سقف وافل چیست | صفر تا صد جزئیات نحوه اجرا با فیلم رایگان
شاید با دیدن سقفهای مشبک درباره چگونگی اجرای این سقفها برایتان سوال پیش آمده باشد! آیا میدانید سقف وافل چیست ؟ میدانستید این سقف از دیرباز در ایران اجرا میگشته؟ در این مقاله میخواهیم شما را با انواع سقف وافل یک طرفه و دو طرفه ، ویژگیهای آنها و قالب وافل، جزئیات نحوه اجرای سقف وافل، مزایا و معایب آن آشنا کنیم.
در آخر این مقاله از آکادمی عمران میتوانید دید خوبی نسبت به سقف وافل پیدا کنید، بتوانید آن را با سقفهای دیگر مقایسه کنید و در نهایت برای پروژه موردنظر خودتان، سقف مناسب را انتخاب کنید.
سقف وافل چیست؟
ابتدا در یک پروژه اجرای سقف وافل، نکات حرفهای آن را بررسی میکنیم. فیلم زیر را مشاهده کرده تا با دید بهتری این مقاله را تا انتها بخوانید.
احتمالا هنگام مواجه شدن با این اسم، این سوال در ذهن شما شکل بگیرد که چرا وافل؟! و نان وافل در ذهن شما تداعی شود.
دقیقا درسته! با مشاهده تصاویر سقف وافل در این مقاله متوجه میشوید که به دلیل مشبک بودن و شباهت ظاهری آن به نان وافل، این اسم برای آن انتخاب شده است.
شاید جالب باشد که بدانید تاریخچه استفاده از این سقف به دوران هخامنشیان و یونان باستان برمیگردد و مثل تمام ایدهها و روشهای دیگر روز به روز پیشرفتهتر شده است.این سقف از زمانهای قدیم به دلیل ظاهر زیبای آن مورد توجه بسیاری از معماران و هنرمندان بوده است. نمونه دیگر این سقف را میتوان در نقاشی معروف شام آخر اثر لئوناردو داوینچی، مشاهده نمود.این نوع دال بتنی به دلیل مشبک بودن و وزن کم، برای مکانهایی طراحی میشود که دارای سقف مرتفع و با دهانههای بلند هستند و امکان ستون گذاری زیاد وجود ندارد. به همین دلیل، این دال بتنی برای:
- فرودگاهها، ایستگاههای قطار و مترو
- نمایشگاهها
- ساختمانهای تجاری
- سالنهای سینما و آمفی تئاترها
- سالنهای کنفرانس
- و موارد دیگر استفاده میشود.
بیش از ۳۰ ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمان سازی
خصوصیات سقف وافل
در سالهای اخیر این نوع دال بتنی به دلیل ظاهر زیبا، به صرفه و اقتصادی بودن و زمان اجرای کم آن مورد توجه بسیاری از طراحان قرار گرفته است.
همانطور که گفته شد این دال بتنی وزن کمی دارد لذا می توان از تعداد جک کمتری استفاده کرد و وافلها را به صورت مستقیم روی زیرسازی قرار داد. همچنین بر خلاف یوبوت و کوبیاکس، آرماتور بندی و همچنین بتن ریزی در یک مرحله اجرا میشود. به خاطر تمام این دلایل، مدت زمان لازم برای اجرا کم میشود.
در این نوع دال بتنی، از آنجا که بتن در برابر نیروی کششی مقاومت زیادی ندارد و آرماتورها مقاومت کششی بتن را تامین مینمایند، به وسیله قالبهای وافل، بتن زیر تار خنثی حذف میشود (زیرا بتن زیر تار خنثی به کشش میافتد و بتن توان تحمل کشش را ندارد).
همچنین به علت مشبک بودن این دال بتنی و عدم نیاز به میلگردهای تقویتی، بتن و میلگرد کمتری استفاده شده و در نهایت منجر به سبکی دال و کاهش بار مرده آن میشود.
ضخامت آن معمولاٌ بین 250 تا 500 میلیمتر بوده و حداکثر دهانه سقف وافل در شرایط خاص تا 17 متر، قابلیت اجرا دارد.
در مقاله سقف دال بتنی درباره روش اجرا، قالب بندی و آرماتور بندی این نوع سقف صحبت کردیم. این مقاله را از دست ندهید.
