انواع سقف اسکلت فولادی و فلزی همراه فیلم آموزشی رایگان
با توجه به اینکه سقف از مهمترین قسمتهای ساختمان است و به روشهای مختلفی اجرا میشود، اطلاع از انواع سقفها و روش اجرای آنها امری ضروری است که تمام مهندسین اجرای ساختمان باید به آن مسلط باشند. از طرفی همانطور که میدانید سرعت اجرای اسکلت فلزی بالا بوده و در اجرای آن هزینههای بالا سری کم میشود. در نتیجه رسیدن به سود و بهرهبرداری سریعتر صورت میگیرد که این امر میتواند باعث شود برخی پیمانکاران، اجرای اسکلت فلزی را به اسکلت بتنی ترجیح دهند.
همچنین پارامترهای مختلفی از جمله وزن، مقاومت و استحکام باعث شده تا بسیاری از سازندگان تمایل به اجرای سقفهای فولادی داشته باشند. در ادامه این مقاله تمام انواع سقف اسکلت فولادی را بررسی کرده و متداولترین انواع آن را معرفی میکنیم. با ما در آکادمی عمران همراه باشید.
سقف اسکلت فولادی
ساختمانهای با اسکلت فلزی به سازههایی میگویند که اجزای اصلی و باربر آنها از فولاد ساخته شده باشد. این اجزا شامل ستونها، اعضای خرپایی، بادبندها، تیرهای اصلی و فرعی هستند. به طور کلی اجزای ساختمان اسکلت فلزی را میتوان با روشهایی مانند استفاده از پیچ، پَرچ یا جوش به هم متصل کرد. در پروژههای کوچک معمولا ساخت اسکلت فلزی در محل پروژه و در کارهای بزرگ ساخت اسکلت فلزی در کارخانه انجام میشود. البته ساخت اسکلت فلزی در کارخانه مراحل مختلفی دارد که در یک مقاله مجزا به آن پرداختیم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
یکی از مهمترین انواع سقف، فولادی یا فلزی است. به طور کلی اصولا در سقفهای فلزی از آلیاژهای روی، مس و فولاد استفاده میشود. اما به دو دلیل درجه استحکام بالا و سبک بودن، آلیاژ فولاد قابل اعتمادتر بوده و از طرفی به مواد اولیه کمتری نسبت به انواع دیگر نیاز دارد. بنابراین از فولاد بیشتر در ساخت و سازهای مدرن و همینطور اسکلتها و سقفهای فلزی استفاده میشود.
اما انواع سقف اسکلت فولادی چیست و چطور اجرا میشود؟ با توجه به اینکه این عناصر فولادی استحکام بالایی دارند و سرعت ساخت و ساز آنها بالاست روشهای نوینی برای چنین سقفهایی با متریال مختلف به وجود آمده است. پیش از اینکه به سراغ بررسی انواع سقف اسکلت فولادی برویم لازم است تا ویژگیهایی که یک سقف اصولی و استاندارد دارد را بدانیم. این خصوصیات عبارتند از:
- مقاومت در برابر شرایط جوی مختلف و عایق رطوبت
- مقاومت و استحکام بالا در تحمل بارهای وارده
- دارای مقاومت حرارتی بالا در دماهای گرم و سرد
- دوام و مقامت بالا در طول زمان
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
انواع سقف اسکلت فولادی
انواع سقف اسکلت فولادی عبارتند از:
- عرشه فولادی
- کامپوزیت
- کرومیت
- روفیکس
- طاق ضربی
البته اجرای روفیکس به دلیل معایبی که در بخش مربوط به آن عنوان میکنیم کمتر توصیه شده و همچنین اجرای طاق ضربی نیز منسوخ شده است. در ادامه به توضیح هر یک از انواع سقف اسکلت فولادی میپردازیم.
سقف عرشه فولادی
عرشه فولادی یا به انگلیسی Metal Deck به شکل یک سازه فلزی موجدار است که برای ساخت سقف یا کف ساختمان از آن استفاده میشود. این المان ویژگیهایی مانند سهولت در اجرا و سرعت بالا دارد که باعث کاربرد گسترده آن در ساخت سازههای فولادی شده است.
سقف عرشه فولادی مجموعهای از ورقهای فولادی گالوانیزه است که به منظور اجرای سقف و کف در اسکلت فولادی اجرا میشود.
