9 ایده برای بازسازی نمای ساختمان + به همراه مراحل و روش ها
پ
ساختمانها معمولا عمر طولانی دارند اما نمای آنها به مرور زمان زیبایی خود را از دست میدهد. چون بهطور مستمر در معرض تاثیرات محیطی قرار میگیرند و سرعت فرسودگی آنها بیشتر است. از این گذشته بازسازی نمای ساختمان میتواند بناهای هرچند قدیمی را بهروز و شیک کند بدون آنکه زمان و هزینه زیادی را صرف نوسازی طراحی داخلی آنها کنید.
البته در این مورد باید به معماری منطقه، نوع کاربری ساختمان، نمای قدیمی ساختمان، بودجه مالک و ساختار بنا توجه کرد. زیرا هر یک از موارد فوق میتواند در انتخاب و اجرای نمای جدید نقش مهمی داشته باشد. برای همین است که مطلب پیشرو را گردآوری کردهایم و تمام تلاش ما این بوده است که شما را با اصول، مراحل، انواع و هزینههای آن آشنا کنیم، پس تا انتهای مقاله با آکادمی عمران همراه باشید.
بازسازی نمای ساختمان قدیمی
زمانیکه میخواهید وارد ساختمانی شوید، اولین چیزی که نظر شما را جلب میکند چیست؟ درست است! تقریبا اکثر ما به نمای ساختمان توجه میکنیم. حالا اگر بد سلیقگی در انتخاب نمای خانه وجود داشته باشد یا فرسودگی آن مشهود باشد چه اتفاقی میافتد؟
ممکن است باعث دلزدگی ساکنان و رهگذران شود. حتی مبالغه نکردهایم اگر بگوییم که ظاهر بنا تاثیر مستقیمی بر ارزش و قیمت خانه میگذارد و جایگاه آن را در معاملات مسکن پایین میآورد.
بنابراین بازسازی نمای خانه های قدیمی اهمیت زیادی دارد و مالکان نباید آن را دست کم گیرند. حتی میتواند پاسخی به این سوال باشد که برای بازسازی خانه از کجا شروع کنیم؟ چنانچه میخواهید بازهم از اهمیت آن بدانید موارد زیر گویای مطلب است:
چرا بازسازی نمای بیرونی ساختمان اهمیت دارد؟
- تحت تاثیر شرایط محیطی در معرض فرسودگی بیشتری قرار میگیرد.
- نشاندهنده هویت ساکنین ساختمان است.
- تاثیر مستقیمی بر زیباسازی شهر دارد.
- نمای فرسوده خطر سقوط مصالح را به دنبال دارد.
- بر ارزش مادی و معنوی بنا میافزاید.
مراحل بازسازی نمای فرسوده
شاید اینطور بهنظر آید که بازسازی نمای بیرونی ساختمان چندان فرایند مرحله به مرحلهای ندارد و فقط در تخریب نمای قدیمی و نصب نمای جدید خلاصه میشود. اما اینگونه نیست!
البته قبول داریم که مانند مراحل بازسازی خانه چندان در جزئیات و دستورالعملهای تخصصی غرق نمیشوید؛ اما بههرحال بایستی چند مرحله کلیدی را انجام دهید:
مرحله اول: ارزیابی مقاومت سازه نما
این مرحله برای پروژههای مرمت نمای ساختمان کاربرد دارد. در اینجا باید با تکنیکهایی، میزان آسیبدیدگی نما مشخص شود. تکنیکهایی نظیر ضربه زدن با چکش به سطح نما یا بهکارگیری روشهای پیشرفتهای مانند اسکن بتن.
مرحله دوم: انتخاب و خرید مصالح
از آنجایی که نمای ساختمان در معرض دید همگان است، باید از متریال باکیفیت و بهروز استفاده کرد. هرچه به مرغوبیت و زیبایی مصالح نما بیشتر توجه کنید تا چندین سال نیازی به تعمیر یا بازسازی نمای ساختمان نخواهید داشت.
مرحله سوم: جداسازی نمای قدیمی
در این مرحله باید تمام تجهیزات اضافی مانند نردهها، لولههای تخلیه آب و سایر اتصالات برقی را که در نمای ساختمان بهکار رفته است جدا کرده و نمای قدیمی را مرحله به مرحله از نمای خانه حذف کنید.
مرحله چهارم: نصب نمای جدید
در این مرحله باید ابتدا خرابیهایی که نمای قدیمی به سطح بیرونی ساختمان وارد کرده است، رفع شود و عملیات نصب نمای جدید صورت گیرد. این مرحله که به مرحله اجرا معروف است به دو روش تر و خشک انجام میشود.
در عملیات نصب نما به روش تر از ملات سیمانی و دوغاب استفاده میشود که باعث سنگینی نما شده و چالشهای بیشتری برای نصب ایجاد میکند. اما در روش خشک که این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است از شاسی کشی برای نصب نما استفاده میشود و دوام بیشتری دارد.
