قانون پیشروی طولی ساختمان چیست؟ صفر تا صد ضوابط نورگیری به همراه فیلم
آیا تا به حال به جلو آمدن برخی از ساختمانها نسبت به ساختمان کناری دقت کردهاید؟ یا اینکه آپارتمانهایی را دیدهاید که پیشروی آنها طوری است که روی ساختمان همسایه سایه میاندازد؟ علت این ناهماهنگی در ساخت ساختمانها چیست؟ مفهومی به نام پیشروی طولی وجود دارد که طبق ضوابطی به سازندگان مجوز ساخت تا 2 متر بیشتر از طول مشخص شده بر اساس سطح اشغال را میدهد.
آشنایی با قانون پیشروی طولی یکی از مسائل مهمی است که تمام سازندگان و مالکان باید به خوبی از آن آگاه باشند. ما در این مقاله از آکادمی عمران ابتدا به تعریف پیشروی طولی میپردازیم. در ادامه تمام ضوابط و قوانینی که برای اجرای پیشروی طولی وجود دارد را عنوان میکنیم. با ما همراه باشید.
پیشروی طولی در ساختمان چیست؟
اگر شما هم در کوچهای متوجه شدید که یک یا چند ساختمان، جلوتر از ساختمانهای مجاور قرار گرفتهاند باید بدانید که به این نوع جلو آمدگی، پیشروی طولی میگویند. پیشروی طولی به جلو آمدن ساختمان در محدوده مالکیت زمین گفته میشود. مقدار پیشروی طولی بر اساس ضوابط و مقررات اعلام شده توسط شهرداری و طرح تفصیلی مشخص میشود که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
برای آشنایی بیشتر با پیشروی طولی ساختمان، فیلم زیر را مشاهده کنید.
پیشروی طولی طبق طرح تفصیلی
در مقاله طرح تفصیلی به طور کامل در مورد پهنهبندی شهر توضیح دادیم. همانطور که گفته شد در زیرپهنههای سکونت عام (R1) سطح اشغال در کلیه قطعات، به استثنای اراضی و املاک با نوعیت باغ (اعم از زیربنای مفید و غیر مفید)، حداکثر تا ۶٠ درصد مساحت ملک طبق سند مالکیت است.
پیشروی طولی تا 2 متر، در کلیه قطعات زیرپهنههای مذکور که طول آنها مساوی یا بیشتر از ٢۵ متر یا وسعت آنها ١٨٠ مترمربع و بیشتر باشد، مجاز است. البته به این شرط که حقوق همجواری و همسایگی رعایت شده و همینطور سطح اشغال حفظ شود.
این 2 متر پیشروی برخلاف حالتی که در پیش آمدگی داشتیم به سطح اشغال اضافه نمیشود، چرا که پیشروی طولی جبران فضایی است که به عنوان نورگیر یا پاسیو در پشت ساختمان تعبیه میشود. توجه داشته باشید که پیشروی طولی مفهومی متفاوت از پیش آمدگی ساختمان داشته و جزئی از متراژ ساختمان به حساب میآید.
تبصره: به منظور مساعدت در تأمین پارکینگ، پیشروی طولی به میزان یک متر، مازاد بر مقادیر مذکور، بدون سقف اساسی، صرفًا در طبقه همکف، مجاز است.
به تصویر زیر دقت کنید. فرض کنید زمینی به طول 30 متر و عرض 10 متر داریم. در این حالت برای محاسبه سطح اشغال باید درصد اشغال یعنی 60 درصد را در طول زمین یعنی 30 متر ضرب کنیم که حاصل آن برابر با 18 متر است. با توجه به توضیحاتی که برای پیشروی طولی داده شد در این حالت میتوان 2 متر پیشروی طولی را اعمال کرد یعنی به جای 18 متر، در 20 متر از طول اجازه ساخت خواهیم داشت.
دقت کنید که با توجه به اینکه درصد اشغال در طول زمین ضرب میشود، 2 متر پیشروی طولی نیز به طول زمین اضافه میشود.
بررسی دو مفهوم مهم
پیش از بررسی قانون پیشروی طولی ساختمان لازم است دو مفهوم مشرفیت و سایه اندازی را بررسی کنیم.
مشرفیت : پنجره خانه شخصی به خانه همسایه اشراف داشته و داخل خانه قابل دیدن باشد.