استفاده از این سیستم علی رغم قیمت بالایی که دارد در حال توسعه است. عناصر اصلی سیستم عرشه فولادی مواردی از جمله ورقهای فولادی گالوانیزه، فلاشینگ، گل میخ، آرماتور و بتن هستند. برای آشنایی بیشتر با سیستم عرشه فولادی فیلم زیر را مشاهده کنید.
برای اجرای سقف عرشه فولادی بعد از نصب تیرهای فرعی، ورقهای فولادی به صورت عمود بر تیرهای فرعی قرار گرفته و به وسیله میخ هیلتی در جای خود تثبیت میشوند. ورقهای فولادی نوع گالوانیزه هستند و با نورد سرد به شکل ذوزنقهای آجدار در ضخامتهای 0.7 تا 1.2 میلیمتر تهیه میشوند. بر روی ورقها فرورفتگی و برآمدگیهایی وجود دارد که برای اتصال بهتر با بتن تعبیه شده است و توجه به آنها در هر یک از مراحل بارگیری، حمل، تخلیه و دپو ضروری است.
بعد از نصب ورقها، شبکه مش حرارتی در دو جهت عمود بر هم معمولا از میلگرد 6 یا 8 به فواصل 20 تا 30 سانتیمتر اجرا میشود. در ادامه برشگیرها در فواصل معین روی تیرهای فرعی جوش داده شده و بعد از نصب فلاشینگ پیرامونی و انجام کنترلهای لازم بتن ریزی سقف انجام میشود.
سقف کامپوزیت
سقف کامپوزیت یا مرکب از دیگر انواع سقف اسکلت فولادی است که به علت عملکرد مرکب فولاد و بتن، در تحمل نیروهای وارده مقاوم است. دلایلی مانند سرعت بالا، سهولت نسبی اجرا، امکان اجرای همزمان چند سقف بدون نیاز به شمع بندی، قیمت مناسب و در عین حال ایجاد صلبیت بالا، باعث شده تا اجرای این نوع از سقف مورد توجه قرار بگیرد.
توصیه میکنیم برای آشنایی بهتر با این نوع فیلم زیر را مشاهده کنید.
اجرای سقف کامپوزیت
- قالب بندی
- میلگردهای حرارتی
- نصب اسپیسر بتن و قالب محیطی
در مقاله سقف کامپوزیت به طور کامل درباره اجزای این نوع و نکات اجرایی آن صحبت کردیم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
سقف کرومیت
در ادامه مقاله انواع سقف اسکلت فولادی به کرومیت میرسیم. همانطور که در ابتدا گفتیم سقف مهمترین نقش را در انتقال نیروهای قائم و افقی ناشی از وزن مرده، نیروهای زلزله و همینطور سربارها به اجزای باربر دارد. از طرفی این المان میتواند تعیین کننده قیمت کلی سازه باشد. این دلایل باعث شده تا اکثر سازندگان به دنبال روشی ارزان و دارای استحکام بالا باشند که سقف کرومیت یکی از این موارد است.
برای درک بهتر اجرای آن، مشاهده فیلم زیر را از دست ندهید.
نکته مهم در اجرا این است که از تیرچه کرومیت استفاده میشود. البته تیرچه کرومیت برای اسکلتهای فولادی، بتنی و ساختمانهای بنایی قابل اجرا هستند ولی بیشتر در اسکلتهای فولادی و سازههای فلزی کاربرد دارند.
سقفهای کرومیت به علت خود ایستا بودن تیرهای فرعی نیازی به شمع بندی نداشته و همین امر باعث ساخت و اجرای سریعتر آنها نسبت به سقف تیرچه بلوک میشود.
توصیه میکنیم برای آشنایی بهتر با اجزای تشکیل دهنده تیرچه کرومیت مشاهده فیلم زیر را از دست ندهید.
انواع سقف کرومیت
- پلیمری کرومیت
- کامپوزیت کرومیت
- کاذب کرومیت
- ضربی کرومیت
مراحل اجرای سقف کرومیت
مراحل اجرای سقف کرومیت شامل موارد زیر است که در مقاله سقف کرومیت به طور کامل آنها را بررسی کردیم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
- نصب تیرهای فرعی در دهانهها با توجه به طول دهانه
- پر کردن فضای بین آنها
- مش بندی
- بتن ریزی
سقف روفیکس
سقف روفیکس در واقع همان نوع کامپوزیت است که در اجرای آن به جای تخته یا ورق، از یک صفحه فلزی مشبک که روفیکس نام دارد استفاده میشود. روفیکس نوعی قالب درجا است که برای اجرای سقفهای مرکب بتنی و دیوارهای یکپارچه از آن استفاده میشود. به عبارتی روفیکس نوعی دال مرکب بتنی محسوب میشود.
