مراحل ساخت ساختمان از مجوز تا پایان کار + چک لیست و چارت
مراحل ساخت ساختمان برای بسیاری از افراد آشناست، اما مهندس باید بر نکات اصولی و بهروز مسلط باشد. آکادمی عمران با هدف ارتقاء دانش فنی مهندسین، در این مقاله به آموزش رایگان و مختصر مراحل ساختمان سازی پرداخته و آرشیوی از فیلمهای آموزشی را ارائه میدهد. ما در این مطلب، فیلم مراحل ساخت ساختمان از جمله مراحل ساخت ساختمانهای اسکلت فلزی و بتنی و همچنین نظارت بر ساخت و ساز را بررسی کردهایم. اگر به دنبال آشنایی با مراحل ساخت و ساز به همراه چارت و چک لیست مراحل ساخت ساختمان هستید، تا انتهای این مقاله همراه آکادمی عمران باشید.
چارت مراحل ساخت ساختمان
بهمنظور درک بهتر مراحل ساختمان سازی، در تصویر زیر چارتی از مراحل ساخت و ساز خانه را مشاهده میکنید. چارت مراحل ساخت ساختمان در واقع یک نمودار یا دیاگرام بصری است که مراحل مختلف ساخت ساختمان را بهصورت منظم و ساختار یافته نمایش میدهد. هدف از ارائه این چارت، کمک به مدیریت پروژه در برنامهریزی زمانبندی و تخصیص منابع مورد نیاز برای هر مرحله از ساخت و ساز است.
تصویر فوق نمونهای از برنامه زمانبندی و چارت مراحل ساخت ساختمان است که به کمک برنامه MSP انجام شده است. شما میتوانید فایل کامل را از طریق لینک زیر دریافت کنید.
مراحل ساخت ساختمان
مراحل ساختمان سازی و اولویتبندی هر یک از مراحل اجرای ساخت به عوامل متعددی از جمله فاکتورهای فنی و اجرایی، اقتصادی، زمانبندی و موارد قانونی و اداری بستگی دارد. با این حال، هر مرحله از ساخت ساختمان به مرحله قبلی وابسته است و بدون انجام مرحله قبلی، انجام مرحله بعدی امکان پذیر نیست. به عنوان مثال، بدون اجرای فونداسیون نمیتوان اسکلت را اجرا کرد.
بهتر است بدانید که آگاهی از مراحل ساخت خانه میتواند به ایمنی و جلوگیری از خطرات، جلوگیری از هدر رفتن زمان، کاهش هزینهها و بهبود کیفیت ساخت و ساز کمک میکند.
بهطور کلی، مراحل ساخت ساختمان به 7 مرحله اصلی زیر تقسیم میشود:
- تهیه نقشه ساختمان
- اخذ پروانه تخریب و نوسازی
- تخریب ساختمان
- گودبرداری و پایدارسازی گود
- اجرای فونداسیون
- اجرای اسکلت (بتنی یا فلزی)
- دیوار چینی و نازک کاری ساختمان
توجه داشته باشید که این 7 مرحله مهمترین مراحل ساخت یک ساختمان بهشمار میروند و هر مرحله مجموعهای از عملیات کوچکتر است که در ادامه به جزئیات آن خواهیم پرداخت. با توجه به پیچیدگیها و چالشهای موجود در پروژههای ساختمانی و عدم آموزشهای تخصصی در دانشگاهها، مجموعه آکادمی عمران 300 ساعت آموزش تخصصی و کارگاهی نخبگان نظارت و اجرای ساختمان را ارائه کرده است.
این دوره آموزشی که نتیجه 4 سال تلاش مستمر است، به بررسی و تحلیل چالشهای 40 پروژه ساختمانی مختلف میپردازد. جامعیت و عمق مطالب این دوره، به دانشپذیران این امکان را میدهد که ضمن کسب دانش تئوری و تجربه عملی بتوانند مهارتهای لازم برای نظارت و اجرای ساختمان را نیز فرا بگیرند. سرفصلهای این آموزش عبارتاند از:
- آموزش تخریب، گودبرداری و پایدارسازی گود
- آموزش اجرای اسکلتهای بتنی
- آموزش اجرای اسکلتهای فولادی
- آموزش دیوار چینی و اجرای نازک کاری
- آموزش ضوابط فنی و حقوقی ساخت و ساز نظیر محاسبه سود ساخت، سندخوانی، مشارکت و پیمان مدیریت، پیش فروش، قرارداهای پیمانکاری، گزارش نویسی و غیره
- آموزش نقشه کشی ساختمان با اتوکد، آموزش ۳۰ فن اصول مذاکره، آموزش تاسیسات و آموزش اجرای راه پله
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
تهیه نقشه ساختمان
اولین قدم از مراحل ساخت یک ساختمان، تهیه نقشه است. نقشه ساختمان به عنوان یک سند مهم، جزئیات مختلفی از جمله متراژ، زیربنا، تعداد اتاقها، تعداد طبقات مجاز، نوع کاربری و سایر ویژگیهای مرتبط با ساختمان را نشان میدهد. برای تهیه نقشه، ابتدا مدارک مربوط به زمین باید به شهرداری یا دفتر خدمات الکترونیک شهر ارسال شده تا مورد تایید قرار گرفته و دستور نقشه صادر شود. پس از طراحی نقشه، این نقشه باید دوباره به شهرداری ارسال شده تا تایید نهایی را دریافت کند.
اخذ پروانه تخریب و نوسازی
در صورت تایید نقشه، شناسنامه ساختمان یا پروانه ساخت برای مالک صادر میشود. این پروانه ساخت مجوز قانونی برای آغاز مراحل بعدی ساخت و ساز است و اهمیت زیادی در فرآیند ساختمانسازی دارد. توجه داشته باشید که دریافت مجوزهای ساخت و ساز از جمله پروانه تخریب و نوسازی باید توسط شخص یا شرکت سازنده انجام شود و معمولا مالک زمین مسئولیتی در قبال اخذ این مجوزها ندارد.
تخریب ساختمان
در برخی از پروژهها فرآیند ساخت و ساز باید در زمینی انجام شود که دارای ساختمان قدیمی است. بههمین منظور مالکان زمین و سازندگان پس از عقد قرارداد مشارکت در ساخت اقدام به تخریب سازه قدیمی میکنند. بهطور کلی، هدف از تخریب حذف، نوسازی، تعمیر یا بازسازی سازه است که با استفاده از لوازم و تجهیزات گوناگونی انجام میشود.
