آسانسور چیست؟ انواع و تجهیزات آن به همراه روش محاسبه تعداد آسانسور ساختمان
این روزها یکی از معیارهای مهم در برتری یک ساختمان داشتن آسانسور است. آسانسور از آن موضوعاتی است که از ابتدای اجرای فونداسیون تا مراحل آخر نازک کاری باید به آن توجه شود. از طرفی این تاسیسات هزینه قابل توجهی را برای سازنده به دنبال دارد. شاید فکر کنید به عنوان یک مهندس عمران نیازی به داشتن اطلاعات از انواع آسانسور یا تجهیزات آن ندارید. اما داشتن اطلاعات بیشتر در این زمینه میتواند باعث شود تا انتخاب بهینهتری داشته باشید.
با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله به بررسی انواع آسانسور پرداختیم و در ادامه تجهیزات و قطعات آنها را به طور کامل بررسی کردیم. در انتها نیز به محاسبات مربوط به آسانسور پرداختیم و با حل چندین مثال، تمام محاسباتی که باید برای انتخاب آسانسور بلد باشید را توضیح دادیم. با ما در آکادمی عمران همراه باشید.
آسانسور چیست؟
آسانسور یا بالابر، محفظه یا اتاقک متحرکی است که میتواند افراد یا اشیاء را بین طبقات، بالا برده یا پایین بیاورد. آسانسور وسیلهای الکترومکانیکی است یعنی در آن هم تاسیسات مکانیکی و هم برقی اهمیت دارند. شاید برایتان سوال باشد که به عنوان مهندس عمران چرا باید درباره آسانسور اطلاعات داشته باشید؟ علت این موضوع این است که اصولا باید قبل از شروع اجرای فونداسیون ساختمان از شرکتهای تولیدکننده آسانسور درباره مشخصات نوع مورد نیاز برای ساختمان مشاوره بگیریم. چرا که از ابتداییترین مراحل اجرای فوندانسیون لازم است ملاحظاتی برای محل قرارگیری آسانسور انجام گردد. پس آشنایی با آسانسور به ما کمک میکند تا این مرحله از اجرای ساختمان را با کیفیتی بالاتر انجام دهیم.
اگر مایل به یادگیری تمام مراحل اجرای ساختمان از تخریب و گودبرداری گرفته تا نازک کاری و دیوارچینی هستید و میخواهید تمام مراحل نصب آسانسور را یاد بگیرید پیشنهاد میکنیم آموزش اجرای ساختمان را از دست ندهید. در این آموزش علاوه بر مواردی که گفتیم، به بررسی تمام ضوابط فنی و حقوقی ساختمان سازی و کمیسیونهای مهم شهرداری پرداختیم. برای مطالعه سرفصلهای این دوره جامع روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
انواع آسانسور
به طور کلی آسانسورها از نظر کاربرد دارای انواع زیر هستند:
- برای حمل مسافر
- برای حمل برانکارد و تخت بیمار
- برای حمل بار
- برای حمل خودرو
اما اگر بخواهیم از نظر ساختار به انواع این وسیله بپردازیم میتوانیم آنها را در دو نوع هیدرولیکی و کششی دستهبندی کنیم که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
پیش از مطالعه ادامه مقاله، مشاهده فیلم زیر را از دست ندهید.
آسانسور هیدرولیکی
آسانسور هیدرولیکی نوعی است که در آن به جای موتور الکتریکی و سیم بکسل از یک جک هیدرولیکی استفاده شده است. نام آسانسور هیدرولیکی نیز به همین دلیل برای این سیستم گذاشته میشود. کارکرد این نوع به شکلی است که با کمک و تزریق جریان پر فشار روغن هیدرولیک، جک هیدرولیک به حرکت درآمده و خود کابین را در طبقات جابجا میکند.
در واقع در این آسانسور یک پیستون در پایین، کابین را حرکت میدهد. کاربرد این نوع با توجه به ساختار آن برای ساختمانهای نهایتا دو طبقه مانند خانههای ویلایی دو طبقه، مغازه و فروشگاهها است.
مزایای آسانسور هیدرولیکی
همانطور که گفتیم این نوع آسانسور به علت محدودیت استفاده در ساختمانهای مرتفع، کاربرد کمتری در صنعت ساختمانسازی دارد. اما اگر در شرایط مناسب از آن استفاده شود دارای مزایایی است که در ادامه به چند مورد از مهمترین آنها میپردازیم.
