مصالح پای کار در صورت وضعیت؛ نحوه تعدیل، ضرایب و ضوابط آن
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چرا پیمانکاران قبل از شروع پروژه، مقدار زیادی مصالح ساختمانی را خریداری و در محل پروژه انبار میکنند؟ این مصالح که به آنها مصالح پای کار گفته میشود، نقش بسیار مهمی در اجرای موفق یک پروژه ساختمانی دارند. اما دقیقا مصالح پای کار چیست؟ آیا با نحوه محاسبه تعدیل مصالح پای کار آشنا هستید؟ ما در این مقاله به این پرسشها پاسخ داده و تمام نکات اعمال مصالح پای کار در صورت وضعیت، تعدیل و ضوابط آنها به هنگام خاتمه پیمان و سایر نکات را بررسی خواهیم کرد؛ لذا تا انتهای مقاله همراه آکادمی عمران باشید.
قبل از مطالعه این مقاله توصیه میکنیم، فیلم زیر را در خصوص ریزه کاریهای مصالح پای کار مشاهده کنید. این فیلم بخش کوتاهی از آموزش متره و برآورد به همراه صورت وضعیت نویسی است که در آن به جزئیات مصالح پای کار نیز پرداخته شده است.
مصالح پای کار چیست؟
مصالح پای کار به کلیه مصالح ساختمانی گفته میشود که پیمانکار برای اجرای یک پروژه، پیش از شروع آن عملیات اجرایی و طبق برآورد اولیه، خریداری کرده و در محل پروژه انبار میکند. این مصالح شامل انواع مختلفی مانند شن، ماسه، سیمان، آجر، بلوک، آهن آلات و سایر مصالح مورد نیاز برای ساخت سازه میشود.
در واقع هر نوع مصالحی که پیمانکار برای انجام موضوع قرارداد، پای کار میآورد مصالح پای کار است که مقدار مورد نیاز آن قبل از اجرای پروژه توسط پیمانکار برآورد شده است.
طبق تعریفی که در فهرست بها رشتههای مختلف از مصالح پایکار شده، مصالح پای کار به مصالحی اطلاق میشود که:
- برای اجرای موضوع پیمان مورد نیاز باشد و در کار نصب شود.
- با توجه به اسناد و مدارک پیمان بهویژه برنامه زمان بندی اجرای کار و مشخصات فنی، توسط پیمانکار تهیه شود.
- در محل یا محلهایی که در طرح جانمایی تجهیز کارگاه بهعنوان انبار کارگاه یا محل انباشت مصالح تعیین گردیده انبار شود.
- انبار کردن به شکلی باشد که قابل بازرسی، اندازه گیری یا شمارش باشد.
اهمیت مصالح پای کار در این است که پیمانکار با تهیه این مصالح به صورت یکجا و با حجم بالا، میتواند از تخفیفات خرید بهرهمند شود و جریان کار پروژه را روانتر کند. همچنین، با وجود این مصالح در محل پروژه، زمان اجرای پروژه کاهش یافته و از وقفههای احتمالی به دلیل کمبود مصالح جلوگیری میشود.
با این حال، به دلیل اینکه این مصالح هنوز در عملیات اجرایی مصرف نشدهاند، پیمانکار نمیتواند بلافاصله تمام هزینه آنها را در قالب آیتمهای اجرایی از کارفرما طلب کند. لذا پیمانکار به سراغ پیوست شماره یک فهرست بها قرارداد خود میرود تا هزینه مصالحی که خریده را از کارفرما دریافت کند.
مصالح پای کار فهرست بها
مصالح پایکار نیز همچون سایر فعالیتهای اجرایی در فهرست بها هر رشته، قیمت گذاری شدهاند. در پیوست شماره 1 فهرست بها، هر رشته لیست مصالح پایکار موضوع آن فهرست بها را نام برده و قیمت گذاری کرده است. برای مثال در فهرست بها ابنیه سال 1403، بهای واحد هر متر مکعب ماسه شسته 3859000 ریال است.
در فهرست بها ابنیه دو جدول برای مصالح پایکار وجود دارد. جدول شماره یک در خصوص ضرایب متوسط جهت اعمال به بهای واحد ردیفها برای تعیین قیمت مصالح پایکار است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
جدول شماره 2 نیز شامل فهرستی از مصالح پای کار است که بهطور پیشفرض در فهرست بها گنجانده شدهاند. در این جدول، انواع مصالح مختلف ذکر شده و قیمت آنها برای استفاده به عنوان مصالح پای کار مشخص شده است.
شما میتوانید جداول پیوست شماره 1 فهرست بها در خصوص مصالح پای کار را از طریق لینک زیر دریافت کنید.
دانلود پیوست شماره 1 فهرست بهابا استفاده صحیح از این پیوست، میتوان از اختلاف نظر بین پیمانکار و کارفرما در مورد هزینههای پروژه جلوگیری کرد و به شفافیت بیشتر در فرایند محاسبات کمک کرد.
توجه داشته باشید پیوست شماره 1 فهرست بها معمولا به صورت سالانه بهروزرسانی میشود و ممکن است تغییراتی در قیمتها و ضرایب آن ایجاد شود. بنابراین، پیمانکاران باید همواره از فهرست بها منضم به پیمان خود استفاده کنند. جهت دریافت فهرست بها رشتههای مختلف به مقاله انواع فهرست بها سر بزنید.
صورتجلسه مصالح پای کار
دفتر فنی پیمانکار معمولا آخر هر ماه وضعیت خود را صورت جلسه میکند تا هزینههایی که پیمانکار برای اجرای پروژه انجام داده از کارفرما دریافت کند. بههمین منظور مقدار مصالح پای کار اندازه گیری و با حضور مهندس ناظر صورت جلسه میشود تا با مشخص بودن تاریخ ورود به کارگاه، از این صورت جلسات هنگام تهیه صورت وضعیتهای موقت بتوان استفاده کرد.
