هر آنچه لازم است درباره سامانه استعلامات شهرسازی بدانید!
شاید برای شما هم این سوال پیش آید، ملکی که در آن زندگی میکنید در کدام پهنهبندی قرار دارد؟ یا اگر تصمیم به تخریب و نوسازی آن دارید، تا چند طبقه قابل ساخت و اجرا است؟ چقدر بابت آن تراکم میدهند؟ این بررسی توسط سامانه استعلامات شهرسازی انجام میشود. سامانه استعلامات شهرسازی سامانهای است که از طریق آن میتوان اطلاعات ملک مورد نظر را دریافت نمود.
با توجه به اهمیت استعلامات در ضوابط شهرسازی، ما در این مقاله از آکادمی عمران به بررسی موضوع انواع پهنهبندی، اطلاعات شهرسازی ملک و در نهایت سامانه استعلامات شهرسازی پرداختیم. با ما همراه باشید تا با جزئیات این مبحث آشنا شوید.
سامانه استعلامات شهرسازی
طرح تفصیلی هر شهر نوعی نقشه راه است. در نقشه راه، چگونگی ساخت و ساز و کاربری زمینهای شهری مشخص شده است. طبق جداولی که در ادامه خواهید دید، شهر تهران دارای ۴ پهنه کلان است. پهنه سکونت، فعالیت، مختلط و حفاظت. اگر میخواهید در مورد این 4 پهنه بیشتر بدانید تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
اجرای طرح تفصیلی وظیفه وزارت راه و شهرسازی است اما در حال حاضر انجام این طرح و پیادهسازی پهنهبندی تهران به عهده شهرداریها میباشد. سادهترین روش استعلام پهنه ملک و جزئیات مربوط به ساخت و ساز آن، سامانه استعلامات شهرسازی (سامانه تهران من) است. دقت کنید برای سایر شهرها باید مستقیم به شهرداری مراجعه کنید.
برای آشنایی بیشتر با سامانه استعلامات شهرسازی فیلم زیر را مشاهده کنید.
مراجعه به سایت تهران من
ابتدا باید وارد سامانه تهران من به آدرس mytehran.ir شوید.
اگر در سامانه تهران من قبلا ثبت نام کردهاید میتوانید با وارد کردن اطلاعات وارد حساب کاربری خود شوید، در غیر این صورت نیاز به ثبت نام در این سامانه دارید. در صورت دارا بودن ملک و وسیله نقلیه لیست آنها را مشاهده خواهید کرد.
در مرحله دوم بعد از ورود به پنل کاربری خود در سامانه تهران من، باید به منوی میز خدمات ملک و شهرسازی مراجعه کنید. سپس بر روی مشاهده اطلاعات شهرسازی کلیک کنید.
در مرحله سوم با وارد نمودن شماره شناسایی ملک یا پیدا کردن ملک از روی نقشه، به نشانی ملک مورد نظر خود میتوانید مراجعه کنید که لازم به ذکر است پیدا کردن شماره شناسایی ملک، خود از چند طریق امکان پذیر است و در ادامه با هم بررسی میکنیم.
در این مرحله بعد از وارد کردن شماره شناسایی ملک، برای استعلام طرح تفصیلی، پهنه ملک و سایر اطلاعات بر روی گزینه جستجو کلیک و بعد از پیدا شدن ملک، بر روی گزینه مشاهده اطلاعات شهرسازی کلیک کنید.
در مرحله چهارم، اطلاعات شهرسازی ملک مورد نظر شامل طرح تفصیلی، پهنه ملک، ابعاد و غیره مانند تصویر پایین قابل رویت خواهد شد که از این طریق میتوانید نام زیر پهنه ملک خود را استعلام بگیرید.
لازم به ذکر است سامانه استعلامات شهرسازی گاهی امکان دارد در مورد بعضی از ملکها، اطلاعات درخواستی را به شما ندهد، تنها در صورتی این اتفاق میافتد که ملک مورد نظر مشکلی دارد یا به طور مثال پایان کار ندارد که در این صورت باید مستقیم به شهرداری مراجعه نمود. گاهی هم ممکن است اطلاعات داده شده از این سامانه با اطلاعات شهرداری یکسان نباشد که این اتفاق بسیار نادر است.
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
شماره شناسایی ملک
حال میرسیم به چگونگی پیدا کردن شماره شناسایی ملک مورد نظر، هر ملک جداگانه دارای شماره به خصوصی است. این شماره در املاک مسکونی ۱۵ رقمی و در املاک غیرمسکونی ۱۲ رقمی بوده و روش یافتن شماره شناسایی ملک از 3 طریق میتواند صورت گیرد.
