هزینه سقف وافل نسبت به تیرچه و مقایسه آن از 10 جهت در یک فیلم
- مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک
- مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر عملکردی
- مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر کیفیت اجرا
- مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر حداکثر دهانه
- هزینه سقف وافل نسبت به تیرچه بلوک
- مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر بار مرده
- مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر عایق صوتی و حرارتی
- مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر ایمنی در برابر زلزله و حریق
- مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر زیبایی
- تیرهای میانی در سقف وافل و تیرچه بلوک
- تفاوت خصوصیات قالب های وافل و بلوک ها
هزینه سقف وافل نسبت به تیرچه چه مقدار است؟ اگر به عنوان یک مجری یا طراح سازه در حوزه مهندسی عمران فعالیت میکنید، باید انواع سقفها را بشناسید. سپس با شناسایی ویژگی هر یک از سقف ها و شرایط پروژه، سقف مناسب را انتخاب کرده و اجرا کنید. اگر در انتخاب خود بین سقف وافل و تیرچه بلوک ماندهاید و نمیدانید باهم چه تفاوتهایی دارند، ما در این مقاله به مقایسه قیمت تمام شده سقف وافل با تیرچه بلوک پرداختهایم. با آکادمی عمران همراه باشید.
مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک
در فیلم زیر در مورد اساسیترین تفاوت سقف وافل و تیرچه بلوک صحبت میکنیم. مشاهده آن را از دست ندهید.
سقف وافل
سقف وافل یک سقف دال بتنی مشبک است که ظاهر زیبا و نمای اکسپوز دارد و در 50 سال اخیر به دلیل مزایای زیاد آن، مورد استفاده بسیاری از طراحان بوده است.
از جمله مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت بالای اجرا
- به صرفه و اقتصادی بودن
- وزن کم
این دال بتنی برای سازههای مرتفع با دهانههای بلند طراحی میشود. به صورت کلی برای مکانهایی به کار میرود که نیاز به حداکثر فضای مفید داریم و امکان ستون گذاری زیاد، وجود ندارد.
در این سقف بتن زیر تار خنثی حذف شده و مقطع بتنی T شکل عمل میکند.
جهت آشنایی بیشتر با سقف وافل مقاله ” اجرای سقف وافل ” را مطالعه کنید.
سقف تیرچه بلوک
یکی از متدوالترین سقفها برای اسکلت بتنی، تیرچه بلوک است. در این سقف از پلی استایرن یا همان یونولیتها به عنوان قالب های پرکننده استفاده میشود. به همین دلیل به آن تیرچه یونولیت نیز گفته میشود.
تیرچه یک المان سازهای است که از بتن و آرماتور تشکیل شده و در انواع مختلف بتنی، پیش ساخته خرپایی، پیش ساخته پیش تنیده، با قالب سفالی (فوندوله دار) و تیرچه های فلزی با جان باز (کرومیت) تولید میشوند.
در اجرای تیرچه بلوک بیشتر از تیرچه بتنی و خرپایی استفاده میشود.
در تیرچه بلوک نیز مانند وافل، مقطع بتنی T شکل عمل میکند.
برای مطالعه و آشنایی بیشتر با سقف تیرچه بلوک ، می توانید به مقاله ” سقف تیرچه بلوک “ مراجعه کنید.
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر عملکردی
سقف تیرچه بلوک عملکرد یک طرفه دارد. به طور کلی در عملکرد یک طرفه، دال به واسطه تکیهگاههایی در دو ضلع موازی آن پشتیبانی شده که منجر به انتقال بارها در یک راستا میشود. در این سیستم تیرچهها در راستای دهانه کوچکتر قرار میگیرند.
وافل از نظر عملکردی به دو نوع یک طرفه و دو طرفه تقسیم میشود.
در نوع یک طرفه همانطور که توضیح داده شد، میلگردها و تیرچهها را در یک جهت قرار میدهند که باعث کاهش مصرف میلگرد و هزینهها میشود.
در حالت دو طرفه پشتیبانی از یک دال به واسطه تکیهگاههایی در چهار ضلع آن تامین شده و همچنین نسبت دهانه بزرگتر به کوچکتر آن کمتر از 2 است. اگر این نسبت بیشتر از 2 باشد عملکرد آن شبیه به نوع یک طرفه خواهد بود.
در وافل دو طرفه میلگردها در دو جهت عمود بر هم قرار میگیرند. بنابراین باعث افزایش صلبیت، استحکام و مقاومت خمشی وسط دهانه، نسبت به حالت یک طرفه میشود.
مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر کیفیت اجرا
آرماتوربندی و بتن ریزی تیرچه ها در وافل به صورت درجا صورت می گیرد و نیازی به استفاده از تیرهای پیش ساخته نیست. به همین دلیل امکان نظارت کامل بر اجرا طبق نقشهها وجود دارد و این امر موجب افزایش کیفیت دال میشود.
