ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ مقایسه مزایا و معایب ایزوگام و قیرگونی در یک مقاله
امروزه سازندگان به دنبال بهترین راه برای مقاوم کردن ساختمان در برابر نفوذ رطوبت هستند. با توجه به اینکه مدیریت هزینهها و رعایت استانداردها دو عاملی است که این روزها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته، سازندگان همواره به دنبال راهی برای انتخاب بهترین و مطمئنترین روش عایق بندی ساختمان هستند. هر چند توجه به این موضوع در مناطقی که آب و هوای مرطوبی دارند مهمتر از سایر مناطق است. اما جلوگیری از نفوذ رطوبت، کاری است که باید برای تمام ساختمانها در همه مناطق و برای بالا رفتن عمر ساختمان و کاهش هزینههای نگهداری آن انجام شود.
برای عایق بندی رطوبتی دو روش رایج وجود دارد. یکی قیرگونی که از گذشتههای دور مورد استفاده بوده و دیگری روش ایزوگام که به نسبت جدیدتر است. در این مقاله به مقایسه ایزوگام و قیرگونی پرداخته و فرق آنها را در پارامترهای مهم و اساسی مطرح میکنیم. همچنین مزایا و معایب هر کدام را توضیح داده و در نهایت کارهایی که باعث افزایش عمر مفید ایزوگام و قیرگونی میشود را عنوان میکنیم. با ما در آکادمی عمران همراه باشید.
معرفی ایزوگام
ایزوگام نوعی از عایقهای رطوبتی است که با اجرای آن از نفوذ رطوبت در سطح جلوگیری میشود. این عایق رطوبتی از موادی شامل قیر، الیاف تیشو، الیاف پلی استر و فویل آلومینیومی ساخته شده و به وسیله حرارت در سطح مورد نظر چسبانده میشود.
به طور کلی در نصب ایزوگام چند گام باید به ترتیب انجام شود تا در نهایت ایزوگام از کیفیت خوبی برخوردار شود. در مقاله ایزوگام به طور کامل به این موضوع پرداختیم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
کاربرد ایزوگام در عایق کاری برای تمام مکانهایی است که به نوعی در معرض رطوبت و آب قرار دارند. از مهمترین دلایل استفاده از ایزوگام میتوان به سرعت بالا، عدم نیاز به ایجاد آتش برای نرم کردن قیر و کم بودن آلودگی محیط زیست اشاره کرد.
معرفی قیرگونی
استفاده از قیر در عایق کاری از گذشته تا به امروز در بین تمدنهای مختلف رایج بوده است. در عایق کاری به روش قیرگونی اصولا از 2 لایه گونی و 3 قشر قیر استفاده میشود. به این صورت که ابتدا با توجه به اینکه هرگونه اشیاء تیز و سطوح زبر میتواند باعث آسیب به قیرگونی شود باید قبل از اجرای عایق، اقدامات لازم انجام شود. در ادامه انجام عملیات قیرگونی آغاز میشود. در مقاله قیرگونی به طور کامل این روش عایق کاری را توضیح دادیم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
از ویژگیهای مثبت قیرگونی میتوان به اجرای راحت، مصالح قابل دسترس و مناسب بودن برای فضاهای کوچک اشاره کرد. معایب این روش نیز خطرناک بودن به دلیل داغی قیر، پوسیدگی ناحیه قیرگونی شده به مرور زمان و پارگی در اثر نشستهای احتمالی سازه است.
طوفان تخفیفی آکادمی عمران تو راهه
ایزوگام بهتر است یا قیرگونی
حالا که با روش عایق بندی در اجرای ساختمان یعنی ایزوگام و قیرگونی آشنا شدیم، این سوال پیش میآید که بالاخره ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ برای پاسخ به این سوال به مقایسه ایزوگام و قیرگونی در پارامترهای اساسی پرداخته و تفاوت آنها را بررسی میکنیم.