اجزای اصلی صورتجلسه ورود مصالح پای کار عبارتاند:
- تاریخ: تاریخ دقیق تهیه صورتجلسه و تاریخ ورود مصالح به کارگاه
- نوع مصالح: مشخصات دقیق مصالح شامل نوع، برند، اندازه و واحد اندازهگیری
- مقدار مصالح: مقدار دقیق هر نوع مصالح وارد شده به کارگاه
- امضای نمایندگان: امضای نمایندگان پیمانکار و مهندس ناظر به عنوان تاییدیه صحت اطلاعات
دفتر فنی کارگاه مقدار مصالح پایکار موجود در انبار را هنگام نوشتن صورت جلسه از انباردار استعلام کرده، سپس با توجه به رشته و سال فهرست بها منضم به پیمان (مثلا رشته ابنیه سال1403) از لیست ارائه شده در پیوست یک، برای گرفتن هزینههایی که پیمانکار برای خرید مصالح پایکار کرده است استفاده میکند.
در مجموع، صورتجلسه مصالح پای کار یکی از اسناد مهم در اجرای پروژههای ساختمانی است. این سند به عنوان یک مرجع رسمی، به پیمانکار کمک میکند تا هزینههای مصالح خود را در انواع صورت وضعیت پیمانکاری منظور کند. از طرفی به کارفرما این اطمینان را میدهد که هزینههای پرداختی منطقی و بر اساس مصالح مصرف شده است.
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
مصالح پایکار در صورت وضعیت
مصالح پای کار در صورت وضعیت، معمولا در انتها هر فصل مربوط و پس از آیتمهای اجرایی نوشته میشود. برای مثال اگر فهرست بها منضم به پیمان ابنیه باشد، شن و ماسه پای کار در انتهای فصل هشتم یعنی بتن درجا میآید.
بدون شک میدانید که کارفرما به پیمانکار تمام هزینههای مربوط به خرید مصالح را پرداخت نمیکند، چرا که این مصالح هنوز در پروژه به کار گرفته نشدهاند و پیمانکار میتواند پس از دریافت هزینه، آنها را از کارگاه خارج کند. در واقع، کارفرما تنها زمانی 100 درصد هزینه خرید مصالح را به پیمانکار پرداخت میکند که این مصالح در پروژه مصرف شده باشند. لذا این پرداخت در قالب آیتمهای اجرایی انجام میشود؛ زیرا آیتمهای اجرایی شامل فرآیند تهیه نیز هستند.
به طور مثال آیتم 080107 فصل بتن درجا فهرست بها ابنیه سال 1403 به شرح زیر است: تهیه و اجرای بتن با شن و ماسه شسته طبیعی یا شکسته با مقاومت فشاری مشخصه ٣٠ مگاپاسکال.
با توجه به این که مقادیر صورت وضعیت موقت، علی الحساب بوده و در صورت وضعیتهای بعدی قابل تغییر است، پس از مصرف مصالح پایکار، مقدار آن از صورت وضعیت بعدی حذف یا کم شده و هزینه پیمانکار در قالب آیتمهای اجرایی به او پرداخت میشود.
ضرایب مصالح پای کار در صورت وضعیت
بهطور کلی، تمام ضرایبی که به آیتمهای اجرایی پیمان تعلق میگیرند به آیتمهای مصالح پایکار نیز تعلق میگیرد. مهمترین ضرایب اعمال شده بر مصالح پای کار در صورت وضعیتها عبارتاند از:
- ضریب پیشنهادی جزء پیمانکار برای هر فصل
- ضریب بالاسری
- ضریب منطقه
- ضریب کاهشی 70 درصد
بهای واحد مصالح پای کار در جدول شماره دو پیوست 1 فهرست بها لحاظ شده است. در صورتی که مصالح مصرفی در این جدول نباشد، میتوان از جدول شماره یک که تصویر آن را در زیر می بینید، استفاده کرد. با استفاده از این جدول علاوه بر همه ضرایب فوق، ضریب جدول شماره یک نیز در بهای واحد ردیف مورد نظر اعمال میشود.
لازم بهذکر است به منظور محاسبه بهای واحد مصالح پای کار مطابق بند 4 این پیوست، در صورت پیشبینی مصالح مورد نظر در چند ردیف، ردیفی
که دارای کمترین بهای واحد باشد مالک عمل، جهت محاسبه بهای واحد مصالح پایکار مربوط با اعمال ضریب مندرج در جدول شماره یک میباشد.
توجه داشته باشید که در خصوص مصالحی که برای مسافتهای بیش از ۳۰ کیلومتر هزینه پرداخت شده است، مطابق ضوابط حمل و نقل فهرست بها (فصل 28) هزینه حمل و نقل نیز در نظر گرفته شود. به همین منظور، ضرایب منطقهای، بالاسری و ضریب پیشنهادی جزء پیمانکار نیز اعمال میشود.
لازم به ذکر است ضریب 70 درصد که به عنوان ضریب کاهشی برای اطمینان از استفاده کامل پیمانکار از مصالح در نظر گرفته میشود، در ضریب مصالح پای کار حمل و نقل لحاظ نخواهد شد؛ چرا که کار جابجایی کاملا به اتمام رسیده است.
مصالح پایکار در صورت وضعیت قطعی
بهطورکلی، کارفرما تنها هزینه مصالح مصرف شده در کار را به پیمانکار پرداخت میکند. همچنین اگر در پایان کار مصالح اضافه باقی بماند، کارفرما پولی بابت آن به پیمانکار پرداخت نکرده و پیمانکار میتواند مصالح اضافی را از کارگاه خارج کند.
