رامکا فلزی و بتنی | تمام ریزهکاریهایی که نمی دانید!
میلگرد رامکا نقش مهمی در همباد شدن ستونها و تنظیم ابعاد قالب دارد. اما سوالی که پیش میآید آن است که این آرماتور نوعی اسپیسر است؟! چه قدر با نکات و اصول اجرای آن آشنا هستید؟! آیا میدانید رامکاها در دو نوع رامکا فلزی و بتنی استفاده میشوند؟! آیا میدانستید میلگرد رامکا در تیر نیز استفاده میشود؟
ما در این مقاله ابتدا به سوال رامکا چیست پاسخ داده و سپس به شرح ریزهکاریهای نحوه اجرای رامکا فلزی و بتنی میپردازیم. همچنین برای شما فیلم بستن رامکا فلزی را قرار دادیم تا با دیتیل اجرایی آن آشنا شوید. پس این مقاله را تا انتها خوانده تا با دست پر از آکادمی عمران خارج شوید.
فیلم بستن میلگرد رامکا فلزی
پیش از خواندن ادامه مطلب، فیلم زیر را مشاهده کرده تا با نحوه بستن رامکا فلزی آشنا شوید.
رامکا چیست؟
رامکاها جهت تنظیم ابعاد قالب و جلوگیری از دزآکسه شدن ستونها اجرا میشوند. رامکاها المانهایی فلزی یا بتنی هستند که معمولا به اندازه کاور بتن از سطح آرماتورها خارج شده و به پانل میچسبند.
اسپیسرها قطعاتی پلاستیکی یا بتنی هستند که جهت تامین کاور بتن در طول المان بتنی مورد استفاده قرار میگیرند. نقش اسپیسرها با میلگرد رامکا متفاوت است.
اسپیسر تنها فاصله بین آرماتور و قالب را جهت تامین کاور بتن ایجاد میکند. این در حالی است که رامکا برای کنترل هممحور بودن ستونها در یک راستا استفاده میشود. در ادامه به شرح نحوه اجرای رامکا فلزی و بتنی میپردازیم.
انواع رامکا
در قسمت قبل به سوال رامکا چیست پاسخ دادیم. در این قسمت به انواع رامکا میپردازیم.
همانطور که گفتیم رامکا در دو نوع فلزی و بتنی مورد استفاده قرار میگیرد. در تصویر زیر یک نمونه رامکای بتنی را مشاهده میکنید.
نحوه اجرای میلگرد رامکا فلزی
استفاده از رامکا فلزی به دلیل سهولت اجرا متداولتر است. رامکای فلزی چهار میلگرد است که به صورت عمود بر هم در اطراف آرماتورهای طولی ستون قرار میگیرند.
رامکاهای فلزی 10 سانتیمتر بالاتر از سطح کف برای ستونهایی که در یک امتداد هستند بسته میشود. ریسمونی از اولین تا آخرین ستون کشیده شده تا هم محور بودن ستونها کنترل شود.
ریسمون کشی ستون
به وسیله رامکاها و ریسمون کشی ستون، میتوان جلوی دزآکسه شدن ستونها را گرفت. در اصل به وسیله ریسمون کشی، ستونها را همباد میکنند.
ریسمون کشی ستون به این صورت است که نوک رامکای تمام ستونهایی که در یک ردیف قرار دارند با ریسمون تماس داشته باشند.
در اجرای رامکاها و ریسمون کشی ستون باید دقت زیادی شود زیرا در غیر این صورت موجب ضعف عملکرد سازه میشود.
نکتهای که در اجرای رامکاها باید به آن توجه شود این است که نباید به آرماتورها جوش داده شوند زیرا باعث لاغر شدن مقطع آرماتورها میشود.
رامکاها با سیم آرماتوربندی به آرماتورها بسته شده و خودشان نیز میتوانند عمود بر هم به یکدیگر جوش داده شوند.