حداکثر دهانه و انواع سقف وافل
به صورت کلی این نوع سقف به خاطر خصوصیات و قابلیتهای آن برای سازههای مرتفع با دهانه بلند انواع اسکلتهای بتنی، مورد توجه بسیاری از طراحان است.
حداکثر دهانه با توجه به نوع و همچنین ضخامت سقف تعیین میشود. سقف وافل یک طرفه برای دهانه کوتاهتر و سقف وافل دو طرفه برای دهانههای بلندتر تا 17 متر انتخاب میشود.
اگر مایل هستید که با بیشتر از قبل با حداکثر دهانه سقف وافل آشنا شوید روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
سقف وافل یک طرفه
عملکرد سقف وافل یک طرفه مانند سقف تیرچه بلوک است و نیروها در یک جهت انتقال پیدا میکنند. با این تفاوت که تیرچهها در سقف تیرچه بلوک به صورت پیش ساخته بوده ولی در سقف وافل به صورت درجا بین ریزی میشوند. همچنین در سقف تیرچه بلوک قالبها ماندگار بوده ولی در سقف وافل قالبها جدا میشوند.
برای مطالعه بیشتر در مورد تفاوت سقف تیرچه بلوک و سقف وافل از تمامی نظرها و همچنین هزینه سقف وافل نسبت به تیرچه روی لینک آبی کلیک کنید.همانطور که گفته شد سقف وافل یک طرفه معمولا برای دهانههای کوتاهتر انتخاب میشود و حداکثر دهانه بین ۸ تا ۹ متر را پوشش میدهد.
قالبهای استفاده شده در این دال بتنی مستطیلی شکل هستند و نحوه عملکرد این نوع دال بتنی به صورت دال یک طرفه است.
در این دال یک طرفه، تیرچهها در یک جهت قرار میگیرند، بنابراین میلگردها در یک جهت تعبیه میشوند. در نتیجه میزان میلگرد مصرفی در این نوع دال بتنی نسبت به سقف وافل دو طرفه کمتر است که در نهایت منجر به کاهش هزینه میشود.
در زمان اجرای این سقف، تیرچهها پیش از بتن ریزی به کمک جاگذاری آرماتورها ایجاد شده که منجر به اتصال محکمتر و بهتر تیرچهها با ستون و تیرهای انتهایی میشود.
سقف وافل دو طرفه
سقف وافل دو طرفه برای خمش وسط دهانه بسیار مقاومتر بوده، به همین دلیل برای دهانههای بلندتر تا 17 متر مناسب است. قالبهای استفاده شده در این دال بتنی مربعی شکل هستند.
نحوه عملکرد این دال بتنی به شکل دال دو طرفه است. به این شکل که تیرچه ها به صورت متعامد قرار میگیرند که منجر به استفاده از میلگردهای بیشتری میشود. در نتیجه هزینه آن نسبت به نوع یک طرفه این سقف، بیشتر شده ولی استحکام و مقاومت بالاتری دارد و میتوان برای دهانههای بلندتر استفاده کرد.
ضخامت، براساس طول دهانه و اندازه قالب متغیر است ولی در حالت بهینه ضخامت آن بین 300 تا 400 میلیمتر است.
در مکانهای پرجمعیت با لرزش زیاد، سقف وافل دو طرفه، به علت آرماتور بندی متعامد، در برابر این لرزشها مقاومت بالاتری نسبت به یک طرفه دارد.
جزئیات نحوه اجرای سقف وافل
نحوه اجرای سقف وافل به شرح زیر شامل ۵ مرحله است که در ادامه به توصیف هر یک از آنها میپردازیم:
مرحله یک: زیرسازی سقف وافل
با مشاهده فیلم زیر با نحوه زیرسازی سقف وافل بیشتر آشنا شوید.
برای زیرسازی این سقف مطابق با نشریه 94 و همانند سقفهای تیرچه بلوک عمل مینماییم. در این مرحله ابتدا لولههای داربست روی جکها و سپس قوطیها روی لوله داربست قرار میگیرند تا یک شبکه ایجاد کنند.
لولههای داربست و قوطیها توسط سیم آرماتوربندی به یکدیگر بسته میشوند.