کارفرما به دلیل تقویت بنیه مالی پیمانکار 70 درصد بهای مصالح پایکار را در صورت وضعیتهای موقت پرداخت کرده و پس از مصرف مصالح، مقدار آنها را از صورت وضعیت بعدی کم میکند. اما دقت داشته باشید که صورت وضعیت ماقبل قطعی، آخرین صورت وضعیت موقت و صورت وضعیت قطعی، آخرین صورت وضعیت پیمانکار است و باید بدون ذکر مصالح پایکار ارائه شود.
لذا کارفرما هیچ هزینهای بابت مصالح پای کار در صورت وضعیت ماقبل قطعی و قطعی به پیمانکار پرداخت نمیکند. مگر زمانی که پیمان مشمول فسخ یا خاتمه شود. تنها صورت وضعیت ماقبل قطعی و قطعی که مصالح پای کار دارند پیمانهایی است که دچار فسخ یا خاتمه شدهاند.
تعدیل مصالح پای کار
سوالی که در ابتدا ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که تعدیل مصالح پای کار چگونه محاسبه میشود؟ در پاسخ باید بدانید، هزینهای که پیمانکار بابت مصالح پایکار پرداخت کرده نیز مشابه سایر هزینهها، مشمول تعدیل میشود.
- اگر مصالح توسط پیمانکار تهیه شود، تعدیل مصالح پای کار بر مبنای شاخصهای گروهی دوره انجام عملیات اجرایی صورت وضعیتی که مصالح پای کار در آن درج گردیده است انجام میشود.
- اگر کارفرما با توافق پیمانکار شاغل، مصالح موجود خود را جهت انجام پروژه به پیمانکار بدهد، تعدیل مصالح پایکار بر مبنای شاخصهای گروهی دوره ورود مصالح به کارگاه محاسبه میشود.
توصیه میکنیم برای آشنایی با تعدیل مقاله نحوه محاسبه تعدیل را مطالعه کنید.
نحوه محاسبه تعدیل مصالح پایکار
مبلغ مصالح پای کار با شاخص گروهی فصلهای مربوط به مصالح مورد نظر تعدیل میشود. در واقع شاخص تعدیل هر یک از مصالح پایکار، شاخص مربوط به فصلی است که پس از مصرف مصالح، هزینه تهیه آن از آن فصل پرداخت میشود. بهعنوان مثال مبالغ مصالح پای کار مربوط به سیمان، شن و ماسه با شاخصهای گروهی فصل بتن درجا در فهرست بها منضم به آن قرارداد تعدیل میشود. جهت آشنایی بیشتر در مورد شاخص گروهی مقاله را شاخص میانگین در تعدیل مطالعه کنید.
تعدیل قطعی مصالح پای کار
همانطور که میدانید هدف از تعدیل، متناسب کردن قیمتهای قرارداد با قیمتهای روز است. هزینه پرداختی بابت مصالح پای کار نیز همچون سایر هزینههایی است که در صورت وضعیتهای موقت میآید و باید به روز شود. پس نحوه محاسبه تعدیل موقت و قطعی مصالح پای کار کاملا مشابه آیتمهای اجرایی است.
تعدیل قطعی مصالح پایکار نیز مانند سایر آیتمهای اجرایی محاسبه میشود و هزینه پرداخت شده برای تهیه مصالح پایکار توسط پیمانکار در هر دورهای که بوده با ضریب تعدیل قطعی به روز میشود.
مصالح پای کار شرایط عمومی پیمان
برخی از ضوابط مصالح پای کار در ماده 13 شرایط عمومی پیمان (مصالح، تجهیزات، مصالح و تجهیزات پای کار، ماشینآلات وابزار، تاسیسات و ساختمانهای موقت، وسایل) و همچنین ماده 48 شرایط عمومی پیمان (خاتمه پیمان) ذکر شده است.
مصالح پای کار در ماده 13
در بند ج ماده 13 شرایط عمومی پیمان، مصالح و تجهیزات پایکار اینگونه تعریف شده است:
مصالح پای کار در ماده 48
در ماده 48 شرایط عمومی پیمان به شرایط خاتمه پیمان پرداخته میشود. چنانچه پیمان طبق ماده 48 خاتمه یابد، در مورد مصالح پای کار موجود در کارگاه و مصالح سفارش شده به شرح زیر باید اقدام کرد:
- مصالح و تجهیزات موجود در کارگاه که طبق مشخصات فنی بوده و برای اجرای موضوع پیمان تهیه شده است اندازه گیری شده سپس بهای آنها بر اساس نرخ متعارف روز در تاریخ خرید، که مورد توافق دو طرف یعنی کارفرما و پیمانکار باشد، در صورت وضعیت قطعی منظور میشود.
نکته مهم: چون مصالح موجود در کارگاه بر اساس نرخ متعارف روز در تاریخ خرید، در صورت وضعیت قطعی منظور میشود، به روز است و مشمول تعدیل نخواهد شد.
- پیمانکار فهرست مصالح و تجهیزات سفارش شده برای اجرای کار را همراه با شرایط خرید آنها برای کارفرما ارسال میکند. کارفرما تا 10 روز از دریافت این فهرست، اقلامی از مصالح و تجهیزات سفارش شده را که مورد نیاز تشخیص دهد به پیمانکار اعلام میکند تا پیمانکار قرارداد خرید آنها را به کارفرما منتقل کند.
نکته مهم: مبالغی که پیمانکار بابت خرید این مصالح و تجهیزات پرداخت کرده است در مقابل ارائه اسناد و مدارک آن، به حساب طلب پیمانکار منظور میگردد. پرداخت بقیه بهای خرید و هر نوع تعهد مربوط به آنها نیز به عهده کارفرما خواهد بود.