سایه اندازی : به دلیل بلند ساختن همسایه، ساختمان شما از نور مستقیم خورشید محروم شود.
قانون پیشروی طولی ساختمان
ضوابط پیشروی طولی را در سه بخش، زیر ذره بین میبریم. ابتدا قانون پیشروی طولی همسایه را بررسی کرده، سپس ضوابط پیشروی طولی در ساختمان با توجه به شرایط زمین را عنوان کرده و در انتها به ضوابط نورگیری ساختمان با توجه به پیشروی طولی میپردازیم.
1) قانون پیشروی طولی همسایه
• به طور معمول بنای هر ملک از شمال آن آغاز شده و بنای اجرایی میتواند تا ۶۰ درصد طول زمین (طول قبل از اصلاحی) به علاوه ۲ متر مازاد بر ۶۰ درصد طول زمین به صورت پخ اجرا شود.
• تنها در صورتی میتوان پخ را اجرا نکرد که همسایههای مجاور علی رغم سایه اندازی، اجازه محضری ساخت ساختمان بدون پخ را بدهند.
• در پیشروی طولی همسایه اگر در ساختمان مجاور، پخ ۴۵ درجه رعایت شده باشد اجرای پخ در ملک مورد تقاضا نیز الزامی و در سایر موارد رعایت پخ ضروری نیست.
• احداث بازشو یا پنجره در پخ ۴۵ درجه مجاز نیست. در صورت احداث بالکن در پخ ۴۵ درجه درب دسترسی به بالکن نباید مشرف به سمت پلاک مجاور باشد.
• حذف پخهای موجود املاک مجاور هم، مشروط به توافق مالکین و اخذ مجوزهای لازم به صورت همزمان، با رعایت مسائل فنی بوده و همچنین در مواردی که زمین از شکل منظمی برخوردار نیست، موضوع در شورای معماری منطقه مطرح و اتخاذ تصمیم خواهد شد.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
2) قانون پیشروی طولی در ساختمان
• پیشروی طولی ۶۰ درصد به علاوه ۲ متر تا زمانی اجرا میشود که حداقل ۲ متر عرض برای حیاط ملک باقی بماند. اگر ملکی پس از پیشروی ۶۰ درصد طول زمین خود به علاوه ۲ متر دارای عرض (عمق) حیاط کمتر از ۲ متر شد میتوان با مطرح کردن موضوع در شورای معماری منطقه و با رعایت حقوق مجاورین ملک و دریافت رضایت محضری از مالکین مجاور، پیشروی طولی به صورت 100 درصد اجرا شود.
• اگر مساحت زمین پس از اصلاحی و عقب نشینی کمتر از ۷۰ مترمربع باشد میتوان با مطرح کردن موضع در شورای معماری منطقه با رعایت کامل ضوابط و مراعات حقوق مجاورین از ۶۰ درصد تا 100 درصد مساحت زمین پروانه ساخت صادر شود.
همچنین در زمینهای با مساحت کمتر از ۱۲۰ مترمربع میتوان با رعایت حقوق مجاورین حداکثر ۸۰ درصد مساحت زمین را ساخت. ( البته با رعایت حداقل ۲ متر عرض حیاط )
3) ضوابط نورگیری ساختمان
• زمینهایی با مساحت بیش از ۲۰۰ متر مربع (مساحت قبل از اصلاحی) در صورتی میتوانند ۶۰ درصد طول زمین به علاوه ۲ متر پیشروی کنند که مساحت زیر بنای ملک از ۶۰ درصد مساحت کل زمین (مساحت قبل از اصلاحی) تجاوز نکند. برای این منظور مالکین اقدام به تعبیه نورگیر (پاسیو) در بنای خود جهت کاهش مساحت زیربنا میکنند. این ضابطه برای زمینهایی با مساحت کمتر از ۲۰۰ متر مربع صدق نمیکند.
• در املاک با مساحت عرصه بیشتر از ۲۰۰ مترمربع (پس از رعایت اصلاحی)، حداقل مساحت قابل قبول نورگیر جهت اتاقهای اصلی ۱۲ متر مربع با حداقل عرض ۳ متر و جهت آشپزخانه ۶ متر مربع با حداقل عرض ۲ متر تعیین میگردد.