به جای استفاده از لوله داربست، کل شبکه زیرسازی سقف وافل را میتوان با استفاده از قوطی انجام داد.
نوع پایههای زیرسازی بر اساس ارتفاع دال تعیین میشود. برای سقفهایی با ارتفاع کمتر از 3.5 متر از جک صلیبی و برای سقفهایی با ارتفاع بیشتر از 3.5 متر باید از اسکافلد استفاده کرد.
فاصلهی بین جکها با ضخامت و ارتفاع دال رابطه معکوس دارد. به این ترتیب که هرچه ضخامت و ارتفاع دال بتنی کمتر، فاصله بین جکها بیشتر میشود.
در اجرای زیرسازی سقف وافل و جمعآوری آنها، نکات زیر باید رعایت شوند:
- برای زیرسازی این سقف بهتر است که از مقاطع مربعی و یا مستطیلی شکل استفاده شود. زیرا در مقاطع دایرهای نشیمنگاه وافل بر روی پایهها کم است.
- توصیه میشود برای زیرسازی سقف وافل از چهار تراش، جک صلیبی یا اسکافلد استفاده شود.
- در مرحله زیرسازی نیاز است تا دو شبکه متعامد اجرا شود. توجه کنیم که پاشنه قالبهای وافل تنها بر روی یک ردیف قرار بگیرند.
- همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، زیر ردیف رویی که عمدتا چهارتراش است، یک ردیف دیگر از پروفیلها (در شکل زیر لوله داربست) در جهت عمود باید قرار داده شود که نقش انتقال بار به جک صلیبی را برعهده دارد.
- در صورتی که شمعها روی زمین تکیه داشته باشند، باید این نکته را در نظر بگیریم که به دستی بودن و یا افزایش فشار موثر خاک سبب نشست نشود. به طور کلی در صورت سست بودن زمین، باید با افزایش سطح تکیهگاه شمعها و جلوگیری از نمناک شدن زمین، از نشست جلوگیری کرد.
- چنانچه تکیهگاه شمعها، سقف طبقه زیرین باشد، باید وزن شمع بندی و سقف مورد احداث به منزله سربار سقف زیرین در نظر گرفته شود. با توجه به مدتی که از بتن ریزی دال زیرین گذشته، تقویت لازم برای آن باید پیشبینی گردد. در غیر این صورت، دال زیرین تحمل سربار وارده را نداشته و این امر باعث آسیب دیدن آن خواهد شد.
- نوع پایههای زیرسازی سقف وافل بر اساس ارتفاع سقف تعیین میشود. برای سقفهایی با ارتفاع کمتر از 3.5 متر از جک صلیبی و برای سقفهایی با ارتفاع بیشتر از 3.5 متر باید از اسکافلد استفاده کرد.
- فاصلهی بین جکها با ضخامت و ارتفاع سقف رابطه معکوس دارد. به این ترتیب که هر چه ضخامت و ارتفاع سقف کمتر، فاصله بین جکها بیشتر میشود.
- در جمعآوری تکیهگاههای موقت نیز باید از حصول مقاومت کافی دال مورد نظر، جهت تحمل وزن خود و سربارهای وارده از جمله شمع های مربوط به دال بالاتر، اطمینان حاصل کرد.
جهت اطلاع از جزئیات اجرا و جمعآوری تکیهگاههای موقت، میتوانید نشریه شماره 55 دفتر تحقیقات و معیارهای فنی سازمان برنامه و بودجه با عنوان “مشخصات فنی عمومی کارهای ساختمانی” از بخش زیر دانلود کنید.
دانلود نشریه شماره 55نشریه شماره 94 دفتر امور فنی و تدوین معیارهای این سازمان با عنوان ” تیرچههای پیشساخته خرپایی” جز آییننامه استانداردهای اجرایی طرحهای عمرانی به شمار میرود که می توانید از بخش زیر دانلود کنید.
دانلود نشریه ۹۴مرحله دو: قالب بندی و چیدن قالب وافل روی سقف
پس از اجرای زیرسازی، طبق نقشههای اجرایی و محاسبات توسط طراح سازه، قالبهای وافل کنار هم چیده میشوند.
در مکانهایی که تنش زیاد وجود دارد، مثل محل برش پانچ ستون، تیرهای مخفی و موارد دیگر، دال به صورت توپر اجرا شده و از قالبهای وافل استفاده نمیشود.