اقداماتی که قبل از تخریب یک ساختمان باید انجام شود، عبارتاند از:
- اقدام به محدودسازی یا قطع کردن آب، برق و گاز قبل از تخریب یا همزمان با شروع عملیات تخریب
- تعیین محل جمع آوری و دفع نخالهها (قرارداد پسماند)
- بیمه کردن کارگاه در قبال حوادث احتمالی
- محصور کردن محوطه اطراف کارگاه
- محافظت از پیادهروها و معابر عمومی مجاور ساختمان در دست تخریب (سرپوش حفاظتی)
- ایمن سازی و نصب علائم هشدار
- بررسی شرایط پایداری ساختمانهای مجاور
- تعیین روش تخریب و تهیه وسایل و تجهیزات لازم متناسب با نوع محل و ساختمان
- بررسی دسترسی ماشین آلات به کارگاه
- تعبیه پاخور حفاظتی در پرتگاهها
- نصب تابلوی مشخصات ساختمان
جهت آشنایی بیشتر با نحوه تخریب یک ساختمان فیلم زیر مشاهده کنید. این فیلم تنها بخش کوتاهی از آموزش تخریب و گودبرداری است که در آن صفر تا صد این مراحل را توضیح دادهایم.
روش تخریب ساختمان
بهطور کلی، تخریب ساختمان به 3 روش اصلی زیر انجام میشود:
- تخریب دستی
- تخریب مکانیکی
- تخریب با مواد منفجره
هر چند سرعت تخریب دستی کمتر از سایر روشها است، اما با رعایت نکات ایمنی امنیت بالاتری دارد. ابزارهای متداول در این روش شامل پتک، چکش، کلنگ، دریل و چکش تخریب است.
تخریب به روش مکانیکی نیز شکلهای مختلفی دارد که میتوان به استفاده از بیل مکانیکی، گوی تخریب و خرد کننده بازو بلند هیدرولیکی اشاره کرد. استفاده از بیل مکانیکی برای ساختمانهای قدیمی و کلنگی رایجتر است. این روش تخریب سرعت بالاتر، هزینه بیشتر، لرزش بیشتر و ایمنی کمتر را در بر دارد و در ساختمانهای معمولی، بیل مکانیکی معمولا در انتهای مراحل تخریب وارد میشود.استفاده از گوی تخریب برای ساختمانهای مخروبه، سیلوها و سایر تاسیسات صنعتی مناسب خواهد بود. اگر چه سرعت انجام این روش نسبت به سایر روشها بیشتر است، اما در مناطق شهری کمتر مورد استفاده قرار گرفته و نیاز به اپراتور متخصص و با تجربه دارد.
استفاده از مواد منفجره نیز برای تخریب با نصب مواد منفجره در پی و ستونهای ساختمانهای قدیمی انجام میشود. این روش به دلیل ایمنی پایین در مناطق شهری و مسکونی متداول نبوده و نیاز به محاسبات پیچیده و دقیقی دارد تا باعث خسارت به ساختمانهای مجاور نشود.
مراحل تخریب ساختمان
بهطور کلی مراحل تخریب به شرح زیر است:
- آمادهسازی محل شامل خارج کردن تجهیزات برقی و مکانیکی، شیرآلات، شیشهها، بازشوها، برداشتن عایق رطوبتی بام و مصالح شیب بندی
- تخریب تمام سازههای طرهای و پیش آمده، شامل تراسها و بالکنها و اجزای متصل به دیوارهای پیرامونی
- تقویت سازه و جلوگیری از خطر ریزش سازه قدیمی با استفاده از سیستمهای مهارکننده مناسب مانند شمعبندی
- تخریب دالهای کف به ترتیب از تیرهای طرهای، تیرهای فرعی و تیرچهها تا تیرهای اصلی
گودبرداری ساختمان
پس از تخریب، خاکبرداری و گودبرداری از مراحل ساخت ساختمان بهشمار میرود. به هر گونه حفاری در تراز پایینتر از سطح طبیعی زمین و بالای پی ساختمان مجاور خاکبرداری و در تراز پایینتر از پی ساختمان مجاور، گودبرداری گفته میشود. البته پیش از شروع این مرحله باید آزمایشهای مکانیک خاک انجام شده و مشخصات خاک محل و سطح آبهای زیرزمینی بررسی شده و توصیههای فنی در مورد نوع پی، مقاومت مجاز خاک زیر پی، نشستهای مورد انتظار و پارامترهای طراحی دیوارهای حائل نیز مشخص میشود.
برای آشنایی بیشتر با نکات گودبرداری در کارگاه فیلم زیر را مشاهده کنید.
مراحل خاکبرداری و گودبرداری ساختمان
اصول گودبرداری و پی کنی برای شروع اجرای فونداسیون شامل موارد زیر است:
- بررسی وجود چاهها، قنات و غیره
- بررسی ساختمانهای مجاور و میزان استحکام آنها
- برداشت ترازهای طبیعی زمین با روشهای مناسب نقشه برداری
- پایین آوردن سطح آب در گودبرداریهای زیر سطح آب
- مشخص شدن حجم عملیات خاکی محاسبه شده و تعداد کامیون مورد نیاز
- طراحی نقشه تسطیح با توجه به تراز زمینهای مجاور و شیبهای لازم برای زهکشی، تراز و عمق پیها
- اجرای گودبرداری و پایدار سازی دیواره گودها
- برداشت خاک نباتی برداشته شده و تثبیت خاک زیر فونداسیون (دقت داشته باشید که احداث سازههای سنگین روی خاکریز متشکل از خاک رس و لای یا ماسه ریزدانه مجاز نیست.)
انواع روشهای پایدارسازی گود
پس از مشخص شدن آزمایشهای خاک و انجام مراحل پیش از گودبرداری، یکی از روشهای پایدار سازی گود به منظور افزایش ایمنی و جلوگیری از بروز حوادث خطرساز انجام میشود. هر یک از این روشها مزایا و معایب خود را داشته که با توجه به شرایط پروژه انتخاب میشوند. روشهای پایدارسازی گود عبارتاند از:
گودبرداری با شیب مایل
در صورت باز بودن فضاهای کناری، میتوان با شیبدار کردن دیوارههای گود یا اجرای پلکانی، گودبرداری را انجام داد. این روش برای گودهایی با عمق کم تا متوسط مناسب است. اما اگر ساختمان یا تاسیسات خاصی در اطراف محوطه وجود داشته باشد، این روش کارایی نخواهد داشت.
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
سازه نگهبان خرپایی
یکی از روشهای رایج پایدارسازی دیواره گود در مناطق شهری و از مراحل ساخت ساختمان، سازه نگهبان خرپایی است که اجرای ساده و انعطافپذیری دارد. با این حال از معایب این روش میتوان به جاگیر بودن در گود اشاره کرد.
نیلینگ
نیلینگ یا میخکوبی، یکی از مراحل اجرای ساختمان است که برای پایدارسازی ترانشهها و جلوگیری از لغزش خاک انجام میشود. نیروی کششی در میخها زمانی فعال خواهد شد که جابهجایی در سیستم ایجاد شود که ممکن است در ساختمانهای مجاور با کاربری حساس مشکلساز باشد. لذا باید مقدار مجاز جابهجایی سازههای مجاور در انتخاب سیستم نگهدارنده مدنظر قرار گیرد.
