بتن سنگین و تمامی جزئیات آن زیر ذرهبین در یک مقاله
بتن سنگین چیست ؟! یکی از بتنهای ویژه در صنعت عمران است که جهت جلوگیری از تشعشعات کاربرد دارد. در این مقاله تمامی نکاتی که باید در رابطه با بتن سنگین بدانید توضیح دادهایم. همچنین مصالح، ترکیبات و انواع روش های اجرا، و دانسیته بتن سنگین را به طور کامل با فیلم شرح دادهایم. پس این مقاله جامع و کامل از آکادمی عمران را از دست ندهید!
بتن سنگین چیست؟
برای اینکه این مقاله را با دید بهتری بخوانید، ابتدا فیلم زیر را مشاهده کنید.
بتن سنگین با سنگدانههای سنگین ویژهای تولید شده که دانسیته آنها به حدود 6400 کیلوگرم بر متر مکعب میرسد و به طور کلی جهت حفاظت در مقابل تشعشعات استفاده میشود.
اگر برایتان سوال پیش آمده که اصلا بتن چیست حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
انتخاب نوع مخلوط بتنی برای حفاظت در برابر تشعشعات بستگی به فضای موجود، نوع و شدت تشعشع دارد:
- در مواردی که تنگناهای کمبود فضا دارای اهمیت نباشد، بتنهای معمولی مقرون به صرفهترین حفاظ را ارائه میدهند.
- در مواردی که فضا محدود باشد، با استفاده از بتن سنگین میتوان بدون آن که اثرات حفاظی آن قربانی شود، ضخامت سازه محافظ را کاهش داد.
نوع و شدت تشعشع به طور معمول تعیین کننده میزان آب و دانسیته مقرر بتنها است. مؤثر بودن سازه محافظ در برابر اشعه گاما تقریباً با دانسیته آن تناسب دارد.
هرچقدر که مخلوط بتنی سنگینتر باشد، محافظت نیز مؤثرتر خواهد بود.
از طرفی دیگر، یک محافظ مؤثر در برابر تشعشعات نوترونی علاوه بر اجزای سنگین به اجزای سبک نیز نیاز دارد. هیدروژن موجود در آب، عنصر سبک مؤثری را در بتنهای محافظ فراهم میکند.
برخی از مصالح دانهای، به عنوان جزئی از ساختمان خود، دارای آب کریستالیزهای موسوم به آب ثابت هستند.
به این خاطر، اگر لازم باشد که هم اشعه گاما و هم تشعشعات نوترونی کاهش یابند، اغلب از دانههای سنگینی استفاده میشود که دارای آب ثابت زیادی هستند.
مصالح بتن سنگین
همان طور که میدانید اساسیترین مصالح جهت ساخت هر نوع مخلوط بتنی، سیمان، آب و سنگدانه است. در ادامه به بررسی هر کدام از این مصالح در بتن سنگین میپردازیم.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
سیمان
انواع سیمانهای پرتلند، مواد افزودنی معدنی و شیمیایی شبیه آنچه که برای بتنهای معمولی استفاده میشود، در ساخت بتن سنگین مجاز است.
برخی از مواد افزودنی معدنی و شیمیایی همانند پوزولانها و افزودنی هواساز ممکن است باعث کاهش چگالی بتنها شوند، پس در انتخاب این مواد باید میزان اثر آنها بر روی چگالی نیز، بررسی شود.
برای آگاهی از تمامی نکات سیمان پرتلند، مقاله ” سیمان پرتلند ” را مطالعه کنید.
سنگدانه بتن سنگین
سنگدانه این متریال، عمدتاً دارای چگالی بین 32 تا 40 کیلو نیوتن بر متر مکعب است. برخی از سنگدانههایی که این ویژگی را دارند، عبارتند از:
- لیمونیت
- باریت
- هماتیت
- ایلمنیت
- ژئوتیت
- فروفسفر
- گوئتیت
- مانیتیت
- مگنتیت
- گلوله و تکههای فولادی
گلولهها و تکههای فولادی در مواردی استفاده میشوند که بتنی با دانسیته بیشتر از 4800 کیلوگرم بر متر مکعب لازم باشد.