در قسمتهایی که قالب وافل به تیر یا ستون میرسد برای جلوگیری از ایجاد درز و خروج شیره بتن باید از کارتن پلاست استفاده کرد.
نکته مهم
در هنگام قالب گذاری سقف وافل به این نکته توجه داشته باشید که اگر بعد از گذاشتن آخرین ردیف قالب، فاصلهای بین قالب و تیر قرار گرفت و امکان جایگذاری یک قالب دیگر نبود، این فضا نباید با بتن پر شود.
در صورتی که این فضا با بتن پر شود، مقطع تیر قوی شده و مسئله تیر قوی-ستون ضعیف رخ میدهد. در صورتی که قالب پیچ و مهرهای باشد، این فضا با قسمتی از قالب پر شده یا اگر پیچ مهرهای نبود، به اندازه لازم، قالب بریده شده و قرار داده شود.
راه دیگر این است که با توجه به نظر طراح فاصله بین قالبها بیشتر شود تا فاصله بین قالب نهایی و تیر جبران شود. در این صورت بین قالبها فاصله میافتد که باید این فاصله توسط قوطی و کارتن پلاست پوشیده شده تا شیره بتن خارج نشود.
به طور کلی زمانی که نیروی زلزله به یک سازه وارد میشود، ستونها باید قویترین المان باشند و آخرین المانی باشند که خراب میشوند. در صورتی که ابتدا ستون خراب شود، کل سازه فرو میریزد و این در حالی است که اگر ابتدا تیر خراب شود، صرفا قسمتی از سقف خراب میشود.
به همین دلیل در صورتی که تیر قویتر از ستون باشد، نیروی زلزلهای که باید ابتدا جذب شده یا توسط المان تغییر شکل دهد، ابتدا به ستون میرسد و این تغییر شکل در ستون اتفاق افتاده که باعث فرو ریزش سازه میشود.
در ادامه مقاله در مورد نحوه اتصال قالب وافل صحبت میکنیم.
مرحله سه: آرماتوربندی تیر و سقف به صورت درجا
همانطور که گفته شد آرماتوربندی در این دال بتنی در یک مرحله اجرا میشود که مزیت آن نسبت به سقفهای یوبوت و کوبیاکس به شمار میرود.
در سقفهای مجوف مثل یوبوت یا کوبیاکس آرماتوربندی دوبار قبل و بعد از اجرای المانهای پرکننده انجام میشود.
در وافل ابتدا آرماتورهای تحتانی در پایین تیرچه اجرا شده و پس از آن شبکه فوقانی آرماتورها طبق نقشهها اجرا میشود.
با توجه به نوع سقف، اگر یک طرفه باشد آرماتورها در یک جهت و اگر سقف وافل دو طرفه باشد، در دو جهت متعامد تعبیه میشوند.
همان طور که گفتیم سقف وافل یک طرفه مانند تیرچه بلوک است. میلگردهای فوقانی و تحتانی تیرچهها در سقف وافل یک طرفه توسط قلابهایی به یکدیگر بسته میشوند. این نقش را در تیرچه بلوک آرماتورهای زیگراگی بر عهده میگیرند.
بین قالبها کلاف میانی یا تای بیم اجرا میشود. تای بیم به منظور یکپارچه کردن عملکرد تیرچه تعبیه میگردد. مانند کلافهای میانی تیرچه بلوک، یک میلگرد بالا و یک میلگرد در پایین اجرا میشود.
با این تفاوت که در این سقف دیگر نیازی به استفاده از سنجاقی برای اتصال میلگرد فوقانی و تحتانی کلاف نیست زیرا بتن ریزی درجا انجام میشود و یکپارچگی لازم رخ میدهد.
در سقف وافل یک طرفه کلاف های میانی در یک راستا بوده و عمود بر تیرچه قرار دارد ولی در سقف وافل دو طرفه کلافها عمود بر هم هستند.
آرماتورهای فوقانی تیرچه کمی بالاتر از قالبها باید قرار بگیرند تا نقش آرماتور حرارتی نیز را ایفا کنند. همچنین عمود بر این آرماتورها، باز هم آرماتورهای حرارتی قرار داده میشود تا از تنشهای حرارتی جلوگیری کند. این آرماتورها حدود 2 سانتیمتر از قالب فاصله دارند.