انکراژ
استفاده از روش انکراژ و میل مهارها باعث کاهش جابهجاییهای خاک دیوارههای گود و سازههای مجاور میشود. میل مهار به عنوان المان نگهدارنده برای دیوارهای حائل عمل کرده و بار کششی را به لایههای خاک یا سنگ منتقل میکند. در مقابل، سیستم میخگذاری (نیلینگ) ممکن است تغییر شکلهای جانبی خطرناکی برای ساختمانهای مجاور ایجاد کند، بنابراین استفاده از سیستمهای فعال مانند میل مهار میتواند این مشکل را حل کند.
مهار متقابل
مهار متقابل یا همان استرات معمولا برای نگهداری و حفاظت جدارههای حاصل از گودبرداری در گودهایی با عرض کم در محیطهای شهری استفاده میشود. روش عملکرد مهاربندی جدارهها به این شکل است که توسط پشت بندهای افقی و قیدهای فشاری انجام میشود و شباهت زیادی به روش خرپایی دارد و در مواردی به صورت ترکیبی با هم به کار گرفته میشوند.
اجرای شمع
شمع یا پی عمیق، بار سازه فوقانی را توسط اصطکاک جدار پی و مقاومت نوک پی به زمین منتقل میکند. شمعها زمانی که ظرفیت باربری زمین کم باشد یا بار سازه زیاد باشد، استفاده میشوند.
شمع کوبی در گودبرداری معمولا در مکانهایی با ویژگیهای زیر استفاده میشود:
- در آینده احتمال گودبرداری در مجاورت سازه در دست احداث وجود داشته باشد.
- سازه مجاور گود به تغییر مکان خیلی حساس باشد یا انسجام کافی از نظر سازهای نداشته باشد.
- سازه نگهبان به صورت دائمی لازم باشد مانند گودبرداری جهت اجرای تقاطعهای غیر همسطح
- سطح آب زیرزمینی بهگونهای بالا باشد که کنترل ورود آب به داخل گود با روشهای دیگر میسر نبوده یا مشکل باشد.
سپرکوبی یا شیت پایل
سپرکوبی یا شیت پایل شامل المانهای صفحهای از جنس چوب، بتن مسلح یا فلز است که با ضربه زدن در زمین نصب شده و بهعنوان دیوارهای جداکننده عمل میکنند. امروزه سپرهای فلزی با مقاطع U،Z و مقطع خطی مورد استفاده قرار میگیرند. در گودهای باریک، سپرها با دستکهای فشاری افقی مهار میشوند، در حالی که برای گودهای عریضتر از اعضای نگهدارنده مایل استفاده خواهد شد.
دیوار دیافراگمی
دیوار دیافراگمی برای اولین بار در دهه 1950 در ایتالیا به کار گرفته شد و امروزه بهطور گستردهای در سدسازی و پایدارسازی دیواره گود استفاده میشود. البته در مراحل ساخت ساختمان این روش، بهویژه در ایستگاههای زیرزمینی مترو و در شرایط زیر تراز سطح آبهای زیرزمینی، برای اجرای دیواره نگهبان خاک قبل از گودبرداری کارایی بسیاری دارد. پیشنهاد میکنم جهت آشنایی بیشتر با این روش پایدارسازی گود، مقاله اجرای دیوار دیافراگمی را مطالعه کنید.
جزیره ای
گودبرداری به روش جزیرهای تکنیکی است که در آن پایدارسازی دیواره گود با استفاده از مهار متقابل و بخش مرکزی ساختمان انجام میشود. ابتدا المانهای نگهدارنده قائم در پیرامون گود نصب میشوند. سپس گودبرداری قسمت مرکزی با نگه داشتن خاک کنارهها به صورت شیبدار یا پلکانی انجام میشود. پس از ساخت سازه اصلی در هسته مرکزی، خاکبرداری باقیمانده و نصب قیدهای فشاری بین دیواره نگهدارنده و سازه اصلی از بالا به پایین آغاز خواهد شد.
تاپ دان
گودبرداری به روش تاپ دان به ساخت سازه زیرزمینی از بالا به پایین اشاره دارد. در این روش، ابتدا ستونهای سازه و سپس گودبرداری به اندازه یک طبقه منفی انجام میشود. پس از آن، دیوارهای حائل و سقف اجرا میشوند. دال کف به عنوان سازه دائمی جایگزین قیدهای فشاری شده و این مراحل تا رسیدن به تراز پی ادامه مییابد. استفاده از تجهیزات مناسب میتواند محدودیتهای خاک چسبنده را کاهش دهد.
عوامل موثر در انتخاب پایدارسازی گود
هیچ یک از روشهای پایدارسازی گود بر سایر روشها ارجحیت ندارد، بلکه انتخاب هر یک از آنها به عوامل زیر بستگی دارد:
- عمق گود
- حجم کار
- مشخصات خاک و دیواره گود
- مشخصات مجاورتهای اطراف دیوارههای گود
- شیب زمین، قوانین و ضوابط اداری و فنی
- ماشین آلات و نیروی انسانی موجود
- رایج بودن روش پایدارسازی و شرایط اقتصادی
در جدول زیر مناسبترین روش پایدارسازی گود با توجه به عمق گود در زمینهای شهری ارائه شده است:
عمق | روش پایدارسازی گود |
7 متر | سازه نگهبان خرپایی، نیلینگ |
15 متر | نیلینگ، شمع، انکراژ، مهار متقابل |
15 تا 25 متر | انکراژ، مهار متقابل، دیوار دیافراگمی |
بالای 25 متر | انکراژ، دیوار دیافراگمی |
اجرای فونداسیون
اجرای پی یکی از مراحل ساختمان سازی است که با توجه به نوع مصالح مصرفی و نحوه انتقال نیرو به زمین انتخاب میشود. بهطور کلی، پیها به دو نوع سطحی و عمیق تقسیم میشوند. نوع سطحی آن نیز بر حسب ابعاد و همچنین تعداد ستونهای قرار گرفته بر روی آنها به چهار دسته زیر طبقهبندی میشوند:
- پی منفرد
- پی باسکولی
- فونداسیون نواری
- پی گسترده
توصیه میکنیم فیلم زیر را که بخشی از آموزش مراحل اجرای ساختمان و فونداسیون است، مشاهده کنید.
با توجه به مراحل ساخت ساختمان برای اجرای فونداسیون یک سازه باید پنج مرحله زیر انجام شود:
1- جانمایی فونداسیون
این مرحله پس از گودبرداری آغاز میشود. ابتدا جهت شمال نقشه با شمال جغرافیایی انطباق داده شده و محور مبنا مشخص میشود. سپس سایر محورها با قضیه فیثاغورث تعیین و آکسها با ریسمانکشی و گچریزی مشخص میشوند. در نهایت، کف گود کروم بندی میشود.