نکته: همانطور که گفتیم برخی از انواع بازسازی خانه نیازمند دریافت مجوز است. از آنجاییکه نمای بیرونی بنا در معرض دید است و تاثیر مستقیمی بر زیباسازی شهری دارد، باید با اطلاع شهرداری صورت گیرد.
انواع بازسازی نمای ساختمان
به تعداد متریالهای موجود در بازار انواع بازسازی نما وجود دارد. نمای شیشهای را ترجیح میدهید یا آجری، سنگی و …. هرکدام را انتخاب کنید باید نکات خاصی را مدنظر قرار دهید:
بازسازی نمای سنگی
سنگ به نمای بیرونی ساختمان جلوه و زیبایی خاصی میبخشد. برای همین است که بهعنوان پرطرفدارترین متریالها شناخته میشود. سنگ انواع و اقسام مختلفی دارد که پر استفادهترین آنها تراورتن و گرانیت است. معمولا سنگهای گرانیتی استقامت بیشتری نسبت به سایر انواع سنگها دارد و برای محیطهایی با تغییرات مداوم جوی مناسب است.
در آخر ذکر این نکته ضروری است که استفاده از نمای سنگی هزینه بازسازی را افزایش میدهد چون یکی از گرانترین انواع بازسازی نما بهشمار میآید.
بازسازی نمای آجری
هم مقرون بهصرفه است و هم ظاهر زیبایی به نمای ساختمان میبخشد. ضد اشتعال است و با پیشرفت تکنولوژی سبکهای متنوعی از رنگ و طرح را در بازار مصالح ساختمانی دارد. اما برای نصب آن باید زمان زیادی صرف کنید.
بازسازی نمای سیمانی
بازسازی نمای سیمانی بسیار راحتتر از دیگر متریالها است. چون نیاز به تخریب ندارد و با هزینه کم قابل انجام است. معمولا ساختمانهایی که با سیمان نماسازی شدهاند، در گذر زمان دچار ترک خوردگی میشود. همین ترکها آب و رطوبت را به داخل نما وارد کرده و به مرور باعث آسیبدیدگی بیشتر آن میشوند.
بازسازی نما کامپوزیت
اگر محدودیت زمانی دارید، کامپوزیت یکی دیگر از انواع نمای ساختمان مناسب برای شما محسوب میشود. حتی اگر نمای قدیمی شما از سنگ یا آجر است نیازی به کندن آن نیست. شما میتوانید بهراحتی نمای کامپوزیت را روی آنها نصب کنید و در کمترین زمان پروژه را به اتمام برسانید. چون کامپوزیت بسیار سبک است و نیازی به تقویت سازه ندارد. اگرچه به دلیل اشتعالپذیر بودن این متریال توصیه میشود از برندهای معتبر و استاندارد استفاده کنید.
چند ایده برای بازسازی نما
بهدنبال ایدههایی برای بازسازی نمای بیرونی ساختمان میگردید؟ مشخص است که بدون مشاهده طرحهای مختلف نخواهید توانست درست انتخاب کنید. علاوهبر این در نظر داشته باشید که نوع طرح باید براساس کاربری ساختمان باشد. مثلا نوع نمایی که برای ساختمان مسکونی استفاده میشود باید متفاوت با طرحی باشد که در بازسازی نمای ساختمان اداری کاربرد دارد. این موضوع درخصوص ساختمانهای تجاری، بیمارستانها، دانشگاهها و مدارس نیز صدق میکند.
بازسازی خانه خود را به ما بسپارید!
مجموع ایدههای طراحی بازسازی نما ساختمان در دو دسته نماهای مدرن و کلاسیک (یا سنتی) قرار میگیرند که در ادامه آنها را معرفی کردهایم.
نمای مدرن ساختمان
اگر علاقمند به معماری مدرن هستید، قطعا انتخابهای شما برای بازسازی نمای ساختمان در این دسته قرار میگیرد. نماهای مدرن طرحهای متنوعی دارند و در همه آنها اصول سادگی رعایت شده است. همچنین مواد و مصالحی که در آن بهکار میرود ممکن است شامل: سنگ، شیشه، فلز، چوب، کامپوزیت، بتن و غیره باشد.معمولا جهت ایجاد نمای مدرن برای ساختمان ایدههای زیر پیشنهاد میشود:
- نمای پرینت سه بعدی: از فناوری دیجیتال برای طراحی نمای خلاقانه استفاده شده و مصالح آن عموما شامل مواد بازیافتی، بایوپلاستیک، ترکیب بتن با الیاف، پلیمرهای مخصوص و خاک است.
- نمای پنلهای خورشیدی: در معماری پایدار جایگاه ویژهای دارد و بهرهوری انرژی را در ساختمان افزایش میدهد.