- خاتمه قراردادهای خرید مصالح و تجهیزاتی که مورد نیاز کارفرما نیست پس از اعلام نظر کارفرما انجام میشود.
قیمت پیمانکاری ساختمان با مصالح
اگرچه کارفرما 100 درصد هزینه تهیه مصالح را به پیمانکار نمیدهد، اما برای تقویت بنیه مالی پیمانکار، 70 درصد بهای مصالح پای کار با احتساب ضریب منطقهای، ضریب بالاسری و ضریب پیشنهادی جزء پیمانکار و 100 درصد هزینه حمل را برای مصالحی که مشمول حمل مازاد میشوند در صورت وضعیتها پرداخت میکند.
در واقع مبلغ تایید شده صورت وضعیت موقت عبارتاند از:
حاصل جمع 100 درصد هزینههای مربوط به فعالیتهای اجرایی با 70 درصد هزینههای مربوط به مصالح پای کار، ضرب در ضرایبی که به پیمان تعلق میگیرد.
مصالح پای کار متعلق به کیست؟
بهطور کلی، مالکیت مصالح پای کار پس از منظور شدن در صورت وضعیت، متعلق به کارفرما است و پیمانکار حق خارج کردن آنها را از محوطه کارگاه ندارد. اما مالکیت آنها پیش از منظور کردن در صورت وضعیت، برای پیمانکار است.
جمع بندی
مصالح پای کار به موادی اطلاق میشود که پیمانکار قبل یا حین پروژه، خریداری و در انبار نگهداری میکند. در صورت وضعیتها، بخشی از هزینه این مصالح بهصورت علیالحساب به پیمانکار پرداخت میشود. بهطور خلاصه مصالح پای کار، بخشی از هزینههای پروژه هستند که به صورت تدریجی و با توجه به پیشرفت کار، به پیمانکار پرداخت میشوند. هدف از این روش پرداخت، مدیریت بهتر منابع مالی پروژه و اطمینان از اجرای صحیح آن است.
بهطور کلی، محاسبات مصالح پای کار پیچیدگیهای خاصی دارند و نیازمند دقت در رعایت قوانین و مقررات هستند؛ لذا توصیه میشود برای آشنایی بیشتر آموزش دفتر فنی سایت آکادمی عمران را مشاهده کنید. این آموزش پروژه محور بوده و در آن به بررسی جزئیات مباحث دفتر فنی از جمله متره و برآورد، تعدیل، تهیه صورت وضعیتها پرداختهایم.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره مصالح پای کار در صورت وضعیت کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
سوالات متداول
در مدت پیمان، مسئولیت حفظ و نگهداري مصالح پاي کار، از نظر کیفیت و کمیت آنها، به عهده پیمانکار است و پیمانکار باید آنها را در محل مناسبی که در مقابل عوامل جوی و سایر عوامل مصون باشد، انبار کند.
در هنگام تهیه برآورد، اقلامی از کار هستند که مصالح آن، جزء ردیفهای پیوست مصالح پای کار فهرست بها منضم به پیمان نباشند ولی لازم است جزء مصالح پای کار منظور گردند. ردیفهای مناسب با آن اقلام تهیه و به صورت ردیف ستاره دار در انتهاي گروه مربوط در جدول مصالح اضافه میگردد. اگر در برآورد این ردیف بهعنوان ستاره دار دیده نشده باشد، امکان پرداخت بهعنوان مصالح پایکار وجود ندارد.
بهطور کلی، در موارد زیر مصالح پایکار مشمول تعدیل نخواهند بود:
- مصالحی که پیش از تاریخ شروع قرارداد خریداری شدهاند.
- مصالحی که به دلیل اشتباه پیمانکار مازاد بر نیاز خریداری شدهاند.
- مصالحی که به دلیل عدم رعایت استانداردهای نگهداری، خراب شدهاند.
با سلام و احترام
قراردادی بر مبنای بخشنامه سرجمع منعقد و کارفرما مقدار ۳۰ تن میلگرد رو از ابتدا توی برآورد نیاورده و در زمان تحویل زمین، به پیمانکار تحویل داده، نحوه اعمال این مصالح پایکار در صورت وضعیت های کارکرد و تعدیل چگونه است؟
سلام وقت بخیر این مورد مصالح پای کار محسوب نمی شود.
سلام
من ۱ سوال داشتم، در پروژه ای تهیه مصالح به عهده پیمانکار است، حال به منظور کمک به بنیه مالی پیمانکار و تسریع در کار همزمان با خرید مصالح توسط پیمانکار، کارفرما نیز بخشی از مصالح (میلگرد) را به میزان ۱۲% مبلغ اولیه پیمان خریداری نموده ولیکن اصرار بر این دارد که در صورت وضعیت درج نگردد و از طریق صدور فرم MIV از انبار کارفرما تحویل گرفته شود در قسمتی از قرارداد نیز آمده در پایان زمان قرارداد در صورت عدم تکمیل کار و مبلغ قرارداد، پیمانکار موظف است مطابق با مبلغ قرارداد کار را تکمیل نماید، اکنون به نظر شما برای اینکه در پایان زمان قرارداد کارفرما مدعی عدم تکمیل مبلغ قرارداد (۲۵% + ۱۲% خرید مصالح توسط کارفرما یعنی جمعاً ۳۷%) نشود چطور میشود این مشکل را حل کرد.
باتشکر از راهنمایی شما
سلام وقت بخیر
باید جزئیات قراردادتون بررسی بشه ولی به طور کلی چون موضوع قراردادتون خرید و فروش مصالح نیست بهتره در صورت وضعیت نیاد و به گونه دیگر جدا از قرارداد پرداخت گردد.
