نمای اسپایدر چیست؟ صفر تا صد نحوه اجرا
نمای اسپایدر چیست؟ نمای اسپایدر یکی از انواع نمای شیشه ای است که در بسیاری از ساختمانهای مهم مانند فرودگاهها اجرا میگردد. در این مقاله به طور کامل درباره تمام نکات اجرای این نما و روش اجرای آن صحبت میکنیم. با ما در آکادمی عمران همراه باشید.
نمای شیشه ای اسپایدر (Spider)
نمای شیشه ای اسپایدر یکی از انواع نمای شیشه ای خاص است که از حدود 30 سال پیش در اروپا مورد استفاده قرار گرفته است. در نمای اسپایدر شیشهها پیوستگی زیادی دارند لذا از این روش برای ساختمانهای بزرگ استفاده میگردد.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با این نما که یکی از انواع نمای ساختمان است روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
برای این نما از فلزات و اتصالات کمتری استفاده میشود و ایمنی در آن بسیار بالا است. در طراحی نمای شیشه ای اسپایدر بار اضافه نما با نگه داشتن شیشهها به وسیله یراق آلات مخصوص در جهتهای مختلف، مهار میگردد.
در مقاله نمای کرتین وال درباره نکات اجرایی این نوع نمای شیشهای صحبت کردیم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
به طور کلی قطعات نمای اسپایدر به دو عنصر سازه باربر و شیشه دو جداره تقسیم میگردد.
در ابتدا به بررسی اجزا و قطعات اصلی نمای اسپایدر میپردازیم و سپس انواع سازه باربر آن را زیر ذره بین میبریم. در انتها نیز به روش اجرای نمای اسپایدر خواهیم پرداخت.
اگر مایل به یادگیری تمام نکات اجرایی نمای شیشه ای و دیگر نماهای ساختمان هستید توصیه میکنیم آموزش دیوارچینی و نازک کاری را از دست ندهید. برای مطالعه سرفصلهای این آموزش روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
اجزای نمای شیشه ای اسپایدر
به طور کلی سه مورد از اجزای زیر برای اتصال شیشه به سازه باربر استفاده میشود. جنس این قطعات از استیل بوده و تولید آنها به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد. این اجزا عبارتند از:
1. پنجه اسپایدر (چنگک)
متداولترین نوع پنجه اسپایدر، نوع کلمپ (Clamp) و مخصوصا نوع X شکل آن است. به طور کلی از اسپایدر حالت X به علت زیبایی و حالت خاص آن بیشتر استفاده میشود. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، کلمپها به صورت یک گل میخ چند وجهی بوده و به صورت تک شاخه یا چند شاخه تولید میشوند.
اسپایدر یا کلمپها در اشکال مختلف متناسب با محل قرارگیری و همینطور با توجه به فواصل نصب سازههای باربر، مورد استفاده قرار گرفته و بار را به سازه اصلی انتقال میدهند.
2. قطعات اتصال
قطعات اتصال که کانکتور نیز نامیده میشوند در مرکز اسپایدر قرار گرفته و باعث اتصال اسپایدر به سازه باربر میگردند.
3. روتل
روتلها قطعاتی شامل پیچ، مهره، واشر فلزی و واشر لاستیکی هستند که روی اسپایدر نصب میشوند. در اجرای نما، شیشهها بعد از سه مرحله برش، آمادهسازی و سوراخکاری بر روی روتلها قرار میگیرند.
انواع سازه باربر در نمای اسپایدر
در سیستم اسپایدر سازه باربر نقش اصلی داشته و وظیفه آن انتقال بارهای ثقلی و جانبی است. سازه باربر به 4 نوع زیر اجرا میگردد که نوع اول آن در کشور ما بیشتر مورد استفاده است. در ادامه این موارد را توضیح میدهیم.