• روش اول : از طریق سایت شهرداری قسمت سامانه تهران من، به نشانی map.tehran.ir
پس از وارد شدن به سایت مورد نظر، طبق تصویر بالا باید محلی که ملک مورد نظر در آن واقع شده است را پیدا کنید. سپس با کلیک راست کردن روی ملک در نقشه، یک پنجره باز میشود که دارای چند گزینه است. با کلیک روی گزینه شماره شناسایی ملک، کد شناسایی ملک و شماره پلاک، مختصات یو تی ام و طول و عرض جغرافیایی نمایش داده میشود. اگر هم با گوشی وارد سامانه تهران من میشوید، پس از پیدا کردن ملک مورد نظر، اگر روی نقشه به مدت چند ثانیه انگشت خود را نگه دارید پنجره همانند تصویر بالا نمایش داده میشود.
اگر شما هم مایل هستید تا به ضوابط استفاده از اراضی و ساخت و ساز مسلط شوید، آموزش اجرای ساختمان را از دست ندهید. برای مشاهده سرفصلهای این آموزش میتوانید روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
• روش دوم : ۸ رقم ابتدایی بالای برگه قبض پرداخت عوارض نوسازی شهرداری که هر سال باید پرداخت شود.
طبق تصویر زیر در بالای این قبض یک شماره چند رقمی با عنوان «شماره شناسایی ملک/آپارتمان» وجود دارد که میتوانید با وارد نمودن این شماره در سامانه تهران من، ملک مورد نظر خود را پیدا کنید و اطلاعات آن را استعلام بگیرید.
برای مثال اگر یک شماره چند رقمی مانند 650698621025700 مشاهده کردید، کدی که باید در قسمت جستجو سامانه تهران من وارد کنید، شامل 8 رقم ابتدای آن یعنی 65069862 است.
• روش سوم : با کنار هم قرار دادن کد ملک و بلوک پلاک ساختمان
برای مثال اگر کد ملک ۰۱ و کد بلوک ۴۸۲۰۹ باشد شماره شناسایی ملک ۴۸۲۰۹۰۱ خواهد بود.
طرح جامع چیست؟
در این سند، چشمانداز، اهداف و راهبردهای توسعه شهری تهران تعیین شده است. همچنین در خصوص جمعیت در افق طرح ۱۴۰۵ محدوده و حریم شهر، سازمان فضایی و پهنهبندی، ضوابط شهرسازی و مقررات ساخت و ساز و نحوه استفاده از اراضی مشخص شده است. برای دریافت فایل طرح جامع تهران، روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
طرح تفصیلی چیست؟
برای ساماندهی وضعیت ساخت و ساز و بهره برداری بهتر از هر شهر، یک طرح تفصیلی برای آن شهر در نظر گرفته میشود. در طرح تفصیلی روش استفاده از اراضی، نحوه ساخت و ساز، فعالیتهای قابل استقرار بر اساس نقشه و ضوابط طرح تفصیلی شهر مورد نظر است. اگر در مورد طرح تفصیلی، سوال دارید در مقاله طرح تفصیلی به طور کامل به آنها پرداختیم. همچنین فایل پی دی اف طرح تفصیلی را در این مقاله برایتان قرار دادیم. برای مطالعه این مقاله روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
پهنهبندی شهری چیست؟
در فضای شهری فعالیتهای مختلفی صورت میگیرد و از مهمترین کارکردهای شهری سکونت اهالی شهر است. یک شهر نیازمند اراضیای با کاربری و عملکرد کسب و کار و صنعت است. همچنین باید دارای فضای سبز باشد که عامل طراوت و سرزندگی است. از این رو شهر را به پهنههایی تقسیم کردند تا محدوده هر کدام از این کاربریها تعیین شود. در ادامه انواع پهنهبندی را با هم بررسی میکنیم، با ما همراه باشید.
R : پهنه سکونت
S : پهنه فعالیت
M : پهنه مختلط
G : پهنه حفاظت
پهنه بندی سکونت : R
پهنه سکونت، محدودههایی از شهر است، که کاربری غالب آن مسکونی بوده و به غیر از قطعات و پلاکهای مسکونی، شامل شبکه معابر و دسترسیها، برخی از فعالیتهای انتفاعی و غیر انتفاعی و خدمات پشتیبان سکونت است. در این پهنه به منظور تأمین امنیت و آرامش، استقرار طیفی گسترده از فعالیتها ممنوع و یا مشروط بوده، و صرفًا استقرار فعالیتهای تجاری جز و خدمات در مقیاس محلهای و ناحیهای، مرتبط با نیازهای اولیه ساکنان، شامل آموزشی، بهداشتی-درمانی، فرهنگی، مذهبی، تفریحی-گردشگری، ورزشی، پارکینگهای عمومی و فضای سبز مجاز است.