سلام
ممنون از راهنماییتون🙏🏻🙏🏻
سلام
اگه عنصری مثل میلگرد رو تو مصالح پای کار بیاریم که میتونه هم تو فصل ۷بیاد و جمع بسته بشه با فصل هفت و هم میتونه به عنوان سقف کاذب تو فصل ۱۶بیاد و با اون فصل جمع بسته بشه ..اونوقت ما باید چکار کنیم و تو کدوم فصل اینو بیاریم و با کدوم فصل این مصالح پای کارمون رو جمع کنیم
سلام، تو فصلی باید بیاد که بعدا هم کار تموم شه فعالیت از اون فصل پرداخت میشه
بسیار مفید و جامع
سلام وقت بخیر
خوشحالیم که براتون مفید بوده.
با سلام
یه موردی برام پیش اومده محبت میکنید راهنمایی کنید
اگه برای تامین مصالح پای کار، کارفرما صورت جلسه ای با پیمانکار تنظیم کنه که مثلا حجم یک ردیف رو از ۱۳۰ به ۱۴۰ تغییر بده اما بعدها کارفرما مثلا مقدار ۹۰ رو از آیتم مربوطه اعلام نیاز به نصب و اجرا کنه، در انتها به هنگام تنظیم صورت وضعیت قطعی تکلیف حجم ۵۰ باقیمانده چی میشه؟ قاعدتا مصالح پای کار باقیمانده متعلق به پیمانکاره اما توجه کنیم که به درخواست کارفرما تآمین انجام شده.
ضمنا آیتم مذکور جزو آیتمهای با کاربری خاص هستند مثلا چراغ ضد انفجار تونلی که عملا مصرف عمومی نداره
سلام وقت بخیر
اگر دستور کار دارید برای کارفرماست و باید به حساب طلب شما گذاشته شود.
با سلام خسته نباشید ممنونم بابت مطالب فوق العاده ارزشمندتون.
اگر مصالح پایکار رو من داخل صورت وضعیت ۷۰ درصد اعمال کرده باشم. آیا مشاور هم میتونه باز از مبلغ کم کنه یا من باید صد در صد بیارم که مشاور خودش ضریب ۷۰ درصدو اعمال کنه؟.متشکرم
سلام وقت بخیر
مصالح پای کار با ضریب هفت دهم در صورت وضعیت پیمانکار لحاظ شده و مشاور تنها می تواند مقدار ان را تغییر دهد.
سلام
اگر قراردادی سال ۹۸ خاتمه یابد و مصالح در کارخانه پیمانکار باشد و کارفرما تحویل نگیرد در صورتی که کارفرما در سال ۱۴۰۲ بخواد مصالح را خریداری و تحویل بگیرد با این شرایط تاریخ خرید درج شده در ماده ۴۸ چه زمانی است؟ لطفا مستند بفرمایید
باتشکر
سلام وقت بخیر.
با قیمت خرید مصالح در زمانی که خرید اتفاق افتاده حساب می شود. منبع شرایط عمومی پیمان.
در قراردادهایی که آییتم های خرید از ذستمزذ جدا هست مصالح پای کار رو باید چند درصد حساب کرد؟
سلام و وقت بخیر.
در صورتی که این دو آیتم جدا برآورد شده باشن آیتم خرید در صورت انجام خرید قابل پرداخت است. مصالح پای کار در آیتم هایی هست که به طور یکپارچه تعریف شده باشه و ۷۰ درصد بخش خرید آیتم به مصالح تغلق میگیره.
موفق باشید
ممنونیم و برای شما نیز آرزوی موفقیت می کنیم.
سلام. آیا در محاسبه ۲۵ درصد پای کار هزینه مصالح پای کار با مبلغ کارکرد جمع میشه و بعدش ۲۲۵ درصد رو محاسبه می کنن؟
سلام وقت بخیر
مصالح پایکار غلی الحساب و در جهت کمک به بنیه مالی پیمانکار بوده و در محاسبات ۲۵ درصد و سقف ۱۲۵ درصد مبلغ اولیه پیمان تاثیرگذار نیست.
ممنون از شما
سلامت باشین
با سلام
من سوالی داشتم آیا مصالح پای کار در محاسبه پیشرفت فیزیکی پروژه لحاظ می شود؟
بعنوانمثال مثلا تهیه و خرید میلگرد بعنوان درصدی از اجرای ارماتوربندی لحاظ شود
مثلا با این استدلال که ۶۵ درصد قیمت ارماتوربندی بابت تهیه و خرید ارماتور هست پس این مقدار از آماتور بعنی ۶۵ درصد میلگرد پای کار ضرب بدر درصد وزنی ارماتوربندی مقداری با درصدی برای پیشرفت پروژه تاثیر بگذارد؟
لطفا راهنمایی کنید
سلام، وقت بخیر
معمولا در برنامه زمان بندی تقصیلی تهیه مصالح رو در نظر نمی گیرند و بر این اساس در گزارش پیشرفت هم ملاک نیست. چون کار آرماتوربندی انجام نشده است.
با سلام و تشکر
چنانچه قراردادی اجرتی باشد و مصالح از سوی کارفرما تامین گردد .چنانچه دررپایان کار به دلایلی از حمله تغییر نقشه یا اشتباه پیمانکار مصالح اضافه بیاید تکلیف چیست؟
متشکرم
سلام، وقت بخیر
مصالح برای کارفرما است. می تواند به پیمانکار یا هر کس دیگری بفروشد.
