت به همراه تاریخ دقیق آغاز و پایان داشته باشد، عبارتاند از:
- تنظیم وکالت نامه جامع کاری از طرف مالکین به سازنده جهت انجام امور اداری
- دریافت جواز و سایر مجوزهای لازم توسط سازنده
- تخلیه و تحویل ملک کلنگی توسط مالک به سازنده
- تجهیز کارگاه و شروع به کار
- تخریب و عملیات گودبرداری و پایدارسازی گود
- عملیات اسکلت
- عملیات سفت کاری
- عملیات نازک کاری و تأسیسات
- اتمام عملیات نما و محوطه سازی
- انتقال قسمت دوم سند مالکیت
- صورت جلسه و تحویل موقت ملک به مالکین
- عودت وجه قرضالحسنه
- دریافت پایان کار
- دریافت صورت مجلس تفکیفی
- انتقال قسمت سوم سند مالکیت
- دریافت سند تک برگ
- دوره تضمین
شایان ذکر است علاوه بر مشخص کردن آغاز و پایان مدت اجرای قرارداد، بایستی تاریخ شروع و اتمام هر یک از موارد فوق نیز بهطور دقیق ذکر شود.
جهت دریافت جزئیات برنامه زمانبندی قرارداد مشارکت در ساخت، فایل زیر را دانلود کنید.
دانلود اکسل برنامه زمانبندی قرارداد مشارکت در ساختدر برنامه زمانبندی حتما ضمانت اجرایی متناسب با آن تعهد را برای تاخیر در هر یک از مراحل برنامه زمانبندی مشخص کنید. دریافت ضمانت مشارکت در ساخت، سازنده را ملزم به اتمام هر یک از بخش های اجرایی پروژه طبق مدت زمان قرارداد میکند. همچنین، در صورت عدم پایبندی به تعهدات، امکان پیگیری قانونی و دریافت خسارت تاخیر در مشارکت ساخت وجود خواهد داشت.
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
اهمیت تعیین مدت زمان قرارداد مشارکت
تعیین مدت زمان قرارداد مشارکت در ساخت و برنامه زمانبندی مشخص، از اهمیت بالایی برخوردار است. این دو مورد نهتنها به تعیین حدود و مسئولیتهای هر یک از طرفین کمک میکنند، بلکه تأثیر مستقیمی بر روند اجرای پروژه و جلوگیری از اختلاف در مشارکت در ساخت نیز دارند.
از مزایای داشتن برنامه زمانبندی و تعیین مدت زمان در قرارداد مشارکت برای ساخت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعیین حدود مسئولیتها: با تعریف دقیق مدت زمان قرارداد، هر یک از طرفین میدانند که چه زمانی باید تعهدات خود را انجام دهند و در صورت تاخیر در تعهد، چه عواقبی در انتظارشان است.
- اقدام قضایی: در صورت عدم اجرای تعهدات توسط سازنده، مالک میتواند با استناد به زمانبندی مشخص، اقدام قضایی انجام دهد و وجه التزام یا خسارات ناشی از عدم اجرای تعهد را مطالبه کند.
- پیشگیری از تنش و درگیری: وجود یک برنامه زمانبندی مشخص باعث میشود که هر یک از طرفین از وظایف خود مطلع شوند و این اطمینان را پیدا کنند که پروژه در زمان مقرر به پایان خواهد رسید. این اطمینان خاطر بروز تنشها و درگیریهای بین طرفین مالک و سازنده را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد.
- افزایش کیفیت پروژه: با اجرای به موقع تعهدات و پایبندی به زمانبندی، امکان ارائه پروژهای با کیفیت و مطابق با استانداردهای مورد نظر افزایش پیدا میکند.
- افزایش همکاری طرفین: داشتن یک برنامه زمانبندی مشخص، همکاری میان مالک و سازنده را افزایش داده و موجب بهبود ارتباطات و تعامل موثر در پروژه میشود.
در نهایت، میتوان گفت که تعیین مدت زمان قرارداد و برنامه زمانبندی مشخص، کلید موفقیت در قراردادهای مشارکت در ساخت است که از حقوق هر دو طرف معامله محافظت میکند.
انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت
به پایان رسیدن رسمی مدت زمان تعهدات تعیینشده سازنده در قرارداد، انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت گفته میشود. با این حال، انقضای زمان مقرر به تنهایی منجر به خاتمه قرارداد نمیشود و طرفین همچنان مکلف به انجام تعهدات خود هستند.
توجه داشته باشید اگر برنامه زمان بندی در قرارداد مشارکت مشخص نشود، بایستی تا پایان زمان اجرای پروژه صبر کنید. تا روزی که مدت زمان مشخص شده در این قرارداد به پایان نرسد، نمیتوانید مدعی تخلف سازنده در خصوص مدت اجرای قرارداد بوده و از طریق مراجع قضایی اقدام کنید. در بسیاری از موارد همین امر موجب افزایش ضرر و زیان به مالک میشود.
برای مثال در قراردادی ذکر شده تحویل در ۳۶ ماه صورت میگیرد. در ماه ۳۵ هستید و سازنده هیچ کاری، حتی تخریب ملک را انجام نداده است. اگر شما در قرارداد خود برنامه زمان بندی را با جزئیات ذکر نکرده باشید که از تاریخ ……. تا تاریخ …….. این فعالیتها باید انجام شود، نمیتوانید هیچ اقدام قانونی داشته باشید.
در صورت انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت چه باید کرد؟
چنانچه سازنده مطابق برنامه زمانبندی به تعهدات خود عمل نکند، مالک میتواند الزام به انجام تعهد را درخواست کند. توجه داشته باشید که پایان مدت کلی قرارداد به خودی خود باعث خاتمه قرارداد نمیشود. طرفین قرارداد همچنان موظف به تکمیل تعهدات خود بوده و نیازی به توافق جدیدی پس از انقضای مدت قرارداد ندارند.
اگر سازنده بعد از اخطار اولیه همچنان به وظایف خود عمل نکرده و امکان انجام تعهدات به وسیله شخص دیگری به هزینه مالک وجود نداشته باشد، مالک مجاز به فسخ قرارداد مشارکت در ساخت است. در ویدئو زیر میتوانید شرایط فسخ و انحلال این قرارداد را مشاهده کنید.
چنانچه در قرارداد خسارت تأخیر در انجام تعهدات مشخص شده باشد، متعهدله میتواند در صورت بروز تأخیر، خسارت را مطالبه کند. این تأخیر باید ناشی از عوامل خارج از کنترل متعهد نبوده و قابل پیشبینی باشد.
توجه داشته باشید عواقب عدم انجام تعهد توسط یکی از طرفین قرارداد به مفاد قرارداد، نوع تعهد و ضمانت پیش بینی شده برای این قرارداد بستگی دارد.
جمع بندی
توجه به برنامه زمان بندی و مدت قرارداد مشارکت در ساخت یکی از مهم ترین ریزهکاریهای این قراردادها است. در این قراردادها بایستی زمان لازم الاجرا شدن قرارداد و اتمام آن تعیین شده و تاریخهای اخذ جواز، اجرا، تحویل، پایان کار و تحویل سند ذکر شود. ما در این مقاله به طور مفصل به جزئیات مدت قرارداد، برنامه زمانبندی و انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت پرداختیم. در نهایت توجه به برنامهریزی دقیق و تعیین مدت قرارداد میتواند بهعنوان ضمانتی برای حفظ حقوق مالکان و اطمینان از اجرای بهموقع پروژه محسوب شود.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره برنامه زمانبندی و مدت قرارداد مشارکت در ساخت کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
سلام
طبق قرارداد مشارکتی که بین بنده و سازنده امضا شده، ایشون باید ساختمون ۶ ماه قبل تحویل میداد. آیا میتونم الان پیگیری قانونی کنم؟
سلام اگر قرارداد دارید و در آن مدت و برنامه زمان بندی مشخص است بله می توانید. حتی با توجه به قرارداد خسارت تاخیر در تحویل هم شامل شما می شود.