2- اجرای بتن مگر
این بتن بهمنظور جلوگیری از جذب شیره بتن فونداسیون توسط زمین و ایجاد سطحی صاف و عاری از گرد و خاک برای آرماتوربندی فونداسیون به کار میرود و بتن مگر نقش سازهای ندارد. در ادامه میتوانید نحوه اجرای این مرحله را در فیلم زیر مشاهده کنید.
3- آرماتوربندی فونداسیون
از مهمترین مراحل ساخت و ساز ساختمان و اجرای پی، آرماتوربندی فونداسیون است که بسته به نوع قالببندی انجام میشود. این مرحله در قالبهای فلزی قبل از قالببندی و در قالبهای بنایی بعد از قالببندی صورت میگیرد.
4- قالب بندی فونداسیون
پس از آرماتور بندی، قالب بندی فونداسیون آغاز میشود که باید مطابق با نقشهها انجام گیرد. انواع قالبهای مورد استفاده شامل قالب فلزی، آجری، چوبی و مدولار میشوند.
5- بتن ریزی فونداسیون
در این مرحله از مراحل اجرای ساختمان پس از اتمام قالب بندی، بتن ریزی فونداسیون با استفاده از پمپ دکل یا پمپ زمینی انجام میشود. پس از اتمام بتن ریزی برای رسیدن به مقاومت مورد نظر بتن، عمل آوری بتن یا کیورینگ باید صورت گیرد. جهت آشنایی بیشتر با جزئیات این مرحله، فیلم زیر را مشاهده کنید.
پس از خشک شدن بتن و رسیدن به مقاومت مورد نظر میتوان اقدام به قالب برداری کرد. به این نکته توجه داشته باشید که حین قالب برداری به فونداسیون آسیبی وارد نشود.
اجرای اسکلت
در این مرحله باید اسکلت سازه اجرا شود. اما سوال اینجاست که اسکلت فلزی یا بتنی؟ کدام بهتر است؟ جهت انتخاب نوع اسکلت و آشنایی با تفاوت اسکلت فلزی و بتنی، فیلم زیر را مشاهده کنید.
مراحل ساخت ساختمان با اسکلت بتنی
اسکلت بتنی مجموعهای از فونداسیون، ستون، تیر، سقف و سیستم باربر جانبی است که این المانها عموما از جنس بتن مسلح ساخته میشوند. پیشنهاد میکنم برای آشنایی بیشتر با نحوه اجرای اسکلت بتنی، فیلم زیر از مراحل ساخت ساختمان اسکلت بتنی مشاهده کنید.
بهطور کلی، مراحل اجرای اسکلت بتنی به شرح زیر است:
1- آرماتوربندی ستونها و دیوارهای برشی
پیش از آرماتوربندی ستونها در سازه اسکلت بتنی باید میلگرد انتظار ستون به هنگام اجرای فونداسیون تعبیه شده و در زمان بتن ریزی فونداسیون توسط یک نایلون پوشیده شوند تا بتن روی آرماتورها ریخته نشود. همزمان با آرماتوربندی ستون، آرماتوربندی دیوارهای برشی نیز انجام میشود. جهت آرماتوربندی دیوار برشی مانند ستونها باید از قبل آرماتورهای انتظار را در زمان آرماتوربندی فونداسیون، اجرا کرده باشید.
در آرماتوربندی ستونها، ابتدا میلگردهای طولی در اندازه مناسب برش داده میشوند. سپس آرماتورهای ستون با یکی از روشهای وصله میلگرد به آرماتورهای انتظار متصل میشوند. این روشها عبارتاند از:
- وصله پوششی یا اورلپ
- کوپلینگ
- فورجینگ
در مرحله بعد تنگها برش خورده و خم داده میشوند. تنگها در ستون نقش محصور کنندگی داشته و از عناصر مهم تامین شکل پذیری سازه هستند. پس از آرماتوربندی ستون، رامکاها جهت همباد کردن ستونها اجرا میشوند. رامکا دو میلگرد عمود بر هم است که توسط سیم آرماتوربندی به آرماتورها بسته میشود. توجه داشته باشید که رامکا فلزی نباید به آرماتورهای اصلی جوش داده شود.
2- قالب بندی و بتن ریزی ستون
در این مرحله از مراحل ساخت ساختمان در سازههای اسکلت بتنی قالب بندی ستون به وسیله قالبهای چوبی یا فلزی میشود. امروزه از قالبهای فلزی به دلیل سرعت بالای اجرا بیشتر استفاده میکنند. توصیه میشود پیش از بتن ریزی ستون برای روغن کاری قالبها از مواد رهاساز قالب استفاده شود. پس از تکمیل قالب بندی، بتن ریزی ستون طبق اصول و ضوابط تعیین شده انجام میشود. پس از اتمام بتن ریزی و گیرش بتن، قالبها باز خواهند شد.
جهت آشنایی بیشتر با این مراحل کارگاهی بتن ریزی ستون، فیلم زیر را مشاهده کنید.
3- زیرسازی و قالب بندی تیر و سقف
جهت زیرسازی و قالب بندی تیر و سقف ابتدا لولههای داربست توسط سیم نجاری به آرماتورهای انتظار ستون بسته شده، سپس پایههای اطمینان با فواصل 1 تا 1.2 متری زیر لولههای داربست قرار گرفته و با سیم نجاری به هم بسته میشوند. برای زیرسازی تیرچههای پیش تنیده حداکثر فاصله بین پایهها 3 متر است و نباید از این مقدار تجاوز کند. سپس تختههای چوبی روی لولههای داربست قرار میگیرند. این تختهها توسط میخهای گالوانیزه 8 سانتیمتری سوراخ شده و پس از رد شدن سیم نجاری از این سوراخ به لوله داربست بسته میشود.
4- آرماتوربندی تیر و سقف
جهت آرماتوربندی تیر و سقف در سازههای بتنی مراحل زیر اجرا میشود:
- اتصال آرماتورهای طولی تیر به میلگرد انتظار ستون از طریق سیم آرماتوربندی (توجه داشته باشید که مانند اجرای ستون دسته خاموتها باید از قبل در آرماتورهای طولی قرار بگیرند).
- قرار دادن خاموتها در فواصل معین
- نصب تیرچهها و بلوکهای سقفی (در صورت اجرای سقف تیرچه بلوک)
دقت کنید بعد از تکمیل آرماتوربندی تیر، تیرچهها در فواصل معین و بلوکهای سقفی بین تیرچهها قرار میگیرند. همچنین، برای جلوگیری از ارتعاش سقف و یکپارچه کردن عملکرد تیرچهها، کلافهای میانی اجرا میشوند.