سلام خسته نباشید
یک سوال در مورد مصالح پای کار داشتم وقتی ما مصالح پای کار را در یک صورت وضعیت موقت مثلا ۲۰ تن میگرد باشه بیاریم و پولشو بگیریم در صورت وضعت بعدی از اون میلگردهای ۲۰ تن به مقدار ۵تن باقی مانده باشه ودر صورت وضعت بعدی که میخواهیم بنویسم آیا اون ۵تن مانده از مصالح پای کار قبلی دوباره جزه مصالح پای کار در صورت وضعیت میشه یا نه
سلام، وقت بخیر
بله، برای نوشتن هر صورت وضعیت مقدار مصالح کار موجود از ابتدا محاسبه و بررسی میشه.
با سلام
اگر کار یک مدت تعطیل باشه و در این مدت پیمانکار مصالح پایکار که در صورت وضعیت قبلی گرفته رو بدون هماهنگی خارج کرده باشه تکلیف چیه؟ وآیا پیمانکار میتونه جریمه تاخیر پرداخت بابتش بگیره؟
سلام، وقت بخیر
اگر هزینه مصالح پای کار در صورت وضعیت ثبت شده باشه متعلق به کارفرما است و پیمانکار حق خروجش را نداشته است. مصالح را برگرداند می تواند تاخیر در پرداخت بگیرد.
سلام
با تشکر
اگر مصالح پایکار ردیفی در جدول ۲ نباشد و از جدول ۱ استفاده شود آیا باید برای محاسبه قیمت واحد مصالح پایکار ردیف اضافه بهای ردیف نیز با قیمت اصل ردیف جمع شود به طور مثال برای تعیین قیمت واحد مصالح پایکار بلوک لیکا سه جداره که عملیات مربوطه از ردیف ۱۲۱۰۰۱ و اضافه بهای ردیف ۱۲۱۰۰۴ پرداخت شده است باید چگونه عمل کرد آیا باید ۵۰% قیمت ردیف ۱۲۰۰۱ را پرداخت کرد یا ۵۰% قیمت جمع ردیف ۱۲۱۰۰۱ و ۱۲۰۰۴ طبق توضیح ذیل جدول ۱ آیا اضافه بهای ردیف ۱۲۱۰۰۴ مانند یک ردیف می باشد و باید مانند توضیح مذکور عمل نمود ؟
با تشکر
سلام، وقت بخیر
معمولا مصالح پای کار در برآورد و جداول مربوطه نمی اید. لطفا بیشتر توضیح بفرمایید. در جدول یک هنگام پیشنهاد قیمت مناقصه مصالح پای کار دارید؟
سلام و خسته نباشید
در شرایط خاتمه پیمان. اون مصالحی پایکاری که با ضریب بالا سری و به قیمت روز محاسبه میشه و در صورت وضعیت قطعی آورده میشه رو اگر از تعدیل صورت وضعیت قطعی کم کنیم مبلغ تعدیل ما منفی میشه.
درسته این حرفم؟
سلام، وقت بخیر
نه لزوما
ولی معمولا صورت وضعیت تعدیل قطعی در پروژه هایی که پیمان فسخ شده یا خاتمه یافته بدون در نظر گرفتن مصالح پای کاری که کارفرما از پیمانکار خریده محاسبه می شود.
با سلام
در زمان اعمال ماده ۴۸ نرخ مصالح پای کار و تجهیزاتی که کارفرما جهت ادامه کار خود نیاز داشته است با پیمانکار توافق نموده است لیکن از اعمال ضرایب پیمان شامل ضریب بالاسری، منطقه ای و ضریب پلوس خودداری کرده و فقط مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت می نماید. لطفا بفرمایید آیا در این مورد ضرایب مذکور به پیمانکار تعلق میگیرد ؟ و لطفا شماره بخشنامه و یا دستورالعمل قانونی مربوط به آن را که میتوان به عنوان مستند به کارفرما ارائه نمود معرفی بفرمایید.
سلام، وقت بخیر
قیمت معیار برای مصالح پای کار در زمان خاتمه یا فسخ قیمت پرداختی پیمانکار طبق نرخ متعارف روز در زمان خرید است که تنها ضریب بالاسری به آن تعلق می گیرد. در پرسش و پاسخهای شرایط عمومی پیمان این مورد ذکر شده است. در آموزش پیش نیاز دفترفنی و مدیریت ادعا هم کامل توضیح دادیم.
آیا به مصالح کار پای کار قیر تعدیل تعلق میگیرد؟
سلام، وقت بخیر
اگر طبق برنامه زمان بندی برای اجرای پروژه وارد کارگاه شده باشد با اختیار مشاور می توان به عنوان مصالح پای کار در صورت وضعیت درج کرد. اما اگر اسفالت اماده می خرید خیر.
باسلام
آیا مصالحی که به جهت محافظت از آسیب دیدن پس از خریداری در محل یا انبار خارج از کارگاه که متعلق به پیمانکار می باشد دپو شده باشند جزو مصالح پای کار محسوب می شود ؟
سلام وقت بخیر
اگر با تایید دستگاه نظارت باشد و امکان بازدید داشته باشد مشکلی نیست.
سلام
همونطور که مستحضرید پیمانکار از تعدیل مصالح پایکاری که قبلأ گرفته و الان صفر شده دچار ضرر میشه، لطفأ یه توضیح در این خصوص بفرمایید که آیا راهی هست که تعدیل صورت وضعیت فعلی منفی نشه؟!!
سلام، وقت بخیر
تعدیل مصالح پای کار از فصلی پرداخت میشه که کارکرد تعدیل خواهد شد. مثلا شن و ماسه و سیمان با شاخص های فصل بتن تعدیل می شوند.
اگرچه مصالح پای کار صفر میشه اما این عدد در ردیف کارکرد مربوطه خووش را نشان می دهد و مبلغ فصل منفی نخواهد شد. لذا پیمانکار از این بابت ضرری نمی کند.