یکی دیگر از موضوعات مهم در سنگدانه بتن سنگین، انتخاب نوع آن است.
نوع سنگدانه و چگالی بتنها باید بر اساس نوع تشعشعات و شدت آن انتخاب شود. هر چند، در محصولات هیدراتاسیون سیمان در مخلوط بتنی، عناصر سبک مانند هیدروژن برای مهار اشعههای گاما و نوترونها وجود دارد؛ اما در صورت نیاز به مهار بیشتر تشعشعات، میتوان از سنگها با مقدار بیشتر آب در ساختار شیمایی مانند ژئوتیت استفاده کرد. هرچند میزان چگالی این نوع از سنگدانه کم است.
در مواردی که مقدار آب ثابت بالایی مدنظر باشد، از سرپنتین (که کمی از دانههای معمولی سنگینتر است) یا بوکسیت میتوان استفاده کرد.
پس انتخاب سنگدانههای سنگین و چگالی مخلوط بتنی باید بر اساس نوع، شدت تشعشات و بر اساس مستندات یا آزمایشهای مربوط انجام شود.
جدول زیر نمونههایی از مقادیر دانسیته ظاهری، چگالی، و درصد آب ثابت را برای برخی از این نوع مصالح ارائه میدهد. این مقادیر، جمع آوری اطلاعات حاصل از مقدار زیادی آزمایشهای گوناگون یا پروژههای گزارش شده در ادبیات فنی است.
** نتایج آزمایش در دسترس نیست.
دانهها ممکن است با لیمونیت ترکیب شوند تا تولید آب ثابتی بنمایند که مقادیر آن از حدود 0.5 درصد تا 5 درصد تغییر میکند.
جداول متفاوت بیانگر محدودههای گوناگون از تجربیات عملی هستند که نه تنها متناقض نیستند، بلکه با هم مکملاند.
باید به این نکته توجه کنید که در این جداول، میزان ناخالصی دانهها با یکدیگر متفاوت است. این مسئله بر دانسیته نسبی اثرگذار بوده و در نتیجه دانسیته بتنهای تولید شده با این دانهها نیز تحت تأثیر قرار میگیرد.
به طور کلی انتخاب یک دانه با توجه به خواص فیزیکی، قابلیت دسترسی و هزینهها تعیین میشود.
سنگدانه بتنهای سنگین باید به طور معقولی بدون مصالح ریز، روغن و اندودهای خارجی باشد، چرا که بر روی چسبندگی خمیر به دانهها یا هیدراسیون سیمان اثر میگذارند.
جهت رسیدن به میزان کارایی خوب، دانسیته حداکثر و صرفه اقتصادی لازم است که مصالح تقریباً مکعبی بوده و عاری از دانههای پولکی یا سوزنی باشند.
مواد اضافی
مواد اضافی حاوی برن مانند کلمنیت، مواد تکلیس شده برن دار و بروکلسیت برخی اوقات جهت بهبود خواص حفاظت نوترونی مخلوط بتنی استفاده میشود.
این مواد ممکن است روی گیرش و مقاومت اولیه بتنها تأثیر عکس داشته باشند.
پس مخلوطهای آزمایشی باید با این مواد اضافی تحت شرایط کارگاهی ساخته شوند تا مناسب بودن آنها تعیین شود.
مواد افزودنی مانند آهک هیدراته شده در فشار را میتوان با ماسههای درشت دانه به جهت حداقل رساندن هرگونه اثر کندگیری استفاده کرد.
خواص بتن سنگین
خصوصیات این متریال در هر دو حالت خمیری و سخت شده را با انتخاب مناسب مصالح و تعیین نسبتهای مخلوط میتوان به صورتی تنظیم کرد که شرایط کارگاهی و مقررات حفاظتی برآورده شوند.
خواص فیزیکی این بتنها به طور کلی در همه موارد به استثنای دانسیته، همانند بتنهای معمولی هستند. مقاومت این بتن ، تابعی از نسبت آب به سیمان است.
پس برای هر مجموعه خاصی از مصالح، به مقاومتهای قابل مقایسه با بتنهای معمولی میتوان دست یافت. دانسیتههای نوعی از بتنهای ساخته شده با دانههای متداولی که دارای دانسیته بالایی هستند، در جدول قبلی نشان داده شده است.
