پس از قالب بندی و آرماتوربندی سقف تیرچه بلوک نوبت به ریختن مخلوط بتنی میرسد. اما پیش از شروع بتن ریزی سقف تیرچه یونولیت ، باید یک سری نکات کنترل شود. چه قدر با این نکات آشنا هستید؟! آیا اصول بتن ریزی سقف تیرچه بلوک را میدانید؟! آیا میدانستید بخشهایی از سقف نباید بتن ریخته شود؟! ما در این مقاله تمام نکات و اصول بتن ریزی سقف تیرچه بلوک را همراه با فیلم شرح میدهیم. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با دست پر از آکادمی عمران خارج شوید.
آنچه در این مقاله می آموزید:
فیلم بتن ریزی سقف تیرچه یونولیت
نکات مهم پیش از بتن ریزی سقف تیرچه بلوک
بتن ریزی سقف
چه بخشهایی مخلوط بتنی ریخته نمیشود؟!
بتن سقف و راهپله با هم ریخته میشود؟!
فیلم بتن ریزی سقف تیرچه بلوک
پیش از خواندن مقاله ابتدا فیلم بتن ریزی سقف تیرچه بلوک را مشاهده کرده تا ادامه مطلب را با دید بهتری مطالعه کنید.
نکات مهم پیش از بتن ریزی سقف تیرچه بلوک
برای بتن ریزی سقف ابتدا باید زیرسازی و قالب بندی سقف انجام شود.
برای زیرسازی سقف، ابتدا لولههای داربست با سیم نجاری به آرماتورهای انتظار ستون بسته میشوند. سپس جکهای صلیبی در فواصل معینه قرار داد شده و به لولههای داربست متصل میشوند.
برای قالب بندی تیرها ابتدا تختههای چوبی روی لولههای داربست قرار میگیرند. سپس به وسیله میخ ۸ سانتیمتری گالوانیزه، سوراخی در تخته ایجاد میکنند و سیم نجاری را از این سوراخ رد کرده و به لولههای داربست میبندند.
برای مطالعه بیشتر در مورد زیرسازی و قالب بندی سقف و تیر به مقاله “دیتیل زیرسازی + قالب بندی سقف و تیر بتنی زیر ذرهبین آکادمی عمران“ سر بزنید.
پس از قالب بندی کف تیر، آرماتوربندی آغاز میشود.
جهت آرماتوربندی تیر دسته خاموتها از آرماتورهای طولی رد شده و سپس آرماتورهای طولی به آرماتورهای انتظار ستون بسته میشوند. در مقاله “اجرای آرماتوربندی تیر و سقف بتنی را اصولی یاد بگیرید!“ به طور کامل در مورد این مرحله صحبت میکنیم.
جهت اتصال مناسب تیر به تیرچه، آرماتورهای اتکا و برای مقابله با لنگر منفی، آرماتور ممان منفی قرار داده میشوند.
سپس کلافهای عرضی اجرا شده و در مرحله آخر آرماتورهای حرارتی قرار داده میشوند.
در مرحله بعد قالب بندی اطراف تیر را انجام میدهند.
برای مطالعه بیشتر در مورد هر یک از موارد گفته شده، روی لینک آبی کلیک کنید.
پس از اتمام قالب بندی و آرماتوربندی سقف، نوبت به ریختن مخلوط بتنی میرسد.
قبل از شروع بتن ریزی سقف تیرچه یونولیت موارد زیر را کنترل کنید:
کلاف میانی به درستی اجرا شده باشد و قالب بندی آن مشکلی نداشته باشد.
آرماتورهای حرارتی تعبیه شده باشند.
آرماتورهای تقویتی تیر کنترل شود.
میزان کاور بتن کنترل شود. از خاموت جهت ایجاد کاور بتن استفاده نشود، به دلیل اینکه پس از بتن ریزی خاموتها در معرض هوا و رطوبت قرار میگیرند و ممکن است زنگ بزنند و این زنگزدگی را به آرماتورهای اصلی انتقال دهند
از محکم بودن جکها اطمینان حاصل شود.
خیز منفی سقف کنترل شود.
فاصله بین شمعها بررسی شود.
آرماتورهای اتکا و ممان منفی به درستی اجرا شده باشند.
سالم بودن بلوکها کنترل شود و شکستگی نداشته باشند.
آرماتوربندی تیر به درستی انجام شده باشد.
در چشمه اتصال تنگهای ستون اجرا شود.
اولین تنگ ستون قرار داده شود.
بهتر است روی آرماتورهای انتظار ستون نایلون کشیده شود تا در هنگام ریختن مخلوط بتنی، بتن روی آن نریزد.
به این نکته توجه داشته باشید که بهتر است قبل از بتن ریزی سقف تیرچه بلوک ، سقف را آب پاشی کنید. این امر مخصوصا در هوای گرم، جهت جلوگیری از جذب آب مخلوط بتنی توسط بلوکها و تیرچهها مفید است.
بتن ریزی سقف تیرچه یونولیت
برای بتن ریزی سقف در صورتی که از پمپ زمینی استفاده شود، باید لوله پمپ به وسیله ستون یا ایجاد سوراخی در یونولیت ، مهار شود.
برای اینکه در مورد انواع پمپ بیشتر بدانید به مقاله “پمپ بتن و تمام دانستنیهای انواع آن + فیلم کارگاهی“ سر بزنید.