برای ایجاد این فاصله 2 سانتیمتری آرماتورهایی که تصویر زیر میبینید زیر آرماتور فوقانی تیرچه قرار میدهند.
همچنین به این نکته توجه داشته باشید که آرماتور فوقانی کلاف میانی باید از زیر آرماتور فوقانی تیرچه رد شود.
آرماتوربندی تیرها در این دال بتنی مانند دیگر دالهای بتنی است که در مقاله ” آرماتور بندی سقف “ به شرح آن میپردازیم.
مرحله 4: بتن ریزی
بتن ریزی در یک مرحله انجام شده و برای بالابردن کیفیت و تراکم بتن باید به خوبی به کمک ویبراتور بتن، ویبره زد و نیازی به استفاده از روانکنندهها و مواد افزودنی بتن نیست چون فضای مناسب برای ویبره زدن وجود دارد.
پیش از بتن ریزی سقف وافل باید مواردی از جمله محکم بودن قالبها کنترل شود. همچنین بتن ریزی سقف نکات و اصول بسیاری دارد که در مقاله ” بتن ریزی سقف “ به این موارد میپردازیم.
مرحله پنج: برداشتن قالبها و پایهها
طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان، ضوابط و اصول قالب برداری این دال بتنی مثل قالب برداری دالها است. پس از گذشت زمان لازم ابتدا کلیه جکها، لولهها و قالبها به جز پایههای اطمینان برچیده میشود و پس از گذشت مدت زمان لازم میتوان پایههای اطمینان را از زیر دال بتنی برداشت.
مقررات ملی ساختمان به عنوان فراگیرترین ضوابط موجود در عرصه ساختمان، در کنار استانداردها و آییننامههای ساختمانی با هدف تامین ایمنی، بهداشت، بهرهدهی مناسب و آسایش بهره برداران ساختمانها و نیز صرفهجویی در مصرف انرژی، توسط وزارت مسکن و شهرسازی وضع گردیده است. می توانید مبحث نهم مقررات ملی را از لینک زیر دانلود کنید.
دانلود مبحث نهم مقررات ملی ساختماندانلود آیین نامه جزئیات نحوه اجرای سقف وافل
در آییننامه بتن ایران و همچنین نشریه 543 توضیحاتی در مورد جزئیات نحوه اجرای سقف وافل و خصوصیات آن داده شده است.
نشریه شماره 543 دفتر نظام فنی اجرایی، با عنوان ” دستورالعمل طراحی و اجرای سقفهای تیرچه و بلوک “ و همچنین نشریه شماره 120 دفتر امور فنی و تدوین، با عنوان ” آییننامه بتن ایران ” جز آییننامه استانداردهای اجرایی طرحهای عمران هستند.
آیین نامههای مربوط را میتوانید از طریق لینک زیر دانلود کنید.
دانلود نشریه ۵۳۴ دانلود آیین نامه بتن ایران (آبا)ابعاد سقف وافل
ابعاد این قالبها با توجه به شرکت تولید کننده، متغیر است.
به طور معمول قالب وافل دو طرفه در ابعاد 60 در 60، 80 در 80، 86 در 86، 90 در 90 و همچنین با توجه به ابعاد قالب در ارتفاعهای 18، 25، 28، 30، 33 و 40 سانتیمتری تولید میشوند.
قالب وافل یک طرفه با طولهای 60، 70، 80، 140، 190، 240 و ارتفاعهای 25 و 30 سانتیمتر قابل خرید هستند.
نکات مهم در تعیین فاصله ستون ها در سقف وافل
در صورت نادیده گرفتن نکات زیر در ستون گذاری این سقف، مشکلاتی به وجود خواهد آمد. لذا برای طراحی به این نکات توجه کنید:
- در این سیستم تیرهای میانی حذف شده لذا یکپارچگی در اجرا باید رعایت شود.
- ستون گذاری باید طبق برنامه و روی نظم باشد. در غیر این صورت موجب بی تناسبی و بیشکلی سازه میشود.
- این دال بتنی در مکانهایی استفاده میشود که نیاز به فضای باز داریم. لذا در این مکانها، ستونها باید طوری طراحی شوند که تا حد امکان فضای مفید از بین نرود و از حداکثر فضا استفاده گردد.