با سلام، لطفا بخشنامه یا استعلامی که سازمان برنامه و بودجه به صراحت گفته باشه در تعدیل “فهرست تجمیعی” بابت مصالح پایکار از شاخصهای فصلی استفاده میشه رو روی سایت بزارین. به نظر من با توجه به جدول شماره ۱ در بخشنامه تجمیعی که گفته “به غیر از موارد مندرج در جدول ۱ بقیه موارد با شاخص کلی تعدیل محاسبه میشه” مصالح پایکار هم مانند بقیه موارد از جمله عایق ، خط کشی ، تجهیز کارگاه و … با شاخص کلی بایستی تعدیل حساب بشه.
سلام، وقت بخیر
این استعلام در آموزش جامع محاسبه تعدیل نمایش داده شده میتوانید مشاهده بفرمایید.
ضمن اینکه دقت بفرمایید در فهرست بهای واحد پایه نیز مصالح پای کار با شاخص فصل مربوطه تعدیل میشود و جزئی از هزینه کرد آن فصل است.
ببخشید اگر مابه التفاوت قیر به پیمانکار پرداخت شود آیا مصالح پایکار مربوط به قیر که در صورت وضعیت لحاظ شده قابل تعدیل خواهد بود؟
در نرم افزار تکسا به صورت خودکار مصالح پایکار مربوط به قیر از فصل ۱۶ تعدیل میگردد و تعدیل فصل ۱۵ صفر در نظر گرفته می شود.
سلام، وقت بخیر
به مصالح قیری و ردیف های متناسب با آن هم مابه التفاوت قیر و هم تعدیل تعلق می گیرد
با سلام و عرض خسته نباشید
در تعدیل مصالح پای کار مربوط به ردیف سایر قیر ها(ردیف ۴۱۰۹۰۲) شاخص های کدام فصل مد نظر قرار میگیرد؟
سلام، وقت بخیر
شاخص فصلی که در آن از ردیف اجرایی مرتبط با این مصالح پای کار استفاده شده است. یعنی قراره این مصالح تو کدوم فصل باشه از همون فصل.
سلام مهندس . ممنون از وقتی که میزارید. درتبصره ۸۱ خرید مصالح ایا میشود پای کار داد
مثلا کارفرما پول ساخت اسکلت فلزی رو تحت تبصره ۸۱ دروجه کارخانه سازنده واریز کرده وپیمانکار ام ضمانت نامه رو داده
ایا مصالح خام اسکلت فلزی میتونه در صورت وضعیت درقالب پای کار اعمال بشه
ممنون
سلام، وقت بخیر
تا زمانی که نصب نشده، انتخابش با مشاور و کارفرما است. چون صورت وضعیت علی الحساب است و در آینده نصب و از ردیف مربوطه پرداخت میشود.
۰۹۱۴۴۵۲۹۶۴۷
سلام وقتتون بخیر
داخل واتساپ جواب داده شد.
سلام جناب مهندس.اگه ممکنه در واتساپ یک پیام برای من بزارید.یک نکته عجیب در تعدیل مصالح پایکار وجود داره که پیمانکار از اون بابت متضرر میشه.سوال اینه آیا باید دقیقا همون مبلغی که از بابت تعدیل مصالح پایکار پیمانکار گرفته در صورت وضعیت های بعدی کم بشه یا مبلغی بیش از آن را پس خواهد داد؟
سلام وقتتون بخیر
داخل واتساپ جواب داده شد.
سلام
اگه پیمانکار نخواد که مصالح پای کار رو داخل صورت وضعیت بیاره میتونه؟ یا نه موظف هست که انجام بده؟
سلام وقت بخیر
پرداخت بابت مصالح پایکار کمکی است که کارفرما برای تقویت بنیه مالی پیمانکار انجام میده. اما نمی تونه الان نیاره بگذاره تو سه ماهه بعدی که شاخص تعدیل بالاتری بگیره. در کل توصیه میشه اورده شود.
باسلام در پیمان های صنعت نفت که بخش اجرا از کالا جدا می باشد آیا در صورت تهیه کالا آیا همچنان ضریب ۷۰ درصد بایستی اعمال گردد ؟ یا ریف خریداری شده پرداخت شود؟
سلام، وقت بخیر
اگر فهرست بهای منضم به پیمان یکی از فهارس بهای سازمان برنامه و بودجه است بله. ولی اگر از فهرست بهایی جداگانه استفاده می کنید لزومی به رعایت این موضوع نیست
سلام
در پیمان اجرای خط لوله گاز خرید لوله به عهده پیمانکار می باشد، پیمانکار لوله ها را خریده و جهت پوشش به کارگاه پوشش ارسال نموده است، آیا لوله های موجود در کارگاه پوشش مصالح پای کار محسوب می شوند؟
سلام، وقت بخیر
اگر از خرید و انتقال لوله ها به کارگاه پوشش مطمئن هستید بله، منتها هزینه حمل تعلق نمیگیرد. چون به کارگاه محل اجرای کار حمل نشده است.
موفق باشید
سلام
در پیمان ایجاد شبکه خریدلوله با پیمانکار است، پیانکار لوله را خریداری و جهت پوشش به کارگاه پوشش ارسال نموده است، آیا این لوله ها که در گارگاه پوشش قراردارند ” مصالح پای کار” محسوب می گردند؟
سلام، وقت بخیر
اگر از خرید و انتقال لوله ها به کارگاه پوشش مطمئن هستید بله، منتها هزینه حمل تعلق نمیگیرد. چون به کارگاه محل اجرای کار حمل نشده است.
