مقایسه سقف یوبوت و کوبیاکس با وافل از 9 جهت با فیلم رایگان
شاید برای بسیاری از شما این سوال پیش آمده که تفاوت سقف یوبوت و کوبیاکس چیست؟ در این مطلب به بررسی سقف یوبوت و وافل میپردازیم. همچنین به دلیل شباهتهای زیاد یوبوت و کوبیاکس به صورت ضمنی به مقایسه سقف وافل با کوبیاکس نیز پرداخته میشود.
در ابتدا توصیف مختصری از سقف وافل ، یوبوت و کوبیاکس بیان میکنیم و در انتهای این مقاله شما میتوانید سیستم مناسب با پروژه مد نظر خودتان را انتخاب کنید. با ما در آکادمی عمران همراه باشید.
سقف وافل
سقف وافل یک نوع دال بتنی مشبک است که به دلیل ظاهر زیبا و نمای اکسپوز، به صرفه و اقتصادی بودن و زمان اجرای کم آن، مورد توجه بسیاری از طراحان قرار گرفته است، سابقه استفاده از آن در ایران، به حدود 50 سال میرسد.
مشبک بودن منجر به سبکی آن شده است، برای همین در جهت کاهش بار مرده مورد استفاده قرار میگیرد.
این سیستم برای مکانهایی طراحی میشود که دارای سقف مرتفع و با دهانههای بلند هستند و امکان ستون گذاری با تعداد زیاد وجود ندارد.
می توانید با مطالعه مقاله ” اجرای سقف وافل “ نیز تمام جزئیات این سقف را مورد بررسی قرار دهید.
سقف یوبوت و کوبیاس
پیش از خواندن ادامه مطلب با مشاهده فیلم زیر با نکات و خصوصیات سقف یوبوت آشنا شوید.
سقف یوبوت و کوبیاکس هر دو از انواع دالهای مجوف به شمار میروند. یکی از خصوصیات دال مجوف حذف بتن های اضافه و در نتیجه کاهش بار مرده در این سازهها است.
تفاوت یوبوت، بابل دک، کوبیاکس و نظایر آن به عنوان دال مجوف، در المان پرکننده هسته مرکزی بتن است.
معمولا برای پرکردن هسته مرکزی بتن در سقفهای یوبوت از المانهای مکعبی، در انواع بابل دک از المانهای کروی و در سقفهای کوبیاکس از المانهای بیضوی استفاده میشود. این المانهای پرکننده معمولا از جنس پلی پروپیلن هستند.
این سقفها جزء فناوریهای نوین به شمار میروند و سابقهی اجرای آنها در ایران، طی دهه اخیر بوده است. برای همین تخصص کافی برای اجرای آنها وجود ندارد و همچنین معایب و سختیهای زیادی برای سازندگان دارد.
کوبیاکس حاصل خلاقیت مهندسان سوئیسی است و برای مناطقی طراحی شده که زلزله خطر زیادی برای آنها محسوب نمیشود و هنوز میزان مقاومتش در برابر زلزله آنچنان روشن نیست.
در مقاله ” سقف یوبوت “ مراحل و نکات اجرایی یوبوت مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین در فیلم زیر در مورد نکات سقف کوبیاکس میگوییم.
بررسی تفاوت سقف وافل و یوبوت ( کوبیاکس )
در ادامه به بررسی تفاوت وافل و یوبوت از چندیدن نظر و همچنین مقایسه وافل با کوبیاکس میپردازیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
• تفاوت سقف وافل و یوبوت (کوبیاکس) از نظر عملکردی
سقف وافل مقطع T شکل و سقف یوبوت مقطع I شکل دارد. همانطور که می دانید بتن در برابر نیروی کششی مقاومت زیادی ندارد و آرماتورها مقاومت کششی بتن را تامین مینمایند. در مقاطع، قسمت زیرین تار خنثی به کشش میافتد به همین خاطر مقطع I شکل برای مقاطع فلزی مناسب است.
در مقاطع بتنی قسمت زیر تار خنثی نقش سازهای ندارد و صرفا باعث افزایش بار مرده میشود. در سیستم وافل به وسیله قالبهای وافل، بتن زیر تار خنثی حذف میشود که منجر به سبکی آن نسبت به یوبوت میشود.
میتوان گفت هر دو عملکرد مشابهای دارند. در سقف وافل بتن زیر تارخنثی به کمک قالبهای مشبک حذف شده و در سقفهای یوبوت و کوییاکس المان های پر کننده جای بتن میانی را گرفته اند.