اما بهتر است خود رامکاها نیز با سیم آرماتوربندی بسته شوند زیرا ممکن است نیاز باشد جابهجا گردند. همچنین جوشکاری میلگردهای آجدار محدویتهایی دارد، به همین دلیل جوش دادن آن توصیه نمیشود.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
به این نکته توجه کنید که سیمهای آرماتوربندی باید به داخل خم شوند تا بعد از بتن ریزی بیرون نزنند.
برای اینکه در مورد سیم آرماتور بندی و انواع آن بیشتر بدانید روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
همچنین قبل از قالب بندی باید تمام اضافات سیمهای آرماتوربندی برای جلوگیری از زنگ زدگی، از کف ستون خارج شوند.
به این نکته توجه داشته باشید که در مناطقی که آب و هوای مرطوب دارند و بارندگی زیاد است، بهتر است ازمیلگرد رامکای فلزی به دلیل احتمال زیاد زنگ زدگی، استفاده نشود.
در صورتی که پس از بتن ریزی سر رامکاها بیرون باشد، احتمال زنگ زدگی آن وجود دارد. در صورت زنگ زدن، حجم آن افزایش یافته و بتن ترک میخورد.
با ترک خوردن بتن، رطوبت بیشتری به المان بتنی نفوذ میکند که باعث رسیدن رطوبت به آرماتورهای اصلی میشود. این فرآیند باعث افزایش ترکها و ضعف عملکرد المان بتنی میشود.
به همین دلیل قبل از قالب بندی باید سر رامکا فلزی درپوش پلاستیکی گذاشته شود. در صورتی که از درپوش استفاده نشود باید بعد از بتن ریزی سر آن ضدزنگ زده شود.
نحوه اجرای رامکا بتنی
رامکای بتنی اجرای سختتری دارد و خیلی کمتر استفاده میشود. نحوه اجرای رامکا بتنی به این شکل است که یک ریسمون در امتداد ستونها قرار داده و به اندازه کاور بتن قالب بندی میشود.
این قالب بندی میتواند به وسیله یک تخته بوده که با آجر یا بلوکی که در پشت آن قرار میدهند، محکم میگردد. سپس به ضخامت حدود 10 سانتیمتر بتن ریخته میشود.
چون رامکای بتنی بخشی از ستون است باید در اجرا و بتن ریزی آن دقت شود و نوع بتن ریخته شده برای آن باید همان بتنی باشد که برای ستون ریخته میشود.
مزیت رامکای بتنی نسبت به فلزی این است که مشکل زنگ زدگی وجود ندارد.
یکی از مشکلات اجرای رامکای بتنی ایجاد درز سرد بین آن و بتن ستون است. برای جلوگیری از ایجاد درز سرد، روشهای زیر پیشنهاد میشود:
- مضرس کردن سطح بتن رامکاها جهت ایجاد پیوستگی با بتن ستون
- ایجاد کلید برشی در رامکای بتنی
- قرار دادن چند میلگرد 30 الی 40 سانتیمتری در رامکای بتنی موازی آرماتورهای طولی ستون
اجرای رامکاها بخشی از اجرای قالب بندی ستون است. برای مطالعه بیشتر در مورد نکات و اصول اجرایی قالب بندی ستون بتنی به مقاله ” قالب بندی ستون “ حتما سر بزنید.
میلگرد رامکا در تیر اجرا میشود؟
نقش میلگرد رامکا در تیر مانند ستون است و از دزآکسه شدن و اعوجاج لبه تیر جلوگیری میکند. ولی میلگرد رامکا در تیر فقط به صورت فلزی اجرا شده و امکان اجرای رامکای بتنی وجود ندارد.
عکس اجرای رامکا فلزی
در تصویر زیر عکس اجرای رامکای فلزی را مشاهده میکنید که در آن چهار میلگرد در چهار طرف آرماتورهای طولی به هم بسته شدهاند.
برای آشنایی کامل با نکات اجرای ساختمان و تسلط بر تمامی مراحل آن توصیه میکنیم دوره اجرای ساختمان را به هیچ وجه از دست ندهید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
درود بر شما
سلامت باشین