- شناور بودن موتور پمپ در داخل روغن، احتمال سوختن و آسیب رسیدن به آن را کاهش داده و در نتیجه طول عمر بیشتری خواهد داشت.
- به دلیل حذف قسمتهای متحرک گیربکس و کاهش قطعات متحرک، علاوه بر زیاد شدن طول عمر، استهلاک آن کاهش مییابد در نتیجه هزینه نگهداری کم میشود.
- ثقلی بودن حرکت کابین باعث میشود تا این نوع، فاقد هرگونه خطر راه افتادن به صورت ناگهانی باشد.
معایب آسانسور هیدرولیکی
- محدودیت ارتفاع
- محدودیت سرعت و ترافیک
- محدودیت در حفر چاه
- تاثیر پذیری از دما (با افزایش دما از غلظت روغن هیدرولیک کاسته میشود و هم سطح سازی کابین و طبقه از کنترل خارج میگردد.)
آسانسور برقی کششی
نحوه عملکرد آسانسور کششی به دلیل فناوری به کار رفته در آن به گونهای است که انرژی کمتری نسبت به آسانسور هیدرولیکی مصرف میکند و از سرعت بالاتری نیز برخوردار است. علت مصرف کم انرژی در این نوع بالابر، اصطکاک به وجود آمده بین فلکه کششی بالابر و سیم بکسل آن است که تعادل بین وزنه و اتاقک آسانسور را حفظ میکند و موجب حرکت رفت و برگشت عمودی آسانسور در طبقات ساختمان میشود.
اجزای آسانسور کششی
در ابتدای مقاله گفتیم که بیشتر آسانسورهایی که این روزها در ساختمانهای چند طبقه نصب میشوند از نوع کششی هستند. به همین علت در این بخش به بررسی اجزای نوع کششی میپردازیم.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید آسانسور در بالاترین سطح، یک موتور دارد. این موتور دارای یک فلکه بوده که مانند قرقره عمل میکند. در یک طرف قرقره، وزنه تعادل قرار گرفته و در طرف دیگر کابین آسانسور قرار دارد. با بالا و پایین شدن وزنه تعادل، اتاقک آسانسور در خلاف جهت بالا و پایین میشود. کابین آسانسور نیز روی یک ریل بین طبقات حرکت میکند. برای آشنایی با نحوه کارکرد این وسیله در ادامه اجزای آن را بررسی میکنیم.
موتور
این قطعه روی یک دال سازهای قرار گرفته است. همانطور که در تصویر بالا مشاهده کردید موتور آسانسور داخل اتاقکی در بالای چاه آسانسور است که درب این اتاق در پاگرد انتهایی که به پشت بام میرسد قرار دارد. در تصویر زیر چند نوع از موتور آسانسور را مشاهده میکنید.
گاورنر
گاورنر یک دستگاه مکانیکی است که از آن برای تنظیم سرعت آسانسور استفاده میگردد. در واقع این دستگاه، انرژی جنبشی را هنگام پایین آمدن کابین جذب کرده و آن را به انرژی پتانسیل تبدیل میکند.
همانطور که گفتیم گاورنرها به سرعت حساس هستند یعنی در صورت مشاهده سرعت بیش از حد کابین با قفل مکانیکی خود در چند مرحله باعث توقف مکانیکی کابین شده و پس از آن با فرمان دادن میکروسوئیچها باعث قطع فرمان موتور میشوند تا حرکت از سوی موتور نیز قطع شده و کابین بایستد. به عبارت دیگر وقتی گاورنر عمل میکند پاراشوت یا ترمز اضطراری کابین فعال میشود.
پاراشوت
ترمز ایمنی آسانسور را پاراشوت میگویند. این ترمز میتواند به کمک فکهایش کابین را از حرکت روی ریل باز دارد. پاراشوت به این صورت عمل میکند که به محض افزایش بیش از حد سرعت کابین، گاورنر از حرکت میایستد و توسط سیم بکسلی که گاورنر و پاراشوت را به هم متصل میکند اهرم پاراشوت را میکشد و فکهای پاراشوت را به هم نزدیک میکند، در این زمان بر اثر وزن کابین و سطح تماس فکها با ریل، کابین میایستد.
بافر
اگر به هر دلیلی کابین در پایینترین ایستگاه توقف نداشته باشد یعنی به سمت کف چاه سقوط کند به طوری که سایر سیستمهای ایمنی هم عملکرد نداشته باشند پس از طی کردن چند سانتیمتر با قطعهای به نام بافر برخورد خواهند کرد. وظیفه این قطعه، کاهش شدت ضربه وارده به کابین است.