• در املاک با مساحت عرصه کمتر از ۲۰۰ متر مربع (پس از رعایت اصلاحی) حداقل مساحت قابل قبول نورگیر اتاقهای اصلی ۶ درصد مساحت عرصه (پس از رعایت اصلاحی) و جهت آشپزخانه ۳ درصد مساحت عرصه (پس از رعایت اصلاحی) با حداقل فاصله ۲ متر از پلاک مجاور تعیین می گردد.
تبصره : ابعاد و مساحت نورگیریهای فوق الذکر، حداقل نورگیری بهداشتی بوده که رعایت آنها در اجرا الزامی و از اصول اساسی شهرسازی تلقی میگردد.
• در مواردی که اتاقهای اصلی دو واحد مسکونی مستقل از یک حیاط خلوت نور میگیرند، فاصله پنجره آنها از هم نباید کمتر از ۶ متر باشد و در مواردی که آشپزخانه و اتاق از دو واحد مسکونی مستقل و یا آشپزخانه آنها از یک حیاط خلوت نور میگیرند، فاصله پنجرههای مقابل آنها از هم نبایستی کمتر از ۴ متر باشد.
• این دستورالعمل صرفا جهت ساختمانهای حداکثر تا ۵ طبقه مسکونی ملاک است.
به طور کلی هر گونه پیشروی در شرایطی به جز حالتهای فوق، پیشروی طولی غیرمجاز محسوب شده و جریمههای سنگینی را برای سازندگان در پی خواهد داشت.
پیشروی طولی به سطح اشغال اضافه میشود؟
پیشروی طولی جبران فضایی است که بابت نورگیر از سطح اشغال کم شده است. به طور مثال اگر عرض زمین 12 متر و 2 متر پیشروی داشته باشیم 24 متر به فضای قابل ساخت اضافه شده اما میتوان با یه نورگیر 12 متری نیز نور واحدها را تامین کرد. دقت داشته باشید در بسیاری از موارد سازنده هزینه این 12 متر مازاد بر سطح اشغال را پرداخت کرده و انگار 12 متر مربع در هر طبقه بیشتر میسازد. البته به شرطی که مجموع سطح اشغال مجاز و سطحی که بابت پیشروی طولی اضافه میشود از 70 درصد مساحت زمین بیشتر نشود.
مطالبی که خواندید بخش کوچکی از ضوابط فنی و حقوقی ساختمان سازی است که در کمتر جایی آموزش آن را میبینید. ما در آکادمی عمران برای پر کردن این جای خالی، آموزش کاملی را برایتان آماده کردیم. این آموزش، گام پنجم از دوره اجرای ساختمان است که در چهار گام اول آن به تخریب و گودبرداری، اسکلت بتنی، اسکلت فولادی و دیوارچینی و نازک کاری و تمام آنچه یک مهندس عمران برای اجرای یک ساختمان باید بداند پرداخته شده است. برای مشاهده سرفصلهای این آموزش روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
جمع بندی
شهرداری به سازندگان اجازه میدهد با توجه به مساحت زمین و همچنین پهنهای که زمین در آن قرار گرفته است تا 2 متر پیشروی طولی را داشته باشند. در این مقاله تمام ضوابط و قوانین مطرح شده برای پیشروی طولی را زیر ذره بین بردیم.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره پیش آمدگی ساختمان یا کنسول کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
با سلام . ساختمان ما ۳ طبقه هست.. ۲طبقه آن را با مجوز بنیاد مسکن ساختیم و یک طبقه همینطوری ساختیم چون حاشیه هستیم شهرداری نداره همه کاره دهیار هست . ما هم از پشت حیاط برای نور داریم هم از جلو حیاط داریم که ۳ تا ماشین جا میشه بعد همسایه بغل ساخته هم از پشت حیاط داده برا نور و حیاط جلو داده ولی یک ماشین جا میشه و ۳ طبقه هم ساخته یعنی ۲ طبقه پارکینگ نداده چون بساز بفروشه بدون مجوز ساخته و در بنا ی اصلی ۶ متر از ساختمان ما جلوتر آمده و پیشروی کرده که کلا سایه انداخته بر ملک ما.. حتی اون ۶ متر راهم کهجلو آمده سمت حیاط ما را سیمان هم نکرده که لااقل ترو تمیز باشه هر چقدر هم ما گفتیم گوش نکرد و میگفت برو شکایت کن . لطفا راهنمایی بفرمائید
سلام می تونید از طریق مراجع قضایی و با هماهنگی دهیاری شکایت کنید.