- جهت اتصال مناسب تیر به تیرچه از آرماتور ادکا و برای مقاومت در برابر لنگرهای منفی تکیهگاه از میلگرد ممان منفی استفاده میشود.
- آرماتور حرارتی برای مقابله با تنشهای حرارتی در فواصل مشخص شده، اجرا میشود. توجه داشته باشید آرماتورهای حرارتی باید توسط اسپیسرهای کفی از بلوکها فاصله بگیرند تا عملکرد مناسبی داشته باشند.
- در این مرحله سقف مناسب انتخاب خواهد شد. اگر چه در سازههای اسکلت بتنی اکثرا از سقف تیرچه بلوک استفاده میشود، اما سایر انواع سقف بتنی مانند سقف یوبوت، سقف بابل دک، سقف وافل و سقف پیش تنیده نیز قابلیت اجرا را دارند.
- بعد از اتمام آرماتور بندی، قالب بندی تکمیل میشود.
5- بتن ریزی سقف
بتن ریزی سقف از دورترین نقطه شروع شده و به مرور در سطح سقف پخش میشود. ویبره کردن بتن نقش بسیار مهمی در جایگیری مناسب و کرمو نشدن بتن دارد. پس از پخش بتن در سطح سقف، پرداخت سطح بتن برای همتراز کردن مخلوط بتنی و ایجاد سطحی صاف انجام میشود.
دقت داشته باشید که قبل از بتن ریزی سقف باید یک سری موارد مانند محکم بودن جکها، قالب بندی صحیح، اجرای صحیح کلاف میانی (تای بیم) و غیره کنترل شوند.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با کلیات اجرای بتن ریزی سقف در یک کارگاه ساختمانی، فیلم زیر را مشاهده کنید.
6- قالب برداری
قالب برداری یکی از مراحل ساخت ساختمان است که باید طبق شرایط جوی و الزامات مبحث نهم مقررات ملی ساختمان باشد. در صورتی که قالبها و پایهها زودتر از زمان مناسب برداشته شوند، خسارات و ترکهایی در بتن به وجود میآید که موجب ضعف عملکرد آن میشود.
باز کردن قالبها و برداشتن پایههای اطمینان باید طبق جدول زیر باشد. دقت کنید این جدول در ویرایش سال 92 مبحث نهم مقررات ملی ساختمان بوده و صرفا جهت راهنمایی است.
پس از باز کردن قالبها، عمل آوری بتن با پاشیدن آب و نصب گونی مرطوب تا حداقل ۳ روز ضروری است. پیشنهاد میکنم برای آشنایی بیشتر با عمل آوری بتن فیلم زیر را مشاهده کنید.
مراحل ساخت ساختمان با اسکلت فلزی
امروزه ساخت انواع اسکلت فلزی به دلیل مزیتهای متعدد نسبت به اسکلتهای بتنی رایجتر است. بهطور کلی، برای اجرای اسکلت بتنی به حجم زیادی از بتن در مقاطع نیاز است. در حالی که در اسکلتهای فولادی با مقاطع کوچکتر به همان مقاومت میرسیم. در نتیجه با مقایسه وزن سازه فلزی و بتنی متوجه خواهیم شد که وزن اسکلت فلزی کمتر است.
در صورتی که سرمایه اولیه به مقدار کافی موجود باشد، اسکلت فلزی به دلیل سرعت بالای اجرا و مقاومت زیاد، انتخاب مناسبی است. با این حال انتخاب نوع اسکلت به عوامل و فاکتورهای مختلفی بستگی دارد.
پیش از شرح جزئیات اجرای اسکلت فلزی باید به این نکته توجه کنید که نقشهها همانند اجرای اسکلت بتنی باید بهطور کامل بررسی شوند تا عدم تطابق بین نقشههای سازه، معماری و تاسیسات وجود نداشته باشد. اجرای اسکلت فولادی شامل 10 مرحله زیر است:
1- ساخت مقاطع فولادی که به دو شکل ساخت اسکلت فلزی در کارخانه و در محل پروژه انجام میشود.
2- اتصالات اسکلت فلزی که شامل پرچ، اتصالات پیچ و مهرهای و اتصالات جوشی میشود.
3- نصب صفحه ستونها یا بیس پلیت که به سه روش زیر اجرا میشود:
- روش اول: صفحه ستون به ستون در کارخانه جوش داده شده و در محل پروژه به وسیله بولتهایی که از قبل در فونداسیون کار گذاشته شدهاند، به فونداسیون متصل میشود.
- روش دوم: ابتدا شابلونهایی در محل صفحه ستونها قرار میگیرند. پس از بتنریزی فونداسیون، شابلونها برداشته شده و صفحه ستونها به جای آنها جای گذاری شده و به وسیله بولت که از قبل اجرا شدهاند، به فونداسیون وصل میشوند.
- روش سوم: بیس پلیتها پیش از بتن ریزی فونداسیون در محل خود قرار گرفته و ستون به آن متصل میشود.
4- ساخت و نصب ستونها که شامل تسمهبری، تسمهسازی و مونتاژکاری میشود.
5- ساخت و نصب تیرهای اصلی که مراحل آنها شباهت زیادی به ساخت و نصب ستونها دارد.
6- شاقولکاری نهایی ستون که باید با محاسبه میزان ناشاقولی مجاز طبق مبحث دهم مقررات ملی ساختمان و تقسیم مقدار مجاز بر تعداد پارتها انجام شود.
7- نصب تیرهای فرعی و سپس اتصال برشگیرها و دیاق انتهایی جهت نشستن تیرچه روی شاه تیر انجام میشود که پس از بازرسی جوشها و رنگ آمیزی، در محل خود قرار داده میشوند.
8- ساخت و اجرای باد بند یا مهاربند که جهت مقابله با نیروهای جانبی مانند باد و زلزله اجرا میشوند. مهاربندها انواع مختلفی از جمله مهاربند واگرا و مهاربند همگرا دارند.
9- تکمیل جوشکاری و اتصالات تیرها و ستونها که در انتهای مراحل ساخت و نصب اسکلت فلزی جهت ایجاد رفتار لرزهای مطلوب و افزایش شکلپذیری سازه انجام میشود.
10- ساخت انواع سقف در اسکلت فلزی که با توجه به ویژگیهای سازه انتخاب میشود.
انواع سقف در اسکلت فولادی
پر کاربردترین سقفها در اسکلتهای فلزی عبارتاند از:
سقف کامپوزیت: این نوع از سقفها به دلیل عملکرد همزمان فولاد و بتن، در تحمل نیروهای وارده مقاوم بوده و به همین دلیل سقف کامپوزیت را با نام سقف مرکب نیز میشناسند.