- نمای فلزی مشبک: برای جلوگیری از ورود گرمای بیش از حد به داخل بناهایی که بهشدت نورگیر هستند کاربرد دارد.
- نمای آجری مشبک: این نوع نما ساختمان را عایق سازی میکند و در زمستان از هدر رفت انرژی جلوگیری کرده و در تابستان مانع گرم شدن بیش از حد فضای داخلی میشود.
- نمای سبز: بهطور کامل پوشیده از انواع گیاهان بالارونده است و از مصالحی استفاده میشود که باعث رشد و ماندگاری گیاه میشود.
- نمای شش ضلعی: نماهایی که الگوی شش ضلعی دارند و اصطلاحا به آنها طرح لانه زنبوری میگویند، اخیرا وارد معماری مدرن شده است و طرفداران زیادی دارد.
- نمای چوبی: امروزه که معماری پایدار توجه همگان را به خود جلب کرده است، جایگزین خوبی برای مصالح سنتی محسوب میشود و زیبایی متفاوتی به بنا میبخشد.
- نمای کامپوزیت: به دو نوع کامپوزیت آلومینیوم و کامپوزیت چوب تقسیم میشود. همچنین ارزان اما در برابر آتش ناایمن است.
- نمای شیشهای: ظاهری شیک و پیچیده به ساختمان میدهد اما برای مناطق زلزلهخیز و گرم پیشنهاد نمیشود.
نمای سنتی ساختمان
نماهای سنتی پیوستگی خاصی با فرهنگ و شرایط جغرافیایی منطقه دارد. مصالح بهکار رفته در آنها عموما از نوع آجر برای مناطق گرمسیر و سیمان و چوب و سنگ برای مناطق معتدل و سردسیر است. همچنین معمولا وزن زیادی دارند و از ملات برای نصب و مرمت آنها استفاده میشود.
بسیاری از نماهای سنتی با آجرهای سه سانت ساخته میشوند. البته از شیشه نیز در نماهای سبک سنتی استفاده میشود، شیشههای مشبک و رنگی که قدمت زیادی در معماری ایرانی دارد و اصالت ساختمان را حفظ میکند.
چنانچه نمای آجری نیازی به تخریب کلی نداشته باشد، میتوانید برای تعمیر و مرمت آن از محلول شستوشوی آجر استفاده کنید. این محلول موثرترین روش برای بازسازی نمای آجر سه سانت است و آسیبهای نما را بهراحتی ترمیم میکند.
هزینه بازسازی نمای ساختمان
مانند هر پروژه بازسازی دیگری این نوع از بازسازی نیاز به برنامهریزی مالی و برآورد هزینه دارد. قیمت بازسازی نمای ساختمان به موارد زیر بستگی دارد:
- هزینه مصالح ساختمانی
- هزینه کارگر
- هزینه مشاوره و طراحی نمای بنا
- هزینه ابزارآلات و تجهیزات
- هزینه تخلیه ساختمان (درصورت نیاز)
- هزینه مدیریت پروژه
نکته: البته در نظر داشته باشید که هزینه بازسازی نما با توجه به متغیرهایی نظیر سن ساختمان، ابعاد بنا، شرایط جوی و نوع مصالح میتواند افزایش پیدا کند.
جمع بندی
به اهمیت بازسازی نمای ساختمان پی بردید؟ حالا میدانید که چه انواعی دارد و عموما از چه مصالحی استفاده میشود؛ مراحلش چیست و هزینههای آن شامل چه مواردی میشود.
اگر میخواهید بنای ساختمان شما به بهترین شکل ممکن زیبا بهنظر برسد و در برابر عوامل محیطی عایق شود، از گروههای اجرایی و حرفهای مانند آکادمی عمران که یکی از بهترین شرکتهای بازسازی ساختمان است و بهروزترین طرحهای نمای بنا را به شما پیشنهاد میکند مشاوره بگیرید. مدیریت پروژه بازسازی خود را به ما بسپارید و فقط منتظر نتیجه آن باشید!
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره بازسازی نما و ایده های طراحی نمای ساختمان کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
بازسازی خانه خود را به ما بسپارید!
سلام ببخشید هزینه بازسازی نمای ساختمان دو طبقه چقدر میشه؟
سلام
برای تخمین برآورد هزینه بازسازی نمای ساختمان باید اطلاعاتی در خصوص سن ساختمان، میزان بازسازی، جنس نمای قدیمی و همچنین متریال یا سبک نمای ساختمان جدیدی که مدنظر شما هست را در اختیارمان قرار دهید.
سلام
برای اب و هوای مرطوب مثل شمال کدام متریال برای بازسازی نما مناسب تر؟
مرسی
سلام
وقت بخیر
اکثر متریال ها برای بازسازی نما در شمال ایران و مناطق مرطوب استفاده می شود، اما از نظر دوام در برابر باران و رطوبت اغلب نماهای سیمانی و سنگی توصیه می شود.