با سلام شخصی جنب ساختمان مسکونی ما ۶ متر به طول از ساختمان ما جلوتر آمده و کاملا سایه انداخته بر حیاط ک ساختمان ما طرف بساز بفروش هست و چه باید بکنیم با تشکر
سلام می تونید شکایت کنید
از طریق شورای حل اختلاف اقدام کنید راهنمایی تون می کنند
کل زمین سند داره که به اسم یکی دیگس که کل اون واحد هارو با زیر زمینو قولنامه ای فروخته با این شرایط زیر زمین میتونه شاکی بشه برای پیش روی؟
با استناد به قولنامه بله
چون مالک حساب میشه
سلام ما یه زمین داریم ۲۰۰ متری همسایه بغل ما یه ساختمان سه طبقه هست ویه زیر زمین مسکونی داره اون سه طبقه رضایت دادن برای پیش روی چون به نفع خودشونم هست زمینشون با ارزش تر میشه ولی یدونه زیر زمین رضایت نمیده ایا یه نفر میتونه واسه یه ساختمان به تنهایی میتونه تصمیم بگیره یا حق با اکثریت بعدش اصلا زیر زمین میتونه ادعای نور گیر داشته باشه؟
سلام اگر مالک باشه بله باید رضایتش را جلب کنید. نشد شورای حل اختلاف و
سلام مایه زمینی داریم همسایه ساختمان سه طبقه است ویه زیر زمینم مسکونیه اون سه طبقه رضایت دادن برای اینکه ارزش زمین خودشون بره بالا ولی زیر زمین رضایت نمیده ایا یک نفر میتونه برای یه ساختمان تصمیم بگیره یا اصلا زیر زمین میتونه ادعای نورگیر کنه
سلام اگر سند دارد بله باید راضی شود
نه همشون قولنامه ای هستن اگه قول نامه باشه نمیتونه شاکی بشه؟
بالاخره هر قولنامه موثقی پشتوانه ای داره. اگر درست باشه میشه
سلام به شما . همسایه ما شروع به ساخت کرده . طول زمینش از زمین ما کمتره . ایشون حدود نیم متر تجاوز کرده از همباد بودن خانه ما . یعنی جلوتر اجرا کرده . ایا امکان شکایت برای ما وجود داره ؟!
سلام بله وجود داره. باید رضایت شما رو میگرفت یا پخ اجرا میکرد
با سلام
خانه ۲۱۰ متری دو کله دارم ابعاد ۱۰ در ۲۱ که ۱۷۰ متر زیربنای طبقه اول میباشد .پیشروی طبقه دوم هم میخوام تا ۱۶ متر سقف بزنم ولی همسایه طبقه اول را ۱۸ متر پیشروی داشته و طبقه دوم را ۱۲ متر. آیا برای پیشروی طبقه دوم مجازم هر مقدار طبقه اول را سقف زدم ، طبقه دوم هم سقف بزنم یا رضایت همسایه لازمه؟
سلام اگر از همسایه جلو زدید رضایت همسایه لازمه
با سلام
من یک قطعه زمین دارم دو نبش که از یک طرف کوچه و از طرف دیگه شارع هست
همسایه از طرف کوچه اجازه پیشروی نمیدهد آیا قانونا میتوانم شش متر طرف همسایه رو رها کنم و از طرف شارع پیشروی کنم ؟ ابعاد ملک ۱۶ در ۱۴ می باشد.
سلام خیر مگر اینکه ضوابط شهرسازی محل خانه اجازه دهد
سلام وقت بخیر ساختمان ما جنوبی هست ما طبقه همکف هستیم همسایه ما در حال ساخت وساز هست از طبقات بالای سر ما حدود ۱۰ متر جلو زده از سمت حیاط حالا میخواد سقف حیاطشو ببنده و برای طبقه اول بهار خواب بزنه که هم حیاط ما نورش کور میشه وهم از بهار خواب داخل خونه ما دیده میشه چیکار باید کرد آیا میتونیم شکایت کنیم ونزاریم بسازه
سلام بله شورای حل اختلاف مراجعه کنید راهنمایی تون می کنند.