در ظاهر این دو نیز تفاوت داریم. سقف وافل از زیر مشبک و قابلمهای طور است ولی سطح زیر سقف یوبوت و کوبیاکس صاف است.
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
• مقایسه سقف وافل با کوبیاکس (یوبوت) از نظر هزینه اجرا
از نظر میزان مصرف بتن و میلگرد، در سقف وافل به علت مشبک بودن و حذف بتن زیر تار خنثی و همچنین عدم نیاز به میلگردهای تقویتی، بتن و میلگرد کمتری استفاده شده و هزینه اجرای کمتری دارد.
همچنین به علت وجود فضای کافی و مناسب، برای افزایش تراکم و کیفیت بتن میتوان ویبره زد و نیازی به استفاده از روانکنندهها و افزودنیهای دیگر نیست. این امر در مورد سقف یوبوت و کوبیاکس صدق نمیکند.
دستمزد اجرای وافل نسبت به یوبوت و کوبیاکس در یک سطح کیفیت اجرا، کمتر است زیرا میتوان سقف وافل را به صورت مستقیم روی زیرسازی اجرا کرد.
در انتها میتوان نتیجه گرفت در این رقابت وافل با توجه به دلایل گفته شده، به صرفه و اقتصادیتر بوده و برنده است.
• تفاوت سقف وافل و یوبوت (کوبیاکس) از نظر بار مرده
همانطور که گفته شد میزان بتن و میلگرد مصرفی در وافل نسبت به یوبوت کمتر است. همچنین مشبک بودن آن باعث سبکی وزن آن شده است برای همین، جهت کاهش بار مرده مورد استفاده قرار میگیرد.
با مقایسه فنی این سه سقف دال بتنی در ضخامت یکسان متوجه میشویم که میزان میلگرد و بتن مصرفی نسبت به یوبوت و کوبیاکس کمتر است.
میزان میلگرد مصرفی در سقفیوبوت و کوبیاکس یکسان است ولی بتن مصرفی کوبیاکس از یوبوت بیشتر است.
در نهایت نتیجه میگیریم که سقف وافل بار مرده کمتری نسبت به سقف یوبوت و کوبیاکس دارد و همچنین با مقایسه یوبوت و کوبیاکس، کوبیاکس وزن بیستری دارد.
با مشاهده تصویر زیر میتوانید درک بهتری از این مسئله پیدا کنید.
• مقایسه سقف وافل با کوبیاکس (یوبوت) از نظر سرعت اجرا
همانطور که گفته شد، میزان بتن و میلگرد مصرفی در وافل کمتر است و آرماتور بندی و بتن ریزی در یک مرحله صورت میگیرد.
در این سیستم به دلیل وزن کم از جک و لوله کمتری استفاده میشود و مستقیما روی زیرسازی قرار میگیرد.
این در حالی است که در سقفیوبوت و کوبیاکس نیاز به زیرسازی محکم و اسکافلد داریم. همچنین آرماتور بندی و بتنریزی در دو مرحله باید اجرا گردد.
در رقابت سرعت اجرا نیز سقفوافل برنده است.
• تفاوت سقف وافل و یوبوت (کوبیاکس) از نظر عایق صوتی و حرارتی
سقفوافل عایق صوتی و حرارتی مناسبی نیست. برای همین باید از سقف کاذب یا کناف استفاده کرد که باعث افزایش هزینهها میشود. مشبک بودن و ضخامت کمتر سبب بروز این ضعف در سقف وافل شده است.
در حالی که یوبوت و کوبیاکس با داشتن دو لایه بتن و مجوف بودن، عایق صوتی و حرارتی مناسبی است.
• مقایسه سقف وافل با کوبیاکس (یوبوت) از نظر ایمنی در برابر زلزله و حریق
همانگونه که در مطالب بالا اشاره کردیم، سقفوافل وزن مرده کمتری نسبت به سقفیوبوت و کوبیاکس دارد و همین امر باعث می شود که نسبت به آنها عملکرد و مقاومت بهتری در برابر زلزله نشان دهد.