- ترجیحا باید داخل دیوارها تعبیه شوند. به همین علت نقشههای معماری تاثیر مهمی در تعیین محل ستونها دارند.
- لزوما فاصله ستونها در این نوع دال یکسان نیست و در یک آکس قرار نمیگیرند.
- در سازههای مرتفع ستونها ابعاد بزرگی دارند. به همین دلیل در هنگام ستون گذاری در پلانها، باید به حفظ زیبایی سازه دقت نمود.
اصول طراحی فاصله ستون ها در سقف وافل
امروزه مانند تمام المانهای دیگر سازه برای طراحی ستون ها از نرمافزارهای مهندسی از جمله نرمافزار ETABS و SAP استفاده میشود.
از پارامترهای تاثیرگذار در طراحی ستون می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ضخامت دال
- عرض تیرچه
- عمق تیرچه که با دهانه نسبت حدودی 1 به 25 دارد.
- فاصله دو محور تیرچه با توجه به ابعاد قالب تعیین شده و حداقل 600 و حداکثر 900 میلیمتر است.
قالب وافل
- قالبهای این سقف نسبت به قالبهای دیگر، هزینه بیشتری دارند. ولی به دلیل امکان استفاده چندباره از این قالبها، مزایای زیاد آنها و همچنین به صرفهتر بودن قیمت تمام شده سقف وافل، معمولا از زیادی این هزینه چشمپوشی میشود.
- در ادامه به بررسی مزایای آن می پردازیم.
- این قالبها پس از بتن ریزی برچیده شده و غیر ماندگار هستند.
- قابلیت استفاده چند باره تا حدود 50 بار را دارند.
- این قالبها سبک هستند که این امر باعث سهولت جا به جایی میشود.
- استحکام بالایی دارند و می توان روی آن حرکت کرد.
- پس از انجام بتن ریزی میتوان به راحتی آنها را از بتن جدا کرد.
- جنس این قالبها از پلاستیک کامپوزیت است به همین دلیل پس از ناکارآمد شدن میتوان آن را بازیافت کرد و در نتیجه باعث حفظ منابع طبیعی و آسیب کمتر به محیط زیست شد.
- این قالبها نیازی به چرب کردن ندارند ولی برای سهولت بیشتر جداسازی، پیمانکار سقف وافل میتواند با استفاده از روغنهای گیاهی که ضرری برای قالب ندارند، آنها را چرب نماید. در هنگام چرب کردن قالب باید به این نکته توجه کرد که میلگردها چرب نشوند زیرا از چسبندگی و درگیری بتن و میلگرد کاسته میشود.
اتصال قالب های وافل
اتصال قالبها یکی از مراحل مهم اجرای این سقفها به شمار میرود که به دو طریق صورت میگیرد.
- اولین روش، استفاده از قالب قفلدار است. این امر باعث سهولت و سرعت بالای اجرا و همچنین ثابت ماندن قالبها در کنار یکدیگر میشود.
- روش دوم استفاده از میلگردهای U شکل است. در این روش ابتدا قالبها کنار هم چیده میشوند سپس میلگردهایی به شکل U درست میکنند. در این مرحله، میلگردها از زیر، دو قالب کنار هم را با استحکام بالایی به یکدیگر متصل می کنند.
این امر باعث میشود در هنگام بتن ریزی و حرکت کارگران، قالبها جا به جا نشوند.
تفاوت قالب وافل با قالب یوبوت ، کوبیاکس و بابل دک
با مشاهده تصاویر اجرای این چهار سقف شاید در مورد تفاوت آنها برایتان سوال پیش بیاید. سقف یوبوت، کوبیاکس و بابل دک جزء سقفهای مجوف و میان تهی هستند و پس از اجرا ظاهر صاف و تخت دارند. اما سقف وافل یک نوع دال مشبک است و نمای اکسپوز قابلمهای دارد.
برای مطالعه و آگاهی بیشتر در مورد تفاوتهای سقف وافل با سقف یوبوت و کوبیاکس می توانید به مقاله ” سقف یوبوت و کوبیاکس “ مراجعه کنید.
