بررسی کامل صورت وضعیت ماقبل قطعی و تفاوت آن با قطعی
به عنوان یک مهندس دفترفنی باید مزایای ارسال صورت وضعیت ماقبل قطعی پیش از ارسال صورت وضعیت قطعی را بدانید. با این کار می توانید مدت رسیدگی را کاهش دهید، سریع تر هزینه کارهای انجام شده را دریافت کنید و ضمانت نامه انجام تعهدات را زودتر آزاد کنید. اما چه قدر در مورد آن اطلاع دارید؟! اگر دوست دارید مانند حرفهایهای دفتر فنی باشید، این مقاله از آکادمی عمران را تا انتها دنبال کنید. تو این مقاله با تفاوت صورت وضعیت قطعی با ماقبل قطعی در پروژه ها آشنا میشوید.
فیلم بررسی صورت وضعیت ماقبل قطعی
پیش از خواندن ادامه مطلب، فیلم زیر را مشاهده کرده تا با صورت وضعیت ماقبل قطعی آشنا شوید و این مقاله را با دید بهتری بخوانید.
تعریفی کوتاه از صورت وضعیت قطعی
به محض اینکه کلیه کارها تحویل موقت شد، پیمانکار اقدام به اندازه گیری و تهیه صورت وضعیت قطعی کارهای انجام شده میکند.
مقادیر و ارقامی که در صورت وضعیت قطعی منظور می شود، به تنهایی قاطع خواهد بود و یکی از منابع تسویه قطعی پیمانکار خواهد شد. حتی اگر بین آنها و مقادیر یا ارقامی که در کارکردهای موقت منظور گردیده، اختلافاتی وجود داشته باشد.
اگر اشتباهی در این کارکرد رخ دهد، غیرقابل برگشت است. بنابراین باید دقت کافی برای تنظیم کلیه صورت جلسات و محاسبات انجام شود.
برای اطلاع بیشتر از نکات زیرپوستی آن به مقاله ” صورت وضعیت قطعی ” سر بزنید.
با صورت وضعیت ماقبل قطعی آشنا شوید!
صورت وضعیت ماقبل قطعی یکی از انواع صورت وضعیت است که مشابه سایر کارکردهای موقت میباشد اما همان طوری که از اسمش مشخص است به عنوان آخرین صورت وضعیت موقت و پیش از قطعی تهیه و تنظیم میشود.
همان طور که می دانید تهیه کارکرد قطعی و رسیدگی به آن مدت زمان زیادی طول میکشد. چرا که تمام مقادیر درج شده در آن باید بر اساس صورتجلسات، نقشههای چون ساخت و محاسبات دقیق باشد.
آن مقداری که توسط کارفرما در صورت وضعیت قطعی تایید میشود نهایی بوده و معیار محاسبه صورتحساب نهایی است.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
اما مقادیری که در کارکرد موقت درج میشود علی الحساب است و کارفرما میتواند در صورت وضعیت قطعی مقادیر را کم یا حذف کند.
بنابراین برای دریافت باقی مانده هزینه عملیات باید قبل از صورت وضعیت قطعی، یک کارکرد تا حدودی واقعی در اواخر کار شامل کارکرد کلیه عملیاتها از اول تا آخر پروژه تهیه شود که مبلغ آن معمولا نزدیک به مبلغ کارکرد قطعی خواهد بود.
اگر مایل به آشنایی بیشتر با متره و برآورد پروژه هستید، حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
مزیت تهیه و ارسال صورت وضعیت ماقبل قطعی
کاهش مدت زمان رسیدگی
طبق تبصره یک ماده ۳۴ شرایط عمومی پیمان صورت وضعیت ماقبل قطعی طبق فرجه های قانونی ماده ۳۷ رسیدگی و تایید می گردد اما رسیدگی به صورت وضعیت قطعی طبق روند اعلام شده در ماده ۴۰ خواهد بود که ممکن است ماه ها و در پروژه های خیلی بزرگ حتی بیش از سال ها به درازا بینجامد.