بافر انواع مختلفی از جمله بافر فنری، پلی اورتان و هیدرولیکی دارد. البته بافر فنری کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
تراول کابل
تراول کابل نوعی سیم تخت است که معمولا از ۲۴ رشته سیم نمره ۱۰ تشکیل شده است. وظیفه تراول کابل انتقال اطلاعات از تابلو فرمان به کابین و جعبه کنترل است. شاید برایتان جالب باشد که دلیل نامگذاری تراول کابل این است که همیشه همراه کابین در حال حرکت است. این موضوع نشان دهنده اهمیت جنس تراول کابل است که باید بسیار مرغوب باشد.
یوک کابین
یوک کابین قابی است که بخشهای مهمی مانند کف کابین، ترمزهای ایمنی، کفشکها و سیم بکسل به آن متصل میشوند. برای مونتاژ یوک از پیچ و مهره استفاده میگردد و سکویی که بار و مسافران روی آن قرار میگیرند نیز به وسیله جوش، پرچ یا پیچ و مهره روی تیر ایمنی پایین یوک متصل میشود. در این بخش لاستیکهای ضربهگیر نیز بین تیر ایمنی و سکو قرار میگیرند. در بعضی موارد به جای کلمه یوک از اصطلاح کارفریم استفاده میشود.
کادر وزنه
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید وزنههای تعادل که میتوانند از جنس سرب یا بتن باشند باید در یک فریم قرار بگیرند که به آن کادر وزنه میگویند. در انتهای کادر وزنه نیز یک بافر قرار میگیرد تا در صورت زمین خوردن فریم از شدت ضربه کاسته شود.
درب
از آنجایی که درب آسانسور در سرعت جابجا کردن افراد تاثیر دارد در این بخش به بررسی انواع درب آسانسور میپردازیم. درب آسانسور میتواند حالتهای زیر را داشته باشد.
درب لولایی
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید درب لولایی در هر طبقه قرار میگیرد و خود آسانسور نیز یک درب جداگانه دارد. تا وقتی که آسانسور به طور کامل در طبقه توقف نکند درب بیرونی که در طبقه قرار دارد قفل بوده و با رسیدن آسانسور به آن طبقه، قفل آن باز میشود.
درب تلسکوپی
این نوع درب به شکل زیر بوده و دو لایه درب کنار هم قرار گرفته که یکی برای طبقه و دیگری برای کابین آسانسور است.
از دیگر انواع دربهای آسانسور میتوان به درب از وسط بازشو و درب تاشو اتوبوسی اشاره کرد. در مثالهای انتهای مقاله به تاثیر نوع درب در محاسبات میپردازیم.
ریل
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید ریل آسانسور به صورت T شکل بوده و کابین روی این ریل سوار میشود. با توجه به کلیدی بودن این قطعات لازم است تا در انتخاب جنس مناسب ریل دقت شود. برای وزنه تعادل معمولا از ریل T9 و برای کابین از ریل T16 استفاده میشود.
کفشک
کفشک باعث میشود تا حرکت کابین به صورت نرم و روان باشد. کفشک در بالا و پایین کابین و وزنه تعادل نصب میشود. در واقع نقش این قطعه به عنوان هدایتکننده کابین و وزنه تعادل در امتداد ریل است.
درایو
درایو یا اینورتر وظیفه کنترل دور موتور را بر عهده دارد. درایوها میتوانند دور موتور را از صفر RPM تا چند برابر دور نامی موتور و به طور پیوسته تغییر دهند.
فتوسل
قطعهای به نام فتوسل یا همان چشمی آسانسور در درب قرار میگیرد و در حین ورود و خروج مسافر تا زمان ورود کامل یا برعکس، خروج کامل مانع بسته شدن درب میشود.
اورلود
اورلود، قطعهای است که وظیفه محافظت و افزایش امنیت آسانسور را دارد و در صورت تشخیص میزان اضافه بار غیرمجاز، از طریق سنسوری به جعبه فرمان دستور میدهد و در نهایت از حرکت کابین جلوگیری میکند.
کابین آسانسور
منظور از کابین آسانسور محفظهای است که افراد یا اشیا در آن قرار گرفته و در ساختمان بالا یا پایین میروند. برای آشنایی با انواع کابین آسانسور فیلم زیر را مشاهده کنید.