با توجه به اینکه هر حفاظ تشعشعی ضوابط و مقررات خاصی دارد، باید مخلوطهای آزمایشی با مصالح کارگاهی و تحت شرایط کارگاهی ساخته شوند تا نسبتهای اختلاط مناسب تعیین شوند.
چگالی بتن سنگین
یکی از مهمترین مشخصات بتن سنگین، چگالی آن است.
چگالی این نوع بتنها بر اساس سنگدانههای مورد استفاده تعیین میشود. اما چگالی آن اکثر مواقع بیشتر از 3200 کیلوگرم بر متر مکعب است.
طرح اختلاط بتن سنگین
طرح اختلاط بتن سنگین دارای نکاتی است که به صورت موارد زیر در ادامه توضیح دادهایم:
مورد اول
تعیین نسبت اختلاط بتن سنگین همانند بتنهای معمولی است. اما چون این مخلوط بتنی خشنتر از سایر انواع دیگر بتنها است، باید یکی از راههای زیر را انجام داد:
استفاده از ماسهای با مدول نرمی کمتر
افزایش نسبت ماسه به شن
حداقل میزان سیمان باید 350 کیلوگرم بر متر مکعب باشد تا میزان آب پیوند یافته در ساختار خمیر سیمان به اصلیترین مزایای بتن سنگین (سپر بودن در برابر تشعشات) کمک کند.
مورد دوم
انتخاب نوع سنگدانه و تعیین میزان سیمان و آب مخلوط باید بر اساس خواص دلخواه در مخلوطهای بتنی تازه و سخت شده بر اساس شرایط خاص ساختمان مانند چرخههای حرارتی انجام شود.
پس به خواص بتنها باید در طرح اختلاط توجه شود و پیش از طرح اختلاط، اطلاعاتی در رابطه با کاربرد ساختمان و اثر هر کدام از اجزا در خواص موردنظر کسب شود.
منظور از خواص بتنها موارد زیر است:
- کارایی
برای آگاهی از کارایی و آزمایش کارایی مخلوط بتنی به مقاله ” اسلامپ بتن ” مراجعه کنید.
- جمع شدگی
- خزش
- خاصیت سپری
- انبساط حرارتی
مورد سوم
جهت اجرای دیوارهای حجیم، مقاومت فشاری بیشتر از 15 مگاپاسکال نیازی نیست و برای بتنهای سازهای، مقاومت فشاری مخلوط بتنی 20 تا 35 مگاپاسکال کافی است.
مقاومت فشاری کمتر یا بیشتر از محدودههای گفته شده زمانی مجاز است که لازمه آن و تأثیر مقاومت فشاری بر سایر خواص بتنها بررسی شده باشد.
برای این که در مورد طرح اختلاط بتن بیشتر بدانید حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
اجرای بتن سنگین
برای اجرای این متریال روشهای مختلفی وجود دارد که در صورت انجام، کارتان بسیار راحتتر و سریعتر جلو خواهد رفت:
• روش پیش آکنده یا از پیش چیده شده
یکی از مسائلی که اکثراً در بتن سنگین اتفاق میافتد، جداشدگی ذرات است. پس برای رفع این مشکل دو راه حل وجود دارد:
- استفاده از ماسه با میزان چگالی بالا
- استفاده از روش پیش آکنده یا از پیش چیده شده
در این روش ابتدا باید سنگدانههایی که از 6 میلیمتر بزرگتر هستند در قالب متراکم شوند و پس از آن دوغاب تهیه شده سیمان، ماسه و آب به درون منافذ بین سنگدانهها از درون لولهها با فشار، جریان یابد تا حفرههای میان دانهها پر شود.
به عبارتی روشهای از پیش چیده شده را میتوان جهت بتن ریزی در مناطق محبوس و اطراف اقلام کارگذاری شده به جهت حداقل رساندن جدایی دانههای درشت، خصوصاً فولاد و همچنین برای تولید بتنی با دانسیته و ترکیب یکنواخت استفاده کرد.