سقف عرشه فولادی: نوعی سقف کامپوزیت است که در ساخت آن از ورقهای فولادی گالوانیزه برای افزایش مقاومت کلی سازه در برابر بارهای وارد استفاده میشود.
سقف کرومیت: این سقف از لحاظ عملکرد مانند تیرچه بلوک معمولی بوده و تنها تفاوت سقف کرومیت در این است که پاشنه تیرچهها در سقف کرومیت فلزی و در ساختار سقف تیرچه بلوک از بتن استفاده میشود.
سقف روفیکس: نوعی سقف کامپوزیت است که در اجرای آن به جای تخته یا ورق، از نوعی صفحه فلزی مشبک به نام روفیکس که همان عملکرد یک قالب را دارد، استفاده میشود.
سقف طاق ضربی: این سقف یکی از قدیمیترین و زیباترین سقفها است که به دلیل وجود قوس (طاق) توانایی تحمل بارهای قائم وارد بر خود را دارد، اما سقف طاق ضربی جهت تحمل بارهای جانبی مانند زلزله مناسب نیست.
اگر چه بر اساس شرایط پروژه یکی از سقفهای فوق انتخاب میشود، اما در ساخت اسکلت فلزی، اجرای سقف عرشه فولادی و کامپوزیت متداولتر است.
دیوار چینی و نازک کاری ساختمان
پس از تکمیل اسکلت سازه، مرحله دیوار چینی و نازک کاری ساختمان آغاز میشود. اگرچه این بخش از مراحل ساخت ساختمان ساده بهنظر میرسد، اما در بین سازندگان و مهندسین به غول بزرگ معروف است. پیش از آشنایی با مراحل نازک کاری ساختمان بهتر است بدانید که ترتیب مشخصی برای تمام مراحل نازک کاری وجود نداشته و برخی از مرحلهها مانند اجرای نمای ساختمان میتواند در ابتدا، میانه و حتی انتهای کار انجام شود.
نازک کاری در 10 مرحله انجام میشود که شامل موارد زیر است:
1- دیوارچینی
دیوار چینی عملیاتی است که آجر و بلوکهای سفالی یا بتنی را با استفاده از چسب یا ملات در کنار هم قرار داده و اقدام به ساخت دیوار میکنند. بهطور کلی هدف از دیوار چینی جدا کردن قسمتهای مختلف یک سازه و ایجاد فضاهایی با کاربریهای مختلف است.
بخشهای اجرای دیوار چینی عبارتاند:
- کرسی چینی: بهطور کلى، دیوار کرسى دیوارى است که بین دیوار باربر و پى قرار مىگیرد. هدف از اجرای آن چیدن چندین ردیف آجر بوده که موجب اختلاف ارتفاع بین سطح داخل و خارج ساختمان میشود. برای ساختمانهای با اسکلت فولادی و بتنی بیشتر در محوطهها و زیر زمینها کاربرد دارد.
- وال پست (وادار): اجزای غیر سازهای با طول مشخص بوده که کاربرد عمده آن یکپارچه کردن دیوارها است. اجرای وال پست میتواند به جلوگیری از آسیب به هنگام زلزله کمک کند.
- آرماتور بستر: اجرای میلگرد بستر به همراه لایه ملات نازک میتواند مقاومت خمشی خارج از صفحه دیوار را افزایش داده تا بلوکها در حرکت خارج از صفحه کنار هم باقی بمانند.
- نعل درگاه: در در واقع تیری است که در بالای پنجره یا درب برای تحمل بار وارده و انتقال آن به دو طرف دیوار قرار داده میشود. اجرای نعل درگاه در مکانهایی که دیوارچینی با فاصله از سطح زمین آغاز شده، به کار میرود تا از فرو ریختن دیوار جلوگیری شود.
2- کف سازی
در این مرحله از مراحل ساخت ساختمان و نازک کاری، ساخت کف آغاز میشود. مراحلی که برای کفسازی باید صورت گیرد، عبارتاند:
- کروم بندی و شیب بندی شامل شیب بندی پشت بام، کف طبقات و حیاط میشود.
- عایق کاری یا ایزولاسیون برای کف سرویسهای بهداشتی، پشت بام، آشپزخانه و تمام قسمتهایی که در تماس با آب هستند.
- نصب کفپوش که از متریالی مانند سنگ، سرامیک، کاشی، لمینت، اپوکسی و غیره استفاده میشود.
3- اجرای نمای ساختمان
در این بخش از مراحل ساخت ساختمان نوبت به اجرای نما میرسد. برخی از مراحل همانند اجرای نمای ساختمان الویت بندی در ترتیب اجرا ندارد و میتوان آن را در هر مرحله از نازک کاری انجام داد. در سالهای گذشته از متریالهای مختلفی برای اجرای نمای ساختمان استفاده شده است که از متداولترین آنها میتوان به سنگ، آجر و سیمان شسته اشاره کرد.
انتخاب هر یک از این متریالها وابسته به فاکتورهایی نظیر شرایط آب و هوایی محل اجرای پروژه، شرایط اقتصادی و سلیقه کارفرما است. برای مثال استفاده از متریال سنگ در مناطق خشک و کوهستانی توصیه نمیشود، چرا که با سرد شدن بسیار زیاد هوا، این مصالح ترک میخورد.
بهطور کلی، انواع نمای ساختمان عبارتاند از:
- نمای سنگی
- نمای آجری
- نمای سیمانی شسته
- نمای سیمانی تگرگی و ماهوتی
- نمای سیمانی خراشی
- نمای سیمانی آبساب و موزاییک شسته
- نمای شیشهای
- نمای سیمانی رنگی
- نمای رومی
- نمای کامپوزیت
- نمای چوبی
4- چاه کنی
در این مرحله از مراحل ساخت ساختمان، چاه کنی آغاز میشود. بهطور کلی، برای یک ساختمان حفر دو نوع چاه الزامی است:
لازم به ذکر است که چاههای حفر شده بر اساس عملکرد به دو دسته چاه سپتیک و چاه جذبی تقسیم میشوند. چاه سپتیک از مصالح نفوذناپذیر و مقاوم در برابر خوردگی از جمله بتن، مصالح ساختمانی، پلی اتیلن، مواد پلیمری و غیره ساخته میشود. وظیفه این نوع از چاهها حفظ نگهداری فاضلاب و عدم اجازه نشت از آن یا به آن توسط محیط اطراف است. این چاهها باید در دورههای کوتاه و مشخص توسط تانکرها یا دستگاهای مخصوص تخلیه شوند.