پهنه R، خود دارای 2 زیرمجموعه میباشد. R1 به منظور مسکونی عام و R2 مسکونی ویژه است. هر یک از این زیر مجموعهها مجدد به زیرمجموعههایی تقسیم میشود.
- R11 مسکونی با تراکم کم
- R12 مسکونی باتراکم متوسط
- R13 مسکونی با تراکم زیاد
همانطور که مشاهده میکنید در جدول بالا، در مسکونی عام، تعداد طبقات از ۲ تا ۶ طبقه است. لازم به ذکر است در پهنهبندی مسکونی ویژه بلندمرتبه نیز مجاز است و در آن بافتهای مسکونی ارزشمند معاصر یا تاریخی هم دیده میشود.
پهنه بندی فعالیت : S
این پهنه، قسمتهایی از شهر است که وجه غالب آن، کار و فعالیت بوده و سهم سکونت در آن بسیار محدود و تابع نظم عمومی این پهنه و فضاهای کار و فعالیت است. تعیین و تدقیق این پهنه در محدوده شهر، برای متمایز کردن پهنههای کار و فعالیت از سایر پهنهها، به ویژه سکونت است.
به طور مثال کاربری تجاری در پهنه S، کلیه واحدهای تجاری مانند مغازهها و انواع صنفها، فروشگاههای بزرگ، مراکز خرید، شعب بانکها را شامل میشود.
تبصره : شهرداری تهران موظف است، عملکردهای مجاز به استقرار در کلیه زیرپهنههای استفاده از اراضی، ظرف مدت دو سال تعیین کند تا بعد از تصویب در مراجع ذیصلاح مبنای استقرار فعالیت در پهنهها شود.
پهنه بندی مختلط : M
پهنه مختلط، قسمتهایی از محدوده شهر است که از رشد خزنده فضاهای کار و فعالیت در بافتهای مسکونی پدید آمده و در طرح جامع جدید شهر سامان یافته و استعداد استقرار فعالیتهای چند منظوره کار، فعالیت، سکونت و غیره را دارند. پهنه مختلط علاوه بر برخی گسترهها، عمدتًا در حاشیه محورها شکل گرفته و ناشی از استقرار پراکنده عناصر خدماتی و تجاری (اعم از واحدها و دفاتر تجاری و اداری) در بافتهای مسکونی است.
پهنه بندی حفاظت : G
پهنه حفاظت (سبز و باز)، قسمتهایی از محدوده شهر است، که عرصههای سبز و باز عمومی و خصوصی، پارکهای جنگلی، باغات و اراضی مزروعی و حرایم و پهنههای حفاظت ویژه را در بر میگیرد. با توجه به نقش و اهمیت این پهنه در ارتقاء کیفیت محیط و سیمای شهری تهران، ساخت و ساز در آنها، محدود بوده و عمدتًا برای توسعه گردشگری و تفرج، برخی خدمات آموزشی، درمانی و بهداشتی، فرهنگی و …، مدیریت بحران و استقرارهای موقت مجاز میباشد.
جمع بندی
به طور کلی برای شهروندان نیاز است هنگام معاملات ملکی یا تخریب و نوسازی ملک خود، اطلاعات لازم درباره ملک مورد نظر را دریافت کنند. از این رو با پیشرفت تکنولوژی، سامانه استعلامات شهرسازی جهت دریافت اطلاعاتی مانند نوع پهنهبندی، طرح تفصیلی، وضعیت پرونده، پروانه، ابعاد و غیره ایجاد شد که به راحتی بتوان اطلاعات ملک مورد نظر را استعلام گرفت.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره سامانه استعلامات شهرسازی کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
برای پیگیری پرونده شهرسازی یه کد لازمه این همون شناسه ملک هست؟
دوست عزیز اگر شماره پرونده شهرسازی دارید باید اونو وارد کنید و اگر هنوز شماره پرونده ندارید میتونید با مراجعه به سامانه یا بصورت حضوری با استفاده از کد شناسایی ملک، شماره پرونده رو بازیابی کنید
سلام. خیلی ممنونم از مقاله خوبتون. خیلی آموزش تصویری تون بهم کمک کرد.
با سلام
ممنون از حسن نظر شما، خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید بوده.