قالب وافل مربعی و مستطیلی شکل بوده و غیر ماندگار است. قالبهای یوبوت، کوبیاکس و بابل دک به ترتیب مربعی، بیضوی و کروی شکل بوده و همچنین پس از بتن ریزی در دال مانده و ماندگار هستند.
خرید قالب سقف وافل یا اجاره آن
تهیه و انتخاب قالبهای وافل یکی از مراحل مهم اجرای این سقفها است. در این مرحله پیمانکار سقف وافل باید نوع قالبها را براساس ابعاد مورد نظر خود انتخاب کند. سپس از شرکتهای تولید کننده قالب سقف وافل اقدام به خرید نماید.
قبل از خرید قالبها برای این دال باید به نکات زیر توجه کنید:
- جنس این قالبها هر چه نرمتر باشد مرغوبتر خواهد بود. زیرا در طول اجرا حداقل 20 بار از آنها استفاده میشود و اگر ترد باشند خیلی سریع شکسته شده و از بین میروند. همچنین باید دقت نمود که سطح آن صاف و صیقلی باشد تا به راحتی از بتن جدا شود.
- حتما اجاره این قالبها را به عنوان یک گزینه در نظر بگیرید. به جای خرید میتوانید از بعضی شرکتها این قالبها را اجاره نمایید. پس از اجرا دیگر نیازی به قالبها نیست و با اجاره کردن می توانید هزینه ساخت و ساز را کاهش دهید.
- از قالبهایی استفاده شود که قبلا امتحان خود را پس دادهاند و افراد دیگر از آن نوع استفاده کرده باشند.
- از خرید این قالبها توسط واسطهها خودداری کنید. زیرا با اینکار نه تنها با هزینه بیشتری این خرید را انجام میدهید بلکه پس از خرید در صورت بروز مشکل، نهادی برای پاسخگویی و گارانتی وجود نخواهد داشت. لذا توصیه می شود مستقیم از شرکتهای معتبر تولیدکننده قالب سقف وافل خرید نمایید.
- قبل از خرید دقت نمایید که این قالبها کنترل کیفیت و تستهای مختلف از جمله تست وزن سنگین، ضربه با چکش و پرتاب از ارتفاع روی آنها انجام شده باشد.
- قیمت قالب وافل با توجه به شرکت تولید کننده و قیمت روز متغیر است. در هنگام خرید باید مقایسههای لازم را از جهت مرغوبیت جنس و نوع خدمات، بین تولیدکنندگان انجام دهید.
نکات خرید قالب وافل دست دوم
یکی از راههای کاهش هزینه اجرای این سقف، خرید قالب دست دوم است. اگرچه با خرید این قالبها هزینه ساخت و ساز را کاهش میدهید اما حساسیت بیشتری باید به خرج دهید.
- چنانچه قصد خرید قالب دست دوم دارید، قبل از نهایی کردن خرید خود حتما نکات زیر را لحاظ کنید:
- این خرید را حتما از شرکتهای معتبر انجام دهید و به هیچ عنوان از دلالان خرید نکنید. زیرا در صورت بروز مشکل هیچ پشتبانی، گارانتی و یا پاسخگویی مناسب وجود نخواهد داشت.
- کنترل کیفیت مجدد و همچنین هر سه تست ذکر شده در مطالب بالا روی آنها انجام شود.
- همانطور که گفته شد این قالبها باید نرم و از جنس مرغوب باشند. در صورت ترد بودن احتمال شکستگی افزایش مییابد.
- در خرید قالب وافل دست دوم برای سهولت و کاهش پیچیدگی هر چه بیشتر اجرا به نوع اتصال آن دقت کنید.
تولید کننده قالب سقف وافل
همانطور که گفته شد توصیه میشود که خرید قالبها از شرکتهای معتبر صورت بگیرد. اما سوالی که مطرح میشود این است که از چه شرکتی خرید کنیم؟
در ادامه این مطلب به بررسی نکاتی جهت انتخاب تولید کننده قالب سقف وافل میپردازیم. شرکت تولید کنندهای بهتر است که موارد بیشتری از نکات زیر را پوشش دهد.
- شرکت تولید کننده هر دو گزینه خرید یا اجاره را در اختیار پیمانکار سقف وافل قرار دهد.
- بر اساس نوع سیستم سازه (یک طرفه یا دو طرفه) و طول دهانه، قالبهایی در ابعاد و سایزهای مختلف داشته باشد.