در حالی که چاه جذبی باید در زمینهایی که دارای خاک رس کمتر و جاذب هستند، احداث شده تا در بخش انباره چاه، عمل جذب به خوبی انجام شود. در مناطقی که خاک رس بیشتری دارند اغلب از چاه سپتیک استفاه میکنند. دقت داشته باشید در شرایطی که چاه جذبی پر شده و میزان گنجایش آن کاهش پیدا کند، آن را خالی کرده و میتوان با کندن زمین بر ظرفیت حجم آن اضافه کرد. البته امروزه اکثر شهرهای بزرگ از چاه جذبی صرفا برای آب باران استفاده کرده و فاضلاب ساختمان به اگو شهری متصل میشود.
5- اجرای آسانسور
در گذشته استفاده از آسانسور امری کاملا سلیقهای بوده و در صورت داشتن بودجه کافی برای ساختمانها تعبیه میشد. اما امروزه استفاده از آسانسور در ساختمانهایی که طول مسیر حرکت قائم آنها از کف ورودی اصلی بیش از 7 متر باشد (ساختمانهای بیش از 3 طبقه) کاملا ضروری است. همچنین در ساختمانهایی که طول مسیر حرکت قائم بیش از 28 متر باشد، باید حداقل از دو آسانسور استفاده شود.
بهطور کلی، انواع آسانسور به دو دسته تقسیم میشوند:
- آسانسور هیدرولیکی که در آن از یک جک هیدرولیکی استفاده شده و با کمک و تزریق جریان پر فشار روغن هیدرولیک جک هیدرولیک به حرکت درمیآید تا با خود کابین آسانسور را در طبقات جا به جا کند.
- آسانسور برقی کششی که به کمک موتور الکتریکی و سیم بکسل کابین را بین طبقات بالا و پایین میبرد. این نوع آسانسور انرژی کمتر و سرعت بالاتری نسبت به دیگر آسانسورها دارد.
بهطور کلی، مراحل ساخت ساختمان برای اجرای آسانسور شامل موارد زیر میشود:
- طراحی آسانسور
- اجرای چاه آسانسور و آهن کشی
- تامین قطعات آسانسور
- نصب و راه اندازی آسانسور
- تحویل و اتمام پروژه
6- سقف کاذب
سقف کاذب یک سقف غیر سازهای است به اسکلت ساختمان متصل شده و بار را به آن منتقل میکند. فضای خالی که بین سقف سازهای و سقف کاذب وجود دارد، برای عبور لولههای تاسیساتی و سیم کشی ساختمان بسیار مناسب است. از طرفی این سقفها میتوانند بهعنوان عایق صدا و حرارت، ایجاد فضای دکوراتیو و نورپردازی به کار گرفته شوند.
بهطور کلی، انواع سقف کاذب عبارتاند از:
- کناف (یکپارچه)
- سقفهای مشبک (تایل)
- رابیتس و گچ
- کانتکس
- گریلیوم
- دامپا
- لوکسالون
سقفهای کناف، مشبک و سقف رابیتس در ساختمانهای مسکونی و سقفهای کانتکس، گریلیوم، دامپا و لوکسالون در ساختمانهای تجاری – اداری بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
7- سفید کاری ساختمان
در این مرحله از مراحل ساخت ساختمان و پس از اجرای مرحله دیوار چینی، سفیدکاری یا گچکاری انجام میشود. در این مرحله دیوارها را با یک لایه گچ و خاک جهت پوشش نقایص و ناهمواری میپوشانند. در واقع سفید کاری ساختمان با هدف آماده کردن سطح دیوار برای رنگ زدن یا نصب کاغذ دیواری انجام میشود.
مراحل گچ کاری یا همان سفید کاری ساختمان به شرح زیر است:
- کروم بندی دیوار و شمشه گیری
- اجرای ملات گچ و خاک
- گچ کاری نهایی
8- نصب درب و پنجره
از مرحلههای نسبتا پایانی مراحل ساخت ساختمان میتوان به نصب درب و پنجره آن اشاره کرد. معمولا بعد از اجرای نعل درگاه و اجرای چارچوب درب، دربها نصب میشوند.
چوب به واسطه استحکام بالا، قابلیت رنگ پذیری، مقاومت در برابر رطوبت و حشرات یکی از مصالح اصلی و پرکاربرد در صنایع تولید درب است. چوب درختانی نظیر بلوط، توسکا، گردو، افرا، راش و کاج از انواع متداول در تولید دربهای چوبی بهشمار میرود.
برای نصب پنجرهها اغلب از سه قاب یا فریم زیر استفاده میشود:
- چوبی
- فلزی (آهنی یا آلومینیومی)
- کامپوزیتی (فایبرگلاس، pvc و upvc)
استفاده از هر کدام این متریالها به عنوان قاب پنجره مزایا و معایبی دارد. برای مثال پنجرههای upvc مقرون به صرفهتر از پنجرههای آلومینیومی بوده اما تنوع رنگی کمتر و وزن سنگینتری دارند. از طرفی در دو دهه اخیر تمامی سازندگان ملزم به استفاده پنجرههای دو جداره به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی، کاهش آلودگی صوتی و جلوگیری از گرد و غبار هستند.
9- پوشش دیوارها
برای اجرای پوشش دیوارها متریالهای مختلفی وجود دارد که انتخاب هر یک از آنها کاملا سلیقهای بوده و شما با توجه به بودجه موجودتان میتوانید هریک از آنها را انتخاب کنید. بهطور کلی، متداولترین پوششهایی که برای دیوارها در نظر گرفته میشوند به شرح زیر است:
نقاشی ساختمان
این پوشش نسبت به سایر پوششهای دیوار هزینه کمتری داشته و آسانتر اجرا میشود. برای نقاشی دیوار میتوان از رنگهای پلاستیک، روغنی، یا نسل جدیدی از رنگهای ساختمانی موسوم به رنگهای اکریلیک استفاده کنید.
مراحل اجرای نقاشی روی دیوار گچی عبارتاند از:
- باز کردن ترکها و حذف ناصافیهای گچ
- زدن روغن زیرکار
- چند دست بتونه کاری و سنباده زنی
- روغن کاری (صرفا بخشهای بتونه شده)
- زدن لایه اول رنگ (آستر) و لکهگیری
- زدن لایه دوم رنگ
- زدن لایه سوم رنگ
بیش از 30 ساعت آموزش حرفهای ولی رایگان دفترفنی و ساختمانسازی
کاغذ دیواری
کاغذ دیواری یکی دیگر از پرکاربردترین و محبوبترین متریالهایی است که برای پوشش دیوارها مورد استفاده قرار میگیرد. انتخاب این پوشش برای دیوارها مزایای متعددی حین اجرای مراحل ساخت ساختمان از جمله سرعت بالا و سهولت در نصب دارد. از طرفی طرح و رنگهای متنوع کاغذ دیواری به طراحی داخلی کمک شایانی کرده است. با این حال، قیمت بالاتر کاغذ دیواری نسبت به نقاشی دیوارها و همچنین، قابلیت شست و شو کمتر نسبت به رنگهای روغنی از معایب این متریال بهشمار میرود.