تفاوت آسانسور هیدرولیکی و کششی
تا اینجا با آسانسور هیدرولیکی و کششی آشنا شدید در جدول زیر به مقایسه این دو نوع پرداختیم.
آسانسور هیدرولیکی | آسانسور کششی |
دارای قیمت 20 درصد کمتر | هزینه اولیه بالاتر |
کاربرد در ساختمانهای با ارتفاع کم | کاربرد در ساختمانهای مرتفع |
سرعت جابجایی کم (نهایتا 1 متر بر ثانیه) | سرعت جابجایی زیاد (از 1 متر بر ثانیه تا 7 متر بر ثانیه) |
نیاز به اتاقک ماشین در پایینترین سطح مجاور آسانسور | دارای اتاقک آسانسور در بالاترین سطح خود با قابلیت حذف آن |
آسانسور MRL
حالا که فهمیدیم آسانسور هیدرولیکی و کششی چگونه کار میکنند و اجزای آنها کدام است به سراغ بررسی آسانسور MRL میرویم. آسانسور MRL نوعی آسانسور کششی است که در آن به علت کمبود فضا تمامی قطعات را در چاه آسانسور نصب میکنند. در واقع آسانسور MRL یا روم لس، فاقد اتاق است.
همانطور که میدانید کابین اصولا در پشت بام توقف ندارد چرا که اتاقک مربوط به تاسیسات در این طبقه قرار داشته و کابین نمیتواند تا طبقه پشت بام بالا بیاید. در صورت استفاده از نوع بدون اتاق یا MRL دیگر این مشکل وجود ندارد و اگر شاسی کشی به اندازه یک متر و 20 سانتیمتر بالاتر از خرپشته ادامه یابد و فاصله کف بام تا سقف خرپشته کمتر از 4.5 متر باشد در این صورت به جای قرارگیری موتور آسانسور در وسط دال میتوان آن را روی یک تیر آهن که روی وزنه تعادل است قرار داد. در این صورت آسانسور میتواند در پشت بام هم توقف داشته باشد. البته این مسئله بیشتر برای ساختمانهایی که روف گاردن دارند مطرح میشود و در سایر ساختمانها اهمیت چندانی ندارد. اما به طور کلی استفاده از این نوع با توجه به اشغال فضای کمتر در بسیاری از پروژهها مطرح است.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
محاسبات آسانسور
در این بخش به محاسبه اعدادی که برای انتخاب آسانسور و جانمایی آن در نقشه ساختمان نیاز داریم میپردازیم.
5 دقیقه بحرانی
به ظرفیت جابجایی آسانسور در 5 دقیقه بحرانی HC میگویند. این حالت زمانی است که بیشترین میزان تردد در ساختمان وجود دارد. برای مثال زمانی که اکثر ساکنین میخواهند برای رفتن به سرکار به پارکینگ رفته و سوار خودروهایشان شوند زمان بحرانی است. اگر آسانسور بتواند در این 5 دقیقه بحرانی ساکنین ساختمان را جابجا کند، در ساعات دیگر نیز میتواند کارکرد مناسبی داشته باشد.
فرمول زیر برای محاسبه HC یا 5 دقیقه بحرانی وجود دارد. در این فرمول منظور از Room تعداد اتاقهای ساختمان است. تعداد نفرات استفاده کننده از آسانسور را 1.75 نفر در هر اتاق و درصد استفاده از آن را 6 درصد یعنی 0.06 در نظر میگیرند. در نتیجه داریم:
H.C =Room×1.75×0.06=Person
اگر در یک ساختمان 200 اتاق داشته باشیم، برای محاسبه 5 دقیقه بحرانی داریم:
H.C =200×1.75×0.06=21 Person
یعنی آسانسور باید ظرفیت جابجایی 21 نفر را در 5 دقیقه داشته باشد.
برای محاسبه تعداد آسانسور مورد نیاز، فرمول زیر را داریم که در آن RTT مدت زمان طول سفر کابین، N تعداد آسانسور و I زمان انتظار است. هرچه زمان انتظار کمتر باشد، سرویسدهی بهتر انجام میشود. به طور کلی زمان انتظار در ساختمانهای مسکونی 60 ثانیه و در ساختمانهای اداری تجاری 30 ثانیه در نظر گرفته میشود.