• اجرا و نصب
در مقایسه ایزوگام با قیرگونی در نصب و اجرا باید بدانیم که نصب ایزوگام نسبت به قیرگونی راحتتر است چرا که برای نصب ایزوگام فقط به رولهای ایزوگام، مشعل و زیرسازی مناسب نیاز است. همچنین در هنگام نصب ایزوگام، محیط کمتر کثیف شده که این نکته باعث محبوبیت ایزوگام میشود.
از طرفی در استفاده از روش قیرگونی میتوان برای بالا بردن کیفیت عایق کاری تعداد لایهها را افزایش داد. مثلا قیرگونی به همراه سه لایه قیر و دو لایه گونی، دو لایه قیر و یک لایه گونی.
نکته دیگر در مقایسه ایزوگام و قیرگونی، میزان روندگی است. با توجه به اینکه مصالح مورد استفاده در قیرگونی روندگی بالایی دارند در نتیجه کار با آن نسبت به ایزوگام سختتر بوده و بهتر است از آن برای سطوحی مانند پوشش کف استفاده کنیم که پس از نصب قرار است پوشش دیگری روی آن اجرا گردد. همینطور استفاده از ایزوگام در سقف و دیوارها بیشتر توصیه میشود. در فضاهای کوچک مانند سرویسهای بهداشتی و حمام اجرای قیرگونی به دلیل سهولت در اجرا بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
در سرویسهای بهداشتی با توجه به بالا بودن احتمال نشت آب توصیه میشود که از قیرگونی به جای ایزوگام استفاده شود چرا که استحکام بیشتری داشته و پس از انجام کار هیچ سنگریزهای زیر قیرگونی باقی نمیماند.
• قیمت
یکی از پارامترهای مهم برای مقایسه ایزوگام و قیرگونی قیمت آنها است. قیمت ایزوگام و قیرگونی به تعداد لایههای قیرگونی و کیفیت ایزوگام بستگی دارد. اما به طور کلی قیمت ایزوگام نسبت به قیرگونی ارزانتر است.
• وزن
همانطور که گفتیم با توجه به اینکه تعداد لایههای ایزوگام و قیرگونی میتواند در هر قسمت، بنا بر اهمیت آن متفاوت باشد، وزن این دو روش عایق بندی نیز همینطور است. اما اگر بخواهیم در حالت کلی بگوییم ایزوگام سبکتر از قیرگونی بوده چرا که معمولا ضخامت کمتری دارد.
• مقاومت در برابر رطوبت
به طور کلی هدف از اجرای ایزوگام و قیرگونی عایق کردن سطح در برابر رطوبت است. اما ایزوگام بهتر در برابر رطوبت مقاومت دارد تا قیرگونی. علت این مسئله این است که در صورت ایجاد پوسیدگی در گونی و لایههای الیافی در روش قیرگونی، آب در آن نفوذ کرده و مقاومت خود را در برابر رطوبت از دست میدهد. البته ایزوگام نیز در صورت نامرغوب بودن یا اجرای غلط ممکن است این مشکل را داشته باشد. اما به طور کلی در صورتی که از نظر کیفیت متریال و نصب مطمئن باشید مقاومت ایزوگام در برابر رطوبت کمی بیشتر خواهد بود.
• مقاومت در برابر خورشید
با توجه به اینکه قیر با قرارگیری در معرض نور خورشید نرم شده و در هر دو روش ایزوگام و قیرگونی از قیر استفاده میشود. مقاومت این دو روش در برابر خورشید مسئله قابل توجهی محسوب میشود. در اجرای ایزوگام ترکیباتی وجود دارد که مقاومت آن را در برابر گرما و نور خورشید نسبت به قیرگونی بالاتر خواهد برد. معمولا برای بام از ایزوگامهای فویل دار که منعکس کننده نور خورشید هستند استفاده میشود.