اما در تیرچه بلوک با استفاده از تیرچه های پیش ساخته و تهیه از کارگاههای دیگر، نظارتی روی اجرای آنها نبوده و ممکن است از بتن و آرماتور با کیفیت پایین استفاده شود. همچنین در قسمتهایی از تیرچه که قابل رویت نیستند، این امکان وجود دارد که میلگرد کمتر با کیفیت نامناسب تعبیه شده باشد.
مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر حداکثر دهانه
همانطور که گفته شد سقف وافل یک دال مشبک و سبک است که برای دهانههای بلند استفاده میشود.
در وافل دو طرفه از تیرچههای عمود بر هم استفاده شده که این امر باعث افزایش استحکام و مقاومت خمشی وسط دهانه میشود. به همین دلیل می توان از این سقفها تا دهانههای 17 متری هم استفاده کرد.
این امر باعث بهینه شدن و افزایش فضای مفید شده و همینطور با کاهش ستون گذاری همراه است. برای همین، مورد توجه بسیاری از معماران قرار میگیرد.
در نوع یک طرفه آن تیرچهها در یک جهت تعبیه میشوند. بنابراین نسبت به نوع دو طرفه از استحکام کمتری برخوردار است. با این حال به دلیل سبکی این سقف میتوان آن را برای دهانههایی با متراژ 8 الی 9 متر اجرا کرد.
این در حالی است که دهانه مورد استفاده در تیرچه بلوک حدود 6 الی 7 متر است. برای اجرای دهانه های بلندتر نیاز به تیرچههای دوبل یعنی دو تیرچه در کنار هم داریم.
برای اینکه در مورد حداکثر دهانه سقف وافل بیشتر بدانید به مقاله ” اجرای سقف وافل ” مراجعه کنید.
هزینه سقف وافل نسبت به تیرچه بلوک
با وجود گران بودن قالبهای وافل اما قیمت تمام شده اجرای سقف وافل نسبت به بقیه سقفها در پروژههای بزرگ کمتر است. چرا که برخی از قالبها را تا 50 بار نیز میتوان استفاده کرد.
در مطالب بالا ذکر کردیم در سقف وافل نیازی به تیرچههای پیش ساخته نیست که این امر موجب کاهش هزینه در خرید، حمل و نقل، ساخت و انبارداری میشود.
در سقف تیرچه بلوک جهت کاهش ارتعاشات در دهانههای بیشتر از 4 متر، باید از کلاف میانی در جهت عمود بر تیرچهها استفاده کرد که موجب افزایش هزینهها میشود.
در کل برای پروژههای کوچک تیرچه بلوک و برای پروژههای بزرگ وافل به صرفه تر است. در انتخاب نوع سقفها علاوه بر این مقایسه اقتصادی باید به سایر مزایا و معایب نیز توجه شود.
مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر بار مرده
یکی از خصوصیات مثبت هر سازهای، کاهش بار مرده آن است. منظور از بار مرده وزن بتن و میلگردهای مصرفی در ساخت سازه است.
همانطور که اشاره کردیم، در وافل به دلیل مشبک بودن و حذف تیرهای میانی، بار مرده آن کاهش مییابد.
در تیرچه بلوک، تیرهای میانی به عنوان تکیهگاه استفاده میشود و امکان حذف آنها وجود ندارد. به غیر از این همانطور که گفتیم در دهانههای بیشتر از 4 متر باید از کلاف میانی استفاده کرد.
بار مرده سقف تیرچهوبلوک بسته به نوع المان پرکننده که بلوک بتنی، بلوک سفالی یا یونولیت باشد متغیر است. این عدد برای تیرچه های تک حدود 350 کیلوگرم بر مترمربع و برای تیرچه های دوبل حدود 600 کیلوگرم بر مترمربع است.
این در حالی است که بار مرده سقف وافل حدود 200 کیلوگرم بر مترمربع است. در نتیجه بار مرده وافل کمتر است که باعث عملکرد خوب آن در دهانههای بلند و هنگام زلزله میشود.
مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر عایق صوتی و حرارتی
در مقایسه این دو سقف میتوان گفت که وافل به دلیل مشبک بودن و حفظ هوا در حفرههای خود تا حدودی باعث جذب صدا شده و از انعکاس آن جلوگیری میکند. این توضیح راجع به حرارت هم صادق بوده و عایق حرارتی مناسبتری نیز میباشد.
اما یکی از معایب تیرچه بلوک در ساختمانها عایق نامناسب صوتی و حرارتی است و با انتقال زیاد صدا سبب نارضایتی افراد در زمان بهرهبرداری میشود.
مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر ایمنی در برابر زلزله و حریق
در مطالب بالا اشاره شد که وجود تیرچه های متعامد در وافل باعث افزایش استحکام و صلبیت آن میشود. به غیر از این مورد وزن کم این سقفها باعث میشود که در مقابل زلزله نیروی کمتری جذب کنند.
اما تیرچهوبلوک از صلبیت کافی برخوردار نبوده و حتی در زمان بهره برداری با ایجاد ارتعاش موجب نارضایتی میشود.
در صورت وجود بلوک های سیمانی در سقف تیرچه بلوک، احتمال سقوط آنها حین زلزله وجود دارد ولی در سقف وافل، قالبها غیر ماندگار هستند و پس از اجرا برچیده میشوند.
در هنگام اجرا نیز آب بتن تا حدودی توسط بلوک ها جذب میشود. این امر گاهی موجب کرمو شدن بتن و عملکرد ضعیف در هنگام زلزله میشود.
از لحاظ ایمنی در برابر حریق، وافل عملکرد بهتری دارد. در صورت اجرای صحیح سقف تیرچه بلوک، پس از بتن ریزی باید یونولیتها جمع آوری شوند اما پیمانکاران این کار را به دلیل زمانبر بودن و نیاز به پرداخت هزینه برای دستمزد کارگران انجام نمیدهند.
اگرچه برای مقایسه دقیق هر کدام در برابر حریق باید نوع بتن، ضخامت آن و میلگردهای مصرفی نیز در نظر گرفته شود.
یونولیتها در هنگام آتشسوزی بسیار خطرناک و اشتعالپذیر هستند و همچنین باعث گسترش سریعتر آتش میشوند. از معایب دیگر آن به هنگام حریق، تولید گاز سمی است که این موارد باعث میشود خسارات مالی و جانی زیادی پدید آید.
مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک از نظر زیبایی
نمای زیرین وافل مشبک است و ظاهر زیبایی دارد. سابقه استفاده از این سقفها به دوران هخامنشیان و یونان باستان برمیگردد و همیشه به دلیل نمای اکسپوز آن مورد توجه معماران و طراحان بوده است.
اما تیرچه و بلوک در انتها ظاهر صاف و تخت دارد. در صورتی که بخواهیم نمای زیبایی ایجاد کنیم باید از سقفهای کاذب استفاده کنیم که خود سبب افزایش هزینهها میشود.
تیرهای میانی در سقف وافل و تیرچه بلوک
در مطالب بالاتر اشاره شد که تیرهای میانی در تیرچه و بلوک نقش تیکهگاه را داشته و باعث انتقال بار میشوند.
اما به دلیل ویژگیهای خاص سقف وافل، میتوان تیرهای میانی را حذف کرد که این امر مزیتهای زیادی دارد. از جمله این مزیتها میتوان به سهولت اجرا، کاهش هزینه تاسیسات و افزایش ارتفاع طبقات اشاره کرد.
تفاوت خصوصیات قالب های وافل و بلوک ها
استفاده از قالب های وافل مزیتهای زیادی دارد. یکی از مهمترین این مزیتها، غیر ماندگار و قابل بازیافت بودن آنها است و میتوان آنها را تا 50 بار استفاده کرد.
اما بلوکهای سیمانی و یونولیتی استفاده شده در تیرچهوبلوک معایب زیادی دارد. مهمترین آن ماندگار بودن این بلوکها است.
برای مطالعه بیشتر در مورد بلوک های سقفی به مقاله ” بلوک سقفی ” مراجعه کنید.
همچنین در هنگام حمل و نقل، انبار کردن و استفاده از بلوک ها احتمال شکستن آنها وجود دارد که این امر مشکلاتی را حین بتن ریزی ایجاد میکند.
بلوک یونولیتی در هنگام حریق و بلوک سیمانی در هنگام زلزله، خطرات زیادی دارد.
وجود بلوک سیمانی باعث افزایش بار مرده دال میشود که در این مقاله درباره پیامدهای افزایش بار مرده صحبت کردیم.
در انتها توصیه میکنیم برای آشنایی با تمام ریزه کاریهای اجرای ساختمان و پیوستن به جمع حرفهایها، پکیج صفر تا صد اجرای ساختمان را از دست ندهید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
درود.سنجاق.قلاب.کهدرسقفوافلبکارمیگیریم.ایاهردومیلهگردپایینیتیرچهرابغلمیکنه،یاکهیکیدرمیان.راستوچپ.قلابهامیلهگردتحتانیرادربرمیگیره
سلام
سنجاقی تیرچه وافل هر دو میلگرد تحتانی رو بغل میکنه. چپ و راست شدن الزام نداره ولی بشه بهتره