با سلام
من به همسایه ها سمت چپی و سمت راستی رضایت دادم که پیشروی کنن
سمت راستی ۱ متر طبق قولی که دادیم پیشروی کرد اما سمت چپی ۱ متر و نیم اومد جلو
من اگه بخوام بسازم خونه ام حالت ناقصی میگیره باید چیکار کنم بهش میگم تو نباید نیم متر بیای جلو میگه من اشنا دارم شهردا دوستمه من باید چیکار کنم ؟!
سلام شما هم بعدا استناد به ساختمان ساخته شده کناری کنید و یک و نیم متر پیشروی کنید.
با سلام و خداقوت
همسایه پشتی ما در حال ساخت ملکی است ۷۵۰ متر زیربنا دارد که ۴۱ متر مازاد بر تراکم میسازد کنسول یا تراس آن دقیقا روبروی پنجره آشپزخانه ماست با اینکه ۲متر فاصله را رعایت کرده اما مشرف بر ملک است و سایه اندازی ایجاد میکند. این ملک چقدر باید از ملک ما فاصله داشته باشد؟ ابعادش ۱۰ متر از شمال و جنوب و از شرق و غرب ۲۲ متر است. لطفا راهنمایی بفرمایید ممنونم.
سلام باید جانمایی ملک مشخص باشد تا نظر دهیم. اما رعایت حداقل ۲ متر از انتهای ملک خود الزامی است
سلام من یه ملک سه بر شمالی دارم ۱۰ در ۲۰ یعنی ۲۰۰ متر میخوام از ۶۰ درصد بیشتر بسازم همسایه اجازه نمیده. زاویه ۹۰ درجه چجوری باید رعایت کنیم. میخوام یه L براش جا بزارم .۴ متر در ۷ متر از کنار اون جا بزارم ایا قانون اجازه میده.
سلام می تونید پخ ۴۵ درجه اجرا کنید یا اون پخ رو اجرا نکنید و اصطلاحا L شکل کار کنید یعنی ۲ متر از برتون پیشروی نداشته باشه
سلام من یک زمین جنوبی ۸×۲۵ در شهر زنجان دارم. همسایه شرقی ۱۹/۳۰ متر ساخته همسایه غربی ۲۰/۷۰ متر ساخته .الان من میخواهم زمینیم رابه طول ۲۰/۷۰ بسازم . آیا همسایه شرقی میتواند مانع شود . اگر بخواهم یک L در سمت همسایه شرقی بزنم، طول L چقدر باشد تا همسایه نتواند مانع شود؟
سلام این مورد تابع شرایط و ضوابط شهرداری منطقه است. اما اگر امکان پیشروی داشته باشید و از ساختمان کناری جلوتر بزنید یا باید اجازه بگیرید یا برای قسمت جلو زده پخ ۴۵ درجه اجرا کنید
سلام
حداقل عمق ملک( تک پلاک یا تجمیعی)باید چقدر باشه؟
سلام پیشروی باید به گونه ای باشد که حداقل ۲ متر حیاط بماند مگر موارد خاص با تایید شهرداری که صد در صد بنا میدن
سلام ایا نورگیرجز اون ۶۰ درصد مساحت محاسبه میشود؟
سلام خیر نورگیر جز سطح اشغال نیست
سلام
دو طرف در خ ۱۲ متری ملک بنده دوتا ساختمان دو طبقه قدیمی تمام بنا….طبق قانون دومتر حیاط باید بزارم…میتونم دومتر حیاط کامل درست کنم…با ماده صد اوکی بشع….یا باید رضایت بگیرم همسایه…..یا…
سلام
پیشروی طولی باید با اجازه همسایه ها باشد وگرنه باید با پخ اجرا کنید
واقعا سایتتون بی نظیره
ممنون از لطف شما
ساختمان ما شمالیه و توی کوچه بن بست واقع شده. انتهای کوچه یک ساختمان در حال ساخته و ارتفاع طبقات رو بالا گرفته و از ساختمان کوچه پشتی تبعیت کرده و دیوار کشی تا جلوی درب حیاط ما کرده و کل حیاط در سایه قرار گرفته. سوال من اینه که میتونه از سمت ما درب ماشین رو بزنه و یا فقط مجاز به درب عابر هست.
سلام بستگی به موقعیت قرارگیری ملک و ضوابط شهرداری محل داره. نمیشه دقیق گفت
سپاس از مقاله خوبتون. خیلی کامل بود
با سلام
ممنون از حسن نظر شما