دیوارپوش ها
امروزه علاوه بر رنگ کردن دیوارها و کاغذ دیواری، استفاده از دیوارپوشهایی متعددی با طرح و رنگ متنوعی وجود دارد. این دیوارپوشها عمدتا از جنس چوبی، فایبرگلاس، پی وی سی، سنگی و سرامیکی ساخته شدهاند. اگر چه این پوششهای دیواری تنوع بالایی دارند، اما هزینه آنها نسبت به نقاشی یا کاغذ دیواری بیشتر است.
10- اجرای کابینت و کمد دیواری
اجرای کابینت و کمد دیواری آخرین بخش از نازک کاری و مراحل ساخت ساختمان محسوب میشود. در این مرحله، پس از اتمام سایر مراحل نازک کاری مانند گچکاری، رنگآمیزی و نصب کاشی و سرامیک، کابینتها و کمدهای دیواری به فضای داخلی ساختمان اضافه میشوند. این کار نه تنها به زیبایی و کارایی فضا کمک میکند، بلکه به سازماندهی و استفاده بهینه از فضا نیز میانجامد.
در این مرحله، پیمانکاران معمولا با توجه به سلیقه و نیازهای کارفرما، طراحی و نصب کابینتها و کمدهای دیواری را انجام میدهند. برخی پیمانکاران ممکن است ساختمان را بدون نصب این عناصر به کارفرما تحویل دهند تا کارفرما بتواند بر اساس سلیقه خود، کابینت و کمد دیواری را انتخاب و نصب کند. این امر به کارفرما این امکان را میدهد که فضای داخلی را به شکلی شخصیسازی کرده که با نیازها و سبک زندگی آنها هماهنگ باشد.
چک لیست مراحل ساخت ساختمان
در بخشهای بالایی، به طور کامل با ریزه کاریها و مراحل ساخت ساختمان آشنا شدید. اما گاهی اوقات ممکن است در حین اجرای این مراحل سردرگم شوید. لذا برای جلوگیری از سردرگمی در مراحل ساخت و ارائه اطلاعات دقیق به مهندس ناظر بهتر است از چک لیست مراحل ساختمان سازی استفاده کنید. چک لیستها میتوانند با توجه به شرایط پروژه و سبک کاری مهندسان و پیمانکاران کاملا متفاوت باشد. شما میتوانید نمونهای از فایل اکسل و pdf چک لیست مراحل ساخت ساختمان را از طریق لینک زیر دریافت کنید.
دانلود چک لیست مراحل ساخت ساختمان از صفر تا صد pdfدر هر حال توصیه میشود افراد چک لیستهای مخصوص به خود را تهیه و استفاده کنند. همچنین توصیه میشود بعد از تهیه چک لیست مراحل ساخت ساختمان، برای ارائه یک صورت وضعیت نویسی کامل به دوره آموزش متره، برآورد و صورت وضعیت نویسی آکادمی عمران مراجعه کنید.
دانلود اکسل چک لیست مراحل ساخت ساختمانجمع بندی
ما در این مقاله به تفصیل جزئیات و گام به گام مراحل ساخت ساختمان را بررسی کردیم. اولویت بندی مراحل ساخت و ساز به عوامل مختلفی بستگی دارد و باید با توجه به شرایط هر پروژه به طور جداگانه انجام شود. با این حال، رعایت ترتیب مراحل ساخت ساختمان، برای ایمنی، کیفیت و صرفه جویی در زمان و هزینه بسیار مهم است.
اگر به تازگی از دانشگاه فارغ التحصیل شدهاید یا سابقه کار چندانی در رزومه خود ندارید، میتوانید آموزش اجرای ساختمان مجموعه آکادمی عمران را تهیه کرده و با مشاهده این دوره دانش اجرایی خود را افزایش دهید. این پکیج آموزش صفر تا صد مراحل ساخت یک ساختمان از تخریب، اجرای اسکلت بتنی، اجرای اسکلت فولادی، دیوار چینی و اجرای نازک کاری را همراه با فیلمهای کارگاهی شامل میشود.
در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره مراحل ساخت ساختمان کسب کرده باشید. در صورتی که در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
مسیر پیشنهادی مطالعه مقالات آکادمی عمران
خیلی مقاله تون عالی بود. من ۱۵ سال سازنده هستم اما تجربی. چطور میتونم آموزش های شما برای مراحل ساختمان سازی را داشته باشم؟
سلام
وقت بخیر
خوشحالیم که مقالات برای شما مفید بوده. شما جهت تهیه پکیج آموزشی مراحل ساخت خانه میتوانید دوره آموزش نظارت و اجرای ساختمان را تهیه کنید.
هم از طریق لینک می توانید ثبت نام کنید و همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره پیشتیبانی ۰۹۹۴۰۸۷۲۲۰۲ تماس بگیرید.
ممنون تنها محتوای کاملی بود که برای مراحل ساختمان سازی خوندم. سپاس
سلام
وقت بخیر
ممنون از حسن نظر شما
سلام
خیلی مقاله عالی بود و مراحل گام به گام ساخت ساختمان خیلی خوب توضیح دادید، فقط میشه گزارش هایی که برای ساخت ساختمان لازم هست رو هم بگید. ممنونم
سلام
وقت بخیر
ممنون از حسن نظر شما
شما می توانید گزارش های مربوط ساخت ساختمان را با تهیه آموزش نظارت و اجرای ساختمان دریافت کنید.
این همه اطلاعات باید به صورت کتاب میشد. چه جذاب و قشنگ و کامل توضیح داده شد. واقعا عجیب بود.
ما تمام تلاشمون رو می کنیم که مطالب کاربردی و جامع در اختیار دوستان قرار بدیم.
امیدواریم که مطالب براتون مفید بوده باشه.
مهندس جان واقعا عالیه کارت حرف نداره لذت میبرم هردفه مطالبتون رو میخونم چقدر جامع و کامل خداخیرتون بده تا عمق جزئیات رفتی و این حرف نداره کامل ترین و جامع ترین سایت اموزشی نامبروان واسه بودنت مرسی ???❤❤
ممنون از لطف شما
انشاالله بتونیم مطالب مفید بیشتری در اختیار شما قرار بدیم .
سلام جسارتا حدودا واسه ساخت خونه هر واحد ۷۰ متری اصولا چقد هزینه بر هستش تا به مرحله اتمام برسه ممنون میشم یه قیمت حدودی بهم بدین تشکر
سلام وقت بخیر
خیلی کلی پرسیدید به مصالح مصرفی، منطقه، نوع اسکلت، تعداد طبقات و فضای مشاعات و غیره بستگی داره. حدودی متری ۱۵ تا ۲۰ میلیون ضرب در مجموع متراژ مفید و غیر مفید تون