پس پیمانکار می توانید در مدت کمتری از نظر تهیه و رسیدگی، بخشی از هزینه های خود را دریافت کند. دیگر لازم نیست منتظر شود تا تمام صورتجلسات تهیه شوند و مشاور و کارفرما هم، زمان کمتر و سخت گیری کمتری برای تایید صورت وضعیت دارند. چرا که صورت وضعیت ماقبل قطعی، موقت و علی الحساب است.
طبق ماده 37 شرایط عمومی پیمان رسیدگی می شود : مهندس مشاور 10 روز و کارفرما نیز 10 روز فرصت رسیدگی دارند.
بیشتر بدانید: بخشی از ماده 37 شرایط عمومی پیمان (پرداختها)
مهندس مشاور صورت وضعیت پیمانکار را در مدت حداکثر 10 روز از تاریخ دریافت از سوی پیمانکار برای کارفرما ارسال میکند. کارفرما صورت وضعیت کنترل شده از سوی مهندس مشاور را رسیدگی کرده و پس ازکسر وجوهی که بابت صورت وضعیتهای موقت قبلی پرداخت شده است و همچنین اعمال کسور قانونی و کسور متعلقه طبق پیمان، باقی مانده مبلغ قابل پرداخت به پیمانکار را حداکثر ظرف مدت 10 روز از تاریخ وصول صورت وضعیت، با صدور چک به نام پیمانکار پرداخت میکند.
طبق ماده 40 شرایط عمومی پیمان رسیدگی میشود : مهندس مشاور 3 ماه و کارفرما نیز 2 ماه فرصت رسیدگی دارند.
بیشتر بدانید: بخشی از ماده 40 شرایط عمومی پیمان ( صورت وضعیت قطعی)
مهندس مشاور صورت وضعیت دریافت شده را رسیدگی نموده و ظرف مدت ۳ ماه برای تصویب کارفرما ارسال میکند. کارفرما صورت وضعیت دریافت شده را ظرف مدت ۲ ماه از تاریخ وصول رسیدگی کرده و نظر نهایی خود را ضمن ارسال یک نسخه از آن به پیمانکار اعلام میکند.
آزادسازی سریع تر ضمانت نامه انجام تعهدات
بخشی از تبصره یک ماده ۳۴ شرایط عمومی پیمان (تضمین انجام تعهدات)
حداکثر تا یک ماه پس از تحویل موقت، آخرین صورت وضعیت موقت، طبق ماده ۳۷ شرایط عمومی پیمان و بدون منظور داشتن مصالح پای کار تنظیم میشود. اگر بر اساس این کارکرد، پیمانکار بدهکار نباشد یا جمع بدهیهای وی از نصف کسور تضمین حسن انجام کار کمتر باشد ضمانت نامه انجام تعهدات وی بی درنگ آزاد میشود.
همانگونه که ملاحظه می شود آخرین کارکردی که طبق تبصره یک ماده ۳۴ تهیه می شود همان کارکرد موقت ماقبل قطعی است. یکی از بهترین کاربردهای آن آزاد سازی ضمانت نامه انجام تعهدات است که در صورت رعایت تبصره مذکور نیازی نیست که تا پایان رسیدگی به صورت وضعیت قطعی نزد کارفرما بماند. پیمانکار می تواند با ارائه صورت وضعیت ماقبل قطعی و داشتن شرایط لازم، ضمانتنامه انجام تعهداتش را سریعا آزاد کند.
برای حرفهای شدن در این حوزه باید با نکات و ریزهکاریهای بیشتری آشنا شوید که در آموزش حرفهای صورت وضعیت نویسی و تفسیر فهرست بها به شرح آنها میپردازیم.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
سلام.دوره کارکرد صورت وضعیت موقتی که بعد از تحویل موقت ارایه شده و صورت وضعیت قطعی برای تعدیل چگونه خواهد بود
سلام تا روز تحویل موقت
نمونه اش رو تو اموزش جامع محاسبه تعدیل ببینید.