در فرمول بعدی منظور از HC پنج دقیقه بحرانی مربوط به ساختمان است که از فرمول بالا به دست میآید و HC پریم پنج دقیقه بحرانی مربوط به آسانسور یعنی ظرفیت آسانسور است.
حل مثال محاسبه ظرفیت جابجایی آسانسور
فرض کنید ظرفیت یک آسانسور 10 نفر است. میخواهیم بدانیم ظرفیت جابجایی این آسانسور با RTT برابر با 30 ثانیه، چند نفر است.
همانطور که گفتیم تعداد آسانسور یعنی N برابر است با RTT تقسیم بر I یعنی زمان انتظار.
HC پریم نیز برابر است با HC تقسیم بر N که برابر است با:
یعنی این آسانسور در 5 دقیقه 100 نفر را جابجا میکند.
احتمال توقف
برای محاسبه تعداد توقفات احتمالی فرمول زیر را داریم که در آن P ظرفیت آسانسور، N تعداد طبقات بالای طبقه اصلی و S احتمال توقف است.
حل مثال محاسبه احتمال توقف آسانسور
فرض کنید ساختمانی با 10 طبقه روی همکف داریم. این ساختمان آسانسوری به ظرفیت کابین 8 نفر دارد. تعداد توقفات احتمالی آسانسور برابر است با:
یعنی این آسانسور 5.7 دفعه توقف در کل طبقات خواهد داشت. از آنجایی که ظرفیت آسانسور 8 نفر است پس با تقسیم 8 بر 5.7 عدد 1.4 به دست میآید که به طور تقریبی یعنی در هر توقف 2 نفر باید از آسانسور پیاده شوند.
جدول زمان سوار و پیاده شدن افراد
این جدول برای دربهای به عرض 120 سانتیمتر از وسط بازشو مشخص شده است. برای دربهای با عرض و نحوه باز شدن متفاوت، در نظام مهندسی جدول مربوطه با ضرایب تصحیحی داده شده است. بهترین درب برای آسانسور نوع از وسط باز شو است پس از آن درب تلسکوپی و لولایی بهترین نوع هستند.
با توجه به این جدول زمان پیاده و سوار شدن 4 مسافر در یک توقف عبارت است از:
زمان پیاده شدن 4 مسافر= 2 (2 ثانیه برای اولین دو مسافر) +2 (برای 2 مسافر بعدی هر کدام یک ثانیه که مجموعا 2 ثانیه میشود) = 4 ثانیه
زمان سوار شدن 4 مسافر= 4 (زمان تاخیری بدون در نظر گرفتن تعداد نفرات) +3 (1 ثانیه برای هر مسافر به جز مسافر اول یعنی 3 مسافر) = 7 ثانیه
زمان حرکت آسانسور
برای زمان حرکت آسانسور در سرعتها و مسافتهای مختلف در نظام مهندسی گفته شده که فاصله بین 2 توقف 9.1 متر در نظر گرفته میشود. در صورتی که فاصله بین دو توقف بیشتر باشد میتوان با استفاده از فرمول زیر به محاسبه زمان بین دو توقف پرداخت. در این فرمول T زمان کل حرکت، X فاصله بین دو طبقه، Vmax حداکثر سرعت آسانسور و t1 زمان حرکت مسافر که 9.1 متر است.
در ادامه برای درک بهتر چگونگی انجام محاسبات به حل یک مثال میپردازیم.
مثال محاسبه ظرفیت جابجایی
فرض کنید ساختمان 11 طبقه با 400 اتاق، با زمان رفت و برگشت 120 ثانیه و با زمان انتظار 62 ثانیه داریم. با فرض اینکه آسانسور 8 نفره و سرعت آن 1.5 متر بر ثانیه باشد. همچنین دربها از نوع تلسکوپی دو سرعته روی هم بازشو به عرض 90 سانتی متر باشند برای محاسبه ظرفیت جابجایی آسانسور در 5 دقیقه بحرانی داریم:
H.C =400×1.75×0.06=42Person
برای محاسبه احتمال توقف از جدول تعداد توقفهای احتمالی بالای طبقه همکف استفاده میکنیم. همانطور که مشاهده میکنید در این مثال 10 طبقه بالای طبقه اصلی داریم و ظرفیت آسانسور هم 8 نفر است که در جدول عدد 5.8 را برای این حالت داریم.