• روش پمپاژ
برای بتن ریزی مخلوط این بتن استفاده از پمپ نیز مجاز است. اما پیشنهاد میشود که فاصله پمپ کردن مخلوط نسبت به مخلوط بتنهای معمولی کاهش یابد و حدود 10 درصد از مقدار شن کاسته شود و نسبت ملات به سنگدانه درشت افزایش یابد.
روش پمپاژ برای بتنهای سنگین با خطوط لوله در محلهایی که فضا محدود است، به دلیل دانسیته بیشتری که بتنهای سنگین دارند، انتخاب خوبی است.
برای مطالعه بیشتر در مورد پمپ مخلوط بتنی و انواع آن به مقاله ” پمپ بتن ” سر بزنید.
• روش متداول و معمول
همان طور که گفتیم، روشهای معمول و متداول به طور کلی برای اختلاط و بتن ریزی استفاده میشود. اما باید دقت کرد تا از پر کردن بیش از اندازه مخلوط کن، خصوصاً با دانههای بسیار سنگین مانند تکههای فولادی، خودداری کرد.
پیمانهها باید تا حدود 50 درصد ظرفیت اسمی مخلوط کن کاهش یابند، تا از اختلاط زیاد به دلیل جلوگیری از شکسته شدن دانهها که منجر به اثرات زیان بخشی بر روی کارایی و آب انداختن میشود، خودداری شود.
مخلوط حاصله چون دارای وزن زیادی است، پیشنهاد میشود هنگام استفاده از تجهیزات مانند دستگاه مخلوط کن، وسایل حمل و نقل و دستگاه توزین به چگالی مخلوط بتنی توجه شود تا به تجهیزات آسیبی وارد نشود.
برای این که در مورد مخلوط کن بتن و ماشین حمل بتن ” بیشتر بدانید حتما روی لینکهای آبی رنگ کلیک کرده و مقالههای مربوط به آنها را مطالعه کنید.
• روش غوطه وری
روشی است که بیشتر از 50 میلیمتر ملات در قالبها ریخته میشود و سپس با لایهای از دانههای مربوطه پوشیده میشود.
در اثر کوبیدن با میله یا ارتعاش داخلی، دانهها به درون ملات هدایت میشوند.
برای اینکه در مورد انواع ویبراتور بتن بیشتر بدانید حتما روی لینک ابی کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
باید از توزیع یکنواخت دانهها در سر تا سر مخلوط بتنی مطمئن شد.
فشار مخلوط بتن سنگین بر قالبهای عمودی بیشتر از مخلوط بتنهای معمولی است. پس طراحی و ساخت قالبها باید بر اساس چگالی مخلوط بتنی انجام شوند.
کاربرد بتن سنگین
موارد استفاده بتن سنگین تنها به عنوان سپر بیولوژیکی در نیروگاههای برق اتمی، واحدهای پزشکی و تأسیسات تحقیقاتی اتمی نبوده و کاربردهای دیگری نیز دارد:
- مکانهایی که پرتو X ،گاما یا تشعشعات نوترونها وجود دارد.
- ساخت آزمایشگاههای دانشگاه، رادیواکتیو و غیره
- مراکز پرتودرمانی و فیزیوتراپی
- افزایش بار مرده ساختمان
- تولید سپر و دیوار محافظ
- تقویت سازه در برابر زلزله
معایب بتن سنگین
این مترایل معایب متعددی دارد که در ادامه به برخی از موارد مهم اشاره کردهایم:
- هزینه بالای سنگدانههای مصرفی
- وزن بالا (اگر وزن مخلوط بتنی، بیش از میزان تحمل قالب باشد، پروژه با مشکل روبهرو میشود.)
- افزایش احتمال سایش و پاره شدن لوله پمپها و میکسرها
- امکان بروز مشکلات به هنگام نقل و انتقال
- افزایش میزان سیمان مصرفی نسبت به سایر بتنها
برای اینکه با تمام نکات اجرای ساختمان آشنا شوید توصیه میکنیم حتما به دوره اجرای ساختمان سر بزنید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
خیلی خوب بود ممنون
سلام وقت بخیر
ممنون از حسن نظر شما
خیلی خوب و کامل بود.
سلام وقت بخیر.
ممنون از حسن نظر شما.