1. سیستم لوله ای یا خرپایی
در این روش، سازه فلزی خرپایی، لولهای یا ترکیب این دو حالت، متناسب با نوع و میزان بارهای وارده با استفاده از قوطی یا پروفیل لوله ساخته و تولید میشوند. پس از اجرای فونداسیون، این سازه فلزی روی صفحه ستونها نصب میگردد.
مزایای این روش عبارت است از سرعت اجرای بالا، سهولت در طراحی، عدم وجود محدودیتهای طراحی و محاسباتی، قیمت پایینتر و همینطور در دسترس بودن مصالح مورد نیاز برای اجرای این سیستم.
این مزایا باعث شده تا استفاده از این روش نسبت به بقیه روشها در اولویت قرار گیرد.
2. سیستم کششی یا تنشن (Tension)
در روش سیستم کششی انتقال بار به تکیهگاهها به کمک کابلهای فولادی انجام میشود. این سیستم دارای طراحی پیچیدهتری است و میطلبد تا به مسائلی مانند خیز دراز مدت، تاثیر تنشهای حرارتی در افزایش و کاهش طول کابل و مواردی از این دست بیشتر دقت کنیم.
بدیهی است که این دقت در طراحی و اجرا سبب میشود تا محدودیتهایی در توسعه روش سیستم کششی به وجود آید.
3. سازه باربر شیشه ای یا فین گلس (Fin Glass)
در این سیستم انتقال بار توسط سازه باربر شیشه ای انجام میشود. به این صورت که یک تیغه شیشه ای به صورت عمود بر صفحه نما در پشت آن قرار گرفته و سپس مانند تصویر زیر پنجههای اسپایدر بر روی آن نصب میگردد.
مزایا و ویژگیهای مثبت این روش شامل مواردی مانند ظرافت بیشتر، نمای یکدست شیشه ای و نبود سایر مصالح است. از طرفی محدودیتهای طراحی، اجرایی و همچنین هزینه یراق آلات این روش مانند سیستم کششی بیشتر از سایر روشها است.
4. سازه فضا کار (Space Frame)
این روش معمولا در نماهای قوسی، کروی و اجرای سقفهای شیشهای مورد استفاده قرار می گیرد. در این سیستم سازه باربر از اعضای خرپایی تشکیل شده که در محل گرهها با استفاده از گویهای فلزی سوراخدار همانند شکل زیر به هم وصل میشوند.
نحوه اجرای نمای شیشه ای اسپایدر
برای اجرای نمای اسپایدر ابتدا با توجه به طراحی نما یکی از چهار روشی که در بالا گفتیم را انتخاب میکنیم. سپس با توجه به روش انتخاب شده زیرسازی سازه باربر و تکیهگاههای آن را انجام میدهیم. در مرحله بعد خود سازه باربر ساخته و نصب میگردد.
در پروژههای یک یا دو طبقه، استفاده از لوله استیل به قطر 76 یا 102 میلیمتر و عرض 1.5 تا 2 متر معمول است.
پس از اینکه سازه باربر نصب شد اتصالات و پایداری آنها باید کنترل شده و سپس کانکتورها روی آنها جوش داده شوند.
در مرحله بعد چنگکهای اسپایدر به وسیله پیچ کانکتور به سازه باربر وصل میشود.
سپس شیشهها توسط جرثقیل یا به کمک بالابر در جای خود قرار داده شده و با استفاده از روتلها روی اسپایدرها سوار میشوند.
شیشههایی که در این نوع نما استفاده میشود میتوانند تک جداره، دو جداره و لمینت (سکوریت لمینت) به شکل ساده یا طرحدار باشند.
در مقاله تفاوت شیشه سکوریت و شیشه لمینت، این دو نوع شیشه را تعریف و با یکدیگر مقایسه کردیم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
در نهایت رگلاژ نما انجام شده و درزگیری کار به کمک چسب سیلیکون صورت میگیرد.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
اسپایدر در واقع گیره هایی هست که استفاده میشه. درسته؟
سلام وقت بخیر.
بله درسته.
مرسی
سلامت باشین.