سفت کاری چیست؟ تفاوت سفت کاری و نازک کاری ساختمان
ساخت ساختمان از مراحل بسیار متعددی تشکیل شده و پروسهای طولانی مدت به همراه دارد که حداقل یک سال زمان میبرد. این پروسه میتواند شامل مراحل ساخت اسکلت، بتن ریزی، آرماتوربندی، گچکاری، رنگ و موارد بسیار زیاد دیگر شود. از این رو، مراحل ساخت ساختمان را به طور کلی به دو دسته سفت کاری و نازککاری تقسیم میکنند. حساسیت هر دو مرحله بالا بوده و نیازمند دانش و تخصص است. در این مقاله، به بررسی توضیح سفت کاری و تفاوت آن با نازک کاری ساختمان میپردازیم. با ما در آکادمی عمران همراه باشید.
سفت کاری ساختمان چیست؟
سفتکاری شامل تمام مراحلی است که باعث تبدیل یک زمین خالی به یک ساختمان نیمه آماده و بنا شده میشود. در واقع سفت کاری تمام مراحل ایجاد استحکام و مقاومت ساختمان در برابر عوامل خارجی، مانند زلزله است.
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، تاسیس و بنای یک ساختمان شامل مراحل زیادی است. برای آشنایی با تمام این مراحل میتوانید مقاله مراحل ساخت ساختمان را مطالعه نمایید.
از تمامی مراحل ساخت ساختمان، مرحلههای زیر در دسته مراحل سفت کاری ساختمان قرار میگیرند:
- گودبرداری و خاک برداری
- اجرای فونداسیون
- ساخت و نصب اسکلت فولادی یا آرماتوربندی، قالب بندی و بتن ریزی اسکلت بتنی
- اجرای سقفها
- تیغه چینی و اجرای دیوارها
همانطور که از این مراحل پیداست، استحکام و مقاومت بنا وابسته به مرحله سفت کاری ساختمان میباشد. در اینجا مراحل سفتکاری ساختمان به پایان رسیده و مراحل نازک کاری آن شروع میشود.
تفاوت سفت کاری با نازک کاری چیست؟
در وهله اول، تفاوت اصلی نازک کاری با سفت کاری در ترتیب انجام آنها است، یعنی ابتدا باید مراحل سفتکاری ساختمان به پایان برسد تا بتوان نازککاری آن را آغاز کرد.
سفت کاری ساختمان تمامی مراحلی است که منجر به بنا شدن و استحکام یک ساختمان میشود. این در حالی است که نازک کاری مراحلی است که امکان سکونت در ساختمان را فراهم میکند. نازک کاری ساختمان نیز مراحل زیادی دارد که اصلیترین موارد آن شامل عایق کاری، کاشی کاری و سنگ کاری، اجرای نما، نصب درب و پنجره، نقاشی دیوارها، تکمیل تاسیسات مکانیکی و برقی و غیره است.
در واقع، سفت کاری پیش نیاز نازک کاری بوده و بستر مورد نیاز برای آن را فراهم میکند، نازک کاری با هدف پایان عملیات ساخت ساختمان، ارائه آن تا صدور پایان کار انجام میشود.
سفت کاری تنها در زمان اجرا قابل رویت بوده و پس از اتمام از دید ساکنین پنهان است، در حالی بخشهای زیادی از نازک کاری، مانند نمای ساختمان و یا سنگهای کف، همیشه در دید است که میتوانند در زیبایی و فروش ساختمان نیز تاثیر بگذارند.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
این دو مرحله مکمل یکدیگر بوده و باعث به وجود آمدن یک ساختمان با ایمنی و ظاهر مناسب میشوند. نازک کاری، تنها مرحلهای است که مهارت و تخصص سازنده را به نمایش در میآورد.
دقت داشته باشید که مراحل سفت کاری و نازک کاری بسیار تخصصی بوده و انجام آنها نیازمند دانش، تخصص و تجربه است. از این رو، از دادن مسئولیت انجام این مراحل به افراد غیر ماهر پرهیز نمایید.
آموزش سفت کاری و نازک کاری
در صورتی که تمایل به یادگیری مراحل نازک کاری و سفت کاری ساختمان دارید، میتوانید پکیج صفر تا صد اجرای ساختمان آکادمی عمران را مشاهده نمایید. این آموزش 300 ساعته تمامی مراحل سفت کاری و نازک کاری ساختمان، مانند تخریب و گودبرداری، اجرای اسکلت، دیوارچینی، وال پست، گچ کاری، نصب و اجرای چاه، آسانسور، عایق کاری و غیره را در بر دارد.
میتوانید با کلیک بر روی ویدیو زیر چکیدهای از این آموزش را مشاهده کرده و با این آموزش آشنا شوید.
نتیجهگیری
به طور کلی، مراحل ساخت یک ساختمان به دو دسته سفت کاری و نازک کاری تقسیم میشوند. سفت کاری شامل تمام مراحلی است که منجر به ساخت بنا و استحکام آن شده و نازک کاری مراحلی است که این بنا را قابل سکونت میکند. این دو مرحله مکمل یکدیگر هستند.
در این مقاله، به بررسی سفت کاری و مراحل آن پرداخته و تفاوت میان نازک کاری با سفتکاری را بررسی کردیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت بروز هر سوالی، آن را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
چه فاکتورهایی در سفت کاری به افزایش کیفیت و مقاومت سازه ها کمک می کند؟
با سلام
سفت کاری مجموعه مراحل ساخت ساختمان شامل اجرای اسکلت و دیوارچینی را شامل می شود و بدیهی است که نوع اسکلت و بلوک دیوار وهمچنین اجرای آن بسیار تاثیرگذار است. به طور مثال اجرای وال پست برای دیوار مانع از ریزش آن هنگام زلزله شده و اجازه حرکت به قاب های خمشی سازه می دهد.
من دانشجوی سال سوم مهندسی عمران هستم. آیا دوره دیوار چینی و نازک کاری برای من مفید هست؟
با سلام
دوره دیوارچینی و نازک کاری برای هر کسی که به حوزه ساختمان سازی علاقه مند است و در آن فعالیت دارد مفید است. چون هیچ پیش زمینه ای نیاز ندارید و صفر تا صد رو به صورت حرفه ای و در کارگاه یاد می گیرید.
برای بهبود عملکرد نازک کاری از چه موادی استفاده کنم؟
با سلام
در نازک کاری انواع مصالح ترد تا انعطاف پذیر استفاده می شود. انتخاب مصالح در بخشی از مراحل نازک کاری مثل کابینت و کمد دیواری نقشی ندارد اما در برخی مثل انتخاب مصالح برای نمای ساختمان و نحوه اتصال درست آن به سازه از اهمیت بالایی برخوردار است. بهتر است تا جای ممکن از مصالح انعطاف پذیر و سبک برای نازک کاری استفاده شود. مثلا برای سقف کاذب، سقف کناف نسبت به رابیتس سبک تر و در نتیجه برای عملکرد در برابر زلزله بهتر است.