سلام.من پیمانکاری دارم که صورت وضعیت ماقبل قطعی را بعد از تحویل موقت ارایه داده .وبعد قطعی را ارایه داده.تاریخ دوره کارکرد تعدیل قطعی و ماقبل قطعی شده مشکل.بنده برای هردو دوره کارکرد برابر لحاظ کردم(یعنی ماقبل قطعی حذف گردد)
سلام میتونه تاریخش یکی باشه. صورت وضعیت قطعی صورت وضعیت جدا نیست. از اول کار تا تحویل موقترو شامل میشه اما صورت وضعیت ماقبل قطعی فقط ماه اخر تا تحویل موقت
سلام خسته نباشید
صورت وضعیت موقت هم مثل قطعی در قسمت مناقصه ستاد ایران بارگذاری میشه؟
سلام وقت بخیر
خیر. به صورت فیزیکی و یا در قالب نرم افزار به کارفرما و مشاور داده میشه.
خیلی ممنونم
موفق باشین.
سلام
در قرارداد سرجمع هم صورت وضعیت آخر هر ماه باید ارائه و پرداخت شود؟ بعضی قراردادها مینویسن مبلغ بعد فلان کار( مثلا بعد سقف اول) پرداخت میشود ، آیا باز پیمانکار میتواند آخر ماه قبل انجام آن کار صورت وضعیت بدهد و مبلغ را دریافت کند؟
سلام، وقت بخیر
چون به این پیمان ها نیز تعدیل تعلق می گیرد و متناسب با زمان انجام کار است بهتر است پایان هر ماه صورت وضعیت ارائه گردد. اما ممکن است فعالیتی در طی یک ماه تمام نشود یا مشاور به صورت علی الحساب درصدی را تایید و کارفرما پرداخت می کند یا اجازه می دهد پیمانکار ماه بعد صورت وضعیت دهد.
با سلام واحترام،
اگر پیمانکار بدهکار باشد (در زمان صورت وضعیت ما قبل قطعی) و جمع بدهی های وی از نصف کسور تضمین حسن انجام کار کمتر باشد در این صورت آیا در موقع آزاد کردن ضمانت نامه باید بدهی پیمانکار از ضمانت او کسر گردد؟
سلام وقت بخیر
بستگی به کارفرما و ذی حسابی مربوطه دارد. معمولا کسر نمی کنند چون بدهکاری از نصف حسن انجام کار باقی مانده کمتر است و در صورت وضعیت قطعی احتمال جبران دارد. موفق باشید
با سلام صورتجلسه مثلا سنگ چینی که حجم آیتم را کارفرما امضا نموده ولی در بررسی صورت وضعیت قطعی متوجه شده نحوه محاسبات احجام اشتباه شده آیا پیمانکار میتواند به استناد صورتجلسه امضا شده قبل کارفرما قبول نکند؟ با تشکر
سلام، وقت بخیر
در نظر داشته باشید ممکنه صورتجلسه نیاز به اصلاح داشته باشد و صد درصد قطعی نیست. ولی اگر روی کار پوشیده شده باشد ملاکه و می توان بهش استناد کرد. اما پذیرش آن از جانب کارفرما و مشاور بستگی به کلیم دفترفنی پیمانکار دارد.
با سلام
بعد از تحویل موقت کدام صورت وضعیت تا یکماه بعد ارسال شود؟ موقت ما قبل قطعی (ماده ۳۴) یا قطعی ( ماده ۴۰)؟
سلام وقتتون بخیر
بعد از تحول موقت میتوانید هم صورت وضعیت قطعی را تحویل دهید هم صورت وضعیت ماقبل قطعی
اما با توجه به این که قیمت نهایی صورت وضعیت ماقبل قطعی نزدیک به صورت وضعیت قطعی است ، از دو جهت بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
۱- مهلت بررسی صورت وضعیت ماقبل قطعی برای مشاور و کارفرما هر کدام ۱۰ روز است اما در صورت وضعیت قطعی مشاور ۳ ماه و کارفرما ۲ ماه مهلت بررسی دارد.
۲- با ارائه صورت وضعیت ماقبل قطعی، تضامین انجام تعهدات آزاد میشود و نیازی نیست که ۵ ماه برای بررسی کارفرما و مشاور صبر کنید.