در اجرای سقف روفیکس نیازی به جک و شمع نبوده و میتوان به طور همزمان بتن ریزی طبقات را انجام داد. این نوع مثل سقفهای تیرچه بلوک سبک وزن است و بار اضافی و مرده به سازه وارد نمیکند.
توصیه میکنیم فیلم زیر را مشاهده کنید تا نکات مربوط به سقف روفیکس را بهتر درک کنید.
مراحل اجرای سقف روفیکس
- قرار دادن صفحات روفیکس بر تیرها و قالب بندی
- نصب برشگیرها
- نصب شبکه میلگردها
- بتن ریزی
در مقاله سقف روفیکس به طور کامل درباره اجزای این نوع و نکات اجرایی آن صحبت کردیم. همچنین تمام چهار مرحله اجرای آن را به طور کامل شرح دادیم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
سقف طاق ضربی
به عنوان آخرین مورد از انواع سقف اسکلت فولادی، طاق ضربی را بررسی میکنیم. طاق ضربی در برخی بناهای فرهنگی قدیمی به عنوان یکی از زیباترین المانهایی است که به کار برده میشد.
طاق ضربی اجرا شده در اسکلتهای فولادی برای پوشاندن تراز کف طبقات و در بناهای تاریخی و فرهنگی بیشتر جنبه زیبایی و معماری دارد. طاق ضربی به دلیل وجود قوسی که به آن طاق گفته میشود توانایی تحمل بارهای قائم وارد را دارد اما در تحمل بارهای جانبی آنچنان کارآمد نیست.
همانطور که در ابتدا گفتیم سقف طاق ضربی در دهههای گذشته، در بین معماران ایرانی بسیار پرطرفدار بوده اما امروزه به دلیل عملکرد ضعیف آن و ایمنی پایین، از دیگر انواع سقف اسکلت فولادی نظیر کرومیت، عرشه فولادی یا مرکب (کامپوزیت) که بالاتر توضیح دادیم استفاده میشود.
برای این که بهتر با اجرای طاق ضربی آشنا شوید فیلم زیر را مشاهده کنید.
مراحل اجرای سقف طاق ضربی
- آماده کردن تیرآهنها
- تیر ریزی و فاصله تیرآهن سقف
- نصب میل مهار
- بتن ریزی
در مقاله طاق ضربی به طور کامل درباره اجزای این نوع المان و نکات اجرایی آن صحبت کردیم. همچنین تمام چهار مرحله اجرای آن را به طور کامل شرح دادیم. برای مطالعه آن روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
جمع بندی
با توجه به اهمیت سقف به عنوان یکی از مهمترین قسمتهای ساختمان و روشهای مختلف اجرای آن در این مقاله به بررسی انواع سقف اسکلت فولادی پرداختیم. همچنین روش اجرای آنها را که شامل سقف عرشه فولادی، کرومیت، کامپوزیت، روفیکس و طاق ضربی میشوند را به کمک فیلم بررسی کردیم. جالب است بدانید که این فیلمها بخشی از آموزش اجرای ساختمان است که در آن به طور کامل تمام بخشهای اسکلت فولادی را بررسی کردهایم. برای دیدن سرفصلهای این آموزش روی لینک زیر کلیک کنید.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره انواع سقف اسکلت فولادی کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
ببخشید بیشترین اندازه برای دهانه سقف های اسکلت فلزی مثل کامپوزیت و عرشه فولادی چقدر است؟
سلام
وقت بخیر
برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله حداکثر دهانه سقف عرشه فولادی مراجعه کنید.
سلام برای یادگیری آموزش اسکلت فلزی و بتنی کدوم دوره را خریداری کنم؟
با سلام
برای هر یک از مباحث اجرای اسکلت بتنی و اسکلت فولادی دوره مجزا داریم. البته می توانید دوره آموزش اجرای ساختمان را هم تهیه کنید که علاوه بر اجرای اسکلت فولادی و بتنی، مباحث بیشتری را شامل می شود.