حالا برای محاسبه اینکه در هر توقف چند نفر پیاده میشوند 8 که ظرفیت آسانسور است را بر 5.8 تقسیم میکنیم که حاصل 1.38 یعنی 2 نفر است. حال اگر زمان یک پیاده شدن را پیدا کرده و در تعداد توقف ضرب کنیم زمان کل پیاده شدن به دست خواهد آمد.
با توجه به جدولی که برای زمان سوار شدن و پیاده شدن در بخشهای قبل داشتیم زمان لازم برای سوار و پیاده شدن 8 نفر، 8 ثانیه است.
از طرفی گفتیم که در هر توقف 2 نفر پیاده میشوند و با توجه به 5.8 یعنی احتمال توقف باید 2 را در 5.8 ضرب کنیم که حاصل میشود 11.6 ثانیه.
برای محاسبه زمان باز و بسته شدن درب آسانسور با توجه به نوع درب، جدول زیر را داریم:
همانطور که در مثال گفته شد نوع درب دو سرعته روی هم بازشو با عرض 90 سانتیمتر است. در این جدول جمع زمان باز و بسته شدن درب با مشخصات گفته شده 5.9 است که این عدد هم باید در 5.8 یعنی احتمال توقف ضرب شود. حاصل این ضرب 34.29 ثانیه خواهد بود.
در ادامه لازم است تا زمان حرکت آسانسور بین طبقات را نیز محاسبه کنیم که اگر فاصله بین طبقات 3 متر باشد باید این عدد را در 10 طبقه ضرب کنیم که حاصل 30 میشود. حال باید این عدد را به احتمال توقف تقسیم کنیم یعنی 30 تقسیم بر 5.8 که میشود 5.2 متر.
حال به جدول زمان بین دو توقف متوالی بر حسب ثانیه که برای آسانسورهای مختلف مشخص شده است توجه کنید. در صورت سوال سرعت آسانسور 1.5 متر بر ثانیه گفته شده است. اما عدد 5.2 را در ردیف بالای جدول نداریم. پس باید بین عدد 4.6 و 6.1 میانیابی کنیم که حاصل حدودا 7 ثانیه میشود. برای محاسبه زمان با توجه به احتمال توقف 7 را در 5.8 ضرب میکنیم که میشود 41 ثانیه.
برای محاسبه زمان بازگشت از طبقه آخر به اول طبق فرمول زمان توقف آسانسور که بالاتر گفتیم داریم:
برای محاسبه RTT باید زمانهای به دست آمده را با هم جمع کنیم. البته توجه کنید که زمان سوار و پیاده شدن و باز و بسته شدن دربها باید در یک ضریب که ضریب ناکارایی نامیده میشود ضرب کنید. این ضریب توسط نظام مهندسی مشخص میگردد.
محاسباتی که تا اینجا توضیح دادیم را برای این مثال انجام میدهیم:
همانطور که پیش از این گفتیم برای ساختمان مسکونی باید زمان انتظار تا 60 ثانیه باشد که در این مثال 43 ثانیه شد پس قابل قبول است. در صورتی که ساختمان اداری و تجاری بود باید تا 30 ثانیه باشد.
با تعویض درب آسانسور یا استفاه از آسانسور با ظرفیت بیشتر میتوان مدت زمان انتظار را کاهش داد.
جمع بندی
امروزه به دلیل بالا بودن قیمت مسکن، تمایل مالکان و سازندگان به ساخت ساختمانهایی با طبقات بیشتر است. لذا نمیتوان اهمیت آسانسور را در ساخت ساختمان نادیده گرفت. برخلاف اینکه تصور میشود نصب آسانسور یکی از مراحل انتهایی اجرای ساختمان است، باید از ابتدای طراحی نقشه و اجرای فونداسیون به جانمایی آسانسور توجه کنیم. در نتیجه لازم است با انواع آسانسور و محاسبات آنها آشنا باشیم تا بتوانیم ظرفیت آسانسور مورد نیاز را محاسبه کنیم. در این مقاله تمام انواع آسانسور را توضیح دادیم و با مثال به بررسی محاسبات مهم آنها پرداختیم.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره انواع آسانسور و نحوه انجام محاسبات مربوط به آن کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
ممنون از مقاله خوبتون. برای ساختمان بالای ۱۰ طبقه آسانسور هیدرولیکی بهتره یا کششی؟
با سلام
همانطور که در مقاله هم ذکر شده است، معمولا برای ساختمانهای مرتفع (بیش از ۴ طبقه) از آسانسورهای کششی و از هیدرولیکی برای ساختمان هایی با ارتفاع کم استفاده می شود.