ضخامت کلی سقفوافل بین 250 تا 500 میلیمتر است که به دلیل مشبک بودن، جدار آن معمولا نازک است. اما سقفیوبوت و کوبیاکس ضخامت بیشتری دارند که سبب عملکرد بهتر آنها در برابر حریق میشود. در سقفهای کوبیاکس و یوبوت به علت عایق حرارتی بودن، انتقال دما کندتر صورت میگیرد و تحمل سه ساعت دمای 1000 درجه سانتیگراد را دارند.
• تفاوت سقف وافل و یوبوت (کوبیاکس) از نظر زیبایی
سقفوافل به دلیل ظاهر زیبا و نمای اکسپوز از زمانهای قدیم مورد توجه طراحان و هنرمندان بوده است. تاریخچه استفاده از این سیستم به دوران هخامنشیان و یونان باستان برمیگردد و مثل تمام ایدهها و روشهای دیگر روز به روز پیشرفتهتر شده است.
اما سقفیوبوت و کوبیاکس این خاصیت را نداشته و سطح آن صاف است.
• مقایسه سقف وافل با کوبیاکس (یوبوت) از نظر حداکثر دهانه
حداکثر دهانه وافل با توجه به نوع و همچنین ضخامت آن تعیین میشود. نوع یک طرفه آن برای دهانه کوتاه و وافل دو طرفه برای دهانههای بلند تا 17 متر انتخاب میشود.
در حالی که سقفیوبوت تا دهانه حدود 11 متر با ضخامت 300 میلیمتر قابلیت اجرا دارد و با افزایش ضخامت سقف، می توان آن را تا دهانه 18 متر و بالاتر اجرا کرد که این امر از نظر بار مرده و مقاومت در برابر زلزله مناسب نیست.
حداکثر دهانه کوبیاکس در حالت دال تخت تا 6.5 متر قابلیت اجرا دارد اما اگر با سیستم قاب خمشی بتن آرمه که شامل تیر و ستون های مجزا است، ترکیب شود در این حالت حداکثر دهانه به 8 متر میرسد.
حداکثر دهانه دالهای بتنی براساس نوع سیستم سقف و وزن آن تعیین میشود. در مقاله حداکثر دهانه سقف دال بتنی در مورد دیتیل آنها صحبت میکنیم.
تفاوت قالب های سقف وافل با یوبوت و کوبیاکس
جنس قالبهایوافل از پلاستیک کامپوزیت است به همین دلیل پس از ناکارآمد شدن قالبها می توان آنها را بازیافت کرد و باعث حفظ منابع طبیعی و آسیب کمتر به محیط زیست شد.
پس میتوان نتیجه گرفت این قالب ها غیر ماندگار بوده و میتوان به راحتی از بتن جدا کرد و تا زمان استهلاک کامل به صورت حدودی تا 50 بار، از آنها استفاده کرد.
این امر در مورد قالب یوبوت و کوبیاکس صدق نمیکند.
قالبهای این دو سقف ماندگار بوده و یک بار مصرف هستند یعنی پس از اجرا باقی می مانند و نمیتوان آنها را خارج کرد.
با اینکه قالبهایوافل گرانتر است اما به دلیل خاصیت استفاده چند باره، از نظر اقتصادی نیز به صرفهتر است.در پابان توصیه میکنیم برای یادگیری همه نکات اجرای ساختمان حتما به دوره اجرای ساختمان سر بزنید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
با عرض سلام و ادب و احترام
واقعا خداقوتتون بده
خدا پدر و مادرتونو بیامرزه
عالی بود عالی
کلی دنبال چنین منبعی میگشتم
همون چیزی بود ک میخاستم
سلام، وقت بخیر
خوشحالیم که این مقاله براتون مفید بوده و ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید. سپاس
با تشکر از ارائه مطالب مفید
به صرفه ترین نوع سقف مناسب دهانه ۱۰ متری که آویز نداشته باشد و حتی الامکان ضخامت کمتری داشته باشد کدام است؟
سلام، وقت بخیر
برای دهانه های ده متری وافل و بابل دک گزینه های خوبی هستند.
با سپاس از زحمات شما و همکاران محترم،خیلی عالی جناب مهندس براوو
ممنونیم از حسن نظر شما .
ممنوم از توضیخات مفقیدتون
سلام وقت بخیر
خوشحالیم که براتون مفید بوده
سلام مهندس با تشکر از توضیحات عالی و کافی .امیدوارم در زمینه های مختلف عمرانی این مطالب را ارائه بفرمایید . موفق و شاد و سربلند باشید .انشا الله
سلام وقت بخیر
ممنون از حسن نظر و پیشنهاد شما