- طراحی و تولید قالبها طوری باشد که منجر به سهولت و سرعت بیشتر اجرا توسط پیمانکار سقف وافل شود.
- در هنگام خرید تیم مشاوره داشته باشند تا بتوانند شما را در انتخاب نوع قالبها مناسب و با هزینه بهتر، راهنمایی کنند.
- روی محصولاتشان کنترل کیفیت داشته باشند و تستهای مختلف مانند وزن سنگین، ضربه چکش و پرتاب از ارتفاع روی قالبها انجام شده باشد.
- این گزینه را در اختیار پیمانکار سقف وافل قرار دهند که قبل از خرید، نمونهای جهت ارزیابی برایشان ارسال شود.
- بهتر است تولید کننده قالب، گروهی جهت نظارت بر اجرای صحیح این دال بتنی در نظر بگیرد.
- در صورت بروز مشکلات پشتیبانی و پاسخگویی مناسب داشته باشد.
- محصولاتشان شامل خدمات پس از فروش و گارانتی باشد.
مزایا و معایب سقف وافل
در انتهای این مطلب با مزایا و معایب سقف وافل آشنا میشوید.
مزایای سقف وافل
- از نظر اقتصادی و مدت زمان اجرا، نسبت به سقفهای یوبوت و کوبیاکس به صرفهتر است و زمان اجرای کمتری دارد.
- وزن کمتری در مقایسه با سقف عرشه فولادی و تیرچه بلوک دارد. برای مطالعه بیشتر در مورد تفاوتهای این دال بتنی با تیرچه بلوک و سقف عرشه فولادی و همچنین هزینه سقف وافل نسبت به تیرچه روی لینک آبی کلیک کنید.
- قابل اجرا در سازههایی با دهانه های بلند است.
- نسبت به دال های معمولی رفتار مناسبتری در برابر خزش نشان میدهد.
- ظاهری زیبا به دلیل مشبک بودن لایه زیرین دارد.
- قالبها سبک و قابلیت استفاده چند باره تا 50 بار را دارد و همچنین بتن به راحتی از آن جدا میشود.
- وجود فضای کافی برای اجرای عایق صوتی و حرارتی دارد.
- مقاومت بالایی در برابر زلزله به علت وزن کم دارد.
- جنس قالبها از پلاستیک کامپوزیت است به همین دلیل پس از ناکارآمد شدن قالبها می توان آنها را بازیافت کرد و در نتیجه باعث حفظ منابع طبیعی و آسیب کمتر به محیط زیست شد.
معایب سقف وافل
- قالبهای این نوع دال بتنی نسبت به سایر قالبها هزینه بیشتری دارند.
- با توجه به عملکرد این دال بتنی برای شرایطی که سقف شیبدار است، مناسب نیست.
- این سقفها به تنهایی عایق صوتی مناسبی نیستند. برای همین باید از سقف کاذب یا کناف استفاده کرد که باعث افزایش هزینهها میشود.
- عملکرد آن در برابر حریق، نسبت به دالهای دیگر ضعیفتر است.
در انتها توصیه میکنیم برای آشنایی کامل با تمام نکات اجرای ساختمان به پکیج صفر تا صد اجرای ساختمان سر بزنید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
مطلب مفیدی بود
سلام وقت بخیر
ممنون از حسن نظر شما.
سپاس از شما.
سلام وقت بخیر
ممنون از حسن نظر شما.
مطلب عالی بود.
سلام وقت بخیر. خوشحالیم که براتون مفید بوده.
خیلی خوب بود.
با سلام.
خوشحالیم که براتون مفید بوده.
ممنون از زحماتتون نکات خوب و ارزنده ای بود
ممنون، خوش حالیم که مطالب براتون مفید بوده.
مثل همیشه عالی
ممنون
خوش حالیم که مطالب براتون مفید بوده
با تشکر از سایت و تولید محتوای خوبتون
موفق و موید باشید.
واقعا ممنون از وقتی که میزارین
خیلی مفید بود???
باسلام
ممنون از لطف و نظر شما
موفق باشید.
مطالب بسیار آموزنده و جالب بود متشکرم از تولید محتوای خوبتون
ممنون از لطف و همراهی شما