در روش قیرگونی قیر در برابر نور خورشید بیشتر واکنش نشان داده و نرم میشود. بنابراین به مرور زمان، از عمر آن کاسته شده و زودتر خراب میشود.
• ضخامت
ضخامت لایههای قیرگونی از ایزوگام بیشتر است اما این مسئله به معنای این نیست که ایزوگام مقاومت کمتری دارد بلکه با پیشرفت تکنولوژی مقاومت ایزوگام در عین ضخامت کم آن بالا است.
• مقایسه ایزوگام و قیرگونی در استفاده از حلال در ترکیبات
برای مقایسه ایزوگام و قیرگونی در استفاده از حلالها باید بگوییم که قیر نسبت به بسیاری از حلالهای نفتی واکنش نشان داده و در آنها حل میشود. در صورتی که ایزوگام به دلیل دارا بودن ترکیبات خاص، مقاومت بیشتری نسبت به قیرگونی دارد.
مزایا و معایب ایزوگام و قیرگونی
ایزوگام
- ایزوگام مقاومت بیشتری نسبت به قیرگونی دارد.
- اجرای ایزوگام بر روی سطح سریعتر و راحتتر از قیرگونی است.
- ایزوگام از قیرگونی تمیزتر است.
- وزن ایزوگام مناسبتر و کمتر از قیرگونی است.
- در برابر یخ زدگی ایزوگام دارای مقاومت بیشتری است.
- نصب ایزوگام در درز و شکافها به سختی انجام میگیرد.
- ایزوگام در برخورد با وسایل نوک تیز بسیار آسیب پذیر است.
قیرگونی
- قیرگونی نسبت به ایزوگام ضخامت بیشتری دارد.
- برای عایق کاری فضاهای کوچک، قیرگونی گزینه خوبی محسوب میشود.
- برای اجرای قیرگونی نیاز به تخصص خاصی نیست.
- با گذر زمان قیرگونی فرسوده میشود.
- در صورت عدم کفسازی بام، در فصول گرم احتمال نرم شدن قیر وجود دارد.
- اجرای قیرگونی به علت داغ بودن قیر، خطرناک بوده و رعایت استانداردها ضروری است.
افزایش عمر مفید ایزوگام و قیرگونی
با توجه به اینکه برای انجام این دو روش عایق کاری رطوبتی هزینه و انرژی زیادی مصرف میشود، بهتر است مواردی که باعث افزایش عمر مفید این دو عایق بندی میشوند را به هیچ وجه نادیده نگیریم. در ادامه مواردی که باعث بالا رفتن عمر مفید ایزوگام و قیرگونی میشوند را عنوان میکنیم.
- استفاده از مصالح مرغوب
- توجه به شرایط اقلیمی
- انتخاب نوع درست از متریال با توجه به شرایط پروژه
- رعایت نکات اجرای هر روش
- انجام مراحل به صورت متوالی و با دقت بالا
- انجام مراقبتها بعد از نصب
- بازدید دورهای و بررسی مقاومت ایزوگام و قیرگونی
جمع بندی
یکی از مراحل مهم نازک کاری، عایق کاری رطوبتی است که به دو روش ایزوگام یا قیرگونی انجام میشود. در انتخاب این روشها همواره این سوال مطرح است که ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ در این مقاله با مقایسه ایزوگام و قیرگونی به طور کامل به آن پاسخ دادیم. همچنین برای مقایسه ایزوگام و قیرگونی به طور کامل مزایا و معایب هر کدام را بررسی کردیم.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره مقایسه ایزوگام و قیرگونی کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
خیلی مقاله خوبی بود من اگر دوره کامل اجرا رو بخوام چه آموزشی تهیه کنم؟
سلام . ممنون از حسن نظر شما
شما می توانید دوره آموزش جامع نخبگان اجرای ساختمان را تهیه کنید که جزئیات کامل اجرای ساختمان را شامل می شود.