جهت بتن ریزی سقف این عملیات از دورترین قسمت شروع شده و مخلوط بتنی به مرور پخش میشود. بهتر است مخلوط بتنی در بخشهای مختلف ریخته شده و سپس پخش گردد، زیرا مخلوط بتنی نباید در یک قسمت جمع شود
برای پخش کردن مخلوط بتنی معمولا از بیل استفاده میکنند اما بهتر است از شن کش استفاده شده تا جداشدگی دانههای مخلوط بتنی به حداقل برسد
ویبره زدن مخلوط بتنی تیر از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر تراکم آرماتور به نحوی است که نمی توان از ویبراتور استفاده کرد، باید به وسیله فرو کردن میلگرد در فواصل مختلف، مخلوط بتنی داخل تیر و تیرچه را متراکم کرد.
در صورت بتن ریزی صحیح تیر و تیرچه، این دو المان عملکرد صحیح و یکپارچهای خواهند داشت.
به این نکته توجه داشته باشید که حتما یک ویبراتور یدک در کارگاه داشته باشید تا در صورت بروز مشکل برای یک ویبراتور، عملیات تراکم مخلوط بتنی متوقف نشود.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با ویبره زدن به مقاله “ویبره بتن و تمام دانستنیهای آن + فیلم کارگاهی“ سر بزنید.
پس از بتن ریزی و تراکم آن نوبت به پرداخت سطح بتن میرسد. سطح مخلوط بتنی به وسیله ماله کشی صاف و هم تراز میشود. برای مطالعه بیشتر در مورد مراحل پرداخت سطح مخلوط بتنی به مقاله “پرداخت بتن و تمامی مراحل آن با فیلم کارگاهی“ مراجعه کنید.
در آخر جهت رسیدن بتن به مقاومت مورد نظر، مخلوط بتنی باید عمل آوری شود. جهت عمل آوری مخلوط بتنی روشهای مختلفی وجود دارد. این روشها عبارتند از:
عمل آوری بتن با آب
عمل آوری عایقی بتن
عمل آوری بتن با بخار آب ( کیورینگ بتن با بخار )
در مقاله “روش های عمل آوری مخلوط بتنی با فیلم آموزش آنها از صفر تا صد“ به طور کامل در مورد آنها صحبت میکنیم.
بخشهایی را بتن نریزیم!
لازم به ذکر است که هنگام بتن ریزی سقف قسمتهایی که قرار است خراب شوند، مخلوط بتنی ریخته نشود. این قسمتها شامل سرویس بهداشتی، محل رد شدن تاسیسات و غیره هستند.
در این قسمتها بهتر است قبل از ریختن مخلوط بتنی، یونولیت یا کف خواب قرار داده شود.
معمولا در اطراف راهپله، لولههای گاز رد میشوند. قبل از بتن ریزی سقف ، در این قسمت یک قالب چوبی مانند تصویر زیر قرار داده و لولههای پلاستیکی از آن رد میشوند.
به این نکته توجه داشته باشید این سوراخها در تمام سقفهای سازه، در یک تراز باشند.
اگر در این قسمتها مخلوط بتنی ریخته شود، باید بعدا به وسیله کرگیری یا چکش هیدرولیکی (چکش تخریب) خراب شوند.
زدن ضربات متعدد به بتن سقف، به وسیله چکش باعث ایجاد لرزش و ارتعاش میشود. این ارتعاشات موجب جدا شدن آرماتور و بتن میشود. پس بهتر است اصلا در این قسمتها مخلوط بتنی ریخته نشود.
بتن سقف و راهپله با هم ریخته میشود؟!
بتن سقف و راهپله را معمولا با هم میریزند زیرا اجرای راحتتری دارد. در این روش، پس از ریختن مخلوط بتنی ستون و گیرش آن، قالبها باز شده و زیرسازی سقف شروع میشود.
همزمان با زیرسازی سقف، زیرسازی راهپله انجام میشود. در قسمت پاگرد، مخلوط بتنی راهپله ریخته شده و برای رمپ، مخلوط بتنی از پایین به بالا هدایت میشود.
برای مطالعه بیشتر در مورد بتن ریزی در سطوح شیبدار به مقاله “بتن ریزی سطوح شیبدار چه نکاتی دارد؟! + فیلم“ سر بزنید.
به این نکته توجه داشته باشید که مخلوط بتنی راهپله باید سفت باشد زیرا در صورت شل بودن، امکان جداشدگی دانهها وجود دارد.
مشکل این روش این است که به دلیل بیرون زدگی قالب زیرین تیرهای اطراف راهپله، ممکن است قالب تیر با رمپ راهپله در نزدیکی تراز سقف تداخل پیدا کند.
در صورتی که قالب بند، مهارت و تخصص کافی را داشته باشد، به وسیله یونولیت یا قالب بندی صحیح، این مشکل قابل حل است که در بالای تصویر زیر یونولیت سفید را مشاهده میکنید.
اما برخی روش دیگری را انتخاب میکنند. در روش دیگر، بتن ریزی راهپله و ستون را همزمان انجام میدهند که این روش مشکلات اجرایی خودش را دارد، زیرا در این صورت شاقول کردن ستونها سخت خواهد شد.
در راهپلههای معمول ستونهای راه پله به وسیله تیر میان طبقه به هم متصل هستند و به طور کلی شاقول کردن هر دو همزمان مشکل است.
حال در نظر بگیرید بتن ریزی تیر میان طبقه، پاگرد و رمپ راهپله و این دو ستون با هم انجام شود. بدیهی است که شاقول اجرا کردن دو ستون بسیار مشکلتر خواهد شد.
در آخر پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر در مورد نکات مهم بتن ریزی به مقاله “اصول بتن ریزی صحیح چیست |نکات حرفهای با فیلم“ سر بزنید.
امیدواریم در پایان این مقاله به جواب سوالهای خود در مورد بتن ریزی سقف تیرچه بلوک رسیده باشید و از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید، تشکر میکنیم. نظرات خود را در مورد این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.