موفق باشید
یعنی خود واحد دفترفنی پیمانکار موقع صورت وضعیت دادن ، مبلغ پایکار صورت وضعیت قبلی رو کسر میکنه از صورت وضعیت فعلیش؟؟
یا میره مالی کارفرما کم میکنه؟
سلام از سایت و مطالب خوبتون ممنونم
سوالم اینه که مصالح پایکار چطور بعدا کسر میشه، کارفرما بصورت مبلغی کم میکنه یعنی؟ مثلا در صورت وضعیت ۱ ، هزار کیلوگرم نبشی رو مصالح پایکار میاریم و ۷۰درصدشو میگیریم مثلا میشه ۱۰ میلیون، حالا تو صورت وضعیت ۲ ، ۶۰۰ کیلوش مصرف شده و ۴۰۰ کیلوش باز مصالح پایکار رد میشه مثلا ۴ میلیون میشه، در صورت وضعیت۳ اون ۴۰۰ کیلو هم مصرف میشه، حالا درکل ۱۰۰۰ کیلو رو اجرایی کردیم و پولشو گرفتیم، اون ۱۴ تومن که تو پایکار اضاف گرفتیم چطور کسر میشه؟
سلام، وقت بخیر
همان طور که می دونید صورت وضعیت تجمعی است. در صورت وضعیت شماره ۱ ردیف های اجرا شده محاسبه شده (مثلا ۵۰۰ میلیون) و مصالح پای کار (مثلا ۵۰ میلیون) به آن اضافه میشود. مجموعا ۵۵۰ میلیون ناخالص کارکرد شماره ۱ پیمانکار میشود.
در صورت وضعیت شماره ۲ از ابتدا ردیف های اجرایی شامل کارکرد اول و دوم محاسبه شده (مثلا ۹۰۰ میلیون) و مصالح پای کار موجود که در انبار کارگاه وجود دارد و صورت جلسه شده (مثلا ۱۰۰ میلیون) به آن اضافه میشود و مبلغ مصالح پای کار قبلی (۵۰ میلیون) از آن کم میشود. مجموعا ۹۵۰ میلیون ناخالص کارکرد شماره ۲ پیمانکار میشود.
و این برای صورت وضعیت های بعدی نیز تکرار میشود.
موفق باشید
سلام ممنون از سایت و مطالب خوبتون
سوالم اینه که مصالح پایکار چطور بعدا کسر میشه، کارفرما بصورت مبلغی کم میکنه یعنی؟ مثلا در صورت وضعیت ۱ ، هزار کیلوگرم نبشی رو مصالح پایکار میاریم و ۷۰درصدشو میگیریم مثلا میشه ۱۰ میلیون، حالا تو صورت وضعیت ۲ ، ۶۰۰ کیلوش مصرف شده و ۴۰۰ کیلوش باز مصالح پایکار رد میشه مثلا ۴ میلیون میشه، در صورت وضعیت۳ اون ۴۰۰ کیلو هم مصرف میشه، حالا درکل ۱۰۰۰ کیلو رو اجرایی کردیم و پولشو گرفتیم، اون ۱۴ تومن که تو پایکار اضاف گرفتیم چطور کسر میشه؟
سلام، وقت بخیر
همان طور که می دونید صورت وضعیت تجمعی است. در صورت وضعیت شماره ۱ ردیف های اجرا شده محاسبه شده (مثلا ۵۰۰ میلیون) و مصالح پای کار (مثلا ۵۰ میلیون) به آن اضافه میشود. مجموعا ۵۵۰ میلیون ناخالص کارکرد شماره ۱ پیمانکار میشود.
در صورت وضعیت شماره ۲ از ابتدا ردیف های اجرایی شامل کارکرد اول و دوم محاسبه شده (مثلا ۹۰۰ میلیون) و مصالح پای کار موجود که در انبار کارگاه وجود دارد و صورت جلسه شده (مثلا ۱۰۰ میلیون) به آن اضافه میشود و مبلغ مصالح پای کار قبلی (۵۰ میلیون) از آن کم میشود. مجموعا ۹۵۰ میلیون ناخالص کارکرد شماره ۲ پیمانکار میشود.
و این برای صورت وضعیت های بعدی نیز تکرار میشود.
موفق باشید
سلام ممنون بابت مطالب خوب و ارزشمند شما سوال بنده این است ایا بعنوان مثال پیمانکار ۱۰۰۰متر سرامیک خریداری کرده است و ۵۰۰متر ان را نصب کرده است و در صورت وضعیت باتوجه به عدم تهیه صورتجلسه کارکرد ضریب ۹۰درصد به صورت الحساب داده شده است ایا ۱۰درصد باقی مانده کارکرد ۵۰۰متر باید در مصالح پای کار لحاظ شود یا نه همان ۵۰۰باقی مانده پای کار لحاظ شود
با سلام صورت جلسه مصالح پای در در قرارداد های متر مربع زیر بنا چور پرداخت میشود انجا که دیگر قیمت مصاح پیوست قرارداد نیست؟ و یا اینکه در قراردا متر مربع زسیر بنا صورت جلسه مصالح پای کار تهیه نشده حالا به هر دلیل و ناظر درصدی را از صورت وضعیت بعنوان مصالح پای کار پرداخت کرده در زمان خاتمه و یا فسخ تکلیف چیست ممنون
سلام وقتتون بخیر
قراردادهای سرجمع نیز یک فهرست بهای واحد پایه دارند و از پیوست ان فهرست بها استفاده می شود. هزینه مصالح پای کار موقت است و اگر ناظر بپذیرد مشکلی ندارد.
باسلام
معمولا مصالح پایکار باید با صورت جلسهای که آخر ماه انجام شده و لیست مصالح داخل انبار همخوانی داشته باشند. یعنی اگر ۵۰۰ متر مربع سرامیک در انبار دارید فقط ۵۰۰ متر مربع مصالح پایکار لحاظ میگردد. البته با نظر مشاور میتوان آن ۵۰ متر مربع را نیز در نظر گرفت.
موفق باشید.